Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

30.11.2011. Obama ozakonio klanje konja za ljudsku prehranu!

Unatoč tome što je u predizbornoj kampanji obećao trajnu zabranu klanja konja i izvoz živih konja u Meksiko i Kanadu za klanje, 18.11. na Dan zahvalnosti, predsjednik SAD-a Barack Obama potpisao je zakon kojim se Amerikancima dopušta ubijanje i jedenje konja. Klanje konja bilo je zabranjeno u SAD-u jer nisu postojala sredstva za inspekciju postupanja s konjima u prijevozu i u klaonicama, no porezni obveznici snosit će troškove nove Obamine odluke. 70% Amerikanaca protivi se klanju konja. Iako su dosad dokumentirani brojni slučajevi okrutnosti prema konjima, procjenjuje se da će se, prema novoj odluci, u SAD-u godišnje zaklati između 120.000 i 200.000 konja za ljudsku konzumaciju. (technorati.com)

29.11.2011. Rumunjska ozakonila pokolj pasa!

Unatoč pobuni aktivista za zaštitu životinja, rumunjski zastupnici su prošli tjedan izglasali zakon koji će dopuštati ubijanje pasa lutalica u toj zemlji nakon 30 dana boravka u prihvatilištu za životinje. Procjenjuje se da samo ulicama Bukurešta luta 50 tisuća pasa zbog neprovođenja programa kastracije. Leševi pretučenih krvavih životinja uobičajena su slika na rumunjskim ulicama, zbog čega je na internetu pokrenuta peticija protiv brutalnog ubijanja životinja u Rumunjskoj. (jutarnji.hr)

28.11.2011. Kod Zadra otrovani tri psa i dvije mačke!

Prošli ponedjeljak pet životinja u bibinjskom predjelu Bralići platilo je životom ljudsku okrutnost. Dvije mačke i tri psa otrovani su jakim pesticidom kojega je netko namjerno ostavio na tom području. Građani su o smrti životinja obavijestili policiju, a trogodišnjeg psa Vučka odnijeli su veterinaru na obdukciju. Veterinar Neven Žilić potvrdio je da se pas ugušio zbog nedostatka kisika, a to je prouzročio jaki otrov koji je blokirao pluća. Žilić navodi da su trovanja životinja gotovo svakodnevica, a ništa bolje nije ni s ranjavanjima, posebice zračnim puškama. (057info.hr)

27.11.2011. Studenti veterine bolje uče na neživim modelima!

Na Sveučilištu u Kopenhagenu dokumentirano je kako vježbanje osnovnih kirurških tehnika na životinjskim modelima čini studente veterine manje napetima prije izvođenja operacija na živim životinjama, čime se ujedno izbjegava korištenje tzv. laboratorijskih životinja u obrazovanju. Studenti vježbaju na modelima koji imaju organe, vene i arterije poput živih životinja, što 75% studenata smatra 'dobrim' ili 'vrlo dobrim' za učenje kirurških tehnika. Pokazalo se da radom na neživim modelima studenti lakše uče i pamte kirurške tehnike, manje se boje i bolje su pripremljeni za izvođenje operacija na živim životinjama. (sciencedaily.com)

26.11.2011. Tečaj sirove hrane u Zadru!

U centru Ayus (Hrvatskog sabora 28) u Zadru počeo je Tečaj sirove hrane, trodnevna predavanja i radionice na temu sirove hrane kao najzdravijeg načina prehrane za ljudski organizam. Vodi ga Katarina Miklec, koja je na spomenutu temu diplomirala na Raw nutrition na Body Mind Institute. Na jučerašnjem predavanju polaznicima tečaja objašnjene su osnovne razlike između kuhane i sirove hrane te tehnike i načini pripreme sirove hrane. Danas od 9 sati polaznici uče pripremati desetak vrsta sirovog doručka, bezglutenski kruh i sirove veganske juhe, a naučit će i kako prilagoditi prehranu individualnom tipu i sezoni. Sutra će naučiti kako napraviti brze kolače, veganske sireve, umake i salate. (zadarskilist.hr)

25.11.2011. Rezanje vratova svinjama nije zabava i narodni običaj!

Udruga Prijatelji životinja skreće pozornost na barbarstvo prolijevanja krvi životinjama u 21. stoljeću kroz mučni običaj kolinja ili svinjokolje. Na performansu koji će održati 25. studenoga u 12 sati na gradskom korzu u Varaždinu, jedan od članova Udruge bit će 'zaklan i obješen naglavačke da iskrvari do smrti'. Klanje je bešćutan i brutalan čin, a kolinje sramotno kulturno nasljeđe u vrijeme kada nam je na raspolaganju izobilje namirnica biljnog podrijetla, koje omogućuju zdravu i etičnu prehranu. Svinje su izrazito društvene i osjetljive životinje, čija visoka inteligencija zadivljuje znanstvenike. One sanjaju, prepoznaju vlastita imena, imaju jako dugotrajno pamćenje, uče 'trikove' za nagradu poput sjedenja i imaju složeno društveno ponašanje dosad zabilježeno samo u primata.

24.11.2011. Za Dan zahvalnosti New York Times nudi vege recepte!

Svakog studenoga blog New York Timesa Well nudi raznolike vegetarijanske i veganske recepte kako bi zadovoljio svačije nepce. Osim što nudi neka netradicionalna jela, ovogodišnja zbirka sadrži i brojna jela od bundeve i slatkog krumpira. U čast njihovog Trećeg godišnjeg vegetarijanskog Dana zahvalnosti, Well se udružio s veganskom kuharicom i autoricom Navom Atlas, koja je ustupila neke od ovogodišnjih recepata. Atlas je odličan izbor s obzirom da je nedavno objavila novu kuharicu, a blog također nudi recepte i autora Johna Schlimma. S ovakvim receptima spašavanje pura nikad nije bilo jednostavnije!

23.11.2011. Sveučilišta moraju objaviti detalje pokusa na primatima!

Sveučilišta u Engleskoj morat će otkriti detalje kontroverznih istraživanja, nakon što im je sudskim rješenjem otežano zahtijevati izuzeće od zahtjeva za pravo na informiranje. Sveučilište u Newcastleu tvrdilo je da odgovaranje na takve zahtjeve može ugroziti sigurnost znanstvenika ili naštetiti njihovim poslovnim interesima. No, sud je presudio u korist britanske organizacije BUAV, koja je tri godine insistirala da Sveučilište objavi podatke o provođenju pokusa na primatima, tvrdeći da vodeći istraživač nije imao dopuštenje za izvođenje invanzivnih pokusa na mozgu, pri čemu su obuzdavali makakije i ograničavali im pristup vodi, a bez ikakve koristi za znanost. Sud je zaključio kako javnost ima opravdani interes znati što se događa u pokusima na životinjama. (independent.co.uk)

22.11.2011. Pred izumiranjem je gotovo 25 posto sisavaca!

Međunarodna unija za očuvanje prirode objavila je i ove godine Crvenu listu, tj. popis izumrlih životinja i onih pred izumiranjem. Godina 2011. specifična je po najdužem popisu do sada i alarmantnim podacima - čak 25% sisavaca prijeti izumiranje. Zapadni crni nosorog u Africi službeno je proglašen izumrlim, a zapadni bijeli trenutačno je na rubu izumiranja, kao i javanski nosorog. Nedostatak političke potpore, manjak napora za očuvanjem staništa, međunarodno organizirani kriminal, povećana ilegalna potražnja za rogovima i komercijalni krivolov glavne su prijetnje koje ugrožavaju nosoroge. Madagaskar se također našao na popisu s čak 40% ugroženih gmazova. Dvadeset i dvije vrste, koje uključuju kameleone, guštere i zmije, trenutačno su identificirane kao kritično ugrožene. (javno.hr)

21.11.2011. Pas danima sjedi gladan i žedan uz skrbnikov grob!

Svijet je ovih dana obišla dirljiva priča iz Kine o neraskidivom prijateljstvu čovjeka i psa. Pas je živio u selu Panjiatun, u kineskoj pokrajini Shandong, sa 68-godišnjim Lao Panom, a nakon njegove smrti susjedi su primijetili da psa više nema u selu. Pronašli su ga uz grob, gladnog i žednog te ga pokušali odvesti natrag u selo i nahraniti ga, ali pas se svejedno već osam dana vraća na grob. Stoga su mu kraj groba odlučili sagraditi kućicu, gdje će mu svakodnevno nositi hranu i vodu. (jutarnji.hr)

20.11.2011. Masovni pokolj lutalica u Ukrajini zbog nogometnog prvenstva!

Pripremajući se da ugosti Europsko prvenstvo u nogometu 2012., umjesto kastracije životinja Ukrajina prekomjeran broj lutalica rješava njihovim masovnim pokoljem i spaljivanjem u mobilnoj spalionici. Prije nekoliko mjeseci lokalna televizija u gradu Lisicansku s uzbuđenjem je izvjestila o kupnji mobilne spalionice za 'eliminaciju biološkog otpada', odnosno leševa lutalica, vrijedne 20.000 američkih dolara. Mobilne spalionice mogu pokriti velika područja, gdje se ubijaju lutalice, a ubijanje pasa opravdavaju zabrinutošću za moguće ugrize i širenje infekcija. Vlasti su najprije naredile 'čišćenje' ulica od desetaka tisuća lutalica pucanjem po njima, no uslijedila su jezovita ubijanja nepoznatim otrovom. (rt.com)

19.11.2011. Psu u BiH petardom raznijeli njušku!

Građane BiH proteklih dana užasnuo je slučaj zlostavljanja životinje, koji se dogodio u sarajevskom naselju Ilidža. Nepoznati počinitelji stavili su petardu u usta psu, koji je zbog težine povreda uspavan. Fotografije psa s otkinutom njuškom, bez gornje vilice, uznemirile su građane, zgrožene nad razmjerima ljudske okrutnosti prema životinjama. Na FB profilu Grada Tuzle jučer je objavljen poziv da se zaustavi nasilje prema životinjama, uz komentar da se beskrajno mnogo srame što su Bosanci i Hercegovci jer su dopustili da se dogodi nešto tako strašno. (dnevniavaz.ba)

18.11.2011. Lovci istrijebili crnog nosoroga!

Zapadnoafrički crni nosorog istrijebljen je u Africi. Organizacija za očuvanje vrsta potvrdila je istrjebljenje crnog nosoroga nakon nedavne procjene broja nekoliko vrsta nosoroga. Njihovo istraživanje pokazalo je i da su dvije podvrste, sjeverni bijeli nosorog i javanski nosorog, također pred istrebljenjem ili su već 'vjerojatno izumrli'. Glavni razlog izumiranju su labavi zakoni protiv krivolovaca, koji nisu kažnjeni niti kada su uhvaćeni u lovu na nosoroge. Međunarodne organizirane kriminalne organizacije i ilegalni lov doveli su, zbog pohlepe za rogovima koje koriste u kineskoj tradicionalnoj medicini, nosoroge do istrjebljenja. (ibtimes.com)

17.11.2011. Dođite na L-fest!

Drugo izdanje Festivala lezbijske kreativnosti u Zagrebu, kojemu je cilj promicanje lezbijske vidljivosti u javnom i medijskom prostoru i poticanje kreativnosti unutar zajednice, održava se  od 18. do 20.11. u Muzeju prekinutih veza, Studiju Smijeha, Net klubu Mama, Booksi i Pogonu.  Festival otvara izložba Ane Opalić 'Izmišljeni putopisi' u Muzeju prekinutih veza u petak, 18.11. u 18,30h. Druženje se nastavlja u subotu u Booksi u ugodnoj atmosferi uz vegansku zakusku, a slijede književne te radionice stripa, projekcije filmova, partiji i predstavljanje uradaka video radionice. Detalje programa potražite na stranici Kontre.

16.11.2011. 15 godina oznake o netestiranju na životinjama!

1996. britanska anti-vivisekcijska organizacija BUAV utemeljila je međunarodnu oznaku kao pomoć potrošačima u prepoznavanju kozmetike i sredstava za čišćenje koji nisu testirani na životinjama. Danas, 15 godina kasnije, sve popularnija oznaka 'Leaping Bunny' nalazi se na proizvodima preko 400 tvrtki koji se prodaju diljem svijeta. Ova oznaka na proizvodima tvrtki koje su certificirane prema Humanom standardu kozmetike (HCS) jamči da proizvodi i njihovi sastojci nisu testirani na životinjama. BUAV se nada da će sljedeće godine putem peticije zaustaviti testiranje na životinjama nove kozmetike za prodaju u Europi. (www.buav.org)

15.11.2011. Pas u kolicima traži topli dom!

Volonterima Udruge Pobjede u Azilu u Nemetinu prije tjedan dana ostavljen je pas smrskane zdjelice i kukova koji se mogao kretati samo prednjim šapama, povlačenjem zadnjeg dijela tijela po zemlji. Onemoćao, prekriven ranama, ali pun nježnosti i ljubavi, dvogodišnji mješanac dobio je ime Ari, a za samo nekoliko dana dobio je kolica i sada je mobilan. No, zbog neuroloških problema Ari ne može kontrolirati rad mjehura, pa ga čeka skupa operacija. Zbog zaraze vrha jezika bakterijom koju je 'pokupio' ližući rane na nogama, bio je na rubu izgladnjelosti te prima glukozu i infuziju kako bi se što prije oporavio. Zainteresirani za udomljavanje Arija mogu se javiti na 095/872-3087, a donaciju za operacije i njegu mogu uplatiti na žiro-račun 2340009-1110405854 pri PBZ-u. (glas-slavonije.hr)

14.11.2011. Pobijedite dijabetes veganskom prehranom!

Prijatelji životinja i Udruga za promicanje kulture građanskog društva Z.O.V.-zdravlje, obrazovanje, vještine, obilježili su 14.11., Svjetski dan šećerne bolesti, projektom o utjecaju veganske prehrane na prevenciju i liječenje dijabetesa, a koji je dio kampanje Zeleni ponedjeljak. Na konferenciji za medije u Zaprešiću najavili su radionicu kuhanja namirnicama biljnog podrijetla 24.11., prilagođenu za dijabetičare, u suradnji s udrugom Sretna misao iz Zaprešića. Veganska prehrana djelotvorna je u liječenju i prevenciji od dijabetesa te štiti od degenerativnih bolesti. Oboljeli od dijabetesa tip 1 morat će doživotno uzimati inzulin, no veganska prehrana omogućuje im minimalno doziranje i smanjuje rizik od komplikacija, dok se kod oboljelih od dijabetesa tip 2 bolest može potpuno ukloniti.

13.11.2011. Labuda na Jarunu posprejali rozom bojom!

Šokirani prolaznici jučer su na zagrebačkom Jarunu ugledali labuda, kojega je netko obojao u rozu boju. Drugi labudovi počeli su ga napadati jer su primijetili da je drukčiji, zbog čega je izgubio malo perja. 'To je bilo presudno da ga izvadimo i prebacimo u centar za zbrinjavanje. Osim toga, oko kljuna mu je bilo dosta boje jer ju je pokušavao skinuti sa sebe, pa je trebalo spriječiti da mu previše boje ne uđe u tijelo', rekla je Ingeborg Bata iz veterinarske službe zagrebačkog ZOO-a. Labudu su uspjeli skinuti pola boje, a idućih dana dana nastavit će ga kupati kako bi skinuli 95 posto boje. Potom će pričekati još sedam dana kako bi vidjeli je li intoksiciran. Labud će boju potpuno izgubiti tek mitarenjem. (dnevnik.hr)

12.11.2011. Šalio se zavezavši psa za balone!

Komičar, televizijski voditelj i suprug pjevačice Mariah Carey, Nick Cannon, objavio je fotografije na kojima je vidljivo da je za balone prepune helijem zavezao psa koji je potom 'poletio' u nepovrat nad nebom Los Angelesa. Dok se dio njegovih obožavatelja smijao, onaj veći dio ipak je bio ogorčen zbog ovakvog Nickovog ponašanja, a u sve se uplela i PETA. Iako je komičar objasnio kako u pitanju nije bio pravi pas, već igračka koja je 'nastradala' za potrebe spačke koju je snimio za jednu televizijsku emisiju, PETA navodi kako Nick ima loš smisao za humor te bi svojim postupkom mogao dati inspiraciju nekima da to učine s pravim psima. (hot.net.hr)

11.11.2011. Knjige o zdravoj prehrani među najprodavanijima u SAD-u!

Na aktualnoj listi novina New York Times najprodavanijih knjiga u SAD-u, tri od deset knjiga usmjerene su prema veganstvu. Na petom mjestu je 'Forkes Over Knives', vodič za prihvaćanje cjelovite prehrane s namirnicama biljnog podrijetla. Nakon nedavnog gledanja istoimenog hit dokumentarca Russell Brand i Ozzy Osbourne postali su vegani. Sedmo mjesto zauzima 'Eat To Live' dr. Joela Fuhrmana, nutricionistički program za brzo smanjenje i održavanje tjelesne težine 'za ljude koji uživaju jesti puno jako ukusne hrane, koja je usput i vrlo zdrava'. Slijedi još jedna u nizu popularnih knjiga 'Eat This, Not That! 2012' Davida Zinczenka i Matta Gouldinga, koji razotkrivaju nezdravu hranu u lancima brze hrane, restoranima i trgovinama te nude zdravije alternative. (nytimes.com) 

10.11.2011. Zlostavljan jež našao utočište u vrtu Briana Maya!

Teško zlostavljan jež preseljen je u vrt u Camberleyu u Velikoj Britaniji, koji je u vlasništvu Briana Maya, gitarista grupe Queen. May već godinama podupire rad dobrotvorne organizacije Harper Asprey Wildlife Rescue, koja se pobrinula za oporavak ježa. Zlostavljač je ježa stavio u vreću, mahao njome, a potom je na životinju pao betonski blok. Ježu, koji je imao ozljede i otekline po cijelom tijelu, operacijom je spašen život, ali morali su mu ukloniti polomljene krhotine kostiju zajedno s dijelom zgloba kuka. Ne može se sklupčati, pa ne bi mogao više preživjeti u prirodi jer ne bi mogao naći hranu i zaštiti se od grabežljivaca. Zbog oštećenja mozga malo je sporiji, no živjet će u zaštićenom okolišu. Zlostavljač ježa kažnjen je s devet tjedana uvjetne zatvorske kazne i 12 mjeseci nadzora. (bbc.co.uk)

09.11.2011. Psiće svezali u vreću i bacili s mosta!

Dok je šetala nasipom pokraj Velike Gorice prolaznica je pronašla ispod nadvožnjaka vreću u kojoj je bilo osam štenaca starih tri do četiri dana, a samo ih je četvero bilo živo. Vreću sa štencima netko je bacio s mosta. Izgladnjele i dehidrirane psiće zbrinuli su u udruzi Spirit. Iako su psići dobili infuziju i veterinarsku pomoć, niti jedan nije preživio. Iz udruge apeliraju na mjerodavne institucije da uvedu obaveznu kastraciju pasa ili besplatne kastracije, kako bi ovakvih brutalnih slučajeva bilo što manje. (net.hr)

08.11.2011. Ministar Pankretić osudio na smrt 'problematično grlo'!

Sivi medvjed u proljeće se počeo približavati vojnim skladištima i nastambama Ministarstva obrane na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' kod Slunja. Vojnici su ga pokušali otjerati plašenjem i pucanjem u zrak te nošenjem hrane izvan područja gdje žive, no medo je i dalje dolazio. Nakon pismene prijave Ministarstvu obrane, medo je registriran kao 'problematični medvjed' te je zatražena dozvola za njegovo ubijanje. Povjerenstvo za gospodarenje smeđim medvjedom dopustilo je ubijanje mede jer 'njegovo svakodnevno pojavljivanje po vojnom vježbalištu izaziva pojavu negodovanja kod pripadnika MORH-a, a postoji i velika mogućnost da ugrozi zdravlje i živote ljudi'. Slijedom toga, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić potpisao je 20. listopada rješenje kojim dopušta lovcima ubojstvo 'problematičnog grla'. (jutarnji.hr)

07.11.2011. Aplikacija na mobitelu provjerava veganske sastojke!

Nova mobilna aplikacija, koja će izaći na tržište krajem ovoga mjeseca, omogućit će korisnicima skeniranje barkodova proizvoda radi provjere sadrže li sastojke životinjskog podrijetla ili alergene. Softver nazvan Inrfood sadrži bazu s više od 200.000 proizvoda i 40.000 sastojaka te omogućuje kupcima da lako prepoznaju sastojke koji nisu prikladni za vegane i vegetarijance, dijabetičare, ljude s alergijama, trudnice ili one sa srčanim smetnjama. Tim od 25 nutricionista i istraživača, koji su sudjelovali pri izradi, omogućio je da aplikacija kategorizira i sastojke hrane koji su sigurni za jelo, koje treba jesti umjereno ili koje je najbolje izbjegavati. Inrfood će također imati web sučelje za provjeru proizvoda kod kuće. (vegnews.com)

06.11.2011. Udomite prekrasnog napuštenog psa!

Prelijepog mladog križanca srednje veličine, starog oko devet mjeseci, netko je namjerno ostavio, jer je nekoliko dana proveo na tramvajskoj stanici očekujući da će u nekom od putnika prepoznati svojega skrbnika. Gladan, žedan i umoran privremeno utočište našao je u Info centru u Zagrebu, odakle su ga morali smjestiti u kavez. Pas je izrazito dobroćudan i druželjubiv, obožava ljude i djecu i odlično se slaže s drugim životinjama. Svi koji ga žele spasiti iz kaveza i ponuditi mu toplinu svojeg doma, mogu se javiti u Info centar na telefon 060 404044. (suza.hr)

05.11.2011. Atletičari vegani su uspješniji i izdržljiviji!

Istraživanja su potvrdila kako veganska prehrana smanjuje kolesterol, rizik od srčanih bolesti, hipertenzije i raka te ima brojne druge prednosti za zdravlje. Američka nutricionistička udruga prije dvije godine objavila je stajalište da je pravilno isplanirana veganska prehrana prikladna za sportaše. Scott Jurek, jedan od najuspješnijih ultramaratonaca na svijetu, veganskoj prehrani zahvaljuje svoju superiornu izdržljivost, oporavak i zdravlje općenito. Carl Lewis, po mnogima najveći sportaš svih vremena i osvajač sedam olimpijskih medalja pojedinačno, kaže kako su njegove najbolje godine natjecanja počele nakon što je prešao na vegansku prehranu i da se osjeća i izgleda odlično. Atletičari mogu imati velike koristi od veganske prehrane i povećati razinu energije. (sports.yahoo.com)

04.11.2011. Donirajte deke i plahte za napuštene pse u skloništu!

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo u sklopu akcije 'Udomljavanje je fora' organiziraju prikupljanje pomoći psima zimi, pod sloganom 'Zima topla svima!'. Udruga Prijatelji životinja poziva građane da pomognu doniranjem starih dekica ili plahta za pse. Akcija će se održati u subotu, 5.11.2011. od 9 do 14 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Na štandu će biti predstavljeni psi iz skloništa koji su spremni za udomljavanje, a građani će moći dobiti korisne informacije vezane za kućne životinje i udomljavanje, kupiti hranu za pse i mačke po promotivnoj cijeni i educirati se o zaštiti životinja.

03.11.2011. Roker Ozzy Osbourne postao je vegan!

Nakon britanskoga glumca Russella Branda, i 62-godišnji roker Ozzy Osbourne, potaknut dokumentarcem 'Forks Over Knives', postao je vegan. 'Forks Over Knives' govori o potrebi odbacivanja industrijski prerađene hrane i hrane životinjskog podrijetla radi poboljšanja zdravlja i prevencije bolesti. Ozzy je svoju odluku objavio u emisiji 'The Talk' svoje supruge Sharon. Naveo je kako se osjeća bolje i da smatra kako će mu veganstvo olakšati prehranu dok je na putu i turnejama. (mindbodygreen.com)

02.11.2011. Udomite mačka koji ne može ići u starački dom!

Baka Olga Hodak ovaj tjedan odlazi u starački dom, gdje ne može dovesti svojeg sedmogodišnjeg mačka Mikija koji je kastriran i naučen na život u stanu. Svi zainteresirani za udomljavanje mogu se javiti na broj 099/2303586. Dok se u Hrvatskoj mačak ne može dovesti u dom za starije osobe, u svijetu postoje 'pet friendly' domovi koji sve češće provode programe druženja korisnika sa životinjama - od jedne ili više životinja koje postaju dio domskog života do povremenog posjeta životinja s kojima su korisnici prije živjeli. Životinje su se pokazale kao sjajna terapija protiv osjećaja usamljenosti, a više studija u svijetu potvrdilo je pozitivne učinke životinja u domovima za starije osobe, od povećanja zadovoljstva i vitalnosti do smanjene smrtnosti stanovnika domova. (glasistre.hr)

01.11.2011. Proslavite Svjetski dan veganstva!

1. studenoga diljem svijeta obilježava se Svjetski dan veganstva. Ovaj dan utemeljila je 1994. godine Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se promicalo suosjećanje prema životinjama te etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva. Ove godine obilježava se 67. godišnjica uporabe riječi 'vegan'. Vegani ili 'pravi/čisti vegetarijanci' uživaju u svim jelima i okusima tradicionalne i standardne prehrane, ali pripremljenima s namirnicama isključivo biljnog podrijetla, odnosno bez mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, meda i ostalih životinjskih sastojaka. Osim rastućeg broja ljudi u svijetu koji prelaze na veganstvo, među poznatim osobama također ima mnogo vegana.

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2011 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting