Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 34.

31.01.2012. Odbijena gradnja objekta za uzgoj beagleova za pokuse!

Zahvaljujući kampanji organizacije BUAV, britanski državni tajnik odbio je planove kompanije Bantin & Kingman (B & K) za gradnju objekta za uzgoj beagleova u Yorkshire-u, koji bi opskrbljivao laboratorije beagleovima za pokuse. Intenzivna kampanja BUAV-a dobila je široku podršku javnosti i velik odjek u medijima, kao i potporu poznatih osoba, kao što su Ricky Gervais i nedavno Brian May. Gradnja objekta za uzgoj beagleova zaustavljena je nakon brojnih potpisa na peticiji i pisma građana odgovornim pojedincima i institucijama, u kojima su izrazili svoju zabrinutost i mišljenje o pokusima na životinjama. (buavnews.org)

30.01.2012. Predsjednik aktivističke udruge primio nagradu za etiku!

Dr. Martin Balluch, znanstvenik koji je svoj rad posvetio napretku pokreta za prava životinja i predsjednik austrijske udruge VGT (Verein gegen Tierfabriken), danas je primio u Theatre de I'Odeon u Parizu 50.000 eura vrijednu Myschkin nagradu za etiku. Značaj ovog međunarodnog priznanja još je veći s obzirom na činjenicu da je udruga VGT izvrgnuta stalnim progonima austrijskih vlasti zbog velikih promjena koje je ostvarila u zaštiti životinja. Ministarstvo financija je u zadnjih nekoliko godina pokrenulo tri postupka protiv VGT-a kako bi natjeralo aktiviste da odustanu od svojeg rada, a ministar financija Josef Proll izuzima zaštitu životinja iz donacija kako ne bi dalje poticao njihov rad. (vgt.at)

30.01.2012. Kanada razmatra završetak lova na tuljane!

Zastupnik kanadske provincije Newfoundland i Labrador, Ryan Cleary, smatra kako je vrijeme da se razmotri treba li završiti lov na tuljane, s obzirom da se čini kako nitko više ne želi proizvode od tuljana. Navodi da je dio njihove povijesti bio i kitolov, ali došao je dan kada je prestao postojati te da je moguće da takav dan dolazi i za lov na tuljane. Rusija, Bjelorusija i Kazahstan zadnje su države koje su zabranile uvoz i izvoz krzna od tuljana, a što je nastavak zabrane uvoza komercijalnih proizvoda od tuljana koju je donijela Europska unija 2009. Ipak, Cleary kaže kako on i Nova demokratska stranka još službeno podržavaju lov na tuljane. (cbc.ca)

29.01.2012. U 'piletini' u Njemačkoj nađene klice otporne na antibiotike!

Udruga Savez za zaštitu okoliša i prirode (BUND) u svojem najnovijem istraživanju o antibioticima u 'piletini' tvrdi da je svaki drugi uzorak iz njemačkih supermarketa zaražen klicama otpornima na antibiotike. Razlog tome je masovni uzgoj, u kojemu uzgajivači na jednom četvornom metru drže i do 24 životinje, a to je moguće samo uporabom velikih količina antibiotika. No, čak i uzgajivači s manjim brojem životinja priznaju da je njihovo meso masovno proizvedena industrijska roba jer potrošači žele jeftino meso, pa tržišni udio 'bio-piletine' u Njemačkoj iznosi tek jedan posto i već godinama ne raste. Na ekološkim imanjima kokoši dobivaju ekološku hranu i žive tri mjeseca. Zaštitnica prava potrošača Sabine Klein smatra da su glavni problem uvjeti u kojima se drže životinje, koji razbolijevaju životinje zbog čega se onda koriste antibiotici. (dw-world.de)

28.01.2012. Brian May protivi se uzgoju beagleova za pokuse!

Brian May, slavni rock gitarist i aktivist za divlje životinje, pridružio se kampanji organizacije BUAV da se zaustavi izgradnja objekta namijenjenog uzgoju beagleova za pokuse. May je izjavio kako je šokiran zbog planova za izgradnju objekta i da je potpuno moralno neopravdano podvrgnuti visoko inteligentna živa bića patnji u ime znanosti. Pozvao je odgovorne pojedince i lokalnu vlast da spriječe gradnju objekta. 2010. u britanskim laboratorijima provedeno je preko 5000 pokusa na psima. Beagleovi se rašireno koriste u testovima toksičnosti, a pritom im se prisilno daju kemikalije u kapsulama ili preko plastičnih cijevi naguranih kroz usta do trbuha ili ih sputavaju remenima dok im se tvari ubrizgavaju izravno u krvotok. (buav.org)

27.01.2012. Industrijska 'dječja hrana' - lošiji i skuplji izbor za djecu!

Udruga Roda poslala je članovima Vlade RH košaru s dječjom hranom - voćem, povrćem i žitaricama, kako bi upozorila da će politika Vlade o smanjenju stope PDV-a na industrijski konzerviranu i prerađenu 'dječju hranu' imati loše posljedice. Mnoga djeca ne jedu industrijsku 'dječju hranu', niti je to potrebno jer ne pridonosi zdravlju djece. Porastom prodaje industrijske 'dječje hrane' u odnosu na svježu hranu, bit će veća zarada proizvođača nadomjestaka za majčino mlijeko, zbog čega će biti još manje dojene djece. U udruzi navode da su konzervirane kašice i sokovi, instant-čajevi i druga prerađena hrana lošiji i skuplji izbor u prehrani djece. Prava, zdrava, jednostavna i jeftinija dječja hrana prvenstveno je majčino mlijeko, a zatim sveže pripremljena dječja hrana kao dio obiteljske prehrane. (roda.hr)

27.01.2012. Tinejdžerica na rubu smrti nakon 15 godina jedenja piletine!

17-godišnja Britanka Stacey Irvine već 15 godina jede gotovo isključivo pohane pileće medaljone, koje kupuje u lancima brze hrane. U prehranu još zna uključiti pomfrit, tost i čips, a od druge godine života nije pojela nijednu voćku niti povrće, zbog čega pati od anemije, proširenih vena i nedostatka mnogih hranjivih tvari. Kada je zbog problema s disanjem nedavno završila u bolnici, liječnici, užasnuti njenom prehranom, odmah su joj dali injekciju vitamina te joj propisali povećane doze vitamina i minerala. Unatoč upozorenjima liječnika da bi je ovaj način prehrane mogao doslovno ubiti, Stacey i dalje ne može bez pilećih medaljona, koje je prvi put pojela kad ju je mama s dvije godine odvela u McDonald's. (net.hr)

26.01.2012. Volonterke spašavaju pse iz pakračkog 'azila' od eutanazije!

'Sklonište' za životinje u Bučju kod Pakraca nije baš bajno mjesto kakvim ga opisuje direktor Veterinarske stanice Pakrac, tvrdi Branimira Bosanac, volonterka u daruvarskoj udruzi Veseli prijatelji. Psi koji se ne udome u roku od 60 dana, eutanaziraju se. No, još nijedan pas nije eutanaziran samo zato što ih volonterke Branimira i Mirjana Oliver uzmu prije roka i traže im udomitelje. Tijekom zadnjih pet mjeseci udomile su više od 30 pasa iz pakračkog 'azila', od kojih je više njih umrlo od parvoviroze. Branimira zato smatra da bi Veterinarska stanica trebala osigurati redovitu dezinfekciju i cijepljenje pasa protiv štenećaka u 'azilu'. Poziva građane koji mogu udomiti psa da pogledaju fotogaleriju trenutnih stanovnika 'azila' te da tako spase pse od eutanazije pozivom na broj 034/411-019. (034portal.hr)

25.01.2012. Dođite na Dane sirove hrane u Rijeci!

U četvrtak, 26.1. i petak, 27.1.2012. u vegetarijanskom buffetu Fork u Rijeci (Uski prolaz 1), Art of Raw i Fork pozivaju na Dane sirove hrane. Osim redovne ponude, gosti će moći odabrati sirova veganska jela, gotovo 100 % spravljena od bio namirnica. Na meniju će biti čips od kelja, sirovi kruh i pašteta s heljdom i crnim maslinama, hranjiva salata od korjenastog povrća s umakom od kurkume i mariniranim bučinim golicama, pad thai, ravioli od cikle i repice punjeni veganskim sirom, sirova pizza, palačinke od banane s umakom od šumskog voća te kuglice od čokolade, orašastih plodova i superhrane. Uz to, u ponudi su i organska vina, eliksiri, kokteli i žitna kava s bademovim i konopljinim mlijekom.

24.01.2012. Restoran nudi besplatan veganski obrok za pse svojih gostiju!

Zagrebački vegetarijanski restoran i dostava Vegehop (Vlaška 79) sada ugošćuje i pse svojih posjetitelja. Svaki gost može psa vezati ispred restorana, a osoblje Vegehopa poslužit će mu besplatni veganski obrok. Ami linija prehrambenih proizvoda za pse i mačke je visokokvalitetna i antialergijska kompletna hrana bez namirnica životinjskog porijekla, a zadovoljava sve prehrambene potrebe kućnih životinja. (vegehop.hr)

23.01.2012. Tri aktivista ozlijeđena u sukobu s kitolovcima!

Tri aktivista organizacije Sea Shepherd ozlijeđena su u sukobu s japanskim kitolovcima. Prema pisanju Sea Shepherda, kitolovci su pokazali svoju agresiju bacanjem željeznih kuka za zahvaćanje na brodove aktivista, pri čemu su dva aktivista udarena u rame, a jedan član posade dvaput je udaren u lice dugim bambusovim kolcem. Japanci ilegalno love ugrožene vrste kitova, a kako međunarodne agencije za zaštitu kitova ne obavljaju svoj zadatak, aktivisti Sea Shepherda jedini štite kitove. (planetsave.com)

22.01.2012. Kunići i divlji zečevi trebaju vašu pomoć!

Udruga Utočišta kunića i divljih zečeva 'Mrkvica' - Utočište TarraLand poziva građane da pomognu volonterima u spašavanju napuštenih kunića i kunića spašenih od klanja te othranjivanju divljih zečeva, koje su majke napustile nakon što su ih dirali ljudi, i njihovom vraćanju u prirodu. Kupnjom čestitki, narukvica, kalendara za 2012. i drugih predmeta omogućujete nabavu hrane, lijekova, opreme i sl. te obavljanje operacija za štićenike. Udruga prima donirane predmete koji ljudima više ne trebaju,  a nalaze se na listi želja, tj. na popisu na web stranici na kojoj ujedno piše i koja materijalna sredstva su udruzi i zečićima hitno potrebna. Građani mogu pomoći i uplatom donacija na žiro račun 2402006-1100542705.

21.01.2012. Porast prodaje biljnih mlijeka, a pad prodaje kravljeg mlijeka!

Prema novom izvještaju Packaged Facts, dijela stranice MarketResearch.com, tržište biljnih mlijeka ubrzano raste u SAD-u. Ukupna prodaja sojinog, bademovog, rižinog i drugih biljnih mlijeka dosegla je 1,33 milijarde dolara 2011. Statistike američkog Ministarstva poljoprivrede navode da je prosječna potrošnja kravljeg mlijeka po glavi stanovnika pala s 92 litre po osobi 1994. na 79 litre po osobi 2008. Glavni potrošači biljnih mlijeka su vegani, vegetarijanci i ljudi zabrinuti zbog antibiotika i hormona rasta u kravljem mlijeku. Iako je sojino mlijeko najpopularnije biljno mlijeko, bademovo mlijeko imalo je najveću zaradu 2011., zahvaljujući izvrsnom okusu i visokom sadržaju bjelančevina, željeza, kalcija, kalija, magnezija, cinka, vitamina A i B, omega masnih kiselina, a bez kolesterola i zasićenih masnoća (onegreenplanet.org)

20.01.2012. Dignite svoj glas za životinje na prosvjedu protiv krzna!

Prijatelji životinja u subotu, 21.1. organiziraju u Zagrebu prosvjed protiv krzna, koji počinje u 11 sati na Trgu kralja Tomislava, a prosvjedna povorka kretat će se središtem grada prema Trgu bana Jelačića, gdje će stići oko 12:30h. Zaustavljajući se pred prodavaonicama krzna, aktivisti će znakovitom porukom podsjetiti da je u Hrvatskoj zabranjen uzgoj životinja za krzno te tražiti zabranu prodaje odjeće od životinjskoga krzna. Za samo jedan kaput od životinjskoga krzna ubiju se 24 mačke, 15 pasa, 10-24 lisice, 26-34 nutrije, 180-240 hermelina ili 200-250 činčila. Prosvjedom se želi naglasiti kako je ubijanje životinja zbog krzna u 21. stoljeću nazadno, bešćutno i nema opravdanja, a nošenje i prodaja krzna sramotno.

19.01.2012. Veganski black metal kuhar privukao dva milijuna ljudi!

Brian Manowitz ili Vegan Black Metal Chef svoje omiljene veganske recepte uglazbio je u black metal stilu i uploadao na YouTube, gdje su u kratkom roku postigli veliku gledanost, s gotovo dva milijuna gledanja. Brian je vegan 11 godina jer se protivi iskorištavanju životinja, a na ideju da snimi video za recepte došao je jer ga često pitaju što jede kao vegan. Receptima u kombinaciji s metal glazbom želi razbiti predrasude vezane uz veganstvo te promovirati način života i prehrane u koji vjeruje. Dosad je postavio na YouTube šest filmića, a recepti poput veganske pečenke, seitana, sushija sa šparogama u tempuri i hranjivih smoothija, privukli su jednostavnošću i zabavnim načinom pripreme i mnoge ljude koji jedu meso. (Jutarnji list)

18.01.2012. 1000 pasa spašeno od klanja!

Kamion koji je vozio prema južnokineskoj provinciji Guangdong presreli su u ponedjeljak lokalni predstavnici vlasti i volonteri, nakon što je jedan bloger preko interneta uputio poziv za pomoć, kada je uočio životinje u kamionu na autocesti. U kamionu je bilo natrpano više od 1000 pasa, koji su bili na putu u klaonice, za ljudsku prehranu. Psi, od kojih su neki u kritičnom stanju, prevezeni su na propalu farmu svinja u gradu Changsheng. (chinadaily.com.cn)

17.01.2012. Amerikanci će 2012. jesti 12,2% manje mesa nego 2007.!

Izvještaj CME Group o prognozama američkog Ministarstva poljoprivrede u prosincu navodi kako podaci upućuju da će Amerikanci u 2012. konzumirati 12.2% manje crvenog mesa i 'piletine' nego 2007. Glavni razlozi su rast izvoza; veći troškovi, dijelom zbog porasta cijena hrane, s čime se suočavaju poljoprivrednici, te državna politika zadnjih 30-40 godina. Ostali razlozi su: razotkrivanje slučajeva mesa zaraženog izmetom, odnosno E. coli; hranjenje stoke hranom koja sadrži krv druge stoke i otpad iz klaonica peradi, što može dovesti do bolesti kravljeg ludila; svijest o povezanosti jedenja mesa i brojnih bolesti; želja da se smanjenjem tjelesne mase smanji rizik od srčanog udara te društveni pokreti poput Zelenog ponedjeljka, koji motiviraju ljude na zdraviju prehranu. (forbes.com)

16.01.2012. Beograd uvodi hitnu pomoć za ozljeđene pse i mačke!

Beogradska hitna pomoć za pse i mačke počet će raditi ovaj mjesec, a izlazit će na teren na poziv javnih službi i građana u slučajevima namjernog ili slučajnog ozljeđivanja napuštenih životinja i onih koji imaju skrbnike, a kojima je potrebna hitna intervencija. U tijeku je opremanje ambulante, koja se nalazi pri ambulanti za male životnje Veterinarske ustanove 'Veterine Beograd', sa salom za hitne intervencije i postoperativnim blokom. Nakon hitne pomoći, na beogradskim ulicama pojavit će se, po ugledu na svjetske metropole, i 'policija za životinje'. (blic.rs)

15.01.2012. Kobasice i salame povećavaju šansu za rak gušterače!

Svakodnevnom konzumacijom kobasica ili salame povećava se rizik od raka gušterače za gotovo 20 posto, pokazuje novo istraživanje. Čak i relativno male količine prerađenog mesa povećavaju šanse od pojave ovog raka, koji ima vrlo malu stopu preživljavanja. Švedski znanstvenici ustanovili su u novoj studiji da samo 50 grama prerađenog mesa na dan, odnosno par kriški slalame ili jedan hot dog, povećava rizik od ove bolesti za 19 posto. Jedenje 100 grama dnevno  prerađenih mesnih proizvoda povećava rizik na 38 posto, a jedenjem 150 grama prerađenog mesa dnevno rizik od pojave raka gušterače penje se na 57 posto. (net.hr)

14.01.2012. Majmuni smislili alat za bijeg iz zoološkog vrta!

Prije tri dana grupa od osam majmuna kapucina izvela je zadivljujuće pametan bijeg iz zoološkog vrta u brazilskoj državi Paraná. Na iznenađenje djelatnika zoo vrta, čini se da su majmuni koristili kameni alat kako bi slomili brave na ogradama prije bijega u okolne šume. Djelatnici zoološkog vrta dosad su uhvatili četiri majmuna. Navode kako ovo nije prvi put da su majmuni pokušali pobjeći iz zoo vrta, iako je korištenje kamenog oruđa njihova dosad najuspješnija metoda. Majmuni kapucini pokazuju osobite sposobnosti držanja oruđa, a korištenje kamenog oruđa za lomljenje brava ukazuje na njihovo izvanredno korištenje logike kako bi se oslobodili neprirodnog stanja zatočeništva, odnosno njihova akcija bila je vođena temeljnom željom da budu slobodni. (treehugger.com)

13.01.2012. Morrissey u kampanji protiv pokusa na životinjama!

Legendarni pjevač, aktivist i vegan Morrissey pridružio se poznatim osobama, poput Paula McCartneya i Sienne Miller, koji su dosad poduprli kampanju organizacije BUAV protiv pokusa na životinjama. Morrissey je izjavio: 'Recite ne injektiranju, prisilnom hranjenju ili prisiljavanju životinja da udišu tvari za novi ruž za usne ili šampon. Molim vas, pridružite mi se i potpišite peticiju organizacije BUAV kako bi se zaustavila prodaja nove kozmetike u EU, testirane na životinjama.' Iako je testiranje kozmetike na životinjama zabranjeno u Velikoj Britaniji i EU, proizvodi se mogu i dalje testirati u drugim dijelovima svijeta i prodavati u EU. Zabrana uvoza te kozmetike trebala bi početi 2013., no postoji opasnost da se odgodi, što će za tisuće životinja značiti nastavak nepotrebne patnje i smrt u okrutnim pokusima radi novih proizvoda za ljepotu. (buav.org)

12.01.2012. Donirajte za grijane boksove za bolesne pse u azilu!

Udruga Pobjede organizira dvije akcije radi prikupljanja sredstava za izgradnju grijanih boksova za bolesne pse i štence u azilu u Nemetinu, za koji skrbi. U petak, 13.1., od 10 do 17 sati u osječkom kinu Urania održat će se Posh Store – sajam rabljenih stvari. Druga akcija je prikupljanje donacija na štandu u Kapucinskoj ulici, kod PBZ-a, 16.,17. i 18.1., od 10 do 13 i od 15 do 18 sati. Građani će moći u zamjenu za donacije odabrati kalendar za 2012., majice i sl. Osječki Azil je prošli mjesec postao 22. registrirano sklonište za životinje u Hrvatskoj, no tek peto koje ne provodi politiku usmrćivanja napuštenih životinja, već prakticira oglašavanje i udomljavanje te edukaciju kao prevenciju problema. (osijek-online.com)

11.01.2012. Traže se udomitelji za ispaćene konje!

Konji iskorištavani za proizvodnju protuotrova za zmije, čije klanje je prošli mjesec Imunološki zavod opozvao, čekaju udomljenje. Udomljuje se 19 konja, od kojih 14 konja i pet kobila, starosti od sedam do 17 godina, a kobile od devet do 16 godina. Pasmine su polukrvnjaci i toplokrvnjaci od kojih je šest lipicanaca. Konji se ne smiju podvrgavati jačem tjelesnom naporu, već traže udomitelje kod kojih će provesti miran ostatak života. Zainteresirani se mogu javiti na kontakte Imunološkog zavoda, odnosno direktora Darka Dvornika: ured@imz.hr, ddvornik@imz.hr, tel. 01/6414100. 

11.01.2012. Studenti pozivaju na udomljavanje pasa iz azila!

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu žele osvijestiti građane o važnosti udomljavanja napuštenih životinja, umjesto njihove kupnje. Pod sloganom 'Zašto kupovati kućne životinje, kad su napuštenih životinja pune ulice?', studenti će u četvrtak, 12.1.2012., između 10 i 12 sati na svojem fakultetu (Trg J.F. Kennedyja 6) održati akciju prikupljanja donacija u obliku hrane, dekica i novčanih priloga za pomoć azilu u Dumovcu. Također, planiraju poticati ljude preko FB-a da se, umjesto kupnje životinja, odluče na udomljavanje napuštenih životinja.

10.01.2012. Animalisti traže da papa prestane nositi ogrtač s krznom!

Papa Benedikt XVI ponovno je uveo među papinska odijela i ogrtač obrubljen hermelinom, zbog čega je talijanska udruga za zaštitu životinja i okolice Aidaa zatražila od njega da prestane odijevati ogrtač s krznom od hermelina jer to nema 'nikakve veze sa svetim parametrima'. Udruga smatra da bi papa odustajanjem od odijevanja stole i kapice s hermelinskim krznom načinio gestu štovanja života u svim njegovim oblicima, s obzirom da je više puta naglasio da treba čuvati okoliš. Za proizvodnju jednog papinskog ogrtača potrebna su krzna od najmanje 25 okrutno ubijenih hermelina, a svake godine samo u Italiji ubiju oko 200 tisuća životinja za proizvodnju krznenih kaputa. (tportal.hr)

09.01.2012. Psi razumiju ljude koliko i dvogodišnja djeca!

Kada se obraćamo psu imamo osjećaj da nas savršeno razumije, a rezultati nedavnog istraživanja pokazuju da smo zaista u pravu. Naime, istraživanjem je utvrđeno da pas ima slične kognitivne sposobnosti kao otprilike dvogodišnje dijete. Psi ne samo da reagiraju na riječi koje izgovaramo, već shvaćaju i njihov smisao te ton našega glasa. Voditelj istraživanja, József Topal iz Mađarske akademije znanosti, navodi kako način na koji pas reagira odgovara reakciji djeteta uzrasta od šest mjeseci do dvije godine, a pas najbolje reagira kada se s njim uspostavi vizualni kontakt, kao uostalom i bebe i mala djeca. Psi shvaćaju našu želju za komuniciranjem i trude se shvatiti što od njih tražimo i što mislimo. 'Oni mogu pročitati radost u našem pogledu', kazao je Topal. (broj1.hr)

08.01.2012. Bolivija daje zemlji podjednaka prava kao i ljudima!

Bolivija prva u svijetu donosi zakon o 'Majci Zemlji', koji će zemlji dati podjednaka prava kao i ljudima, što je važan korak u promociji očuvanja prirode od uništenja i zagađenja. Prirodi će se dodijeliti 11 posebnih prava koja, između ostalog, uključuju pravo na svoj ciklus bez ljudskog utjecaja, pravo na čistoću zraka i vode i pravo da se nad njom ne vrši genetski inženjering. Putem novog zakona država će moći nadzirati cjelokupan utjecaj industrije na prirodu. Evo Morales, predsjednik Bolivije, povodom donošenja zakona istaknuo je da bi se očuvanjem planeta trebale baviti sve članice UN-a. Vanjski ministar David Choquehuanca rekao je: 'Naši djedovi naučili su nas da smo svi mi velika obitelj, zajedno s biljkama i životinjama. Mi, autohtoni narod Južne Amerike, svojim vrijednostima možemo pridonijeti rješavanju problema energije, klime i prehrane.' (advance.hr)

07.01.2012. Čimpanze znaju zapaliti vatru, komunicirati i empatične su!

31-godišnji bonobo čimpanza Kanzi zna sam zapaliti vatru, kuhati, izrađuje kamene oštrice jednako dobro kao naši davni preci, koristi se s 500-tinjak riječi koje zna pokazati u obliku znakova, a razumije oko 3000 izgovorenih riječi. Neki bonobi znaju i pisati, odnosno nacrtati npr. znak koji predstavlja krov kuće, kada žele ići do kolibe u šumi. Neka nova istraživanja pokazala su da su čimpanze, poput ljudi, sposobne prepoznati svoj odraz u ogledalu, da odlično znaju dijeliti i surađivati, da imaju sposobnost empatije, da znaju sumnjati u vlastite ideje, da shvaćaju um, odnosno raspoloženje i namjere drugih jedinki te da su sposobne za složene procese razmišljanja koji uključuju procjene vjerojatnosti, odnosno rizika i vrijednosti rezultata, kako bi odabrale najpovoljnije opcije. (tportal.hr)

06.01.2012. Genetski modificirani majmuni izazivaju etička pitanja!

Istraživači s Oregon Health and Science University u SAD-u izvadili su stanice iz embrija šest makaki majmuna, kombinirali ih u jedan embrij i usadili ga u surogat majku. Rođene su tri muške bebe, za koje kažu da otvaraju 'ogromne' mogućnosti u istraživanju matičnih stanica i plodnosti. Dosad su eksperimentirali s mnoštvom embrija, a neke surogat trudnoće završile su pobačajem. Organizacija BUAV nazvala je ovo istraživanje 'duboko uznemirujućim' jer korištenje visoko osjećajnih životinja u pokusima postavlja ogromna etička pitanja i rezultira jakom patnjom životinja. Mnoge genetski modificirane životinje bit će ubijene tijekom njihova nastanka ili će umrijeti od teških malformacija nastalih genetskim modifikacijama, a himerični majmuni proživjet će veliku patnju kroz pokuse kojima će biti podvrgnuti. (dailymail.co.uk)

05.01.2012. Sveučilište Harvard utvrdilo: mlijeko nije dio zdrave prehrane!

Harvardska škola javnog zdravlja poslala je snažnu poruku Ministarstvu poljoprivrede SAD-a i stručnjacima za prehranu nedavnom objavom vodiča za prehranu 'Healthy Eating Plate', kojom odgovara na vodič za zdrav život Ministarstva poljoprivrede. Za razliku od preporuka Ministarstva, iz vodiča Sveučilišta Harvard izostaju mlijeko i mliječni proizvodi, što se temelji na procjeni da njihov 'visoki unos može povećati rizik od karcinoma prostate, a vjerojatno i karcinoma jajnika.', te da postoje jaki dokazi da štetno djeluju na kosti, umjesto da ih štite od osteoporoze. Stručnjaci s Harvarda osvrnuli su se i na visoke razine zasićenih masnoća u većini mliječnih proizvoda i naveli da su kelj i ostalo zeleno lisnato povrće, obogaćeno sojino mlijeko i zapečeni grah, kao i kvalitetni dodaci prehrani, sigurniji izbori za dobivanje kalcija od mlijeka i mliječnih proizvoda. (care2.com)

04.01.2012. Spasio malenog dupina i vratio ga natrag u more!

Josip Rajčić Bale (38) iz Kaštel Gomilice, šećući prošli četvrtak rivom u Kaštel Starome sa sinom Ivanom (13), primijetio je u moru nasukanog dupina dugog 1,5 metara. Iako je padala kiša i puhala bura, Josip je ušao u hladnu vodu pokušavajući odgurnuti dupina, koji je hvatao zrak. Nakon nekoliko pokušaja uspio je odgurnuti dupina, koji je zaplivao u dubinu. Dupin nije imao nikakve ozljede po tijelu i ne zna se što ga je nagnalo da se nasuče na žalo u Kaštelanskom zaljevu. (kastela.org)

03.01.2012. U mlijeku pronađen jedan od najopasnijih toksina!

Kineska Agencija za sigurnost hrane izvijestila je kako su u mlijeku najveće kineske mliječne kompanije i jedne manje pronađene visoke razine aflatoksina, jednog od najopasnijih toksina i kancerogenih tvari uopće, koji je povezan s pojavom karcinoma, osobito jetre. Prekomjerne razine aflatoksina u mlijeku nastale su zbog prehrane krava hranom napadnutom plijesni, radi čega je naređeno da se unište zaraženi proizvodi. Iako su mliječni proizvodi u Kini prije bili rijetkost, industrijalizacijom se povećala njihova konzumacija, popraćena stalnim skandalima. U najgoroj aferi dosad iz 2008. umrlo je najmanje šestero dojenčadi, a 300.000 djece razboljelo se zbog dječje hrane i mliječnih proizvoda s melaminom, industrijskom kemikalijom koja se dodavala u mlijeko kako bi podignula razinu bjelančevina u testovima kvalitete. (washingtonpost.com)

02.01.2012. Purani su pametni i imaju složen rječnik za komunikaciju!

Etnolog s Floride Joe Hutto godinu dana brinuo je o tek rođenim puranima i proučavao njihovo ponašanje. Otkrio je da su purani pametne i samostalne životinje koje su izgubile svoj snažan osjećaj za preživljavanje zbog pripitomljavanja. U intervjuu za New Scientist rekao je kako njegovo istraživanje pokazuje da purani na svijet dolaze s urođenim osjećajem za prirodnu ravnotežu i kompleksnim rječnikom u međusobnoj komunikaciji. Otkrio je kako purani međusobno razgovaraju pomoću 25 do 30 različito naglašenih zvukova koji jako sliče jedan drugome, ali nisu isti. (tportal.hr)

01.01.2012. U SAD-u ima više vegana nego vegetarijanaca!

Vegetarian Resource Group (VRG) provela je u SAD-u istraživanje javnog mnijenja, prema kojemu se 2% Amerikanaca izjasnilo da su vegetarijanci, dok je 3% izjavilo da su vegani. Osim što je broj vegana premašio broj vegetarijanaca, iznenadilo je i da ima više muškaraca vegana nego žena. Uz to, 33% svejeda jede vegetarijanske obroke veći dio vremena, što širi tržište proizvođača vegetarijanske hrane. Povod istraživanju bila je želja da se utvrdi koliko organizacije za prava životinja svojim kampanjama za smanjenje konzumacije mesa, poput Zelenog ponedjeljka, utječu na prelazak stanovništva na veg(etarij)anstvo. Kako je istraživanje provedeno na osobama u dobi od 18 godina nadalje, ne zna se koliki je broj djece vegetarijanaca, odnosno vegana. (vegsource.com)

Broj pronađenih vijesti: 34.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2012 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting