Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

31.01.2013. Od ožujka u EU zabrana testiranja kozmetike na životinjama!

Nakon više od 20 godina intenzivnih kampanji, kozmetička tvrtka The Body Shop i neprofitna organizacija Cruelty Free International konačno slave završetak testiranja kozmetike na životinjama u Europi, a uvoz i prodaja kozmetičkih proizvoda i sastojaka testiranih na životinjama bit će zabranjeni u zemljama Europske unije od 11. ožujka 2013. Ova povijesna pobjeda znači da od 11. ožujka svatko tko želi prodavati nove kozmetičke proizvode i sastojke u EU ne smije ih testirati na životinjama bilo gdje u svijetu. Tonio Borg, europski povjerenik zadužen za kozmetičke propise, potvrdio je da zabrana treba stupiti na snagu u ožujku, kao što su Parlament i Vijeće EU ranije odlučili, te da više neće biti odgode ili ukidanja zabrane. (buav.org)

30.01.2013. Mještani Salomonskih otoka ubili 900 dupina!

Mještani sela na otoku Malaita na Salomonskim otocima ubili su oko 900 dupina u znak odmazde za plaćanje spora s Earth Island Institute (EII), neprofitnom organizacijom koja pruža financijsku odštetu seljacima u zamjenu za njihov prestanak lovljenja i prodaje dupina i proizvoda od dupina. Seljaci tvrde da im je EII obećala 2,4 milijuna dolara salomonskih otoka da zaustave trgovanje dupinima i proizvodima dobivenima od dupina za dvije godine, no primili su samo 700.000 dolara. Smatraju da su morali ubiti dupine kako bi zaradili prodajom njihovog mesa i zuba i tako opstali u lokalnom gospodarstvu. Osim Salomonskih otoka, seljaci u japanskom Tajiiu i u nekoliko drugih japanskih gradova također sudjeluju u godišnjem pokolju dupina. Osim lova, opstanku dupina prijeti često zarobljavanje u ribarske mreže i kočarenje. (huffingtonpost.com)

29.01.2013. Pomozite volonterima koji skrbe za napuštene životinje!

Volonteri Liburnijskog društva za dobrobit životinja Lunjo i Maza ostaju bez prostora u kojem su zbrinjavali, čuvali i liječili napuštene životinje. Prema odluci općine Lovran, do svibnja moraju iseliti iz prostorija u staroj lovranskoj vojarni, koje su dobili na korištenje krajem 2009. jer će se u tom prostoru graditi novi Društveni dom. Volonteri su 2009. godine uredili derutan prostor vojarne i napravili prihvatilište u kojem su se životinje oporavljale od kastracija i operacija te čekale svoje udomitelje. Sami su platili i priključenje struje i vode, a uredno su podmirivali i sve svoje troškove. U četiri godine Lunjo i Maza udomili su 714 životinja i sterilizirali 1112. Kako više ne mogu primiti niti jednu životinju, zamolili su za pomoć u udomljavanju 15 mačaka i tri psa o kojima se trenutno brinu. Svi koji žele udomiti životinje mogu ih nazvati na 091/7638892. (vecernji.hr)

28.01.2013. SAD postupno ukida pokuse na majmunima!

Više od 300 čimpanza, na kojima su cijele njihove živote provodili pokuse u američkim laboratorijima, trebale bi biti umirovljene u utočište u kojem će se moći penjati po drveću i socijalizirati se. Prijedlog znanstvenika iz Nacionalnog instituta za zdravlje zadnji je korak u postupnom odmaku od korištenja čimpanza kao ispitanika u pokusima. Ujedno se predlaže da se naprave veliki rezovi u potporama za istraživanje čimpanza u laboratorijima i da se ukine njihovo uzgajanje za istraživanja. Ipak, 50 čimpanza bit će zadržano za buduća testiranja financirana na saveznoj razini. Savezna agencija objavila je 2011. godine da će ukinuti većinu invazivnih istraživanja na čimpanzama jer je napredak znanosti učinio većinu takvih istraživanja nepotrebnima, a sličnost velikih majmuna s ljudima pokreće etička pitanja i 'zahtijeva posebnu pozornost i poštovanje'. (timesunion.com)

27.01.2013. Lajkajte Facebook stranice Prijatelja životinja!

Zahvaljujući kontinuiranim objavama o aktualnim zbivanjima na području aktivizma i zaštite prava životinja, Facebook stranica Prijatelji-zivotinja.hr upravo je prešla 5000 lajkova. Svojim edukativnim i informativnim sadržajima, stranica nudi pregršt zanimljivosti za sve koji žele saznati više o tome kako pomoći životinjama i pridonijeti stvaranju svijeta bez nasilja prema svim bićima. Prijatelji životinja pozivaju sve da lajkaju stranicu Prijatelji-zivotinja.hr, kao i ostale zanimljive Facebook stranice Udruge: Zeleni ponedjeljak, Vegan Buddy - Prijatelji životinja, Trgovine bez krzna - FFR, Reci ne okrutnim kozmetičkim proizvodima i ZeGeVege Festival.

26.01.2013. Psi lutalice uče pješake da prelaze cestu na zebri!

Rumunjska prometna policija koristi pse lutalice u novoj sigurnosnoj kampanji kako bi upozorila pješake da budu oprezniji i da prelaze cestu samo na označenim pješačkim prijelazima. 'Ako oni to mogu, onda svi mogu prijeći preko zebre!', navodi se u kratkom televizijskom spotu u kojemu su prikazani psi lutalice koji prelaze cestu preko zebre. 'Oni nam šalju izvanrednu poruku da životinje mogu poštivati važna pravila sigurnosti', rekao je šef rumunjske prometne policije. Otprilike 40.000 pasa lutalica živi u Bukureštu, a njihov broj počeo je rasti 1980-ih godina. Između 2001. i 2007. godine Rumunjska je provodila masovnu eutanaziju pasa lutalica, ali prošle godine rumunjski Ustavni sud presudio je protiv prijedloga zakona koji bi omogućio lokalnim vlastima da eutaniziraju pse lutalice. (rtl.hr)

25.01.2013. Inspektori tuže Prijatelje životinja zbog duševnih boli!

Veterinarski inspektori koji su prošle godine, pod izlikom provođenja mjera za suzbijanje bjesnoće, naredili usmrćivanje 46 pasa i mačaka, podignuli su tužbu protiv udruge Prijatelji životinja, tražeći da im isplati 150.000 kuna zbog duševnih boli koje tvrde da su doživjeli zbog javnih objava Udruge. Iako je državno odvjetništvo pokrenulo kazneni postupak protiv odgovornih veterinarskih službenika, a Hrvatski veterinarski institut potvrdio da ni jedna životinja nije imala virus bjesnoće, promaknut je veterinarski inspektor koji je izjavio da mirno spava nakon usmrćivanja zdravih životinja. Građani mogu pisati na e-mail adrese Ministarstva poljoprivrede office@mps.hr i glasnogovornik@mps.hr te zatražiti preispitivanje rada pojedinih veterinarskih službenika, normalan rad trenutno blokiranog osječkog skloništa i dijalog s udrugama za zaštitu životinja. 

24.01.2013. Potpora PETA-e Prijateljima životinja!

Povodom loše financijske situacije, udruga Prijatelji životinja primila je službenu pismenu potporu od PETA-e, najveće svjetske organizacije za prava životinja. PETA u svojem pismu navodi da podržava rad Udruge i da je 'ponosna što je blisko surađivala s Prijateljima životinja više od desetljeća na brojnim udarnim kampanjama osmišljenima kako bi privukle pozornost na probleme koji se tiču životinja'. Dodaje kako potiče 'ostale da se pridruže Prijateljima životinja i njihovim naporima da poboljšaju živote svih živih bića'. Udruga poziva sve na učlanjenje i uplatu godišnje članarine i donacije, kako bi mogla i dalje uspješno boriti se za životinje i suosjećajnije društvo.

23.01.2013. Dupin tražio od ronioca da mu izvadi kuku iz peraje!

Tijekom noćnog ronjenja uz obale Havaja ranije ovoga mjeseca, grupa ronilaca bila je začuđena kada im je prišao dupin koji nije mogao normalno plivati. Tek kada je dupin uporno nastavio kružiti oko ronilaca, instruktor Keller Laros shvatio je da životinja nije samo znatiželjna, nego traži pomoć. Nije mogao normalno plivati jer se zapleo u ribarsku mrežu, a kuka mu se smjestila uz prsnu peraju. Začuđujuća je bila činjenica i da je dupin namještao svoje tijelo kako bi ga Laros lakše oslobodio okova te se s povjerenjem prepustio 'potpunom strancu'. Spašavanje je snimila Martina S. Wing, vlasnica turističke agencije Ocean Wings Hawaii, koja je napisala da je bila na pravom mjestu u pravo vrijeme. (vecernji.hr)

22.01.2013. PETA Obami: lov nije 'odgovorno' posjedovanje oružja!

Kako se predsjednik Barack Obama pripremao objaviti svoj plan za rješavanje oružanog nasilja, u svjetlu prošlomjesečnog ubijanja 26 djece i učitelja u američkoj osnovnoj školi Sandy Hook, organizacija PETA poslala mu je pismo sa zahtjevom da prestane ukazivati na lov kao na primjer 'odgovornog' posjedovanja oružja. PETA objašnjava da je lov okrutan prema životinjama koje umiru bolnom smrću, često se dugo mučeći zbog teških ozljeda, te je štetno poticati djecu da ozljeđuju ili ubijaju životinje jer ih to čini neosjetljivima na patnje drugih. Djecu treba učiti da je svako oružano nasilje pogrešno i neprihvatljivo bez obzira je li žrtva čovjek, jelen ili golub. PETA naglašava da Obamina opasna poruka može imati smrtonosne posljedice za ljude, kao i za druga bića, jer su ubojice često kao djeca lovile, mučile i ubijale životinje, a podržavanje lova promiče nasilje prema životinjama i uči djecu da je ciljanje živog bića samo sport. (peta.org)

21.01.2013. Odbijena žalba Inuita protiv zabrane tuljanovih proizvoda!

Europski sud pravde u svojoj objavi od prošlog četvrtka odbacuje tužbu predstavnika kanadskog domorodačkog naroda Inuita kojom oni traže poništenje opće zabrane trgovine proizvodima od tuljana u Europskoj uniji, iako ta zabrana uključuje odstupanje za proizvode tradicionalnog lova Inuita. Nakon desetljeća kampanja i inicijativa organizacija za prava životinja i zabrinutih europskih građana, EU zabranila je prodaju proizvoda (krzno, meso i ulje) dobivenih lovom na tuljane, kako bi se pomoglo obnovi populacije tuljana. Zabrana trgovine tuljanovim proizvodima u EU stupila je na snagu 20. studenoga 2009. kroz Uredbu (EZ) br. 1007/2009 Europskog parlamenta i Vijeća o trgovini proizvodima od tuljana. (curia.europa.eu)

20.01.2013. Prijatelji životinja na Tumblru

Otvoren je novi blog Prijatelja životinja na društvenoj web stranici Tumblr. Prijatelje životinja također možete pratiti na Facebooku, YouTubeu, Vimeou te Twitteru. Rad Udruge možete pratiti i putem AnimaLista. Pogledajte sve web projekte Prijatelja životinja, uključite se i širite vijesti o pravima životinja putem društvenih mreža.

19.01.2013. Nakon smrti skrbnice pas svaki dan ide na misu!

Sedam godina star njemački ovčar Tommy, čija je skrbnica Marija Margherita Lochi preminula prije dva mjeseca, svakog dana odlazi na misu u crkvu u koju je za života često odlazila i strpljivo čeka da se ona vrati. Pas joj je bio vjerni prijatelj otkako ga je našla u polju blizu svoje kuće i udomila i otada ju je svaki dan pratio u crkvu u San Donaciju u Brindisiju. Kada je umrla, Tommy se pridružio ožalošćenima na misi zadušnici i otada je svaki dan redovit gost na misi, gdje u tišini sjedi pokraj oltara. Otac Donato Panna kaže da se Tommy jako pristojno ponaša i da ga nikada nije čuo da laje u crkvi. Dodaje i kako su Tommyja zavoljeli svi u selu, paze na njega i ostavljaju mu hranu, iako bi bilo lijepo naći mu pravi dom. (24sata.hr)

18.01.2013. Pogledajte aktivistički ljubavni film!

U subotu, 19.1.2013. od 20 sati, u kinu Tuškanac održat će se zagrebačka premijera hrvatskog dokumentarnog filma 'Mima i Marta – aktivistički ljubavni film' autorskog dvojca Damira Radića i Sanje Ribičić Radić. Dokumentarac u trajanju od 37 minuta premijerno je prikazan na 44. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva u Đakovu, gdje je dobio Posebnu nagradu žirija. Autori najavljuju film kao idealnu lekciju 'iz seksualnog, zdravstvenog i građanskog odgoja - ljubavna priča koja ruši sve prepreke (istospolna! međugeneracijska! veganska!) i predrasude te stvara i pokoju novu', a u njemu istaknuto mjesto ima i zaštita prava životinja. (tportal.hr)

17.01.2013. Milijarder Elon Musk želi na Marsu 80.000 vegetarijanaca!

Milijarder Elon Musk, suosnivač servisa PayPal i osnivač kompanije SpaceX, planira izgraditi naselje za 80.000 ljudi na Marsu, kada tehnologija omogući ljudima život tamo, pod uvjetom da su svi stanovnici vegetarijanci. Novi grad koristio bi održivu tehnologiju i slao ljude u svemir u raketi koja bi koristila tekući kisik i metan kao gorivo. Muska smatraju jednim od najuglednijih američkih privatnih svemirskih poduzetnika. Bio je zadužen za kreiranje SpaceX, tvrtke za svemirski prijevoz koja je proizvela raketu Falcon 9 kojom NASA dostavlja robu na Međunarodnu svemirsku postaju. Znanstvenici predviđaju da bi ljudi mogli živjeti na Marsu i drugdje u svemiru vjerojatno već za manje od deset godina. (rt.com) 

16.01.2013. Slonove u Africi ubijaju strojnicama iz helikoptera!

Pokolj slonova i nosoroga događa se tako masovno u Africi da je ugroženo postojanje tih životinja. Prošli tjedan lovci su, pucajući strojnicama iz helikoptera, ubili cijelu obitelj slonova u Keniji. Do pokolja dolazi zbog organiziranog kriminala s crnim tržištem bjelokosti i rogova vrijednim oko osam milijardi dolara godišnje, a lovci su opremljeni najsuvremenijom opremom. Poznati novinar Jeffrey Gettleman rekao je novinarki CNN-a Christiane Amanpour kako postoji tako velika potražnja za rogovima i bjelokosti da je cijena bjelokosti dosegnula astronomskih 1000 dolara za pola kilograma. Cijena roga nosoroga trenutno je 65000 dolara za kilogram, što je više od cijene kokaina i zlata. Prodaju se azijskim zemljama u kojima postoji primitivno vjerovanje da prah roga može izliječiti rak, a koriste ih i za razne religijske ceremonije. (amanpour.blogs.cnn.com)

15.01.2013. Zambija zabranila ubijanje lavova!

Zambija je zabranila ubijanje lavova jer, prema riječima ministrice turizma i umjetnosti Sylvie Masebo, 'procijenjenih tri milijuna dolara koje je Zambija godišnje zarađivala od lova bilo je premalo da bi opravdalo nastavak osiromašenja biljnog i životinjskog svijeta'. Prema podacima britanske organizacije LionAid ta je vrsta izumrla u čak 25 afričkih zemalja, a skoro izumrla u njih deset. Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa (IUCN) procjenjuje kako se brojka lavova u Africi kreće između 15 i 30 tisuća, dok je do prije 30-ak godina ta brojka iznosila 200 tisuća. Do zabrane je došlo nakon što je susjedna Bocvana najavila potpunu zabranu lova svih vrsta, uključujući i lavove i slonove, od 2014. godine. U Keniji je zabrana lova na snazi već desetljećima. (h-alter.org)

14.01.2013. Amerikanci jedu manje svinjetine jer mare za životinje!

Prema istraživanju Sveučilišta Purdue, zbog povećane svijesti o problemima dobrobiti životinja 14 posto Amerikanaca smanjilo je svoju potrošnju svinjetine za više od pola. Ovo istraživanje potvrđuje rezultate izvještaja ekonomista na Državnom sveučilištu Kansas i Sveučilištu Purdue iz 2010. godine, koji ukazuje da potrošači jedu manje mesa nakon što iz vijesti saznaju o problemima vezanima uz dobrobit životinja. Sve veći broj izvora, od Daily Livestock Reporta do New York Timesa, izvještava o stalnom padu konzumiranja mesa u SAD-u u posljednjih nekoliko godina, a do pada dolazi uglavnom zbog činjenice da je ljudima stalo do životinja. U mesnoj industriji, svinje su tijekom trudnoće zatočene u boksovima u kojima se ne mogu niti okrenuti, udobno leći ili sudjelovati u bilo kakvom prirodnom ponašanju gotovo cijeli svoj bijedni život, a praščićima iščupaju testise i odrežu repove bez sredstava protiv bolova. (mfablog.org)

13.01.2013. United Airlines zabranjuje prijevoz primata u laboratorije!

Američka zrakoplovna kompanija United Airlines zabranila je prijevoz primata u laboratorije za medicinska istraživanja nakon jake kampanje organizacije PETA, koja je uključivala javne prosvjede, više od 130.000 e-mailova te tisuće poruka i fotografija primata iz laboratorija na Facebook stranici kompanije. Kako je i tvrtka Air Canada u procesu primjene slične zabrane, to znači da nijedna velika zrakoplovna kompanija u Sjevernoj Americi neće isporučivati majmune laboratorijima gdje ih drže zatvorene u kavezima, truju, čine ovisnicima o drogama, osakaćuju i ubijaju. Air France, China Eastern Airlines, Philippine Airlines i Vietnam Airlines još su jedine preostale velike tvrtke koje prevoze primate za pokuse. (peta.org)

12.01.2013. Tajvan zabranio trgovinu proizvodima od tuljana!

Tajvan je donio povijesnu zabranu trgovine proizvodima od morskih sisavaca, uključujući tuljanovu kožu, uz izuzetak proizvoda iz tradicionalnog lova domorodaca, što je važan korak naprijed u pokretu za prava životinja u Aziji. Između 2003. i 2009. Tajvan je uvezao 430.000 kilograma ulja od tuljana, čime je bio četvrti najveći uvoznik tuljanovog ulja u svijetu. Kanadski komercijalni lov na tuljane najveći je pokolj morskih sisavaca na Zemlji. Većina Kanađana protivi se komercijalnom lovu na tuljane, pa se proizvodi nastali pokoljem tuljana gotovo u cijelosti izvoze. Nakon zabrane uvoza tuljanovih proizvoda u SAD, Europsku uniju i Rusiju, Kanada se preorijentirala na azijsko tržište, izazvavši time prosvjede u Kini, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Tajvanu, koji je sada i donio zabranu uvoza. (hsi.org)

11.01.2013. Kod majmuna bonobo pronađena 'ljudska' dobrota!

Majmuni Bonobo rado će dijeliti svoju hranu sa strancem, pa čak i dati vlastiti obrok, ali samo ako im stranac nudi društvenu interakciju, izvijestili su evolucijski antropolozi s američkog Sveučilišta Duke. Istraživači, Jingzhi Tan i Brian Hare, navode da njihova otkrića upućuju na zajedničko podrijetlo altruizma kod čimpanza, ljudi i majmuna bonobo. Uz čimpanze, bonobo su među najbližim ljudskim srodnicima, no čimpanze ne pokazuju slično ponašanje prema strancima i ne prilaze im, osim kada su sami brojniji. Proučavajući ponašanje majmuna siročadi u utočištu u Demokratskoj Republici Kongo, istraživači su uočili kako su bonobo bili voljni pomoći strancu da dobije hranu čak i bez društvene interakcije, što su usporedili s određenim ljudskim djelima dobrote, kao kad netko donira novac i nikome ne kaže za to, pa ne može od toga imati bilo kakvu korist. (nytimes.com)

10.01.2013. Student pronašao 'mozak' u piletini iz KFC-a!

19-godišnjem Ibrahimu Langoou iz Engleske pozlilo je kad je u piletini koju je jeo u jednom od restorana brze prehrane KFC-a našao nešto što mu je sličilo na mozak. Fotografiju piletine objavio je na svojoj Facebook stranici uz tekst 'Za sve one koji su htjeli pokazati svojim prijateljima i obitelji, ovo je razlog da nikada više ne idete u KFC'. Iz KFC-a su objavili kako su analizirali fotografiju i zaključili kako nije riječ o mozgu, već o bubregu koji nije odstranjen u procesu pripreme te se slažu da izgleda ružno. Iako su mu uputili isprike i naglasili da im je njegovo iskustvo važno jer imaju 'rigorozne standarde', Langoo je izjavio da nije time impresioniran i da ne želi nikada više ići u restorane KFC-a. (news.msn.co.nz)

09.01.2013. Poljoprivrednici u Švicarskoj redovito jedu pse i mačke!

Švicarske novine The Tages Anzeiger otkrivaju da je pseće i mačje meso i dalje uobičajeni dio obroka u Švicarskoj, a najpopularnija vrsta mesa je pasmina povezana s rotvajlerom. Pseće i mačje meso priprema se u obliku govedine ili marinirane šunke. Zabranjena je komercijalna prodaja psećeg mesa, ali ne i jedenje, koje je zabranjeno u Njemačkoj, pa će osoba koja želi ubiti mačku ili psa biti procesuirana jedino ako je ubijanje 'okrutno'. Poljoprivrednici, koji žele ostati anonimni jer se boje gnjeva ljubitelja životinja, kažu da ili pozovu mesara ili ubiju mačke i pse pištoljem ili premlaćivanjem. Švicarski parlament odbio je još 1993. izmjene zakona koji bi štitili pse i mačke od ljudske potrošnje. Federalni ured za veterinarstvo izjavio je kako se radi o 'pitanju kulture' i istaknuo da se u nekim zemljama psi uzgajaju posebno za klanje i jedenje. Švicarska ima i uspješnu trgovinu mačjim krznom za kapute i prekrivače. (dailymail.co.uk)

08.01.2013. Prijatelji životinja objavili Crnu kroniku za 2012. godinu!

Udruga Prijatelji životinja objavila je 30 medijski najviše popraćenih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u 2012. godini. Usprkos porastu broja prijava od strane građana, neophodno je djelovanje nadležnih institucija koje će zakone provoditi u djelo i poslati jasnu poruku da se nasilje neće tolerirati ili relativizirati jer se radi 'samo o životinjama'. Udruga traži najstrože zatvorske kazne za zlostavljače životinja i ističe da je riječ o važnom društvenom problemu, a stručnjaci naglašavaju da su zlostavljači i ubojice životinja opasni i za ljude. Prijatelji životinja podsjećaju i na životinje čije se institucionalizirano mučenje i ubijanje ne sankcionira jer se doživljava kao društveno prihvatljivo. Zbog ljudske prehrane 2012. godine u hrvatskim klaonicama i u privatnim domaćinstvima ubijeno je preko 40 milijuna životinja, a 2011. godine 77729 tona riba i ostalih vodenih životinja.

07.01.2013. U Izraelu zabrana prodaje kozmetike testirane na životinjama!

S prvim danom 2013. godine u Izraelu stupio je na snagu zakon kojim postaje ilegalno prodavati kozmetičke proizvode koji su testirani na životinjama. Prodaja i uvoz kozmetike i sredstava za čišćenje koji su testirani na životinjama zabranjena je zakonom koji je donesen 2010. godine, a od ove godine je na snazi. 'Ovaj zakon je istinska revolucija na području prava životinja u Izraelu', izjavio je Eitan Cabel koji vodi zastupničku skupinu za prava životinja. U praksi, proizvodi testirani na životinjama koji su već na policama trgovina neće biti uklonjeni do kraja godine, no uvoznici će morati dobiti dozvole od Ministarstva zdravstva za svaki kozmetički proizvod i sredstvo za čišćenje koje uvoze. (haaretz.com)

05.01.2013. Brigitte Bardot protiv usmrćivanja bolesnih slonova!

Poznata glumica i zaštitnica životinja Brigitte Bardot zaprijetila je da će zatražiti rusko državljanstvo ako francuske vlasti odluče eutanazirati dva bolesna slona. 'Ako oni koji su na vlasti imaju dovoljno kukavičluka da ubiju dva slona Baby i Nepal, onda ću ja donijeti odluku da zatražim rusko državljanstvo kako bih pobjegla iz ove zemlje koja je postala samo groblje životinja', napisala je u priopćenju Brigitte Bardot. Sudbina slonova Baby i Nepal podigla je na noge zaštitnike životinja, među kojima je i zaklada Brigitte Bardot. Cirkus Pinder vlasnik je slonova za koje je utvrđeno da boluju od tuberkuloze te je sud u Lyonu zatražio da ih se eutanazira zbog toga što je ta bolest zarazna. (slobodnadalmacija.hr)

04.01.2013. Usmrćivanje životinja postaje kazneno djelo!

Novi Kazneni zakon, koji je stupio na snagu 2013. godine, ukida mogućnost izricanja novčane kazne za mučenje i ubijanje životinja, već propisuje jedino zatvorske kazne. Ukidanje novčane kazne upućuje da su zakonodavstvo i stručnjaci prepoznali zlostavljanje i ubijanje životinja kao teške prijestupe i važan društveni problem, što zahtijeva stroge zatvorske kazne. Člankom 205. propisuje se da 'Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.’ Važna novost je da je Ministarstvo pravosuđa prihvatilo prijedlog udruge Prijatelji životinja da se Zakonom ne sankcionira samo teško mučenje životinja, kao što je bilo u starom Zakonu, već i njihovo usmrćivanje. Novost je i odredba da se zlostavljana životinja, koja preživi zlostavljanje, oduzima zlostavljaču. 

03.01.2013. Kokoš spasila ljude iz goruće kuće!

Kokoš koja je prošlog četvrtka spasila obitelj iz goruće kuće u američkom gradu Wisconsinu u očima mnogih ljudi postala je neočekivana junakinja. Nakon što je rano ujutro izbio požar u domu jednog para, a protupožarni alarm nije se oglasio, njihova ljubimica kokoš počela je stvarati buku koja ih je probudila i omogućila im da pobjegnu iz gorućeg doma koji je izgorio do temelja. Par je usvojio kokoš nakon što su je spasili od pasa koji su je ganjali, i na kraju im je spasila život. (dailymail.co.uk)

02.01.2013. Provalili u stan zbog vode i našli 16 mačaka!

Vatrogasci koji su, nakon poziva susjeda, ušli u stan u Karlovcu u kojem nije bilo nikoga, a iz kojega je curila voda u podrum zgrade, iznenadili su se zatekavši 16 mačaka. Kako policija još uvijek traži vlasnicu, mačke su smještene u Sklonište u Utinji, a njihova sudbina je neizvjesna. U Skloništu mogu biti 60 dana, no u stan se ne mogu vratiti jer komunalno redarstvo Grada Karlovca ne dopušta držanje ovolikoga broja životinja u stanu, posebno ne u stanu od 40 kvadrata koliko ima ovaj u kojem su mačke bile. Aktivisti Udruge Mijau Karlovac posjetili su mace, donijeli im hranu i pijesak te napravili kartonske kućice napunjene plahtama i dekama u koje se mogu zavući. Izrazili su zadovoljstvo osobljem Skloništa, njihovom voljom za suradnju s Udrugom i njihovom dobrom skrbi za mačke. Mole građane za donacije pijeska i konzervirane hrane za mace. (radio-mreznica.hr)

01.01.2013. Ciudad de México određuje zatvor za zlostavljače životinja!

Zakonodavci glavnoga grada Meksika odobrili su zatvorske kazne za okrutnost nad životinjama, razmatrajući ranije sankcioniranje novčanim kaznama i pritvorom. Zakonodavna skupština grada jednoglasno se složila da će se ljudi koji namjerno zlostavljaju životinje i naškode im suočiti s kaznom zatvora do dvije godine i platiti do 500 dolara. Zakonodavci su se složili da sadašnji administrativni zakoni ne rade dovoljno na zaustavljanju okrutnosti nad životinjama. U Ciudad de Méxicu životinje ponekad ubijaju tako da ih spale, pretuku ili upucaju. (sunherald.com)

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2013 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting