Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 28.

30.11.2013. Morrissey: Pippa Middleton je bolesno lice moderne Britanije!

Morrissey, pjevač kultne britanske grupe The Smiths i dugogodišnji aktivist za prava životinja, napao je Pippu Middleton, šogoricu princa Williama, zbog njezine ljubavi prema lovu i izjavio da je ona 'bolesno lice moderne Britanije'. Glazbenika su razbjesnile fotografije objavljene u medijima prošli mjesec, koje pokazuju kako Middleton sa smiješkom pozira s 50 mrtvih ptica pod svojim nogama nakon pucanja na fazane u Škotskoj. U svojoj objavi navodi kako nas novine u 'zabavnom' izvještaju podsjećaju da je Middleton 'članica visokoga društva', što nam govori da je privilegirana i može više-manje ubiti što god joj se prohtije pa to i čini. Morrissey nastavlja da će ona ubiti jelena, divlje svinje, ptice, bilo koju životinju koja se bori za život ili koja se nađe na putu njenog visokoga društva. (express.co.uk)

28.11.2013. Bivši američki potpredsjednik Al Gore postao vegan!

Al Gore, nekadašnji američki potpredsjednik, koji je 2007. dobio Nobelovu nagradu za mir, odlučio je postati vegan. Al Gore je sredinom prošlog desetljeća počeo upozoravati na klimatske promjene, pri čemu je mesnu industriju označio kao najodgovorniju za globalno zatopljavanje. To je ponovio 2009. kada je rekao da je mesna prehrana kriva za globalnu krizu u svijetu jer povećana proizvodnja mesa povećava koncentraciju ugljičnog dioksida u zraku, a istovremeno dolazi i do sve veće potrošnje vode. I bivši predsjednik Bill Clinton je prije tri godine postao vegan, iako je o tome razmišljao još od 2004. kada su mu ugrađene četiri srčane premosnice. Clinton je obožavao meso, a prijelaz među vegane objasnio je izjavom: 'Shvatio sam da živim rizično i odlučio sam prestati ludovati. Hoću živjeti i postati djed. Zbog toga sam se podvrgnuo veganskoj prehrani i mislim kako sam uvećao izglede da živim još puno godina'. (www.jutarnji.hr)

27.11.2013. Prijatelji životinja protiv mržnje i diskriminacije!

Udruga Prijatelji životinja prema svojem Etičkom kodeksu protiv je bilo kojeg oblika diskriminacije 'prema religijskoj, etničkoj i nacionalnoj pripadnosti, jeziku, rasi, spolu, spolnom identitetu, rodnom opredjeljenju, seksualnoj orijentaciji, podrijetlu, imovinskom stanju, obiteljskom i bračnom statusu, trudnoći, obiteljskim obvezama, godinama, invaliditetu, tjelesnom izgledu, političkom opredjeljenju i zdravstvenom stanju'. Na taj način Udruga se, osim zalaganja za zaštitu i prava životinja, protivi ukidanju prava bilo kojoj skupini i manjini u društvu. Represivna i totalitarna društva u prošlosti već su oduzimala ili još uvijek oduzimaju prava domorocima, ljudima drukčije boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnosti i seksualne orijentacije, ženama, životinjama... Stoga je glas svakoga od nas važan kako bismo se oduprijeli nehumanim težnjama i još većem gubitku slobode diskriminiranih pojedinaca i skupina.

26.11.2013. DiCaprio donirao 3 milijuna dolara za spašavanje tigrova!

Zaklada glumca Leonarda DiCaprija dala je tri milijuna dolara Svjetskom fondu za zaštitu prirode, WWF-u, kako bi mu pomogla da u Nepalu poveća broj tigrova. WWF je priopćio da će novac Leonarda DiCaprija biti iskorišten za inicijativu kojom bi se u Nepalu do 2022., sljedeće kineske godine tigra, broj jedinki udvostručio. 'Njegova zaklada zaista teži realnim rezultatima, djeluje na licu mjesta i pomaže lokalnim zajednicama', rekao je Carter Roberts, predsjednik i direktor WWF-a. Broj nepalskih tigrova smanjuje se kroz godine, a glumac kaže da je današnjih 3.200 tigrova, koliko ih ukupno ima u svijetu, u opasnosti zbog uništavanja staništa i ilegalnog lova. Njegova zaklada već je pomogla da se u nepalskom nacionalnom parku Terai Bardia poveća broj tigrova s 18 na 50. (rtl.hr)

25.11.2013. Informiranje o projektu povoljnije i besplatne kastracije!

Na informativnom štandu, u utorak, 26. studenoga 2013. u 12 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bit će predstavljen rad Udruge veterinara Didona te program povoljnije i besplatne kastracije koju provodi udruga Prijatelji životinja u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i Skloništem za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Na akciji će biti prisutni veterinari Skloništa za napuštene životinje Grada Zagreba, veterinari udruge Didona i veterinari koji pomažu u projektu povoljnije i besplatne kastracije. Oni će obavljati besplatan kratki pregled životinja i davati savjete vezane za kastraciju građanima koji dovedu psa ili mačku. Stotine životnja je već dobilo pomoć preko programa povoljnije i besplatne kastracije. Program se provodi isključivo za napuštene životinje, životinje u procesu udomljavanja i slobodnoživuće mačke, a građani mogu prijaviti životinje za kastraciju preko prijavnice na web-stranici Udruge. 

24.11.2013. Za džempere od angore zečevima čupaju krzno na živo!

Na video snimci snimljenoj u Kini, odakle potječe 90 posto svjetske proizvodnje angore, mogu se čuti krici životinja koje trpe bol. One se uzgajaju između dvije i pet godina, a u tom razdoblju im se uklanja krzno svaka dva do tri mjeseca. Kada se životinji iščupa krzno, ona se stavlja u kavez do oporavka. Kada joj 'prođe rok', radnici je ubijaju i skidaju kožu. Pate čak i oni zečevi kod kojih se krzno šiša ili reže. Za vrijeme šišanja, prednje i zadnje šape drže im jako zategnute, a neizbježno dobivaju ogrebotine od oštrih škara i ostaloga pribora, dok se očajnički bore da se oslobode. Usto, dok borave u kavezu, gole žice ozljeđuju im osjetljive šape te žive izolirano od ostalih zečeva. Organizacija PETA, koja je objavila snimku, apelira na kupce da ne kupuju odjeću od angore. U Kini ne postoje kazne za zloupotrebu životinja na farmama zečeva i ne postoje standardi koji bi regulirali ponašanje prema životinjama. (doznajemo.com)

23.11.2013. Članovi HGSS-a spasili dva psa iz duboke smrdljive jame!

Članovi imotske ispostave HGSS-a spasili su dva psa iz jame Ovčarna nedaleko od Zmijavaca, duboke tridesetak metara. Dočekao ih je užasan smrad jer stanovnici toga kraja jamu koriste kao odlagalište životinjskog i drugog otpada. Fedor Kukavica kaže kako je smrad bio neizdrživ i da je povraćao najmanje 20 puta. Spašavatelji pretpostavljaju da je prljave mješance, stare između osam i 12 mjeseci, netko u jamu bacio još kao štence i da su opstali hraneći se životinjskim otpadom, a pili su vodu koja je kapala na dnu jame. Psi su prvi put ugledali ljude, što ih je dodatno preplašilo, pa su ih HGSS-ovci tri sata hvatali po smrdljivoj dvorani, kako bi ih uspjeli zavezati i izvući iz jame. Odbijanje nadležnih da preuzmu brigu o psima za spašavatelje je bio novi šok. Pse je na kraju uzeo mladić koji tu živi, a koji će ih pokušati udomiti kod rodbine i prijatelja. (24sata.hr)

22.11.2013. Premijer Netanyahu i supruga prihvatili Zeleni ponedjeljak!

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova supruga Sara pridružili su se incijativi Zeleni ponedjeljak, objavljeno je prošlog ponedjeljka iz Ureda premijera. 'S mojom odgovornošću kao premijera da štitim živote ljudi ovdje, osjećam se predan podizanju svijesti o borbi protiv okrutnosti prema životinjama', izjavio je Netanyahu. On i supruga susreli su se s televizijskom voditeljicom Micki Haimovich koja je prije godinu dana pokrenula u Izraelu kampanju Zeleni ponedjeljak te ih je informirala o ovoj međunarodnoj inicijativi, o zdravlju i ekološkim aspektima konzumiranja mesa. Supružnici Netanyahu rekli su kako jedu vrlo malo mesa i da je njihov sin Yair postao vegetarijanac posljednjih nekoliko godina. (jpost.com)

21.11.2013. Oko 400.000 morskih ptica ubiju mreže stajačice!

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu 'Biological Conservation' donosi šokantnu vijest - svake godine diljem svijeta oko 400.000 morskih ptica ubiju mreže stajačice. Mreže stajačice su uobičajen naziv za bilo koju mrežu koja se koristi za hvatanje i ulov ribe, a koriste se u cijelome svijetu i na bilo kojoj dubini te hvataju u zamku sve što pliva kroz njih. Istraživanje daje sintezu prethodno prikupljenih podataka iz cijeloga svijeta. Sveukupno je identificiralo 148 različitih vrsta morskih ptica koje su u opasnosti da postanu žrtve mreža stajačica, od kojih je 81 službeno prijavljena kao usputni ulov. Ptice koje će najvjerojatnije biti uhvaćene mrežama stajačicama su one koje love pod vodom, kao što su pingvini, plijenori i kormorani. Istraživanje je posebno utvrdilo da razne vrste pataka imaju najveću vjerojatnost da se zapletu u mreže. (enn.com)

20.11.2013. Medvjed spašen s farme gdje su mu 30 godina vadili žuč!

33-godišnji mrki medvjed Oliver jedan je od 10 medvjeda koje je organizacija za zaštitu životinja 'Animal Asia' spasila s farme u provinciji Šandong u Kini. 30 godina proveo je u uskom kavezu u kojem nije mogao ni ustati, noseći metalni prsluk s oštrim metalnim šiljcima zabijenima u vrat, dok su mu zaposlenici farme svakodnevno vadili žuč. Njegova pluća bila su deformirana od dugogodišnjeg nošenja metalnog oklopa, a srce uvećano. Zubi su mu polomljeni, a jedno oko moralo je biti izvađeno nakon operacije. Tijekom transporta Oliveru je iznenada pozlilo pa su mu veterinari morali hitno ukloniti žučni mjehur. Bili su zgranuti jer su unutar žučnog mjehura pronašli metalne prstene urasle u tkivo, a za njih je bio zakačen kateter pomoću kojeg se godinama vadila žuč koja se tradicionalno koristi u kineskoj medicini. Iako Oliver u utočištu hoda kao drvena lutka zbog dugogodišnjeg nepomičnog boravka u kavezu, ne trpi bol, već svakodnevno uživa u salatama koje obožava. (zivotinje.rs)

19.11.2013. Pomognite hitno udomiti 43 psa kojima prijeti eutanazija!

Sklonište za nezbrinute životinje Lič u Gorskom kotaru u petak, 15. studenoga, posjetila je veterinarska inspekcija te utvrdila kako se u njemu nalazi previše pasa čija sudbina je neizvjesna. Djelatnici Skloništa čekaju službeni zaključak i rješenje Veterinarske inspekcije, a nakon što ga dobiju imat će 15 dana da udome ili eutanaziraju 43 zdrava psa. Apeliraju na građane da pomognu spasiti pse udomljavanjem. Svi psi su cijepljeni protiv bjesnoće i čipirani te očišćeni od crijevnih i kožnih parazita. Također, štenci su cijepljeni protiv zaraznih bolesti, a oni koji su stariji od tri mjeseca i protiv bjesnoće. Više informacija o psima može se dobiti na brojeve telefona 091 214 88 55 i 091 214 88 77. (ljubimci.24sata.hr)

18.11.2013. TV zvijezda hladnokrvno ubija životinje!

Televizijska prezenterica Melissa Bachman iz Minnesote izazvala je bijes na društvenim mrežama objavivši slike svojih ulova. S puškom Winchester ponosno se fotografirala pokraj mrtvog lava, a pokraj fotografije je napisala: 'Kakav ulov!'. Nakon što je Melissa objavila tu fotografiju, s njezinog profila na Facebooku iscurile su i druge fotografije iz lova, koje su jednako skandalozne poput one s lavom. Bachman je strastveni lovac i voli se hvaliti svojim trofejima na neukusan način pa je tako otvorila cijelu galeriju fotografija na kojima se slikala s mrtvim životinjama koje je lovila po svijetu – od krokodila pa do antilopa i medvjeda, a ustrijelila je čak i zebru. Nekoliko sati nakon objave, Elan Burman iz Cape Towna pokrenula je online peticiju u kojoj traži od vlade Južnoafričke Republike da joj zabrani da se ikada više vrati u zemlju. (rtl.hr)

17.11.2013. Sveučilište Leicester ubilo više od 18000 životinja u pokusima!

Zahtjevom za slobodu informiranja otkriveno je da je Sveučilište Leicester u Velikoj Britaniji prošle godine ubilo 18753 životinje u pokusima. U svakome trenutku u njihovom 15 milijuna funti vrijednom Centru za istraživanje životinja smješteno je 5000 životinja, uglavnom miševa. Aktivisti protiv pokusa na životinjama iz organizacije British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) izjavili su kako je broj životinja koje koriste sveučilišta u Velikoj Britaniji visok te da bi trebala usvojiti alternative pokusima na životinjama koje postoje i dalje se razvijaju. Profesor Mike Barer, direktor istraživanja Centra Sveučilišta Leicester, opravdava broj ubijenih životinja u pokusima medicinskim istraživanjima za 'spašavanje ljudskih života' te navodi da su 90 posto životinja koje koriste bili miševi, a preostalih 10 posto su štakori, kunići i gmazovi. Centri sveučilišta u Velikoj Britaniji ubili su 2012. godine više od 1,3 milijuna životinja. (leicestermercury.co.uk)

16.11.2013. Kaznite Vidoševića zbog prepariranih životinja!

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman zatražio je da se bivšeg šefa HGK-a Nadana Vidoševića kazni i zbog prepariranih životinja koje su otkrivene u bunkeru njegove vile u Zagrebu. 'Trebalo bi ispitati otkud Vidoševiću te mrtve životinje kako bi, osim same osude takvog pronalaska, Vidošević dobio i zakonske sankcije', rekao je Oman. 'To je sramotna kolekcija okrutnosti i barbarstva, koja definitivno zaslužuje osudu, iako zapravo govori o primitivnosti lova i bešćutnosti onih koji ubijaju životinje iz zabave', izjavio je Oman. Ističe da bi pronalazak trebao biti popraćen zakonskim sankcijama s obzirom na to da su među tim nevinim žrtvama i one koje su zaštićene zakonom. Vidošević je u tajnom bunkeru vile pohranio preparirane medvjede, vukove, jelene, divokoze, muflone, a najegzotičniji trofeji su polarni medvjed, mošusno govedo i los. (index.hr)

15.11.2013. Pomognite pronaći do Božića dom napuštenim životinjama!

Udruga Prijatelji životinja pridružuje se akciji 'Udomljavanje je fora' koja će se održati 16.11.2013. od 10 sati na Trgu bana Jelačića, u organizaciji Skloništa za napuštene životinje grada Zagreba u Dumovcu i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba. Na informativnom štandu, pored psećeg kutka, uz brojne informacije o načinima pomoći napuštenim životinjama, moći će se potpisati peticija za potpunu zakonsku zabranu usmrćivanja napuštenih životinja. Prijatelji životinja pozivaju sve građane da do Božića posjete neko od skloništa za napuštene životinje i da pomognu životinjama naći novi dom. Posjetom skloništu lakše će uvidjeti u kojoj se situacije te životinje nalaze i koliko je kupnja životinja sramotan čin. Kupnjom životinja ne samo da se oduzima šansa jednoj napuštenoj životinji da dođe do novog doma, već se time podržavaju okrutan uzgoj i nemilosrdna trgovina živim bićima. 

13.11.2013. Silovatelji maloljetnice rasporili trudnu kobilu!

Dvojica od petorice silovatelja maloljetne Zadranke na jednoj plaži, prije pola godine na Velebitu ubili su i rasporili trudnu kobilu. Ždrijebe u posteljici bacili su i ostavili da umre, a kobilu su dokrajčili pištoljem i oderali je do kosti te prodali meso. Usprkos zvjerskom iživljavanju nad nesretnim životinjama, u policiji su ih prijavili samo za krađu mesa, ali ne i za mučenje životinja. U zadarskom pravosuđu šokirali su se time što je policija podnijela kaznenu prijavu zbog spolnog odnosa bez pristanka, a ne zbog silovanja. Maloljetnica je u noći s 2. na 3. studenoga nakon zabave otišla sa silovateljima koje nije poznavala prema jednom noćnom klubu te su je odvukli u grmlje i zvjerski zlostavljali satima. (vecernji.hr)

12.11.2013. Pobijedite dijabetes veganskom prehranom!

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 14.11., udruga Prijatelji životinja poslat će svim bolnicama plakat s prehrambenom piramidom 'Biljnom prehranom do zdravlja', kako bi informirala o djelotvornosti biljne prehrane kod prevencije i liječenja dijabetesa. Prehrambenu piramidu koja promiče zdrave navike i daje korisne informacije o vitaminima i mineralima u voću, povrću, žitaricama, mahunarkama i sjemenkama stručno je pregledala nutricionistica dr. sc. Dubravka Novotni. Istraživanje iz 2000. godine provedeno u 40 različitih zemalja potvrdilo je da veća količina mesa i mlijeka u prehrani povećava rizik oboljenja od dijabetesa. Druga istraživanja također pokazuju da se biljnom prehranom mogu spriječiti i liječiti srčane bolesti, rak debeloga crijeva i pluća, osteoporoza, dijabetes, zatajenje bubrega, hipertenzija, pretilost i niz drugih bolesti. Veganska prehrana olakšava bolest oboljelima od dijabetesa tip 1 i može pobijediti bolest kod oboljelih od dijabetesa tip 2.

11.11.2013. Ubrzanje linije za klanje povećat će zlostavljanje peradi!

Podaci američkog Ministarstva poljoprivrede pokazuju da gotovo milijun pilića i purana nehotice skuhaju žive u američkim klaonicama, često zato što ih brze linije klanja ne ubiju prije spuštanja u kipuću vodu. Ministarstvo završava prijedlog kojim bi se dopustilo tvrtkama za preradu peradi da ubrzaju liniju obrade, kako bi se uklonili patogeni iz opskrbe hranom, a postrojenja učinila učinkovitijima. No, inspektori Ministarstva poljoprivrede navode da je većina okrutnog postupanja povezana s brzim tempom rada zaposlenika, pri okretanju živih ptica naopačke i vješanju za noge. Ako ptice nisu pravilno stavljene, mogu izbjeći automatski rezač vrata i ostati žive kada ih ubacuju u bazen za šurenje. Prema prijedlogu Ministarstva, maksimalna brzina linije za klanje povećat će se od 140 na 175 pilića u minuti te od 45 purana na 55 u minuti. (washingtonpost.com)

09.11.2013. Dr. Oz propisuje Zeleni ponedjeljak za zdraviji i dulji život!

U svojoj nedavnoj emisiji dr. Oz, govoreći o povezanosti oblika tijela i zdravlja, preporučio je Zeleni ponedjeljak kao najjednostavniji način prevencije srčanih bolesti kod ljudi s kruškolikim oblikom tijela. Kruškoliki oblik tijela karakterizira dodatna glutealna masnoća oko bokova, stražnjice i bedara, što može dovesto do zadebljanja na srcu. Dr. Oz kaže da Zeleni ponedjeljak može pomoći korigirati kruškoliki oblik tijela te da količina mesa koju netko jede čini razliku. Pokazao je kako nejedenje mesa samo jedan dan može pomoći te kako mnogo zasićenih masnoća u prehrani povećava rizik od bolesti srca. Upozorio je i da je masnoća oko trbuha najopasnija vrsta masnoće koja može dovesti do rizika od raka maternice, bubrega, gušterače i debeloga crijeva. (meatlessmonday.com)

09.11.2013. Prerađeno pokvareno meso prodavali kao hrenovke!

Državni odvjetnici istražuju mogući novi europski skandal s mesom u sjevernoj Njemačkoj, nakon što su tamošnji mediji izvijestili kako se sumnja da jedan pogon prerađuje pokvareno meso. Državni odvjetnici u saveznoj državi Donja Saska započeli su istragu jednog pogona za preradu mesa iz Bad Bentheima nakon što su vlasti provele tamo testiranje u lipnju, rekao je glasnogovornik Ministarstva za zaštitu potrošača. Pogon je jeftino kupio tisuće tona pokvarenog mesa i potom ga pomiješao sa svježim i izdao mu novu deklaraciju. Sumnja se da je tvornica izdavala lažne deklaracije i dokumente o podrijetlu mesa, rekao je glasnogovornik. On je, međutim, rekao kako vlasti nemaju dokaza da je pokvareno meso bilo distribuirano za prodaju. No, mediji su javili kako su proizvodi od toga mesa možda dospjeli u prodavaonice kao pileće hrenovke. (jutarnji.hr)

08.11.2013. Udomite pse iz azila Dubravica kojima prijeti eutanazija!

Udruga Šapica koja skrbi o napuštenim životinjama s područja Zaprešića, smještenima u azil Dubravica, s prvim danom 2014. godine zajedno sa stotinjak štićenika ostat će bez krova nad glavom. Ministarstvo poljoprivrede dalo je volonterima Udruge rok od 60 dana da infrastrukturu azila prilagode zakonom propisanim uvjetima. Dok to ne učine, zabranjeno im je primanje novih životinja. Na svojoj Facebook stranici članovi Udruge izvijestili su da 'zbog znatnih zahvata koje je potrebno provesti na objektu koji nije u našem vlasništvu te drugih zakonskih regulativa koje je potrebno uskladiti, navedeno će realno gledajući biti skoro pa nemoguće izvesti'. Dodaju kako u roku od 60 dana moraju udomiti 100 životinja jer će inače one biti eutanazirane. Apeliraju na sve da pogledaju njihove štićenike i izaberu svojeg novog člana obitelji. (ljubimci.24sata.hr)

07.11.2013. Poziv na bojkot gostovanja cirkusa Safari u Osijeku!

Udruga Pobjede iz Osijeka poziva na bojkot cirkusa Safari koji koristi životinje u svojim točkama, povodom najave njegova gostovanja na lijevoj obali Drave, od 8. do 24. studenoga 2013. Za razliku od sjaja povezanog s cirkusima, životi životinja koje u njima nastupaju prilično su bijedni. Kako bi ih se natjeralo da izvode trikove, na životinjama se koriste električne palice i ostale sprave, a procesi dresiranja mučni su i agresivni. Životinje u cirkusima lišene su osnovnih potreba za prostorom, socijalizacijom i ljubavlju. Kako su cirkusi sa životinjama brutalna i krvava zabava pokazuje činjenica da je trideset hrvatskih gradova donijelo zabranu njihova gostovanja, pokazujući tako stupanj društvene osviještenosti. Grad Zagreb odbio je ugostiti Safari prije samo nekoliko tjedana, no grad Osijek, na žalost, nije među njima. (Udruga Pobjede)

06.11.2013. Novčana kazna za studenta koji je bacio mačku preko krova!

Student Ante Palić, sadist koji je prošle godine bacio mačku preko krova kuće i hvalio se na Facebooku da je 'dao maci krila', odlukom Prekršajnog suda u Križevcima kažnjen je novčanom kaznom od tisuću kuna. Sutkinja Ljubica Premzl presudila je da je kriv, a u objašnjenju odluke stoji da je '15. rujna 2012. godine oko 15 sati rukama primio jednu sivo-bijelu mačku nepoznatog vlasnika te je iz zabave i radi namjere da je izloži strahu bacio u zrak tako visoko da ju je prebacio preko krova objekta koji se nalazi na navedenom imanju'. Kazna mu je izrečena prema Zakonu o zaštiti životinja, a na teret mu se stavlja da je prekršio zabranu ubojstva životinje, nanošenja patnji i ozljeda te namjernog izlaganja strahu. Iako aktivisti pozdravljaju sudsku presudu, kažu kako kazna ne odgovara činu. Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja, kaže da bi poruka bila jača kada bi kazna bila sukladna činu, odnosno, veća. (jutarnji.hr)

05.11.2013. Povjerenik Mimica podupire prestanak pokusa na životinjama!

Europski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica susreo se s predstavnicima organizacije British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) koja je dio Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama, čija članica je i udruga Prijatelji životinja. BUAV je predstavio peticiju globalne kampanje za prestanak pokusa na životinjama za kozmetiku i pohvalio komunikaciju Komisije o pokusima na životinjama i marketinškoj zabrani. Na sastanku se raspravljalo i o suradnji s trećim zemljama o alternativnim metodama u pokusima na životinjama i koristeći provjerene alternativne metode za sredstva za čišćenje i botoks. (ec.europa.eu)

04.11.2013. Pas junak spasio djevojku od samoubojstva!

Umiljati labrador Mack prvi je pas koji je dobio nagradu za 'životinjskog junaka' u kanadskom gradu Calgaryju. Nagradu je primio zbog uloge koju je odigrao u spašavanju djevojke koja je htjela počiniti samoubojstvo. Skrbnica Michelle Dawson ispričala je da se tada osmomjesečni Mack na dan spašavanja, u ljeto 2012. godine, ponašao vrlo neobično te je neprestano tražio da ga pusti iz kuće. Kada je izašao, lajao je i zavijao pokazujući joj da ga slijedi. Doveo ju je do obližnjeg stabla na kojem je bila djevojka koja je imala konop oko vrata, zavezan za granu koja je visila oko 2,5 metra iznad rijeke. Pohitala je doma i rekla suprugu da nazove Hitnu pomoć i policiju. Mack se odbio s njom vratiti doma, nego je ostao uz nesretnu djevojku te nastavio lajati. Nekoliko minuta kasnije policija je spustila djevojku, a Hitna pomoć ju je odvezla u bolnicu. (index.hr)

03.11.2013. Izrael planira masovnu sterilizaciju uličnih mačaka!

Kroz kampanju izraelskog Ministarstva poljoprivrede, u suradnji s lokalnim vlastima, bit će sterilizirano i kastrirano oko 45.000 uličnih mačaka. Ministarstvo je priopćilo kako će program smanjiti patnju napuštenih mačaka na ulicama smanjujući njihovo razmnožavanje, što u mnogim mjestima predstavlja i opasnost za okoliš i zdravlje. Lokalne vlasti primit će novčana sredstva kako bi pokrile troškove sterilizacije, hospitalizacije i vraćanja mačaka na područja gdje žive. Prije vraćanja na mjesto gdje su nađene, mačke će provesti 24 do 48 sati u veterinarskoj ambulanti radi oporavka, a bit će i cijepljene protiv bjesnoće. Za razliku od štenaca i napuštenih pasa, mačići se obično rode na ulicama pa postaju odgovornost lokalnih vlasti od prvoga dana. Ministarstvo je već između 2009. i 2012. godine financiralo sterilizaciju i kastraciju više od 90.000 uličnih mačaka u desecima općina. (jpost.com)

02.11.2013. Katalonija traži zabranu cirkusa sa životinjama!

Političari u Kataloniji zatražili su zabranu cirkusa sa životinjama nakon što su prije dvije godine zabranili borbe s bikovima. Zastupnici su predložili u regionalnom parlamentu 'da se izmijeni Zakon o zaštiti životinja i uključi zabrana korištenja životinja u cirkusima', rekao je zastupnik Jordi Rull. 'Cirkusi mogu biti privlačni i raditi različite i fascinantne stvari koje privlače odrasle i djecu, bez potrebe za korištenjem životinja', izjavio je, dodajući da se u regiji smanjio broj cirkusa sa životinjama. Zakon ima podršku pet od sedam stranaka u parlamentu, a osuđuje postupanje prema životinjama koje su dužne izvoditi 'neprirodne' točke u cirkusu i podvrgnute su 'nasilnim metodama treninga' te razvijaju živčane poremećaje dok ih drže u malim prostorima. 133 grada u Španjolskoj, od čega 99 u Kataloniji, već su zabranila cirkuske predstave sa životinjama. (iol.co.za)

01.11.2013. Veganski Dunavski valovi povodom Svjetskog dana veganstva!

Povodom Svjetskog dana veganstva 1.11., udruga Prijatelji životinja organizira u subotu, 2.11.2013. u 11 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, izradu poznatog kolača Dunavski valovi u obliku velikoga slova V, koji ne sadrži mlijeko i jaja, već je potpuno biljnog podrijetla. Nakon što spretni kuhari kluba Vegehop izrade tortu i premažu završni sloj čokolade, građani će je moći degustirati. Dijelit će se i nagrade onima koji najbliže pogode sve sastojke torte. Darove će na Trgu bana Jelačića dobiti i neki od mnogih koji su se prijavili za Vege izazov i uspješno proveli posljednjih mjesec dana na veganskoj prehrani. Na štandu Prijatelja životinja bit će dostupna peticija za uvođenje vege obroka u javne institucije, a dijelit će se i veganski recepti za kolače i slana jela od namirnica biljnog podrijetla. Prijatelji životinja preveli su i kratki video pod nazivom 'Od farme do hladnjaka' s naratorom glumcem Jamesom Cromwellom, koji otkriva što sve životinje prolaze i što svatko može učiniti kako bi im pomogao.

Broj pronađenih vijesti: 28.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2013 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting