Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

31.03.2013. Zeleni Uskrs uz vege varijante uskrsnih jela!

Udruga Prijatelji životinja poziva da ovaj Uskrs obilježite jelovnikom u duhu blagdana, zbog kojega nije morala stradati nijedna životinja, a zdraviji je od šunke, jaja i ostalih jela prepunih kolesterola i životinjskih masnoća. Iskušajte povrtna jaja, pečenku od sejtana s krumpirima, slane palačinke punjene mladim lukom i tofuom, proljetnu juhu od graška, pincu, pašticadu od sejtana, salatu od rotkvica i mladog luka, integralnu pletenicu s kaduljom i druge vege varijante tradicionalnih uskrsnih jela. Svima želimo zeleni Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, uz slasna blagdanska jela!

29.03.2013. Tragedija na Krbavskom polju: krave u agoniji umiru od gladi!

Na Krbavskom polju zbog nedovoljno hrane umrlo je u agoniji više od 140 krava s farme iz Jošana kraj Udbine, vlasnika Lovre Kolombatovića iz Splita, alarmiraju iz udruge Glas životinja. Udruga navodi da su krave pri dolasku na farmu bile zdrave, a sada im se ispod kože naziru kosti i ispada im dlaka. Veterinar i nadležna veterinarska inspekcija, nakon posjeta farmi, potvrdili su da je ondje ostalo tek 90-ak krava i 17 junadi te da ih, svakim danom, ima sve manje. Problemi su nastali nakon što su potrošena sredstva postojećega kredita, a banka koja je kreditirala ovaj poslovni potez poduzetnika ne želi izdvajati dodatna sredstva. U krugu farme još uvijek leži 20-ak leševa jer farma nema sredstva za odvoz, iako je to, po zakonu, dužna, čime se stvara mogućnost zaraze ostalih životinja na farmi. Udruga ističe kako inspekcija nema podatke o još 60 krava koje nedostaju. (net.hr)

28.03.2013. Darivanje životinja u nagradnim igrama je protuzakonito!

Prijatelji životinja prijavili su veterinarskoj inspekciji Roses Designer Outlet Centar u Sv. Križu Začretju zbog davanja živih životinja kao nagrade, što je zabranjeno i kažnjivo Zakonom o zaštiti životinja. Nakon upozorenja koje su Prijatelji životinja ranije uputili Roses Outlet Centru kako je protuzakonito, neetično i neodgovorno pobjedniku uskrsne igre darovati 'pravog malog živahnog zeku', kako je objavljeno na njihovoj web-stranici, u odgovoru iz marketinga Centra pokušali su se opravdati pokazujući nepoštivanje Zakona o zaštiti životinja. Osim što je iz odgovora vidljivo da Centar uopće ne zna da životinje koje je dijelio posjetiteljima nisu bili zečevi, već kunići, izražava i nerealnu vjeru da je 'entuzijazam i žar' roditelja u igrama pokazatelj 'da su zečevi uistinu bili željeni i da će se o njima dobro brinuti'.

27.03.2013. Illinois najavljuje zabranu jedenja lavljeg mesa!

Luis Arroyo, predstavnik američke države Illinois, predložio je Glavnoj skupštini države zakonsku zabranu jedenja lavljeg mesa. Illinois bi time postao prva američka država koja zabranjuje klanje lavova ili posjedovanje, uzgoj, uvoz, izvoz i prodaju lavova u svrhu klanja, čime bi bilo ilegalno posluživati ili prodavati lavlje meso u restoranima. Za osuđene prekršitelje predložena je kazna zatvora od godinu dana i novčana kazna do 2500 dolara. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, lavovi su zaštićeni kao ugrožena vrsta mačaka u SAD-u, no ne postoji zakonska zabrana njihove prodaje. U američkim restoranima na jelovniku se dosad moglo naći lavlje meso, kao i lavlji burgeri. Poticaj za ovaj zakon je moguće izumiranje lavova jer, prema najnovijem istraživanju, preostalo ih je samo 32.000 od 100.000 koliko ih je lutalo Afrikom 1960-tih godina. (fox8.com)

26.03.2013. Osuđenici pomažu napuštenim životinjama u skloništu!

Suradnja Udruge za zaštitu životinja Spas, ujedno i skloništa za napuštene i zlostavljane životinje grada Varaždina i Varaždinske županije, i Probacijskog ureda Varaždin u proteklih godinu dana rezultirala je brojem od 30 osoba koje su pomagale životinjama. Osuđenici, umjesto boravka u zatvoru ili kaznionici i stvaranja dodatnoga troška, sudsku kaznu izvršavaju radom za opće dobro, vraćajući na taj način dug društvu. Time Udruga Spas dobiva neprocjenjivu pomoć u radnoj snazi bez potrebe dodatnog opterećenja gradskoga proračuna, a osuđenici se resocijaliziraju i reintegriraju. Kod većine njih uslijedile su i pozitivne promjene kroz druženja i pomaganje životinjama. Mnogi osuđenici dolaze i nakon izvršenih sati rada i dalje volontirati i pomagati, a životinje ih vrlo dobro prihvaćaju, veselije su i socijaliziranije te tako još spremnije za udomljavanje. (spas.hr)

25.03.2013. Ne kupujte za Uskrs kuniće i druge životinje!

Povodom nadolazećeg Uskrsa TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva - Udruga Mrkvica apelira na građane da napuste praksu darovanja kunića, kao i ostalih životinja. Kunići i ostali kućni ljubimci nisu predmeti već novi članovi obitelji koji zahtijevaju ljubav i brigu još mnogo godina nakon Uskrsa. Kućne ljubimce ne treba nepromišljeno darivati, već se oni udomljuju isključivo nakon upoznavanja s potrebama životinje i spremnosti da se te potrebe ispune. Udruga poziva građane da udomljavaju životinje umjesto da ih kupuju. Podsjeća da sve udruge za zaštitu životinja rado primaju darove, povodom Uskrsa ali i bez povoda, u obliku hrane, stvari i financijske pomoći za svoje štićenike. Građani mogu pomoći Udruzi Mrkvica uplatom donacija na žiro račun 2402006-1100542705. (tarraland.com)

24.03.2013. Bill Gates ulaže novac u imitacije mesa i jaja!

Milijarder Bill Gates nalazi se među ulagačima i poduzetnicima koji podržavaju tvrtke u Kaliforniji gdje rade na inovacijama održive prehrane. Nova poduzeća stvaraju imitacije mesa i jaja koje nisu samo animal-friendly, već su i jeftinije, bolje za okoliš i jednako ukusne i za mesojede i za vegetarijance. Tvrtka Hampton Creek Foods stvorila je zamjenu za jaja pri pečenju, pri čemu okus i kvaliteta dobivenih pekarskih proizvoda ostaju nepromijenjeni, a proizvod će biti oko 19 posto jeftiniji od jaja, zdraviji i imat će dulji rok trajanja. Smanjenje potrebe za masovnom proizvodnjom jaja smanjit će potrebu za milijunima kokoši uzgojenih u kavezima koji su jedan od najgorih primjera okrutnosti. Tvrtka Beyond Meat već prodaje zamjenske proizvode za piletinu koji su na testiranju okusa prevarili i iskusne kušače. Investitori navode kako je industrijski uzgoj životinja neodrživ i da se životinje mora zamijeniti alternativama. (vancouversun.com)

23.03.2013. Psu odsjekao uši, testise, prste, polomio vilicu, izbio očnjake...

Nepoznati manijak u utorak je u mjestu Normanci blizu Našica malenome psu mješancu Roku odrezao oba uha, testise, po jedan prst sa stražnjih nogu, polomio vilicu, izbio očnjake, ozlijedio oko... Pas je od četvrtka na skrbi osječke Udruge Pobjede koja je ponovno prozvala mjerodavne zbog neadekvatnog kažnjavanja zlostavljača životinja. Pregledao ga je veterinar i kirurški obradio rane. Podnesena je kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja koji je bešćutno unakazio psa i fizički i psihički. Vlasnici psa zbog slabog imovnog stanja nemaju sredstava za iznimno velike troškove liječenja, pa Udruga Pobjede poziva sve koji su u mogućnosti da donacijom pomognu platiti troškove Rokovog liječenja. Uplate se primaju na žiro račun udruge broj 2340009-1110405854 otvoren u Privrednoj banci Zagreb, s naznakom "Za Roka". (osijek-online.com)

22.03.2013. Do 50 puta više vode za proizvodnju mesa nego za povrće!

22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda zbog gorućega problema vezanog uz opstanak čovječanstva, a Ujedinjeni narodi proglasili su razdoblje od 2005. do 2015. desetljećem voda. Za proizvodnju namirnica životinjskog podrijetla troše se goleme količine pitke vode i enormno zagađuju vodeni tokovi. Međunarodni institut za vodu iz Stockholma objavio je 2012. alarmantnu studiju u kojoj upozorava da zbog rasta svjetskoga stanovništva neće biti dovoljno vode koja bi omogućila proizvodnju mesa za prehranu devet milijarda ljudi, koliko ih se očekuje do 2050. Studija Instituta za mehaničko inženjerstvo u Velikoj Britaniji ističe da se prilikom proizvodnje mesa koristi od 20 do 50 puta više vode nego prilikom proizvodnje iste količine povrća. Prijatelji životinja pozivaju sve da Svjetski dan voda obilježe spremanjem jela s namirnicama biljnog podrijetla.

21.03.2013. Prosvjed 'Stop zlostavljanju i nasilju nad životinjama'!

Potaknuti nedavnim trovanjima kućnih ljubimaca, kao i brojnim slučajevima zanemarivanja i zlostavljanja životinja na koje ne reagira veterinarska inspekcija, građani više ne mogu mirno gledati kako nadležne institucije ne obavljaju svoj posao, a životinje pate i umiru. Stoga pozivaju sve na prosvjed 'Stop zlostavljanju i nasilju nad životinjama' koji će se održati u subotu, 23.3. 2013., na Zrinjevcu ispred Glazbenog paviljona u Zagrebu, u pet do 12. Potpisivat će se peticija za reformu veterinarske inspekcije i peticija za osnivanje Odjela za životinje pri policijskim upravama. Na posebno postavljen pano svatko će moći napisati svoje zahtjeve vezane uz zakonsku i etičku zaštitu životinja. Osim u Zagrebu, prosvjed će se održati i u Šibeniku i Virovitici, u nekoliko gradova u BiH te u Beogradu.

20.03.2013. Jessica Chastain: 'Otkad sam veganka, ne pazim na težinu!'

Jessica Chastain je prije šest godina postala veganka i ponosi se time. Glumica nominirana za Oscara kaže da joj veganstvo omogućava održati vitkost bez napora, a prema potrebi i brzo se udebljati, ali na zdrav način. Izjavila je: 'Otkad sam se prebacila na veganstvo, ne moram paziti na težinu, jer mi moj životni stil pomaže da bez napora budem vitka i u formi'. U filmu 'The Help' Jessica, čija je majka veganska kuharica i vlasnica veganskog restorana, odbila je u jednoj sceni jesti piletinu, pa su joj poslužili vegansku imitaciju piletine. Svoj izbor veganske prehrane objasnila je riječima koje će zacijelo mnoge ljude potaknuti na odustajanje od mesa: 'Ne želim mučiti nijedno biće. Pokušavam živjeti život s kojim ne pridonosim okrutnosti u svijetu. Dok sam na ovome planetu želim da svi koje sretnem znaju da sam zahvalna na tome što su i oni ovdje.' (zdravakrava.hr)

20.03.2013. Proslavite Svjetski dan bez mesa veganskim jelima!

Prijatelji životinja, u suradnji s američkom neprofitnom organizacijom Farm Animal Rights Movement (FARM), priključit će se preko trideset zemalja diljem svijeta u kojima se 20. ožujka već dvadesetosmu godinu za redom obilježava Svjetski dan bez mesa (Meatout). Na taj dan potiču se pojedinci da odbace mesne navike zbog vlastitoga zdravlja, okoliša, životinja, gladi u svijetu i užitka u ukusnoj veganskoj prehrani. Prijatelji životinja danas će na Trgu bana Jelačića u Zagrebu od 11 sati organizirati radionicu kuhanja slasnih jela na biljnoj osnovi. Pokraj otvorene kuhinje s radionicom bit će postavljen informativni štand na kojem će se moći potpisati peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije poput škola i vrtića, gdje ima vegetarijanaca i vegana kojima se ignorira njihovo pravo na obrok.

19.03.2013. Sramotno: građani obavljaju posao veterinarske inspekcije!

Slučaj pothranjene i bolesne bernardinke u Zagrebu koju su, nakon oglušivanja veterinarske inspekcije na prijave udruge SUZA, građani oduzeli vlasnicima, izazvao je reakcije brojnih građana. Pasa poput nesretne bernardinke, koji su cijeli život zavezani za lanac, nedostatno hranjeni, izloženi svim vremenskim (ne)prilikama, zdravstveno zapušteni i zanemareni na svaki način, ima nebrojeno u svakom hrvatskome gradu i selu. Prijatelji životinja smatraju da građani ne bi trebali biti dovedeni u situaciju da su prisiljeni činiti kaznena djela i sami riskirati sudski progon zato što su, ponukani suosjećanjem, odlučili pomoći drugom živom biću. Ističu da je bit problema nedjelovanje veterinarske inspekcije koja u najvećem broju slučajeva na prijave građana i udruga reagira ostavljanjem zanemarene i bolesne životinje u istoj situaciji, iako jedina ima zakonom propisanu mogućnost da pomogne životinji i kazni vlasnika. 

18.03.2013. Meso pasa lutalica u hrani za životinje i ljude?

U Španjolskoj je u tijeku velika policijska istraga kriminalnih bandi zbog krađe tijela pasa i drugih životinja iz utočišta, veterinarskih stanica i zooloških vrtova, koje su trebale biti spaljene, a prerađene su za dobivanje bjelančevina i masti za proizvodnju stočne hrane i hrane za kućne ljubimce. Nije isključena mogućnost da su bjelančevine i masti iz leševa korišteni i u prerađenoj ljudskoj hrani. Dokazi su pronađeni u skladištima i prerađivačkim pogonima u Salamanci i Galiciji gdje je prošle godine policija pronašla skladište u kojem se nalazilo 15 tona mrtvih pasa lutalica, za koje vjeruje da su trebali biti prerađeni u životinjsku hranu. Britanska veganska organizacija Viva poslala je dopis supermarketima u Velikoj Britaniji sa zahtjevom da se hrana testira na prisutnost psećeg mesa i mesa ostalih vrsta jer 'postoji stravična mogućnost da je meso pasa i štakora ušlo u ljudski hranidbeni lanac'. (dailymail.co.uk)

17.03.2013. Prva generacija vege kuhara u Hrvatskoj!

Prva generacija vegetarijanskih kuhara u Hrvatskoj, njih 11, završila je obrazovanje u Puli te su svoje umijeće u spremanju vegetarijanske, veganske, ajurvedske i makrobiotičke hrane prezentirali u hotelu Park Plaza Histria. Bogat meni raznovrsnih jela pripremilo je 11 kuhara koji su svoje kuharsko obrazovanje nadogradili tromjesečnim obrazovanjem u Ustanovi za cjeloživotno učenje Magistra iz Pule koja je tečaj organizirala u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ). Svim polaznicima zvanje vegetarijanski kuhar upisuje se u radnu knjižicu. Svi polaznici kažu da vegetarijanski način prehrane ima sve više poklonika, a među njima i Alma Matijašević iz Pule koja kaže da se i sama, radeći kao kuharica, uvjerila da turisti traže vegetarijanska jela. (glasistre.hr)

16.03.2013. Zvonimir Milčec poziva na udomljavanje napuštenih životinja!

Pisac Zvonimir Milčec, poznat po bilježenju zagrebačke svakodnevice, želi svojim pričama potaknuti građane na udomljavanje napuštenih životinja iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Odsad će se na službenoj stranici azila dvaput mjesečno moći pročitati neke od njihovih životnih priča, koje će on napisati u njihovo ime. Objavljivat će se priče koje je Milčec podijelio u tri kategorije: 'Od Dumovca do Domovca' - priče udomitelja iz skloništa, 'Na mojem dvorištu' - o njegovim kućnim ljubimcima, te 'Priče ljubitelja životinja' gdje su brojne poznate osobe i udomitelji govorili o svojim kućnim ljubimcima. (azilzagreb.com)

15.03.2013. Amandmanima napravili preokret za životinje!

Na današnjem zasjedanju Sabora prihvaćena je izmjena Zakona o zaštiti životinja. Zahvaljujući amandmanima Mirele Holy i Kluba zastupnika HNS-a, koje je Vlada uputila Saboru kao svoje prijedloge, u Zakonu je zadržana jako važna zabrana pokusa na životinjama radi istraživanja i razvoja kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, droga i općih učinaka radijacije, što je Ministarstvo poljoprivrede ranije izbacilo u svojem prijedlogu izmjene Zakona. Amandmanom je Zakon i unaprijeđen jer su potpuno zabranjene utrke pasa, koje su dosad bile zabranjene samo na tvrdim podlogama. Time je spriječeno moguće mučenje i ubijanje pasa, zbog čega u zemljama u kojima to još nije zabranjeno stradava velik broj hrtova pretvorenih u žive strojeve za trčanje i oklade.

14.03.2013. Kina prestaje isporučivati primate laboratorijima!

Kineska zrakoplovna kompanija China Eastern Airlines objavila je da od 1. ožujka 2013. više neće isporučivati primate laboratorijima u eksperimentalne svrhe. Nakon što su već ranije, zahvaljujući pritisku organizacije PETA, kineske zrakoplovne kompanije China Southern i Air China prestale prevoziti primate, eksperimentatori na životinjama ostaju bez zadnjeg zračnog prijevoznika za prijevoz primata iz Kine. Time konačno završava izvoz majmuna iz Kine za upotrebu u laboratorijima. Prije je većina primata uvezenih u Sjedinjene Američke Države za pokusne svrhe dolazila upravo iz Kine, pa je npr. 2012. godine iz Kine uvezeno više od 10.000 primata namijenjenih američkim laboratorijima. (peta.org)

13.03.2013. Otkazan lov na tuljane na otoku Hay!

Godišnji lov na tuljane na otoku Hay u kanadskoj pokrajini Nova Škotska otkazan je kao i prošle godine. Lov na otoku Hay obično usmrti nekoliko stotina tuljana svake godine, od ukupno stotine tisuća koliko ih nasmrt zatuku na obali Newfoundlanda. Glasnogovornik lovaca i predsjednik organizacije 'Canadian Seals Association' izjavili su kako je lov otkazan zbog niske potražnje za tuljanovim krznom na tržištu. 98% ubijenih tuljana su bebe mlađe od tri mjeseca, a lovcima je dopušteno ubijati bebe tuljane u vrijeme kada počinju linjati svoje paperjasto bijelo krzno, 12-15 dana nakon rođenja. Rusija, koja je bila jedno od najvećih tržišta, zabranila je 2011. godine uvoz tuljanovog krzna iz Kanade, slijedeći odluku o zabrani donesenoj u Europskoj uniji 2009. Sjedinjene Američke Države zabranile su trgovinu proizvodima od tuljana još 1972. godine. (care2.com)

12.03.2013. Justin Timberlake na zabavan način promicao veganstvo!

Justin Timberlake prošle subote vratio se u popularnu američku zabavnu emisiju 'Saturday Night Live' po peti put kao domaćin i glazbeni gost. Poznati pjevač pojavio se kao rasplesani blok tofua, prekinuvši prodavača kobasica koji nije bio presretan zbog Timberlakeove izvedbe pjesama 'Bring it Down to Veganville'. Tofu Timberlake pjevao je veganizirane parodije pjesama Rihanne 'We Found Love in a Hopeless Place' ('We Found Love in a Meatless Place'), Billy Idola 'Dancing with Myself' ('Thinking About My Health') i druge te je zabavio gledatelje stihovima poput: 'Sve same mahunarke na mojem tanjuru, sama spirulina u mojem shakeu, a u mojoj torti nijedno jaje. Ne vjerujete da je odličnog okusa? Povrće, povrće, povrće!' U konačnici je uvjerio prodavača kobasica, koji se u suzama prisjetio filma 'Praščić Babe', da se odrekne mesa. (ecorazzi.com)

11.03.2013. Povijesni datum: konačno NE okrutnoj kozmetici u EU!
11. ožujka 2013. u Europskoj uniji stupa na snagu zabrana uvoza i prodaje kozmetičkih proizvoda i sastojaka testiranih na životinjama, a svatko tko želi prodavati nove kozmetičke proizvode i sastojke u EU ne smije ih testirati na životinjama bilo gdje u svijetu. Prijatelji životinja ovaj povijesni datum obilježavaju predstavljanjem edukativne brošure 'Kritički osvrt na pokuse na životinjama' u kojoj sami medicinari i znanstvenici navode razloge zbog kojih sve veći broj znanstvenika i kliničkih specijalista osporava pokuse na životinjama na temelju dokaza o njihovoj neučinkovitosti i nepouzdanosti. 11.3.2013. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu građani od 11 sati na štandu Prijatelja životinja mogu potpisati peticiju za potpunu zabranu pokusa na primatima u Hrvatskoj, dobiti primjerak brošure, kao i bijelu listu tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama. Na štandu je dostupan i veganski mirisni sapun Anima koji je posebno napravljen za Prijatelje životinja.
10.03.2013. Prijatelji životinja upozoravaju na štetnost kravljega mlijeka!

Prijatelji životinja, povodom aktualne afere s otrovima u mlijeku, postavili su u Zagrebu jumbo plakate kojima upozoravaju na štetnost konzumiranja mlijeka. Porukom 'Šalica kravljega mlijeka sadrži gnoj, krv, fekalije, kolesterol, kazein, bakterije... i mlijeko od tisuća krava.' podsjećaju da je pijenje mlijeka navika opasna za zdravlje. Krave u mliječnoj industriji su biološki strojevi koji mogu 'proizvesti' nekoliko desetaka puta više mlijeka od svoje prirodne količine, a posljedice su bolesti kod krava, kao i kod ljudi. Mlijeko se uzima i od bolesnih krava, a hrane ih za njih neprirodnom hranom punom kemikalija, često s dodanim antibioticima i hormonima. Kravlje mlijeko svojim sastavom nije namijenjeno ljudskoj prehrani, već odrastanju teleta, a čovjek je jedina životinjska vrsta koja pije mlijeko druge životinjske vrste i jedina vrsta koja pije mlijeko u odrasloj dobi.

09.03.2013. Prijatelji životinja Harlem Shakom promoviraju prava životinja!

Nakon što se internetom proširila YouTube senzacija 'Harlem Shake', Prijatelji životinja snimili su svoju verziju kako bi promovirali prava životinja. Pomamu glupiranja, koja je u nevjerojatno kratkom roku zarazila svijet, iskoristili su kako bi u 30-ak sekundi šejkanja podsjetili hrvatsku i međunarodnu javnost na neke od svojih akcija poput one za zabranu uzgoja životinja za krzno, za zabranu pokusa na primatima, za zabranu plastičnih vrećica, protiv transporta životinja, ZeGeVege festival, Pravi medvjedi ne nose tuđe krzno, Vege oazu, degustaciju krafni bez jaja, protiv utrka i borbi bikova, a dvije maske su iz spota repera IFEEL-a 'Call 911'.

08.03.2013. U Sloveniji zabranjen uzgoj životinja zbog krzna, kože i perja!

Slovenska organizacija Veganska iniciativa objavila je kako je jučer većinom glasova u Sloveniji usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja kojim se zabranjuje uzgoj i lov životinja zbog krzna, kože ili perja. Također, zabranjeni su nastupi cirkusa i slične predstave s divljim životinjama. Ova zabrana rezultat je intenzivnog rada slovenskih udruga za zaštitu životinja kroz edukativne kampanje i prikupljanje potpisa za peticiju 'Za Sloveniju bez krzna'. (veganstvo.net)

07.03.2013. Prijatelji životinja: ograničiti ili zabraniti prodaju otrova!

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Upravi za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja povodom aktualnih slučajeva namjernog postavljanja otrova na javnim površinama, koji tijekom cijele godine izazivaju trovanje pasa, mačaka, ptica i drugih životinja. U dopisu, koji je poslan i Hrvatskom zavodu za toksikologiju i antidoping (HZTA) te MUP-u, Udruga traži odgovore na pitanja o mjerama koje su poduzele sanitarne inspekcije i HZTA u kontroli fizičkih i pravnih osoba koje se bave prometom opasnim kemikalijama, a vezano uz učestalo postavljanje otrova na javnim površinama i trovanje životinja. Navodi se kako u Hrvatskoj ne nedostaje pravna regulativa, ali očito je da opasne kemikalije nisu baš tako teško dostupne kao što bi trebale biti na osnovu postojećih zakonskih propisa. Udruga smatra i kako se u Hrvatskoj treba ograničiti ili zabraniti slobodna i nekontrolirana prodaja kemikalija opasnih za ljude i druge životinje.

06.03.2013. Veganska prehrana zdravija je i bolja za planet!

Ekološki otisak veganske i vegetarijanske prehrane je 30% niži od nevegetarijanske prehrane, zbog čega trebamo drastično smanjiti konzumiranje mesa i mlijeka i mliječnih proizvoda, izjavili su istraživači na 6. Međunarodnom kongresu o vegetarijanskoj prehrani u Kaliforniji. Navode da je veganska prehrana odgovorna za najnižu emisiju stakleničkih plinova, dok ljudi koji nisu vegetarijanci imaju najveći ekološki otisak. Vegani imaju i najniži rizik od kroničnih bolesti, a nevegetarijanci najviši, pružajući uvjerljiv dokaz da je veganska prehrana i zdravija i održivija. Dr. Joan Sabate, profesor na Sveučilišta Loma Linda, izjavio je da je biljna hrana jedanaest puta održivija od hrane životinjskog podrijetla te da nitko ne može osporiti da je ekološki učinkovitije proizvesti kilogram bjelančevina graška ili soje nego kilogram bjelančevine govedine. (foodnavigator-usa.com)

05.03.2013. Od kostiju zatočenih tigrova rade vino!

Istraživanja londonske Environmental Investigation Agency razotkrila su da Kina dopušta prodaju kože i dijelova tijela tigrova uzgojenih u zatočeništvu, od kojih su samo kože vrijedne do 25.000 funti, ignorirajući sporazum UN-a koji traži zabranu takve trgovine. Tigrove, koji provode život zbijeni u male kaveze i izgladnjivani su do te mjere da njihovo krzno visi s kostiju, bešćutno ubijaju kako bi krasili domove elite, dok se njihove kosti melju za vinski tonik. Manje od 35.000 tigrova preživljava u divljini, dok više od 5000 tigrova uzgojenih u zatočeništvu drže na odvratnim kineskim 'farmama' i u 'zoo-vrtovima'. Iako je 1993. godine Kina zabranila korištenje tigrovih kosti za medicinske svrhe, novi dokazi sugeriraju da kineska Vlada potajno odobrava korištenje kostiju tigrova uzgojenih u zatočeništvu za proizvodnju vinskog tonika, čija boca se može prodati za čak 130 funti. (express.co.uk)

04.03.2013. Javno okupljanje povodom bacanja otrova i trovanja životinja!

Facebook grupa 'Ustanimo na noge i zaustavimo trovanje pasa!' i stranica 'Zaustavimo trovanje', na kojima građani razmjenjuju najnovije informacije vezane uz postavljanje otrova i trovanje životinja, pozivaju sve građane na javno okupljanje koje će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u ponedjeljak, 4.3.2013., od 16 do 18 sati. Potpisivat će se peticija kojom se zahtijeva da nadležna tijela otkriju, procesuiraju i kazne osobu ili osobe odgovorne za bacanje otrova na zelene površine u Zagrebu te da se u Republici Hrvatskoj zabrani slobodna i nekontrolirana prodaja otrova i drugih tvari opasnih za ljude i životinje. Dijelit će i edukativne letke s dodatnim informacijama o otrovu i načinu kako prijaviti pronalazak sumnjive supstance nadležnim institucijama. 

02.03.2013. Porast bjesnoće u Aziji zbog jedenja pasa i mačaka!

Ljudi u Kini i drugim azijskim zemljama umiru od bjesnoće, ali ne zbog ugriza pasa, već zbog jedenja 18-80 milijuna pasa godišnje samo u Kini. Kina ima drugi najveći postotak bjesnoće u svijetu nakon Indije. Kinesko Ministarstvo zdravstva navodi da je 2007. bilo 3302 slučaja bjesnoće kod ljudi, što je 21 put više u odnosu na cijelo razdoblje između 1990 i 1996. Osim jedenja mesa, velik broj slučajeva bjesnoće povezan je s pripremom hrane, odnosno s klanjem pasa i mačaka i komadanjem njihova mesa. Procijenjeno je da bjesnoća ubija preko 30.000 ljudi svake godine u Aziji, a broj slučajeva u Kini i Vijetnamu je u porastu. (care2.com)

01.03.2013. Novi skandal: Nijemci istražuju prijevare s organskim jajima!

Njemačke vlasti istražuju moguću veliku prijevaru proizvođača organskih jaja u toj zemlji, koji prodaju jaja kokoši koje se drže u neprimjerenim uvjetima te stoga ne mogu biti označena kao organski proizvod. U Donjoj Saskoj pokrenuta je istraga protiv 150 farmi koje se sumnjiči da su prodavale kao organska jaja proizvedena u neprimjerenim uvjetima, a istrage protiv još 50 farmi provode se u još dvije savezne države. Njemačka ministrica poljoprivrede Ilse Aigner izjavila je da, ako se optužbe protiv farmi potvrde, tada govorimo o prijevari potrošača velikih razmjera. Organski proizvedena jaja prosječno su skuplja desetak centi po komadu od onih proizvedenih u standardnim industrijskim uvjetima. (tportal.hr)

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2013 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting