Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

31.05.2013. Okrutnom uzgajivaču oduzeti zlostavljani tigrovi!

Floridska Komisija za očuvanje riba i divljih životinja odbila je obnoviti dozvolu zloglasnoj tvrtci Hawthorn Corporation nelegalnog uzgajivača životinja Lancea Ramosa da izlaže ili drži tigrove na Floridi te su tigrovi danas preseljeni iz države. Američko Ministarstvo poljoprivrede 2009. godine trajno je opozvalo dozvolu za izlaganje Ramosu, okrutnom treneru velikih mačaka, poznatom i po slučaju zlostavljanja dva mlada lava tijekom dresure, kada je jedan umro. Tvrtka Hawthorn Corporation isporučuje tigrove raznim cirkusima i dosad je nakupila 272.500 dolara kazne, dvaput joj je suspendirana dozvola za izlaganje životinja, a Ministarstvo poljoprivrede oduzelo joj je slona nakon otkrića da je prisilila slona da stoji u nerazrijeđenom formaldehidu i nije liječila nastale kemijske opekline. Ostala kršenja saveznog Zakona o dobrobiti životinja uključuju prisiljavanje tigrova da mjesecima žive u skučenim kavezima za prijevoz, bez veterinarske njege i hraneći se pljesnivom i zaraženom hranom. Od 2000. godine 'pod skrbi' tvrtke umrlo je više od 30 tigrova. (peta.org)

30.05.2013. Kina kupuje najvećega svjetskog proizvođača svinjetine!

Kineska tvrtka Shuanghui International planira za 4,7 milijarde dolara kupiti američku tvrtku Smithfield Foods Inc, najvećega svjetskog proizvođača svinjetine, kako bi zadovoljila rastući apetit Kineza za američkom svinjetinom. To je izazvalo zabrinutost u SAD-u zbog sigurnosti hrane za američke potrošače, s obzirom na brojne slučajeve zaražene svinjetine. Potražnja za mesom iz SAD-a u Kini je u posljednjem desetljeću porasla deseterostruko, djelomično zbog niza skandala kao što su meso štakora u svinjetini, tisuće leševa svinja u rijeci, a tvrtka Shuanghui International prije dvije godine morala je povući meso s tržišta zbog sumnje da sadrži klenbuterol, zabranjen dodatak hrani za životinje. I tvrtka Smithfield pokušala je prestati koristiti raktopamin, aditiv za povećanje mišića kod svinja, zabranjen u Kini i Rusiji, kako bi bila privlačnija kao izvoznik. (reuters.com)

29.05.2013. Prijatelji životinja traže ukidanje poticaja za uzgoj životinja!

Povodom užasa na farmi Branka Borkovića u mjestu Prečno kod Ivanić Grada, gdje su njegovog bolesnog konja napali izgladnjeli psi, udruga Prijatelji životinja uputit će dopise svim nadležnim institucijama, tražeći hitno oduzimanje životinja i sankcioniranje Borkovića zbog kršenja brojnih zakonskih propisa, tražeći novčanu i zatvorsku kaznu. Susjedi navode da su u duljem vremenskom razdoblju psi, konji i ostale životinje na Borkovićevoj 'farmi za mučenje' zapušteni, neuhranjeni, izgladnjeli, bolesni, često slobodno lutaju uništavajući susjedima usjeve i umiru od gladi. Kako su zanemarivanje i zlostavljanje životinja na farmama koje dobivaju državne poticaje postali redovita praksa u Hrvatskoj, Prijatelji životinja uputit će zahtjev Ministarstvu poljoprivrede da provede istragu svih farmi koje su dobile poticaje kako bi se utvrdilo stanje u kojem se nalaze životinje. Također, kako Ministarstvo poljoprivrede očito nema mogućnosti da kontrolira stanje na farmama i provodi zakonske propise vezane uz zaštitu životinja, Prijatelji životinja traže da se poticaji za uzgajanje životinja ukinu.

28.05.2013. Majmuna Justina Biebera preselit će u zoološki vrt!

Majmun Mally, 'ljubimac' Justina Biebera, bio je star tek 14 tjedana kada ga je pjevač napustio u Njemačkoj. Iako se sklonište u kojem se nalazi nastoji što bolje brinuti za njega, priznaje da držanje mladog mužjaka izoliranog od njegove vrste nije dobro za njega. S obzirom na puno glasina i interes za Mallyja, sklonište drži u tajnosti informaciju o zoološkom vrtu u koji ga namjerava premjestiti, kako bi mogao živjeti s predstavnicima svoje vrste. Iako je Mally rano odvojen od majke kako bi bio 'ljubimac' Justina Biebera, ipak će dobiti priliku da živi s drugim majmunima. (ecorazzi.com)

27.05.2013. Island namjerava ubiti rijetke kitove zbog psećih poslastica!

Island namjerava sljedeći mjesec nastaviti komercijalni kitolov i ubiti tijekom ljeta do 184 ugrožena velika kita perajara, djelomično kako bi opskrbio rastuće japansko tržište luksuznim psećim poslasticama. Velik dio mesa ovih kitova, koji su poslije plavog kita sljedeća najveća životinja na Zemlji, očekuje se da će biti poslan u Japan, nešto za ljudsku konzumaciju, ali većinom namijenjeno za korištenje u proizvodnji specijalizirane hrane za pse. Ova objava razljutit će ekologe koji navode kako Island djeluje prkoseći globalnom moratoriju na lov velikih vrsta kitova, koji su dogovorili članovi Međunarodne komisije za kitolov (IWC). (thesundaytimes.co.uk)

25.05.2013. Australija će ubiti desetak tisuća divljih konja!

Australija je počela u srijedu ubijati tisuće divljih konja, potomaka životinja kojima se nekada koristila vojska, a koje su se razmnožile i prijete okolišu trajno uništavajući zemlju, tvrde vlasti, a osporavaju udruge za zaštitu životinja. Desetak tisuća divljih konja, magaraca i deva treba biti ubijeno iz helikoptera u okviru vladina programa koji bi trebao završiti sredinom lipnja, a zbog nepristupačnosti i prostranosti terena ne planiraju konje prebaciti u klaonice. Vladina agencija tvrdi da je likvidacija nužnost kako bi se izbjeglo skapavanje životinja od gladi i žeđi te zato što nestašica vode prijeti domorodačkom stanovništvu u tom području. (jutarnji.hr)

24.05.2013. Toksični arsen pronađen u 90% pilećeg mesa!

Maryland je početkom ove godine postala prva američka država koja je zabranila korištenje lijekova temeljenih na arsenu u hrani za perad. 2010. godine u SAD-u je gotovo 90 posto piletine bilo tretirano lijekovima s arsenom koji pospješuju rast peradi, ističu pigmentaciju u mesu, a koriste se i za liječenje od nametnika. Farmaceutski div Pfizer maknuo je s američkoga tržišta svoj lijek roxarsone s arsenom, koji se uobičajeno miješao s hranom za perad, no i dalje prodaje taj lijek u drugim zemljama, a u SAD-u i dalje prodaje nitrasone koji ima sličan kemijski sastav roxarsoneu i također se koristi u hrani za piliće. Izlaganje arsenu povezuje se s bolestima kao što su dijabetes tip 2, rak mokraćnoga mjehura, pluća i kože, kao i srčane bolesti i kognitivni nedostaci. (aworldchaos.wordpress)

23.05.2013. Slon izbjegao smrt pregazivši krivolovca!

U nacionalnom parku Charara u Zimbabveu pronađeni su ostaci krivolovca koji je stradao nakon što ga je pregazio slon kojeg je pokušao upucati. Slonovi obično ne uzvraćaju svojim napadačima, pa bi ovakva obrana slona kako bi spasio svoj život mogla označiti agresivnu promjenu u njihovom ponašanju zbog čestih gubitaka njihovih članova obitelji od ruke krivolovaca. Tijelo lovca otkriveno je u nacionalnom parku nakon uhićenja njegovog partnera prošli mjesec i još jednog čovjeka uključenog u krivolov. Oni su ovaj mjesec suočeni s optužbama za posjedovanje oružja bez dozvole, a njihov je ulazak u park opisan kao 'isključivo u svrhu lova'. Posljednjih godina dramatično je pooštren krivolov slonova i nosoroga u divljim rezervatima Afrike, uglavnom potaknut potražnjom za njihovim kljovama i rogovima. Zaštita životinja od lovaca težak je zadatak s obzirom na goleme prostore koje treba štititi i nevidljivost krivlovaca koji često ulaze u parkove pod okriljem mraka. (globalanimal.org)

22.05.2013. Dođite na Festival samoniklog bilja i bilja u Vodnjanu!

25. i 26. svibnja 2013. u Vodnjanu će se održati Festival samoniklog bilja i bilja - Zeleno je Green. U subotu, 25.5. na središnjem vodnjanskome trgu predstavit će se brojni izlagači s ponudom autohtonih proizvoda, prirodne kozmetike i cvijeća. Osim sajamske ponude posjetitelji će uživati u zelenim delicijama koje će udruga Lodrica iz Rijeke, Udruga vegetarijanskih kuhara Istre i Šumski kuhar pripremati na gastro štandu. Bit će tu jela od koprive, medvjeđeg dlana, stolisnika, sedmolista i štavelja te zalogaja od sirove hrane i zdravih napitaka koje će pripremati udruga Živa hrana. Tijekom dana u Domu kulture u Vodnjanu održavat će se predavanja o samoniklom bilju 'Šumskog kuhara' Antona Rudana, kao i predavanja drugih stručnjaka o preradi ljekovitog i aromatičnog bilja, o prehrani sirovom hranom, kako preživjeti u prirodi i o drugim 'zelenim' temama. (barkun.hr)

21.05.2013. Indijsko Ministarstvo okoliša i šuma zabranilo dupinarije!

Jayanthi Natarajan, indijski ministar zaštite okoliša, donio je značajnu odluku u novoj politici Ministarstva okoliša i šuma, navodeći da Ministarstvo neće dopustiti osnivanje dupinarija u Indiji. Ministarstvo je zatražilo od svih nacionalnih vlada da odbiju bilo kakav prijedlog za osnivanje dupinarija koji uključuje uvoz i hvatanje bilo koje vrste kitova 'za komercijalnu zabavu, privatne ili javne izložbe i za namjenu interakcije općenito'. Do ove važne zabrane došlo je zahvaljujući kampanji organizacije The Federation of Indian Animal Protection Organisations (FIAPO) koja je surađivala s važnim međunarodnim organizacijama za zaštitu životinja i okoliša. Glasnogovornik FIAPO-a izjavio je kako se radi o velikoj pobjedi za dupine i potrebi da se sve životinje zaštite od iskorištavanja bilo koje vrste. Zahvalio je ministru na postavljanju novih standarda u zaštiti životinja u svijetu prepoznavanjem dupina i svih vrsta kitova kao 'ne-ljudskih osoba' te dodao da je moralno neprihvatljivo zatočiti bilo koju životinju u svrhu zabave. (fiapo.org)

20.05.2013. Sarajevo: konjetina u goveđim i svinjskim prerađevinama!

U mesnim prerađevinama na području Sarajevske županije pronađeni su uzorci konjskog mesa. Ovaj skandal otkriven je tek nakon smjena u upravi županijske veterinarske inspekcije, a uzorci nedeklariranog konjskog mesa otkriveni su u veljači i ožujku. Riječ je o mesnim prerađevinama koje su bile u prodaji kod velikih dobavljača i u tržnim centrima, a na deklaracijama je stajalo kako su oni goveđeg ili svinjskog podrijetla. Mikrobiološko-kemijski laboratorij za pregled i ispitivanje namirnica Veterinarske postaje Sarajevo izvijestio je 5. travnja županijsku veterinarsku inspekciju o ovim nalazima, no nema dokaza da je bilo što poduzeto. 'Nitko nije reagirao, javnost nije informirana, a radnici koji su, zahvaljujući svojoj stručnosti, utvrdili tu činjenicu, hitno su premješteni na druge poslove, degradirani su, a laboratorij je u nedostatku stručnog kadra zaključan.', napisao je Predrag Kovojović, zastupnik u županijskoj skupštini. (tportal.hr)

19.05.2013. Paul McCartney želi globalnu zabranu pokusa na životinjama!

Paul McCartney pridružio se kampanji Cruelty Free International britanske organizacije BUAV tražeći, nakon zabrane u EU, zabranu testiranja kozmetike na životinjama u cijelome svijetu. Navodi kako životinje nastavljaju patiti jer preko 80% zemalja u svijetu, među kojima su SAD, Australija, Korea, Japan i Indija, i dalje dopušta testiranje kozmetike na njima. U SAD-u testiranje nije obavezno i ovisi o politici kompanija, no u Kini obavezno je testiranje na životinjama proizvoda koji će se tamo prodavati. Zbog velikoga tržišta u Kini, mnoge inozemne kompanije izabiru nastavak testiranja iako je to nepotrebno za sigurnost proizvoda, a okrutno je prema životinjama. Joss Stone, Peter Dinklage i Ricky Gervais također su progovorili protiv pokusa na životinjama. (ecorazzi.com)

18.05.2013. Kućni ljubimci smanjuju rizik od srčanih bolesti!

Prošli tjedan The American Heart Association (AHA) izdalo je priopćenje o znanstvenom istraživanju u kojem navodi da ljudi koji imaju kućnog ljubimca imaju smanjen rizik od srčanih bolesti, kao i smanjenu razinu pretilosti, krvnoga tlaka i kolesterola. Posebno se držanje pasa kao kućnih ljubimaca povezuje sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti zbog fizičke aktivnosti skrbnika koji šeću s psima. Istraživanje pokazuje da odanost i ljubav koje pokazuju ljubimci mogu smanjiti stres, tjeskobu, depresiju i usamljenost kod njihovih skrbnika i povećati njihov osjećaj blagostanja i samopoštovanja. Druga istraživanja otkrila su smirujući učinak ljubimaca koji pomažu i u programima liječenja ljudi. (reuters.com)

17.05.2013. Meso je tretirano lijekovima, klorom, amonijakom i plinovima!

Kako bi meso i morske životinje izgledali i mirisali dobro, proizvođači mogu koristiti lijekove bez okusa, koji se ne navode na deklaraciji proizvoda, da uspore razvoj bakterija. U proizvodnji mesa koriste se mnogi antibiotici za ljude, kao što su penicilin i neomicin. Američka agencija FDA (Food and Drug Administration) i medicinska zajednica pokušavaju suzbiti masovnu uporabu takvih lijekova na velikim farmama jer pridonose otpornosti na bacile koje bi trebali uništiti. Predstavnici mesne industrije nastoje izbjeći restrikcije u davanju antibiotika koje propisuje FDA jer bi inače užasni uvjeti na pretrpanim farmama uzrokovali bolesti i prijevremenu smrt životinja. Veliki proizvođači mesa također koriste uobičajene kemikalije za čišćenje, poput klora i amonijaka, kako bi ubili klice endemične kod poslovanja sa stokom. Piliće prije prodaje rutinski 'kupaju' u kloru. Do 70% mesa u trgovinama ima crvenu boju zbog tretiranja ugljičnim monoksidom, zahvaljujući čemu ostaje crveno do godinu dana. (opednews.com)

16.05.2013. Testiranja sredstava za čišćenje na miševima su beskorisna!

Novi rezultati konzorcija istraživača, objavljeni u jednoj od najcitiranijih znanstvenih publikacija, Proceedings of the National Academy of Sciences, sugeriraju da testiranja sigurnosti sredstava za čišćenje, hrane i kozmetičkih proizvoda na životinjama mogu biti bezvrijedna. Nakon analize deset godina istraživanja, studija je zaključila da od gotovo 150 lijekova koji su prošli skupe pokuse na miševima, gotovo svaki nije uspio kod ljudi. Brojni istraživači upozorili su da miševi obolijevaju od drukčijih bolesti nego ljudi, nemaju žučni mjehur niti menstrualni ciklus, a imaju različit imunološki sustav, duljinu života i veličinu. Lažni rezultati o kućanskim proizvodima, dobiveni pokusima na miševima, osobito su štetni jer ih ljudi koriste svaki dan. Ipak, industrija vivisekcije opstaje zbog milijarderskih profita koje podržava financiranje znanstvenih istraživanja, laboratorijska oprema te uzgajivačnice iz kojih dolaze milijarde životinja s genetskim nedostacima i poboljšanjima po narudžbi. (earthintransition.org)

15.05.2013. Građanin nudi 7000 kuna za sankcioniranje ubojice pasa!

Javnost je zgrozio novi slučaj brutalnog ubojstva životinja. Na nevjerojatno okrutan način netko je ubio ženku psa i njezina četiri štenca na području grada Novalje na otoku Pagu. Ličko-senjska policija utvrdila je da je nepoznati počinitelj u razdoblju između 5. i 8. svibnja u uvali Krilić svezao ženku psa i njezine psiće, a potom je za drugi kraj privezao kamen te ih tako bacio u more. Nesretne životinje nikako se nisu mogle spasiti. Udruzi Prijatelji životinja jučer se je javio ogorčen građanin koji želi ostati anoniman, a koji nudi nagradu od 7 tisuća kuna osobi na temelju čije informacije i svjedočenja na sudu bude osuđena na zatvorsku kaznu svirepa osoba koja je ubila životinje. Prema Kaznenom zakonu, usmrćivanje životinje sankcionira se kaznom zatvora do godine dana.

14.05.2013. Norveška: gmazovi i vodozemci nisu 'prikladni' za ljubimce!

Prošli mjesec organizacije za zaštitu divljih životinja pozdravile su odluku norveške vlade da zadrži 37 godina staru zabranu držanja i trgovanja gmazovima i vodozemcima te odbaci prijedlog trgovaca divljim životinjama i onih koji drže egzotične životinje da se otvori trgovina za ograničen broj vrsta. Zabrana je zadržana zahvaljujući kampanji organizacije Norwegian Animal Protection Alliance koju su podržale europske nevladine organizacije i profesionalci u zaštiti divljih životinja. Nedavno znanstveno istraživanje pokazalo je da najmanje 75% gmazova umre u roku od godinu dana u domu, iako, ovisno o vrsti, mogu živjeti između osam i 120 godina. Osim što uzrokuje patnju zatočenih životinja, trgovina vodozemcima vodi širenju pandemijskih bolesti divljih životinja, što ugrožava populaciju vodozemaca diljem svijeta, a postoji i više od 40 ljudskih bolesti povezanih s gmazovima i vodozemcima. Izvještaj nezavisnih stručnjaka iz 2009. godine zaključuje da znanstveni dokazi upućuju kako ne postoje vodozemci i gmazovi koji bi bili 'prikladni' za kućne ljubimce. (wildlifeextra.com) 

13.05.2013. Morrissey traži službenu istragu o pokusima na životinjama!

Pjevač Morrissey, dugogodišnji aktivist za prava životinja, potpisao je peticiju kojom se traži nezavisna istraga o zbivanjima na cijenjenom Imperial Collegeu u Londonu. Pridružio se kolegi glazbeniku Brianu Mayu koji je ranije izjavio da je bio 'šokiran i ožalošćen' navodima o lošem postupanju prema životinjama u laboratoriju za pokuse Collegea. Michelle Thew, izvršna direktorica organizacije BUAV (British Union for the Abolition of Vivisection) koja se zalaže za prestanak pokusa na životinjama i vodi ovu kampanju, izjavila je da pozdravljaju Morrisseyevu potporu te da BUAV-ova istraga zbivanja na Imperial Collegeu postavlja značajna i dalekosežna pitanja o istraživanja na životinjama u Ujedinjenome Kraljevstvu, pa je nužno da se provodi potpuno neovisna istraga. (dailystar.co.uk)

12.05.2013. Emily Deschanel povodom Majčinog dana: i krave su majke!

Povodom današnjeg Majčinog dana, Prijatelji životinja preveli su video organizacije PETA, u kojem glumica Emily Deschanel, najpoznatija po ulozi u popularnoj seriji 'Kosti', poziva na suosjećanje prema majkama u mliječnoj industriji i na veganstvo. Kao žestoki branitelj prava životinja, predana veganka i suosjećajna majka, Emily daje uvid u okrutnu pozadinu mliječne industrije, u kojoj su majke krave lišene prilike da vole svoju djecu jer im ih nasilno oduzimaju nedugo nakon rođenja. Milijuni krava izloženi su okrutnom ciklusu stalne trudnoće, često putem umjetne oplodnje, kako bi proizvodile mlijeko za ljudsku potrošnju. Muški telići završe kao teletina, dok ženski telići prolaze sudbinu svojih majki, priključene na aparate za mužnju, genetski manipulirane i, uz pomoć lijekova, prisiljene na stvaranje četiri i pol puta više mlijeka nego što bi one to prirodno činile za svoje dijete. 

11.05.2013. Edukacija djece o životinjama na Danima dječjih vrtića!

Udruga Prijatelji životinja sudjelovat će na Danima dječjih vrtića Grada Zagreba, u nedjelju, 12.5.2013. na zagrebačkom Bundeku, od 10 do 13 sati. Na štandu Udruge bit će dostupni edukativni materijali za djecu i za njihove roditelje, odgojitelje u vrtićima i učitelje u školama, kako bi se djecu od najranije dobi poticalo na etičan odnos prema životinjama. Uz štand Udruge bit će poseban kutak gdje će se djeca moći igrati i crtati. Posjetitelji će moći dobiti film namijenjen edukaciji djece u vrtićima, 'Svi smo mi dio istog svijeta', koji kod djece potiče razumijevanje da su životinje živa bića koja osjećaju i prema kojima treba postupati s empatijom. Također, potiče i osjećaj odgovornosti prema životinjama i okolišu te njeguje dječje oduševljenje i poštovanje prema bogatstvu prirode koja nas okružuje. 

10.05.2013. Snimke iz klaonice obustavile transport životinja u Egipat!

Australska televizija otkrila je strašne snimke maltretiranja stoke koja je transportirana u Egipat, što je prošle nedjelje dovelo do obustave izvoza živih životinja iz Australije u Egipat. Snimke se pojavljuju dvije godine nakon što je zbog okrutnosti zaustavljen izvoz živih životinja u Indoneziju. Na jednoj od užasnih snimaka nastalih u listopadu u egipatskoj klaonici bik ima slomljenu nogu nakon što je pobjegao iz prostora za klanje. U petominutnoj torturi radnik više puta nožem ubada bika u tetive i lice, iz bikova oka curi krv, dok ne klone u lokvi vlastite krvi. Vide se i životinje kojima nije dobro zarezan vrat, pa umiru potpuno svjesne, a radnici niti ne provjeravaju jesu li životinje mrtve prije nego ih počnu komadati. Stranka zelenih traži zabranu transporta živih životinja, no ministar poljoprivrede Joe Ludwig smatra da se 'odvratna' snimka odnosi na izolirani slučaj. (abc.net.au/news)

09.05.2013. Meksička savezna država Sonora zabranila borbe bikova!

Sonora je prva savezna država Meksika koja je zabranila borbe bikova kroz nedavno donesen dugo očekivani Zakon o zaštiti životinja. Vernon Perez Rubio, lokalni zastupnik iz Stranke zelenih ekologa Meksika, objasnio je da Zakon ne samo da zabranjuje borbe bikova, već 'također štiti druge domaće životinje'. Navodi i da ih novi Zakon približava postizanju jednog od ciljeva za koje se bori njegova stranka, a to je zabrana borbi bikova u cijelom Meksiku jer se više od 70 posto Meksikanaca protivi nastavku održavanja borbi bikova. Zahtjev građana u Sonori za prestankom borbi bikova počeo je prije dvije godine kada je mnoštvo od 18.200 ljudi izašlo prije borbe bikova kako bi tražilo zabranu događaja. Nažalost, Zakonom nisu zabranjene vrlo popularne borbe pijetlova. (earthfirstnews.wordpress.com)

08.05.2013. Lovci ubili zadnjih 15 nosoroga u Mozambiku!

Nosorozi su izumrli u afričkoj državi Mozambik prije više od 100 godina, kada su ih istrijebili lovci. Samo prije nekoliko godina osnovano je posebno konzervatorsko područje kako bi se vratili i zaštitili nosorozi u Južnoj Africi, u Zimbabveu i Mozambiku. Broj nosoroga u Mozambiku već je pao na 15 jedinki, no svih 15 upucali su prošli mjesec lovci, zbog njihovih rogova. Riječ je o zadnjih 15 od procijenjenih 300 nosoroga koji su lutali na posebno zaštićenom području koje je osnovano kao 'najveće životinjsko carstvo na svijetu' u ugovoru koji su potpisale tri zemlje 2002. godine. Lovci su uspjeli pobiti nosoroge zahvaljujući suradnji s rendžerima koji su bili zaposleni da zaštite posljednje nosoroge u Mozambiku. Iako će im se suditi zbog pomoći lovcima i vjerojatno će izgubiti posao, očekuje se da će dobiti tek novčanu kaznu i neće biti kažnjeno gonjeni. Zbog rogova, za koje Kinezi vjeruju da imaju ljekovite moći, prošle godine u Južnoj Africi ubijeno je 668 nosoroga, 50% više nego prethodne godine. (care2.com)

07.05.2013. Europski lovci od 1.7. lakše mogu loviti u Hrvatskoj!

Lovcima s oružanim listom od 1. srpnja počet će se izdavati Europska oružna propusnica s kojom će moći slobodno korisiti oružje i kretati se unutar zemalja članica Europske unije, ali će i europski lovci bez prijave moći loviti u Hrvatskoj. Dok Hrvatski lovački savez (HLS) pozitivnim ocjenjuje što će europski lovci zbog jednostavnije procedure lakše dolaziti na domaća lovišta i time povećati domaću potrošnju, udruga Prijatelji životinja upozorava da bi Hrvatska, iz koje se već sada krijumčare brojne zaštićene vrste ptica i drugih životinja, mogla postati stratište mnogih zaštićenih životinjskih vrsta. Luka Oman iz Prijatelja životinja navodi da u Hrvatskoj vlada bezvlađe lovaca, a lov se pokušava gurati kao turizam u kojem se stranim državljanima naplaćuje ubijanje životinja. HLS je lani izdao 7.000 lovačkih iskaznica, od toga 95% lovcima iz zemalja EU. (poslovni.hr)

06.05.2013. Osam milijuna vegetarijanaca u Italiji i njihov broj dalje raste!

Oko osam milijuna Talijana od 60 milijuna su vegetarijanci ili vegani, i taj broj stalno raste. Prema izvještaju Društva vegetarijanaca Italije (Avi), 10% stanovništva odbacilo je meso, dok je prema podacima Eurispesa iz 2013. godine taj broj 4,9%, ali i taj broj označava rast populacije koja odabire povrće zbog zdravlja, poštovanja prema životinjama ili očuvanja okoliša. Talijanski vegetarijanci su, prije svega, mladi između 18 i 24 godine, ali ima ih i iznad 65. Odbacivanje mesa za vegetarijance, i jaja i mlijeka za vegane, je njihov svjestan izbor i to u 43% slučajeva zbog zdravlja, u 29,5% slučajeva zbog životinja i u 4,5% slučajeva zbog očuvanja prirode. Broj vegetarijanaca i vegana je u stalnom porastu, pa se predviđa da će do 2050. godine vegetarijanaci činiti 50% stanovništva. (blitzquotidiano.it)

05.05.2013. Aktivisti pokušavaju spasiti pse iz 'logora smrti' u Srbiji!

Udruženje zа brigu o životinjаmа BETA iz Zаječаrа podnijelo je krivičnu prijavu protiv nadležnih u JKP 'Naš Dom' iz Požege u Srbiji, u kojem je samo u godinu dana ubijeno preko 438 pasa, obavljana je sterilizacija bez anestezije i adekvatnog kiruškog materijala, a psi su često gladovali i po nekoliko dana. Aktivisti, koji su razotkrili okrutno postupanje prema psima u azilu, procjenjuju da je u ovom 'koncentracijskom logoru za pse' od početka rada do danas ubijeno preko 7.500 pasa. Psi su mučeni, ubijani tupim predmetima, izgladnjivani do smrti ili ubijani injekcijama bez anestezije, a prvih godina činili su to ubrizgavanjem tekućeg deterdženta. Ne razdvajaju se mali od velikih pasa, pa su česta međusobna klanja pasa. Protiv odgovornih osoba dosad je podignuto najmanje 15 krivičnih prijava, ali do danas još nije pokrenut postupak protiv njih. (nadlanu.com)

04.05.2013. Pomozite 'Lunji i Mazi' u brizi za napuštene životinje!

Liburnijsko društvo za dobrobit životinja 'Lunjo i Maza' već 13 godina zbrinjava napuštene i zlostavljane životinje i provodi kastracije pasa i mačaka. Tijekom godina udomilo je i kastriralo preko 1000 napuštenih životinja. Iako su jedinice lokalne samouprave, prema Zakonu o zaštiti životinja, trebale osnovati skloništa do 1.1.2009, Grad Opatija i susjedne općine to još uvijek nisu napravile. Sva briga i posao oko zbrinjavanja napuštenih životinja toga kraja prebačena je na leđa volontera Udruge Lunjo i Maza koja krajem svibnja ostaje bez prostora za rad. U nedjelju, 5.5.2013. od 10 sati, Udruga organizira na Opatijskoj placi potpisivanje peticije za izgradnju humanoga skloništa za životinje. Poziva građane i da pišu nadležnima i traže rješenje problema napuštenih životinja.

03.05.2013. Nova Kaledonija stvara golemo utočište za morske pse!

Nova Kaledonija stvorila je prostrano utočište za morske pse od 1.245.000 četvornih kilometara, dajući time morskim psima trajnu zaštitu na području koje je otprilike veličine Južne Afrike. Ocean oko Nove Kaledonije još uvijek se smatra zdravim i nedirnutim domom spektakularnog morskog života, uključujući oko 50 vrsta morskih pasa. Čak 100 milijuna morskih pasa ubiju godišnje zbog njihovih peraja, pa trećini vrsta morskih pasa trenutno prijeti izumiranje. Osim Nove Kaledonije, koja je stvaranjem utočišta zabranila lov na sve vrste morskih pasa, prošlih mjeseci lov na morske pse zabranile su u svojim vodama Francuska Polinezija, Cookovi otoci, Američka Samoa i Kosrae, savezna država Mikronezije. (wildlifeextra.com)

02.05.2013. Osnovna škola uvela potpuno vegetarijanski jelovnik!

Osnovna škola u New York Cityju usvojila je potpuno vegetarijanski jelovnik, poslužujući djeci smotuljke s tofuom i vegetarijanski čili. Javna škola 244 prva je škola u gradu koja je postala potpuno vegetarijanska, a organizacija PETA kaže da bi to mogla biti prva javna osnovna škola s potpuno vegetarijanskim jelovnikom u SAD-u. Dennis Walcott, predstavnik škole koja ima preko 400 učenika, izjavio je da je ponosan na tu pionirsku odluku škole. Škola je najprije, zbog želje za ponudom zdrave hrane, nudila vegetarijanski ručak triput, pa četiri puta tjedno, dok nije prešla na potpuno vegetarijanski jelovnik. (abcnews.go.com)

01.05.2013. Harvard zatvara glavni centar za pokuse na majmunima!

Prošli tjedan, na iznenađenje mnogih, Harvard Medical School objavio je da će zatvoriti svoj kontroverzni New England Primate Research Center. U njemu su između 2010. i 2012. godine umrla četiri majmuna zbog nemara osoblja, što je uzrokovalo ozbiljne ozljede i smrt životinja od dehidracije, prekomjernih doza anestetika, vrućih mehaničkih uređaja za pranje kaveza i tijekom eksperimentiranja na njima. Centar, u kojem se nalazi više od 2000 životinja, u velikoj mjeri bit će zatvoren do 2015. godine, najviše zbog Vladinih oštrih financijskih rezova za biomedicinska istraživanja. No, teško je zamisliti da na odluku nisu utjecali i problemi s dobrobiti životinja, koje je utvrdilo američko Ministarstvo poljoprivrede. Znanstvenici u Centru, koji provode pokuse na majmunima, 'šokirani su' jer se brinu za 'vrlo talentirane više istraživače koji su na vrhuncu svojih karijera'. (science.time.com)

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2013 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting