Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 23.

30.06.2013. Osuđen na 14 godina zatvora zbog ubojstva psa!

Kevin Koscielniak (52) iz američkoga grada Sarasote, koji je premlatio prijateljeva psa do smrti udarajući ga deset minuta komadom željeza, prošle srijede proglašen je krivim. Koscielniak će provesti 14 godina u zatvoru i dobio je pet godina uvjetne kazne. Također, zabranjen mu je svaki kontakt s obitelji psa kojeg je ubio. Art Jackman, glavni pomoćnik državnog odvjetnika u slučaju, izjavio je: 'To je bio besmislen čin nasilja koji ukazuje na izopačen um.' Koscielniak je tri godine uzimao i prodavao staro željezo iz trgovine Johna Olaya. Problemi su nastali kada je 27. travnja Olaya zatražio od pijanog Koscielniaka da izađe iz njegove trgovine. Sljedeći dan primijetio je da nedostaje njegov pas Ashton koji je obično ostajao u trgovini. Pregledom snimke video nadzora vidio je Koscielniaka kako provaljuje u trgovinu i premlaćuje Ashtona na smrt. Olaya je Ashtona udomio prije četiri godine s ceste kao sićušno štene puno buha. (heraldtribune.com)

28.06.2013. Los Angeles će zabraniti plastične vrećice!

Američki gradovi Santa Monica, West Hollywood, Pasadena i Long Beach zabranili su plastične vrećice za namirnice, a uskoro će im se pridružiti i Los Angeles. Gradsko vijeće dalo je odobrenje, a zabrana će stupiti na snagu nakon potpisa gradonačelnika. Pravilnik izričito zabranjuje jednokratne vrećice u svakoj trgovini i određuje da trgovci naplate kupcu 10 centi po vrećici, osim ako sami ne donesu torbe za višekratnu uporabu. Određeno je i da velike trgovine moraju ukinuti plastične vrećice iz svoje ponude do 1. siječnja 2014. godine, dok manje trgovine imaju rok do 1. srpnja 2014. Los Angeles iskoristi preko dvije milijarde jednokratnih plastičnih vrećica godišnje, pa će ova zabrana sigurno utjecati na količinu smeća oko grada i njegovih odlagališta. (ecorazzi.com)

27.06.2013. Belgija razmatra zabranu proizvodnje krzna!

Prošli tjedan u belgijskom parlamentu započela je rasprava o mogućoj zabrani proizvodnje krzna u Belgiji. Velika većina u Parlamentu trenutno želi zabraniti proizvodnju krzna u Belgiji, a i istraživanja javnoga mnijenja pokazuju da se 86 posto Belgijanaca slaže da bi proizvodnja krzna trebala biti zabranjena bez obzira na uvjete u kojima se drže životinje. Rasprava je zaključena jučer. Ovo je vrijeme kada će se čuti argumenti zagovornika krzna. Velika Britanija, Bugarska, Austrija, Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina već su zabranile proizvodnju krzna, a u drugim zemljama se u parlamentu raspravlja o tome prijedlogu. Čak je i Nizozemska, u svijetu treći najveći proizvođač krzna, s 5,5 milijuna kuna zlatica, odlučila prošle godine okončati proizvodnju krzna. (furbearerdefenders.com)

26.06.2013. Igor Mešin i Rene Bitorajac: Ne napuštajte životinje!

Prijatelji životinja i ove godine nastavljaju kampanju 'Obitelj na more, a pas na ulicu?', s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu napuštanja životinja te apeliranja na udomljavanje napuštenih životinja. Na potrebu odgovorne brige o životinjama kao članovima obitelji ove godine upozorava zabavan i duhovit glumačko-voditeljski par Igor Mešin i Rene Bitorajac, koji s jumbo plakata poručuje: 'Kod bake ili na moru, na jesen svi na broju!' Plakati će biti postavljeni tijekom ljetnih mjeseci u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima. Prekrasni psi s plakata su štenci Barnie, Bernie, Bornie, Rona, Bara i Virga, dok su na snimanju sudjelovali i odrasli psi Vuki i Kety, svi iz Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu. Osim pozitivne i vedre poruke koju šalje, kampanjom se poziva i na udomljavanje napuštenih životinja s plakata i ostalih smještenih u skloništima diljem Hrvatske.

24.06.2013. Kokoši su pametnije od ljudske male djece!

Istraživanja pokazuju da su tzv. kokoši nesilice inteligentni majstori niza složenih vještina kao što su računanje, samokontrola i osnove konstrukcije te da razvijaju sposobnosti za koje ljudskoj djeci trebaju čak do četiri godine života da ih ostvare. Christine Nicol, profesorica na Sveučilištu Bristol, koja je pregledala 20 godina istraživanja na tu temu, kaže kako je pogrešno smatrati kokoši glupima. Pilići pokazuju inteligentno ponašanje već nekoliko sati nakon rođenja kada mogu pratiti brojeve do pet, za razliku od ljudske djece kojoj su potrebni mjeseci i nekoliko godina da učine nešto slično. Vrlo mladi pilići razumiju da predmet koji je izvan vidnog polja i dalje postoji, dok ljudske bebe to razumiju tek u dobi od oko godinu dana. Kokoši pokazuju i osnove empatije, mogu planirati unaprijed, a u dobi od samo dva tjedna mogu se kretati pomoću sunca, što zahtijeva uzimanje u obzir visine i položaja sunca tijekom dana. (dailymail.co.uk)

23.06.2013. Mladunče morskog lava mazilo se na brodu s pomorcem!

J.R. Gilkinson iz Kalifornije jedrio je uz obalu blizu Newport Beacha s nećakinjom i prijateljima, kada se mladunče morskog lava popelo na palubu broda i polako mu se približilo. Gilkinson je zabilježio neobičan trenutak kamerom. U videu mladunče morskog lava mazi se s pomorcem i leži mu u krilu zatvorenih očiju kao da se odmara. Nije se pomaknulo sat vremena. 'Bilo je to jedno od najzanimljivijih iskustava u mojem životu. Cijenio sam svaki trenutak jer nisam znao koliko će potrajati.', izjavio je Gilkinson. Kada je došlo vrijeme za povratak u luku, morao je ustati i reći laviću da je vrijeme za odlazak. Nakon malo nježnog gurkanja, mladunče je otišlo do ruba broda i skočilo natrag u vodu. (huffingtonpost.com)

20.06.2013. Nizozemska će zabraniti skraćivanje kljunova kokošima!

Nizozemska ministrica poljoprivrede Sharon Dijksma odlučila je da će Nizozemska zabraniti praksu skraćivanja kljunova kokoši 'nesilica' od rujna 2018. godine. Zabranu će uvesti postupno. Od 2015. bit će zabranjeni praksa uklanjanja tzv. ostruge, 'stražnjeg prsta' kod pijetlova iz sektora cjepiva i za tovni uzgoj, kao i smanjenje krijesta smeđim pijetlovima iz sektora za uzgoj 'nesilica' i za cjepiva. Uklanjanje stražnjeg prsta pijetlovima za tovni uzgoj bit će zabranjeno od rujna 2021. Ministrica Dijksma apelirat će na Europsku uniju da se zabrana proširi diljem kontinenta. (fao.org)

19.06.2013. James Cameron pozvao ekologe i znanstvenike na veganstvo!

Prošlog četvrtka u Washingtonu je održana raskošna proslava 125. godišnjice organizacije i časopisa National Geographic, a sudjelovali su najveći svjetski istraživači i znanstvenici. Poznati redatelj James Cameron primio je nagradu 'Explorer of the Year' za svoje uspješno ronjenje prošle godine do najdublje točke Tihog oceana. U svojem govoru Cameron, koji je postao vegan prije godinu dana, pozvao je sve prisutne, koji su duboko savjesni i koji upravljaju okolišem i oceanima, da promijene svoju prehranu u vegansku. Usprkos tome, neugodna činjenica je da su na jelovniku gala večeri posluženi škampi i bizon s 'održivih farmi'. (washingtonpost.com)

18.06.2013. Kolumbija zabranjuje cirkuse s divljim životinjama!

Kolumbijski kongres donio je prije šest dana zakon kojim zabranjuje korištenje divljih životinja u statičnim i putujućim cirkusima, nakon šest godina javne kampanje organizacije Animal Defenders International (ADI). ADI je prikazala 2007. snimke svoje prve istrage užasne patnje životinja. Od pokretanja istrage, zabrana je uvedena u Boliviji, Ekvadoru, Peruu i Paragvaju. Novi zakon tražio je zabranu svih životinja u cirkusu, no Senat je isključio domaće vrste. Cirkusi će imati na raspolaganju dvije godine da se usklade s novim propisima. (ad-international.org)

16.06.2013. DiCaprio i Norton pomogli skupiti novce za spas nosoroga!

Leonardo DiCaprio i Edward Norton samo su neke od 25 poznatih osoba koje su nedavno preko Twittera pozvale ljude da odrede organizaciju Zoological Society of London (ZSL) kao svoju omiljenu, kako bi osvojila vrijednu Googleovu nagradu Global Impact Award. Njihovo tvitanje doprlo je do 20 milijuna ljudi i ZSL je osvojio 500.000 funti bespovratnih sredstava koje će uložiti u spas nosoroga. Pomoću tih novaca instalirat će kamere s automatskim senzorima na mjesta najvećega krivolova oko Nacionalnog parka Tsavo u Keniji. Ove sofisticirane kamere mogu razlikovati vozila od vibracija i odmah prenijeti slike uljeza te tako čuvarima parka omogućiti brze intervencije. Profesor Jonathan Baillie, ravnatelj konzervatorskog odjela ZSL-a, predviđa da će se, zahvaljujući kamerama, krivolov u Nacionalnom parku Tsavo u dvije godine smanjiti za pola. Dobro naoružani lovci ubiju godišnje na tisuće nosoroga. (ecorazzi.com)

15.06.2013. U Švedskoj od Nove godine zabranjen seks sa životinjama!

Švedska će sljedeće godine uvesti potpunu zabranu bestijalnosti koja se do sada smatrala protuzakonitom samo u slučajevima kada se je mogla dokazati okrutnost prema životinjama, izvijestila je vlada u Stockholmu. Od 1. siječnja svaki seksualni odnos sa životinjom kažnjavat će se novčanom kaznom, maksimalnom zatvorskom kaznom u trajanju od dvije godine ili objema kaznama, čak i ako životnja ne bude imala nikakvu povredu niti tragove mučenja. 'Vlada pooštrava pravila kako ne bi bilo sumnje da je zabranjeno nanositi bol životinjama. Bestijalnost je neprihvatljiva.', izjavio je Eskil Erlandsson, ministar za ruralna pitanja. U 2006., posljednjoj godini za koju su dostupni statistički podaci, zabilježeno je oko 100 slučajeva mučenja životinja koji su dovedeni u vezu s bestijanošću. Njemačka je zabranu bestijalnosti uvela prošloga prosinca, nakon što su to učinile Velika Britanija, Francuska, Švicarska i druge zemlje. (kurir-info.rs)

14.06.2013. Udomljavanje je fora: udomi drugog!

Prijatelji životinja sudjelovat će u drugoj ovogodišnjoj akciji 'Udomljavanje je fora' koju organiziraju Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo. Akcija će se održati u subotu, 15.6.2013., od 9 do 15 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Ovom prilikom Prijatelji životinja pozivaju sve na udomljavanje druge životinje, odnosno žele potaknuti savjesne skrbnike koji imaju uvjete da, uz psa ili mačku o kojima skrbe, pruže dom još jednoj životinji. Posjetitelji će moći dobiti više informacija o udomljavanju napuštenih životinja te potpisati peticije za zabranu držanja pasa na lancu i za zabranu ubijanja životinja u skloništima. Preko fotografija bit će predstavljena legla mačića koje je s ulice spasila skupina volontera Prave šape i koje građani mogu udomiti. Svoja iskustva i savjete o suživotu nekoliko životinja u obitelji podijelit će udomitelji i poznate osobe koji imaju više od jedne životinje.

13.06.2013. Odvratan potez nogometaša zgrozio je cijeli svijet!

Argentinski nogometaš Jose Jimenez svojim primitivnim ponašanjem zgrozio je sve u Južnoj Americi i diljem svijeta. Za vrijeme utakmice u Tucumanu između San Juana i Bella Viste na teren je iznenada ušetao pas kojega je Jose Jimenez odlučio na vrlo brutalan način izbaciti s travnjaka. Uhvatio je nedužnu životinju za vrat i pokušao je baciti preko visoke ograde kao da je kakvo smeće. Nesretni pas udario je u ogradu i odbio se natrag na teren. Suparnički igrači odmah su napali divljaka, naljutili su se i navijači, a na kraju je reagirao i sudac. Zbog okrutnosti prema nesretnoj životinji, pokazao mu je crveni karton. (sportski.net.hr)

12.06.2013. Učlanite se u Prijatelje životinja i očekuje vas dar!

U sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2013., udruga Prijatelji životinja predstavit će se na informativnom štandu i organizirati nagradnu igru u kojoj mogu sudjelovati prolaznici, kao i svi koji na web-stranici www.prijatelji-zivotinja.hr ispune pristupnicu za članstvo. Događaj će se održati 12. lipnja 2013. od 11 sati do 17 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, dok će ostale dane, do 15. lipnja, građani moći posjetiti ured Prijatelja životinja gdje ih očekuju nova iznenađenja. Tijekom Dana otvorenih vrata udruga, od 12. do 15. lipnja, svi koji se učlane i uplate godišnju članarinu, osim redovitih popusta, dobit će sladak i mirišljav dar iznenađenja. Usto, svi novi članovi ulaze u izvlačenje dviju posebnih nagrada, velikog poklon paketa veganskih proizvoda te ručka ili večere za dvije osobe u restoranu Vegehop. Volonteri će građane informirati o aktivnostima Udruge te kako svatko može pomoći radu za životinje volontiranjem u različitim projektima, doniranjem, članstvom i sl.

11.06.2013. Izrael će zabraniti trgovinu foie grasom!

Izraelski Odbor za zakonodavstvo odobrio je u nedjelju pokretanje zakona koji će zabraniti trgovinu jetrom prisilno hranjenih pataka i gusaka. Izraelska vlada zabranila je prisilno hranjenje ptica močvarica prije deset godina, proglašavajući tu praksu nezakonitom i zlostavljanjem. Zakon koji bi zabranio uvoz i prodaju masne jetre, poznate kao foie gras, pokrenule su organizacije za zaštitu životinja i član izraelskog parlamenta Knesseta, Dov Lipman koji je prikupio potpise 20 članova Knesseta iz različitih političkih stranaka. Pticama koje prisilno hrane guraju u grla cijevi kroz koje im ubrizgavaju enormne količine hrane kako bi im jetra natekla do patoloških razmjera. Američka država Kalifornija jedina je zemlja koja je dosad zabranila i proizvodnju i trgovinu masnom jetrom. Proizvodnja foie grasa također je zabranjena u Italiji, Ujedinjenome Kraljevstvu, Poljskoj, Republici Češkoj, Luksemburgu, Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Turskoj, Australiji i Argentini. (jpost.com)

10.06.2013. Svake godine u Vijetnamu pojedu više od milijun pasa!

Snimke transporta pasa od sjeveroistoka Tajlanda preko rijeke Mekong za restorane u Vijetnamu prikazuju okrutnost trgovine psima za meso, koju mnogi nazivaju paklom na zemlji. Svake godine krijumčari transportiraju 200.000 pasa, gusto naguranih u žičane košare, ponekad s 20 i više pasa u kavezu. Mnogi tijekom puta koji traje danima umru od dehidracije i gušenja. Po dolasku u Vijetnam pse smještaju u kaveze koji im ograničavaju kretanje jer se vjeruje da stres i strah oslobađaju hormone koji poboljšavaju okus mesa. Pse na kraju zatuku do smrti ili im prerežu grla pred drugim psima, a u nekim slučajevima ih oderu žive. Udruge za zaštitu životinja procjenjuju da je 98% pasa ukradeno iz njihovih domova te da se svake godine u Vijetnamu pojede više od milijun pasa. Iako je trgovina psima za meso ilegalna u Tajlandu, krijumčarima se sudi prema zakonima koji zabranjuju ilegalnu trgovinu i transport životinja, a ne zbog okrutnosti prema životinjama jer nema zakona koji bi izravno zabranjivali okrutno postupanje prema životinjama. (edition.cnn.com)

08.06.2013. Dođite na humanitarni koncert u Čakovcu za napuštene pse!

Zaštitarsko ekološka udruga Prijatelji životinja i prirode vodi Sklonište za životinje 'Prijatelji' Čakovec u kojemu je smješteno 250 napuštenih pasa. Sklonište je jedno od rijetkih u Hrvatskoj koje ne provodi politiku usmrćivanja pasa nakon 60 dana. U svrhu informiranja javnosti o radu Udruge i skloništa, udomljavanju, programima koje provode u skloništu te upoznavanja građana s čitavim konceptom pomaganja napuštenim životinjama, organiziraju dobrotvorni koncert u srijedu, 12.6.2013. u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec. Cilj je prikupljanje dobrotvornih priloga od prodaje karata za liječenje, cijepljenje, čipiranje i hranjenje štićenika skloništa. Ulaznica je 30kn, a karte se prodaju u skloništu, Centru za kulturu i foto studio Punaphoto u Kauflandu u Čakovcu. (cakoveconline.com)

07.06.2013. Manja podrška Amerikanaca pokusima na životinjama!

Prema najnovijim podacima tvrtke Gallup, poznate po istraživanju javnog mnijenja, mlađi Amerikanci sve manje podupiru pokuse na životinjama u medicinske svrhe. Iako su 2001. godine mišljenja o pokusima na životinjama bila u osnovi jednaka u dobnim skupinama, taj uzorak promijenio se je u proteklih 12 godina. Najveća promjena je među Amerikancima između 18 i 34 godine, među kojima je podrška pokusima na životinjama u medicinske svrhe pala za 18 bodova po Gallupovoj anketi. Stariji Amerikanci sada nešto manje podržavaju medicinska testiranja na životinjama nego prije 12 godina. (gallup.com)  

06.06.2013. Poznati televizijski voditelj traži zabranu pucanja u golubove!

89-godišnji Bob Parker, umirovljeni TV voditelj s Novog Zelanda i aktivist za životinje, snimio je novi video u kojem poziva zakonodavstvo američke savezne države Pennsylvanije da zabrani pucanje u golubove 'iz sporta'. Parker u videu detaljno opisuje kako se ptice puštaju u zrak, a sudionici pucaju na njih, što nazivaju sportom. Pucanje u golubove naziva 'užasnim, brutalnim činom okrutnosti prema životinjama', navodeći da se svake godine deseci tisuća ptica koriste kao žive mete u koje se puca. Barker se pridružio organizaciji SHowing Animals Respect And Kindness (SHARK) koja nastoji dobiti potporu javnosti i skrenuti pozornost na ovu okrutnost te tako postići zakonsku zabranu pucanja u golubove. (ecorazzi.com)

04.06.2013. Genetski modificirani losos može naštetiti ekosustavu!

Znanstvenici s odjela za biologiju Sveučilišta McGill u Quebecu, u istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of The Royal Society B, upozorili su da se genetski modificirani losos može razmnožavati s divljom pastrvom i proizvesti novu vrstu brzorastuće ribe, što može naštetiti divljim vrstama i ekosustavu. Strahuju da planovi za farmski uzgoj novog tipa GM lososa može dovesti do toga da neke životinje pobjegnu u potoke i rijeke. U laboratorijskoj simulaciji potoka ispitivali su učinke koje bi takav bijeg imao na prirodna staništa i otkrili da se GM losos može pariti s divljom potočnom pastrvom. To je dovelo do hibridnih vrsta koje su rasle brže čak i od GM lososa i koje su 'pregazile' divlje ribe. GM losos 'proizvela' je jedna kanadska tvrtka, uzgaja se u spremnicima i postigne punu veličinu za upola manje vremena od onoga koje treba divljem lososu. Očekuje se odobrenje za prodaju 'super lososa' kao hrane u SAD-u. (telegraph.co.uk)

03.06.2013. Dođite na koncert za pomoć napuštenim psima u Rijeci i Puli!

Psycordia Project u suradnji s Underground Rijeka organizira u subotu, 8.6.2013. u Klubu Tenk (Slavka Krautzeka 83) u Rijeci, humanitarni party za pomoć četveronožnim stanovnicima azila Viškovo u Rijeci i udruge Ruka šapi iz Pule. Novcem prikupljenim od ulaznica bit će kupljena hrana i ostale potrepštine (npr. ampule protiv krpelja itd.) za napuštene životinje koje u kavezima strpljivo čekaju svoje nove skrbnike te se nadaju boljem i bezbrižnijem životu. Posjetitelji će se moći zabaviti glazbenim programom koji će trajati od 8.6. od 12 sati do 9.6.2013. do 6 sati ujutro, a uključit će izvođače različitih stilova. Cijena ulaznice je 30 kuna. (facebook.com) 

02.06.2013. Zbog pesticida masovni pomor pčela u BiH!

Na jugu BiH proteklih dana došlo je do masovnog pomora pčela. Milijuni mrtvih pčela leže po livadama i oko košnica širom čapljinske općine. Prema pčelarima, razlog je nekontrolirano korištenje kemijskih sredstava u zaštiti bilja. Upravo je u Hercegovini u tijeku zaprašivanje velikih poljoprivrednih površina, voćnjaka i vinograda, što je pogubno za pčele. Procjenuje se da je do sada uništeno više od 500 pčelinjih zajednica. Posljednjih godina američki i europski pčelari prijavili su iznenadne i povećane gubitke pčelinjih zajednica. Europska unija od prosinca zabranjuje upotrebu tri vrste pesticida, što naziva 'kamenom temeljcem u omogućavanju zdravije budućnosti za pčele'. U BiH je upotreba pesticida svakodnevna, a negativne posljedice sve izraženije. (balkans.aljazeera.net)

01.06.2013. Veterinarska inspekcija oduzela Borkoviću izgriženu kobilu!

Veterinarska inspekcija oduzela je Branku Borkoviću ranjenu kobilu koju su u njegovu dvorištu živu jeli izgladnjeli psi. Iz Ministarstva poljoprivrede navode kako je to privremena mjera zbog utvrđivanja uzroka i jačine ozljeda na kobili te eventualnog pružanja veterinarske njege. Životinji su dva Borkovićeva psa, japanski tose, odgrizla jedno uho, a drugo razderali, kao i but, te je lošeg 'gojnog stanja'. Jednako tako, 'slabog do lošeg gojnog stanja' još je 12 njegovih konja, dok su tri neuhranjena psa mikročipirana i cijepljena protiv bjesnoće. Na farmi postoje nesukladnosti u smislu vođenja propisanih evidencija i provođenja naređenih mjera. Dosad je već utvrđeno da je Borković prekršio i niz odredbi Zakona o zaštiti životinja, a zagrebačka policija podnijela je protiv njega kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje na kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja. (vecernji.hr)

Broj pronađenih vijesti: 23.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2013 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting