Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 21.

31.08.2013. Plastični otpad smrtonosan je za morske kornjače!

Istraživanje o zelenim kornjačama i o sedmoprugim usminjačama pokazuje da morske kornjače gutaju plastiku dvostruko više nego što su to činile prije 25 godina. Plastični predmeti koje kornjače i ostale morske životinje progutaju mogu biti smrtonosni, ubijajući životinje tako da im blokiraju želuce i izgladnjuju ih ili putem probijanja njihova probavnog sustava. Zaštitari upozoravaju i da kada gutanje plastike odmah ne ubije kornjaču, životinja će patiti od bolesti, među kojima su i komplikacije u reprodukciji, što ima dugoročne posljedice. (globalanimal.org)

30.08.2013. Prijatelji životinja na veganskom ručku s Ivom Josipovićem!

Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, primio je u svibnju 2013. godine na srdačan razgovor članove udruge Prijatelji životinja koji su istaknuli probleme u Hrvatskoj vezane uz zaštitu životinja i nedostatak vege obroka u vrtićima i školama. Tom prigodom dogovoren je veganski ručak koji će biti poslužen u subotu, 31. kolovoza 2013. u 13:30 sati u Uredu Predsjednika na Pantovčaku, za predsjednika Ivu Josipovića, predstavnike udruge Prijatelji životinja, predstavnike medija i za grupu građana u okviru 'kave s Predsjednikom'. Na jelovniku će biti ukusna i zdrava jela spremljena od namirnica biljnog podrijetla. Predsjednik Josipović ovim ručkom daje podršku naporima za što zdraviji, čistiji i suosjećajniji planet na kojem živimo te, zajedno s Prijateljima životinja, poziva građane da posjete ZeGeVege festival, 6. i 7. rujna 2013. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

29.08.2013. Potpišite peticiju protiv odstrela jazavaca u Engleskoj!

Tijekom sljedećih šest tjedana bit će ubijeno oko 5.000 jazavaca u Gloucestershireu i Somersetu u Engleskoj. Pristaše ovakvoga pristupa tvrde da je to jedini način da se zaustavi širenje epidemije tuberkuloze za koju kažu da bi se s jazavaca mogla proširiti na goveda, no organizacije za zaštitu životinja žestoko se protive ovom ubijanju, a na području odstrela okupljaju se aktivisti koji na razne načine nastoje spriječiti pomor. Peter Kendall, predsjednik orgnizacije National Farmers Union, izjavio je: 'Prošle godine u Velikoj Britaniji ubijeno je 38 tisuća stoke zbog tuberkuloze. Za proizvođače govedine i mliječnih proizvoda odstrel jazavaca izuzetno je bitan u borbi protiv širenja zaraze.' Online peticija protiv ubijanja 70% populacije jazavaca na jugozapadu Engleske, koju je do sada potpisalo više od 250.000 ljudi, može se potpisati na http://epetitions.direct.gov.uk/petitions/38257. (bbc.co.uk)

28.08.2013. U dva dana virus ubio najmanje 333 dupina u SAD-u!

Američka savezna agencija National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) objavila je jučer kako je uzrok nasukavanja i smrti stotina dupina duž istočne obale SAD-a vjerojatno izbijanje bolesti pod nazivom morbillivirus kitova. Od ponedjeljka na plaže od New Yorka do Južne Karoline nasukala su se 333 mrtva ili umiruća dupina, najviše u Virginiji gdje izvještavaju o 174 nasukavanja dupina. Posljednja pojava morbillivirusa u regiji dogodila se od lipnja 1987. do svibnja 1988. te je rezultirala smrću najmanje 900 dobrih dupina. Osim pada imuniteta, ulogu u trenutnom izbijanju virusa imaju i onečišćenje teškim metalima i promjene temperature površine mora. (news.nationalgeographic.com)

27.08.2013. Dođite na koncert opernih zvijezda za napuštene životinje!

Udruga za zaštitu životinja Spas, ujedno i azil za napuštene životinje s područja Varaždinske županije, zajedno s opernim zvijezdama organizira u četvrtak, 29.8.2013. u 20 sati humanitarni gala koncert 'Operne zvijezde za Spas'. Koncert će se održati u varaždinskom HNK i bit će dio programa ovogodišnjega Špancirfesta. Nastupit će operne zvijezde, a pozvane su i brojne ugledne osobe iz javnog i političkog života. Ovaj koncert organizira se na inicijativu hrvatskih opernih zvijezda kako bi pomogle udruzi Spas kroz prikupljanje novca prodajom ulaznica za koncert i prikupljanjem donacija. Azil udruge Spas jedan je od rijetkih u Hrvatskoj u kojem se ne usmrćuju životinje nakon određenog vremena provedenog u skloništu.

26.08.2013. Životinje bježe iz njujorških klaonica u utočišta!

Praščić Winston, pronađen ovoga ljeta kako luta njujorškom prometnicom Queens Boulevard, jedan je od stotinu životinja, među kojima su krave, ovce, koze i kokoši, koje su posljednjih nekoliko godina uspjele pobjeći iz gradskih klaonica u New Yorku. Pobjegle životinje smještaju u prostrano utočište za životinje Farm Sanctuary, sjeverno od grada, gdje mogu živjeti bez straha da će postati nečija večera. U proteklom desetljeću utočište je primilo više od 500 tzv. farmskih životinja, a ravnateljica Susie Coston kaže da nijedna životinja ne dolazi prijateljski raspoložena jer poznaje miris krvi te su životinje uplašene i žele pobjeći. Prema podacima gradske agencije za kontrolu životinja, samo prošle godine pronađeno je na slobodi više od 100 kokoši, 27 pataka, tri koze i svinja. Klaonice ili gradske farme ponekad polažu pravo na odbjegle životinje, no to je rijetkost. (huffingtonpost.com)

25.08.2013. Jastozi i rakovi osjećaju bol!

Robert Elwood, istraživač životinjskog ponašanja na Sveučilištu Queens u Belfastu, utvrdio je da jastozi, rakovi i ostale životinje iz porodice rakova osjećaju bol, a nisu zaštićene zakonima o dobrobiti životinja. Elwood napominje kako su rakovi koje love i uzgajaju za ljudsku konzumaciju podvrgnuti 'ekstremnim postupcima' kakvi 'nikada ne bi bili dopušteni za kralježnjake'. Rakove i jastoge drže u pretrpanim spremnicima u supermarketima, žive kozice nabijaju na štapiće za kuhanje, a jastozima režu noge dok su još živi i bacaju ih žive u kipuću vodu. Istražujući jastoge i rakove, Elwood je uočio 'dugoročnu motivacijsku promjenu' koja je 'potpuno u skladu' s pojmom boli. Robert Hubrecht, zamjenik ravnatelja Sveučilišne federacije dobrobiti životinja, tvrdi da bi ova znanstvena otkrića trebala jamčiti rakovima jednaku zaštitu kakvu imaju kralježnjaci. (policymic.com)

23.08.2013. Trećina Amerikanaca jede alternative mesu!

Prema novom istraživanju američke tvrtke za istraživanje tržišta Mintel, 36 posto potrošača kaže da koristi alternative mesu kao što su tofu, tempeh i sejtan. Više od polovice potrošača koristi alternative mesu umjesto mesa, sa 16 posto koji ih koriste zajedno s mesnom ponudom. Beth Bloom, analitičarka hrane i pića u Mintelu, izjavila je da vegetarijanci i vegani nisu jedini koji jedu 'lažno' meso, već ljudi koji jedu meso također otkrivaju novi izvor moćnih bjelančevina. Trećina potrošača jede alternative mesu jer ih smatra zdravijima od mesa, 31 posto potrošača izjavilo je da pokušava smanjiti svoju potrošnju mesa, a ostalih 31 posto reklo je kako uživa u okusu alternativnih proizvoda mesu. Bloom je dodala kako proizvođači alternativa mesu i trgovci imaju priliku postati ne samo 'zamjena' i utvrditi se kao opcija hrane koja stoji samostalno. (m.csnews.com)

22.08.2013. Hempburgerom i vege sladoledom prema ZeGeVege festivalu!

Prijatelji životinja organiziraju u petak, 23. kolovoza 2013. u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, akciju dijeljenja burgera od konoplje prvima koji priđu štandu Udruge. Uz burgere, dijelit će se i veganski sladoled, a sve kako bi se najavilo mnoštvo zanimljivosti koje se očekuju na ZeGeVege festivalu održivog življenja koji će se održati na istome mjestu za dva tjedna, odnosno 6. i 7. rujna 2013., s bogatim programom na pozornici i oko nje. Biljni sladoled od vanilije i burgere od konoplje, tzv. hempburgere, dijelit će maskote ZeGeVege festivala, Mrkvić i Graškić, pozivajući sve da 6. i 7. rujna osjete odličnu ZeGeVege atmosferu te uz raznovrsnu ponudu dobiju korisne informacije o održivom načinu življenja.

21.08.2013. Rumunjska princeza uhićena zbog borbi pijetlova!

Irina Walker (60), kći zadnjeg rumunjskog kralja Mihajla I. i kraljice Anne, optužena je da je sa svojim suprugom, bivšim okružnim šerifom Johnom Wesleyjem, na svojem ranču u blizini Irrigona organizirala najmanje 10 priredbi koje su uključivale desetke borbi pijetlova, čime je prekršila federalni zakon o zaštiti životinja. Prema optužnici, životinje su bile naoružane noževima i drugim oštrim instrumentima pričvršćenima na noge i borile su se do smrti. Te krvave borbe zabranjene su u svih 50 saveznih američkih država. 'Osim što je riječ o barbarskoj praksi, borbe pijetlova opasne su za zdravlje i sigurnosti i potiču druge kriminalne radnje', rekla je glavna oregonska tužiteljica Amana Marshall. Princeza i suprug zajedno s još 16 ljudi, osim zbog organiziranja ilegalnih borbi, optuženi su i za vođenje ilegalne kladionice. Prijeti im po pet godina zatvora za svaku od optužbi te novčana kazna od 250.000 dolara. (jutarnji.hr)

19.08.2013. Od Hrvatske traže svjetskog krijumčara egzotičnih životinja!

Američke vlasti zatražile su od Hrvatske izručenje Franka Herberta Horza kojeg smatraju jednom od glavnih karika u unosnom međunarodnom poslu krijumčarenja zaštićenih životinjskih vrsta na svjetskoj razini. Horz je prije tri mjeseca uhićen u Hrvatskoj i nalazi se u pritvoru u Varaždinu. Još 1997. za njim je Florida raspisala međunarodnu tjeralicu zbog krijumčarenja zaštićenih vrsta reptila i vodozemaca, pranja novca i kriminalnog udruživanja. Čitava akcija pokrenuta je 1992., kada su federalni agenti ministarstva za zaštitu okoliša, u suradnji s policijama na još pet kontinenata, u petogodišnjoj istrazi otkrili da su članovi kriminalne skupine dopremali avionima preko europskih zračnih luka životinje iz Južne Afike, s Madagaskara, iz Južne Amerike i Australije. Cijena se kretala od 700 pa do nekoliko tisuća dolara po životinji. Horz je tada osuđen, ali samo za dio optužbi, i kažnjen tek novčanom kaznom. (jutarnji.hr)

18.08.2013. Aktivisti podsjetili na 90 milijuna ubijenih pilića zbog mesa!

Organizacija za prava životinja SAFE jučer je održala akciju u Aucklandu u spomen na milijune novozelandskih pilića koji pate u uzgoju za meso. 90 aktivista za prava životinja, od kojih je svaki držao tijelo mrtvog pilića, zastupalo je 90 milijuna pilića koliko se svake godine ubije u Novom Zelandu. Tijela pilića prikupljena su s farmi na području Aucklanda, a svi su umrli od bolesti i drugih zdravstvenih problema. Pilići koje uzgajaju za meso dolaze iz selektivnog uzgoja kako bi brzo narasli i dosežu težinu za klanje već u dobi od šest tjedana. Zato pate od zdravstvenih problema kao što su hromost, slabost nogu, srčane bolesti i sindrom iznenadne smrti. Na farmama u Novom Zelandu gotovo 10000 pilića dnevno umire od bolesti, a mnogi od njih toliko su obogaljeni da ne mogu doći do hrane i vode. Aktivisti poručuju da je jedini način da se zaustavi ova patnja odbijanje potrošača da svojom kupnjom dalje podržavaju tu okrutnost. (scoop.co.nz)

17.08.2013. Njemački Zeleni traže uvođenje vegetarijanskog dana!

Stanovnik Njemačke godišnje u prosjeku pojede oko 90 kg mesa, više nego većina Europljana i deset puta više od prosječnog Indijca. Stoga se njemačka stranka Zelenih zalaže za uvođenje bezmesnog dana u tjednu. Renate Künast, predsjednica zastupničkog kluba Zelenih, objavila je kako bi neodgovornu njemačku konzumaciju mesa trebalo ublažiti uvođenjem bezmesnog dana u školske i studentske kantine, kao i one u poduzećima, zbog zdravstvenih razloga i očuvanja okoliša: 'Mi samo želimo javnost suočiti s činjenicom da jedemo puno previše mesa, što ne samo da je nezdravo nego se radi i o iskorištavanju prirodnih resursa kakve si u budućnosti više ne možemo priuštiti'. Deutsche Post samo je jedna od velikih tvrtki koje u svojoj ponudi svakodnevno nude i vegetarijanska jela, a i njemačka sveučilišta spoznala su da vegetarijanstvo nije samo prolazni modni hir, već sastavni dio društvenog mainstreama. (seebiz.eu)

15.08.2013. U životinjskome svijetu dupini najdulje pamte!

Znanstvenik Jason Bruck u novom istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the Royal Society of London B navodi da dupini mogu prepoznati glasanje članova skupine u kojoj su nekada bili, čak i nakon više od 20 godina razdvojenosti. To je najdulje socijalno pamćenje ikada zabilježeno kod neke vrste, osim čovjeka. U zadnjih nekoliko godina brojna istraživanja potvrdila su kako svaka jedinka dupina razvija svoj jedinstven način glasanja koji, čini se, funkcionira kao ime te jedinke. Poznato je da dupini razvijaju sofisticirane socijalne veze u skladu s modelom koji se naziva fizija-fuzija. U otvorenom oceanu dupini se često odvajaju od jedne grupe (fizija) i stapaju s drugim grupama dupina (fuzija). Takav način života mogao je utjecati na razvoj boljeg memorijskog kapaciteta. No, moguće je da je ovakvo pamćenje samo jedan od aspekata naprednog uma koji se razvio kod dupina iz nekih drugih razloga. (biologija.com.hr)

14.08.2013. Učenici u Connecticutu mogu odbiti seciranje životinja!

Novim zakonom u američkoj državi Connecticut, koji je stupio na snagu 1. srpnja, učenici mogu odustati od seciranja živih životinja u školama. Time se Connecticut pridružio još 15 drugih američkih država s istim zakonom. Organizacija The Humane Society izvjestila je da učenici u srednjim školama svake godine seciraju oko šest milijuna kralježnjaka i približno jednak broj beskralježnjaka, uz dodatni nepoznat broj životinja koje seciraju u osnovnim školama i na fakultetima. Više od 90 posto najvećih medicinskih škola ne koristi žive životinje za seciranje, već anatomski simulator. Seciranje životinja zabranjeno je u školama u Argentini 1987. godine, a u Slovačkoj 1994. 1999. Izrael je objavio zabranu seciranja i pokusa na živim životinjama, 2001. Indija je zabranila seciranje u srednjim školama, a 2005. godine tri četvrtine talijanskih sveučilišta ukinulo je pokuse na živim životinjama u obrazovne svrhe. (newstimes.com)

12.08.2013. Bolnice u Izraelu pridružuju se Zelenom ponedjeljku!

Bolnice u Izraelu pridružuju se međunarodnoj kampanji Zeleni ponedjeljak kojom se promiče dobro zdravlje, poboljšava stanje okoliša i štedi novac smanjenjem količine mesa koje se konzumira. U sve većemu broju bolničkih kuhinja i kafeterija jednom tjedno obavezno se ne jede crveno meso, čime se ohrabruju pacijenti, posjetitelji i zaposlenici da smanje konzumiranje mesa. To smanjuje rizik od pojave kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, rak, pretilost i dijabetes, te potrošnju vode i uporabu fosilnih goriva. Zeleni ponedjeljak prihvatili su Medicinski centar Sourasky u Tel Avivu, stručnjaci Medicinskog centra Sveučilišta Hadassah koji, osim zdravstvenih razloga, ističu i velik ugljični otisak pri proizvodnji mesa, te Medicinskog centra Assaf Harofeh u Tzrifinu gdje navode da kada bi se svaki Izraelac jednom tjedno odrekao mesa, utjecaj na okoliš bio bi jednak smanjenju broja vozila na cestama za pola milijuna. (jpost.com)

11.08.2013. U Splitu prvi put kazneni progon zlostavljača životinja!

Općinsko državno odvjetništvo iz Splita podignulo je optužnicu protiv braće S.Š. i M.Š. iz Imotskog zbog višegodišnjega zlostavljanja njemačkog ovčara u Gornjem Selu na otoku Šolti. Oni su prvi zlostavljači životinja u povijesti splitskog Općinskog suda protiv kojih je podignuta optužnica i kojima zbog zanemarivanja nesretne životinje prijeti šestomjesečna zatvorska kazna. Kako su nedjelo počinili prije 1. siječnja, ne mogu dobiti strožu kaznu za mučenje životinja, i do godinu dana zatvora prema novom Kaznenom zakonu. Pas je četiri godine bio vezan za odbačen kamion lancem dugim dva metra, a braća bi ga obilazila tek nekoliko puta godišnje te bi mu, u najboljem slučaju, bacila kost za glodanje. U posljednjih sedam godina na području pod ingerencijom splitskog Općinskog suda kazneno je bilo prijavljeno dvadesetak mučitelja životinja, no sve su te prijave odbačene i nijedna nije rezultirala kaznenim progonom. (slobodnadalmacija.hr)

09.08.2013. Odbacite meso, mlijeko i jaja i nahranite četiri milijarde ljudi!

Emily Cassidy i njene kolege s Instituta za okoliš Sveučilišta u Minnesoti, u izdanju časopisa Environmental Research Letters od 1. kolovoza, navode da rezultati njihova nedavnog istraživanja pokazuju da se poduzimanjem potpunog radikalnog zaokreta od hranjenja životinjama koje jedu žitarice i prestanka proizvodnje biogoriva može povećati dostupnost kalorija. Analizom globalne proizvodnje usjeva otkrili su da se 36 posto proizvedenih kalorija koristi za stočnu hranu, od čega 12 posto dolazi u ljudsku prehranu kao meso i proizvodi životinjskog podrijetla. Još četiri posto kalorija koje bi mogli pojesti ljudi koristi se za proizvodnju biogoriva. Uzgoj svih tih usjeva za izravnu ljudsku potrošnju povećava dostupne kalorije hrane i do 70 posto, što znači da dodatne četiri milijarde ljudi mogu biti nahranjene hranom koja raste na postojećim farmama. (nbcnews.com)

08.08.2013. Bill Clinton: Veganstvo bi moglo spasiti vas, obitelj i državu!

Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a, kaže kako uživa u svojem 'veganskom stilu života' zbog čega je skinuo čak 14 kilograma. Nakon što je primio 'zabrinjavajući e-mail' od svojeg liječnika nedugo nakon ugrađivanja četverostruke premosnice na srcu 2004. godine, zaključio je da želi doživjeti rođenje svojih unuka i zato je odabrao prehranu za koju je smatrao da će mu najviše povećati šanse za dulji život. Pravi vegan Clinton je postao prije tri godine i sada uživa u prehrani bez mesa i ostalih namirnica životinjskog podrijetla, uključujući i mliječne proizvode. Dodao je da problemi s prehranom 'štete zdravstvenom sustavu SAD-a' i da 'morate svjesno odlučiti promijeniti se za dobrobit sebe samih, vaših obitelji i države'. (index.hr)

07.08.2013. Kostarika prva u svijetu zatvara svoje zoološke vrtove!

Kostarika je objavila da će postati prva zemlja u svijetu koja će zatvoriti svoje zoološke vrtove i osloboditi sve zatočene životinje. Ova mala tropska zemlja, koja je prva u regiji potpuno zabranila i lov kao sport, dom je za četiri posto svih poznatih vrsta, što je čini jednim od mjesta s najvećom bioraznolikošću na svijetu. Iako Kostarika ima samo dva zoološka vrta, René Castro, ministar okoliša, izjavio je da se rješavaju kaveza i jačaju ideju o interakciji s bioraznolikošću u botaničkim parkovima na prirodan način: 'Ne želimo životinje u zatočeništvu ili zatvorene na bilo koji način osim ako to nije zbog njihova spašavanja ili očuvanja.' Područje će i dalje biti dostupno divljim životinjama koje izaberu da ga posjete, a one zatočene životinje koje ne mogu biti puštene u divljinu bit će zbrinute u centrima za spašavanje i utočištima za divlje životinje diljem zemlje. (inhabitat.com)

06.08.2013. Italija zabranjuje uzgoj pasa i mačaka za pokuse!

Prošloga tjedna zastupnički dom talijanskog parlamenta potvrdio je članak 13. Zakona europske delegacije koji ograničava vivisekciju i potiče alternativne metode istraživanja. Zakon zabranjuje uzgoj pasa, mačaka i ne-ljudskih primata za pokuse te korištenje životinja za transplantaciju organa, istraživanja droga, vojne testove, u područjima eksperimentiranja i vježbi, s izuzetkom sveučilišnog obrazovanja u veterinarstvu i usavršavanja liječnika i veterinara. U dopuštenim pokusima, osim u slučajevima istraživanja boli, bit će obavezno primjenjivati anesteziju i analgetike koji do sada nisu bili korišteni u najmanje 20% pokusa na gotovo 90 tisuća životinja koje svake godine koriste u talijanskim laboratorijima. Prioritet vlade bit će razvoj i potvrđivanje zamjenskih metoda testiranja. (amoremiao.it)

Broj pronađenih vijesti: 21.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2013 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting