Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

31.01.2014. U Vukovaru će graditi sklonište za pse! 

Vukovarska udruga za zaštitu životinja Daj šapu dobila je na posudbu do svibnja kombi od organizacije ACTION AID FOR ANIMAL iz Engleske, s kojom je od rujna prošle godine partner. Kombi je registriran kao ambulanta za životinje, a služi za prijevoz napuštenih životinja u transporterima, donacija i sl. Predsjednica udruge Daj šapu, Maja Banovak, navodi da Udruga ne odustaje niti od izgradnje azila za napuštene pse, s obzirom na to da na području cijele Vukovarsko-srijemske županije nema niti jednog skloništa. U tijeku je rješavanje potrebne papirologije pri čemu su ishodili lokacijsku dozvolu. Imaju i osigurano zemljište na izlazu iz gradskog naselja Lužac površine oko 11.000 kvadrata, koje će dobiti od grada na korištenje. Dok se ne osiguraju potrebna sredstva za izgradnju azila, Udruga kreće s izgradnjom privremenoga skloništa za 40-ak pasa na zemljištu površine 2000 kvadrata, koje su iznajmili na pet godina. Već imaju osiguran najveći dio materijala kao i volontere koji će sudjelovati u radovima. (vecernji.hr)

30.01.2014. Umiljata svinja Esther potiče ljude na veganstvo!

Steve Jenkins i Derek Walter iz Toronta udomili su malu svinju koja je rođena na farmi kako bi je uzgajali za meso. Esther, kako su je nazvali, sada je odrasla svinja od 170 kg, znatiželjna, zaigrana i inteligentna, kao i njihovi psi s kojima se često mazi, a može i otvoriti vrata, ormare i zamrzivač. Kada ne pokreće neku igru, Esther hoda kućom tražeći psa ili čovjeka uz kojeg će se stisnuti ili se popne na kauč ili krevet. Esther je bila odbačena s farme jer je bila previše kržljava i tako je jedva izbjegla sudbinu ostalih svinja. Potaknuti ljubavlju prema Esther, Jenkins i Walter postali su vegani i pokrenuli stranicu na Facebooku 'Esther the Wonder Pig' kako bi pokazali ljudima da su svinje divne životinje i da milijuni svinja nemaju sreću kao Esther. Jenkins kaže kako želi osvijestiti ljude da su svinje začuđujuće pametne, emotivne, društvene i osjetljive životinje. Ako imaju priliku za normalan život, postaju zadivljujuće i suosjećajne životinje koje uzvraćaju ljubav koju primaju. (mnn.com)

29.01.2014. Zamolili papu da prestane puštati bijele golubice!

Gotovo istoga trena kad je dvoje djece pustilo bijele golubice mira s prozora apostolske palače u Vatikanu na njih su se sručile druge ptice koje su ih napale. Nakon što su vrana i galeb napali bijele golubice puštene s prozora apostolske palače u Vatikanu mnogi su rekli da se radi o lošem znaku, no oni prizemljeniji skrenuli su pažnju na nekoliko detalja – bijele golubice lak su plijen jer su izrazito vidljive, a vrana i galeb su teritorijalni grabežljivci. Talijansko društvo za zaštitu životinja, Ente Nazionale Protezione Animali, zamolilo je papu Franju da obustavi tradiciju puštanja bijelih golubica u zrak. 'Nemojte više koristiti životinje čije živote žrtvujete za zastarjele tradicije. Te ptice se ne mogu ni sakriti – njihova bijela boja čini ih lako vidljivima', poručilo je papi društvo za zaštitu životinja u službenoj izjavi. (tportal.hr)

28.01.2014. Beograd pomaže skrbnicima napuštenih životinja!

Na temelju Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na području grada Beograda, koji je usvojen u siječnju 2013. godine, počela je registracija skrbnika napuštenih životinja, koji hrane napuštene životinje, ali nemaju uvjeta za njihovo udomljavanje. Registracija omogućava bolju komunikaciju ljudi koji brinu o životinjama i nadležnih institucija. Skrbnici trebaju popuniti formular sa svojim osobnim podacima i prijaviti životinje o kojima brinu, a jedan skrbnik može prijaviti pet pasa i 10 mačaka. U Beogradu se provodi program po metodi uhvati-steriliziraj-vrati, nakon čega je važno da se skrbnici pobrinu za životinje koje se vraćaju na hranilišta. Skrbnici neće imati nikakve troškove niti dodatne obaveze jer im Veterina Beograd omogućava da besplatno steriliziraju, čipiraju, cijepe i liječe sve prijavljene napuštene životinje koje žive na ulici. (zivotinje.rs)

27.01.2014. Udomite nekog od 52 napuštena psa koji ostaju bez smještaja!

Azil Dubravica za manje od 60 dana mora zatvoriti svoja vrata i pronaći hitan smještaj za 52 psa. Mjesecima su volonteri udruge Šapica, koja vodi sklonište, odlazili na sastanke s članovima Gradskog poglavarstva Zaprešića, dožupanom, zaposlenicima u Ministarstvu poljoprivrede, no općina Dubravica naložila je da se azil mora ukloniti u roku od dva mjeseca. Zamjenski prostor nije ponuđen, tako da će već jednom napuštene životinje opet završiti na ulici. Volonteri udruge Šapica ne uspijevaju pokrpati štetu nastalu kad je prije dva dana u nevremenu jedno stablo palo na baraku u koju su smješteni psi kojima je sada jako hladno. Iz Udruge pozivaju građane da pruže trajni ili barem privremeni dom nekom od 52 psa koje mogu pogledati na Facebooku. (jutarnji.hr)

26.01.2014. Sao Paulo zabranila pokuse na životinjama radi kozmetike!

Jugoistočna brazilska država Sao Paulo prošli četvrtak zabranila je testiranje na životinjama u industriji kozmetike, parfema i osobne njege. Odluka je uslijedila nakon nedavnih prosvjeda aktivista za prava životinja. Zakonodavstvo predviđa kaznu od 435.000 dolara po životinji u bilo kojoj instituciji ili istraživačkom centru koji ne postupa po zakonu. Kazna će se udvostručiti za ponavljanje prijestupa, a ustanova se može zatvoriti privremeno ili trajno. S kaznama će se suočiti i profesionalci za koje se ustanovi da krše zakon. Guverner Geraldo Alckmin najavio je zabranu testiranja nakon što se je susreo s protivnicima testiranja na životinjama, predstavnicima kozmetičke industrije, kao i veterinarima i znanstvenicima. Prošlog listopada aktivisti za prava životinja oslobodili su 200 zlostavljanih biglova iskorištavanih za testiranje lijekova, iz laboratorija blizu Sao Paula koji je nakon toga zatvoren. (phys.org)

25.01.2014. Nobelovac predviđa porast veganstva u bliskoj budućnosti!

U članku u časopisu Time dobitnik Nobelove nagrade Alvin Roth, ekonomist i profesor na sveučilištima Stanford i Harvard, predviđa da će veganstvo postati dominantna paradigma u bliskoj budućnosti, odnosno 'jedenje mesa moglo bi postati odvratno' većini. Smatra da užasi industrijskog uzgoja životinja i zabrinutost za zdravlje postaju sve rašireniji pa je sasvim moguće da će jedenje mesa uskoro postati iznimka, a ne pravilo. Roth kaže da većina Amerikanaca jede govedinu, no ne i kitove jer misli kako su kitovi pametni, te osjeća kako je opravdano kritizirati Japance zbog lova na kitove i dupine. No, i kitovi i krave su inteligentne i društvene životinje koje imaju različite osobnosti i emocije. Jedina razlika je u načinu na koji društvo prihvaća jedenje jedne, a odbacuje druge bez racionalnog ispitivanja. Ako se socijalna paradigma promijeni, jedenje mesa općenito svi bi mogli smatrati moralno sramotnim. (peacefuldumpling.com)

24.01.2014. Hrvatska vlada zbog profita ugrozila morski okoliš!

Na plenarnoj sjednici Europskog ekonomsko-socijalnog odbora EU-a, održanoj prije tri dana, Toni Vidan, predstavnik Zelene akcije i Zelenog foruma, iznio je kritiku Vlade RH i Ministarstva okoliša zbog propusta pri provedbi seizmičkih istraživanja mogućih nalazišta nafte i plina u Jadranskom podmorju. Upozorio je na neprihvatljive propuste Vlade koja je, želeći izbjeći bilo kakvu javnu raspravu, ove komercijalne aktivnosti proglasila 'znanstvenim istraživanjem' te je dopustila tako opsežno i agresivno istraživanje bez prethodne izrade i usvajanja Studije utjecaja na okoliš. Norveška tvrtka Spectrum je, bez javnog natječaja, tijekom proteklih nekoliko mjeseci 'istražila' oko 15000 km2 Jadrana, metodom koja podrazumijeva detonacije zvučnih topova koji stvaraju buku od 240 dB svakih 10 sekundi i za koje struka tvrdi kako imaju ozbiljne negativne utjecaje na morski okoliš, a posebno na morske sisavce. (zelena-akcija.hr)

23.01.2014. Lori Singer SAD-u: ne testirajte kozmetiku na životinjama!

Američka glumica Lori Singer pridružila se organizaciji Cruelty Free International u lobiranju za zabranu testiranja kozmetike na životinjama u SAD-u, kao što su to već ranije učinili Paul McCartney, Ricky Gervais, Norman Reedus, Peter Dinklage i Joss Stone. Poznate osobe, zajedno s organizacijama za prava životinja i tvrtkama koje ne testiraju na životinjama, nastoje staviti problem testiranja kozmetike na životinjama u prvi plan pred potrošače i političare diljem svijeta. Od ožujka 2013. godine zabranjeni su testovi na životinjama za novu kozmetiku koja se prodaje u Europskoj uniji, što predstavlja najstrožu dalekosežnu zabranu testiranja na životinjama u svijetu. Izrael ima zabranu testiranja kozmetike na životinjama, a Indija će vjerojatno uskoro postaviti pravila zabrane ove prakse. Ipak, usprkos dostupnosti humanih ne-životinjskih testova, SAD nastavlja okrutna testiranja na životinjama za šminku, šampone, zubne paste i ostalu kozmetiku. (crueltyfreeinternational.org)

22.01.2014. Petrović Jakovina i Picula potpisali Prisegu za dobrobit životinja!

Prijatelji životinja priključuju se novopokrenutoj kampanji organizacije Eurogroup for Animals, čiji je cilj postaviti dobrobit životinja u središte predstojećih europskih izbora te postići da dobrobit životinja postane tema koja pokreće građane na izlazak na izbore i na pokretanje promjena. Stoga će Eurogroup for Animals i njene članice pozvati sve kandidate za zastupnike u Europskom parlamentu da daju Prisegu za dobrobit životinja. Prisega utvrđuje ključna područja u kojima se očekuju promjene tijekom sljedećeg parlamentarnog saziva kao što su prijevoz živih životinja, testiranje na životinjama, trgovinu egzotičnim životinjama, uzgoj kućnih životinja, međunarodnu trgovinu, krovni regulatorni okvir za dobrobit životinja te širenje priznanja i poimanja životinja kao svjesnih bića. Sandra Petrović Jakovina i Tonino Picula prvi su hrvatski europarlamentarci koji su potpisali Prisegu za dobrobit životinja, a Prijatelji životinja očekuju potpise i svih ostalih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

21.01.2014. Inicijativa za smanjenje broja napuštenih pasa u Osijeku!

Osječka Udruga Pobjede započela je s hvalevrijednom inicijativom 'Akcijski junaci i junakinje 2014.' kojom želi pomoći svima koji nemaju sredstava za kastraciju i brigu o psima. U osječkom Azilu o kojem skrbi Udruga Pobjede uvijek se traži mjesto više, a broj dojava o napuštenim životinjama ne opada. Razlog porasta 'populacije neželjenih' leži u činjenici da se psi vrlo rijetko kastriraju i steriliziraju, a razlog tome je što su takvi zahvati mnogima skupi. Upravo iz tog razloga Udruga Pobjede pokrenula je akciju solidarnosti koju će, uz potporu Zaklade Slagalica u suradnji s veterinarskom ambulantom Fury, provoditi do kraja 2014. godine. Cilj inicijative 'Akcijski junaci i junakinje 2014.' je prikupiti sredstva za obitelji koje nemaju novca za kastraciju i sterilizaciju te tako zajedničkim solidarnim djelovanjem pomoći u brizi za pse. Pomoći planiraju i izgradnjom kućica i uređenjem životnoga prostora kako bi smanjili broj napuštenih i neželjenih štenaca. (osijekonline.hr)

20.01.2014. Sotonisti u Francuskoj silovali i masakrirali ovce i konja!

Nekoliko ovaca i jedan konj seksualno su zlostavljani, nakon čega su žrtvovani u krvavom sotonističkom ritualu u gradu Perpignan u Francuskoj. Prema informacijama iz lokalnih novina 'Direct Matin', životinje su izbodene, paljene, zadavljene žicom, kamenovane, kidana im je koža te su im odrezani udovi. U regiji Loire pronađen je mrtav konj kojemu su iskopane oči, odrezana griva i smrskana koljena. Aktivisti za prava životinja podnijeli su tužbu policiji koja za sada oba incidenta razmatra kao odvojene slučajeve, iako su se dogodili uoči važnog datuma za francuske sotoniste. (index.hr)

19.01.2014. Nadan Vidošević smaknuo životinje u Mozambiku!

Polarni medvjed skriven u tajnom podrumu nije jedina mrtva životinja kojom se kao trofejem diči sada već bivši šef Hrvatske gospodarske komore, Nadan Vidošević. Naime, fotografije sa safarija, objavljene na internetskoj stranici Mashambanzou Safaris, pokazuju niz 'krvavih trofeja' - životinja koje je Vidošević smaknuo tijekom uživanja u safariju u Mozambiku u kolovozu 2012. godine. Vidošević se ponosno tijekom safarija, s puškom u ruci i osmijehom na licu, fotografirao kraj lešina koje je njegov 'lovački tim' ostavljao u divljini Mozambika. Sudeći prema fotografijama, slon, nilski konj, lavica, krokodil i antilope samo su neke od životinja koje su životom platile Vidoševićevu safari avanturu. (index.hr)

18.01.2014. Više od 50 milijuna vegana u Kini!

Public Radio International nedavno je popratio priču o rastućem broju vegana u Kini, izvješćujući o emisijama stakleničkih plinova i zagađenim plovnim putevima koje uzrokuju industrijske farme. PRI je intervjuirao kinesku pop zvijezdu Long Kuan koja je potpomogla veganskom pokretu u Kini. Kuan tvrdi da je mlađa generacija svjesnija postojanja ekoloških problema, kao i iskorištavanja životinja. Također, smatra da s rastućim brojem veganskih opcija, od odrezaka, pizze do ribe, odbaciti životinjske proizvode iz prehrane je lakše nego ikad. Prema PRI-ovoj obavijesti, 4 do 5 posto kineske populacije živi bez okrutnosti prema životinjama, što ukazuje da više od 50 milijuna ljudi u Kini ne konzumira životinjske proizvode. (vegnews.com)

17.01.2014. Izrael postaje prva veganska nacija?

Novo istraživanje u Izraelu otkrilo je da od osam milijuna stanovnika Izraela, njih oko milijun više ne jede meso, a preostalih 13 posto razmišlja da postane vegetarijanac ili vegan. Prethodni izvještaji također ukazuju da je u Izraelu u porastu veganstvo. Prošli mjesec jedan od vodećih financijskih časopisa otkrio je da je izraelska mliječna industrija u studenome 2013. zabilježila pad prodaje između četiri i sedam posto u različitim kategorijama mliječnih proizvoda, na što je izraelska vlada dodatno subvencionirala mliječne proizvode. Marketinški menadžer jednog od najvećih izraelskih lanaca restorana, Cafe Greg, rekao je da su u posljednjih godinu i pol vidjeli porast od 30 do 40 posto za veganskim jelima u svojim restoranima, zbog čega su dodali novi veganski jelovnik uz onaj uobičajeni. Nakon toga interes je bio tako velik da su odlučili uz prvi jelovnik, koji je sadržavao 11 jela, dodati još 24 veganska jela. (theveganwoman.com)

16.01.2014. Proizvođač palminog ulja kažnjen zbog uništavanja šuma!

Okružni sud u Meulabohu u Indoneziji donio je odluku kojom je sudac postavio presedan kaznivši kompaniju za proizvodnju palminog ulja PT Kallista Alam globom od 30 milijuna dolara jer je nezakonito spaljivala i krčila zaštićenu tresetnu šumu, dom orangutana, na sjeverozapadu otoka Sumatre. Od 30 milijuna koje Kallista Alam mora platiti, 9,4 milijuna dolara je odšteta, a preostalih 20,6 milijuna dolara namijenjeno je obnovi uništenog područja. Indonezija će u potpunosti provesti i nacionalni moratorij na nove plantaže u kišnim šumama i tresetnim močvarama. Moratorij je u lipnju 2013. produljen na još dvije godine. Krajnji cilj ovog moratorija je smanjiti deforestaciju i izraditi potpunu kartu šumovitih područja, koja će pomoći u budućem planiranju. (onegreenplanet.org)

15.01.2014. Intenzivna proizvodnja mesa proždire zemljišta i sirovine!

Prema novom izvještaju organizacije Friends of the Earth Europe i Zaklade Heinrich Böll, trenutni sustav industrijalizirane proizvodnje mesa i mlijeka je 'neodrživ' i zahtijeva radikalno preispitivanje kako bi se smanjio njegov utjecaj na okoliš. U izvještaju se navodi da, s obzirom da trenutni sustav ovisi o ograničenim zemljišnim i vodnim resursima, proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda ima sve više razarajući utjecaj na okoliš jer se gotovo trećina zemljišta u svijetu koristi za proizvodnju hrane za životinje, a svjetska poljoprivreda troši 70% dostupne vode, od čega se trećina koristi za uzgoj stoke. Adrian Bebb, aktivist organizacije Friends of the Earth Europe, rekao je da svaki put kada jedemo donosimo politički izbor i utječemo na živote ljudi diljem svijeta te na okoliš, bioraznolikost i klimu. Iako konzumacija mesa u Europi i Americi stagnira, u Aziji se do 2022. godine očekuje porast potražnje za mesom i mliječnim proizvodima od oko 80 posto. (edie.net)

14.01.2014. Zbog lovaca crni nosorog postaje još ugroženija vrsta!

Dozvola za lov na crnog nosoroga u Namibiji, kojem prijeti izumiranje, prodana je u subotu u Teksasu za 350.000 dolara na spornoj dražbi. Safari klub iz Dallasa, teksaško lovačko društvo koje je organiziralo dražbu, rekao je da će se sav novac dati Namibiji za 'borbu protiv krivolovaca, zaštitu staništa, istraživanje i druge važne mjere zaštite ugrožene populacije crnog nosoroga'. Namibija od 2012. prodaje dozvole za lov na krupnu divljač, slona, lava i crnog nosoroga. Za potonjeg izdaje pet dozvola na godinu. Crni nosorog je pred izumiranjem zbog gubitka staništa i zbog krivolova. Nosorogov rog ima veliku vrijednost na crnom tržištu, a koristi se i u tradicionalnoj medicini. U Namibiji živi gotovo 1.800 primjeraka crnog nosoroga kojih u cijelom svijetu ima manje od 5.000, a prijeti im 'velika opasnost' od izumiranja, prema tzv. crvenoj listi ugroženih vrsta. (index.hr)

13.01.2014. Najbogatiji Indijac zabranio prodaju mesa u svojim trgovinama!

Mukesh Ambani, najbogatiji čovjek Indije, zatvorit će posao s prodajom mesa u Indiji nakon što je započeo prodaju 2007. godine. Vegetarijanac Ambani dosad je prestao prodavati meso u stotinjak svojih trgovina diljem Indije. Mnogi Indijci ne jedu meso. Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, u Indiji se u 2012. godini konzumiralo oko dva kilograma mesa po glavi stanovnika, dok se u SAD-u konzumiralo oko 44 kilograma mesa po glavi stanovnika. Organizacija PETA India podržala je Ambanijevu odluku navodeći da, s porastom broja vegetarijanaca i vegana u cijelome svijetu, Ambani i drugi poslovni ljudi s naprednim razmišljanjima znaju da se uvažavanje etike isplati. (onegreenplanet.org)

12.01.2014. Zvučne bombe u Jadranu mogu izazvati ekološku katastrofu!

Brod 'Northern Explorer' norveške komanije Spectrum ASA traga za ležištima nafte i plina ispod površine Jadranskog mora koristeći seizmičke zračne puške, ugrožavajući pritom morske životinje poput dupina i kitova. Nikolina Rako, voditeljica Jadranskog projekta dupin, navodi kako Hrvatska krši europske zakone jer nije obavila istraživanje o tome koliko potraga za naftom i plinom utječe na okoliš. Neprofitna organizacija Ocean Care, sa sjedištem u Švicarskoj, upozorila je da zvučne detonacije u razmacima od desetak minuta, koje odjekuju pod vodom proizvodeći zvuk snage do 240 decibela, mogu teško oštetiti morske organizme i prouzročiti dugoročne štete. Vlada je ugovor za istraživanje nafte vrijedan 8 milijuna eura dodijelila bez javnog natječaja, bez konzultiranja s parlamentom te o tome nije obavijestila hrvatsku javnost. (index.hr)

11.01.2014. 78-godišnji bodibilder poziva na veganstvo!

78-godišnji Jim Morris, bodibilder i vegan, postao je model u najnovijoj kampanji za organizaciju PETA 'Think Before You Eat', zahvaljujući tijelu na kojem bi mu pozavidjeti i daleko mlađi muškarci. Jim, koji se još 1985. povukao iz svijeta profesionalnog bodi-bildinga, tvrdi da se njegovo zdravlje drastično popravilo otkad je postao vegetarijanac, a kasnije i vegan. 'Bjelančevine u životinjskim proizvodima prepune su masnoća i kemikalija koje su štetne za naš organizam', rekao je Morris i nastavio: 'Kad sam se još natjecao u sebe sam trpao sve i svašta. To je izazvalo niz probavnih smetnji. Bio sam začepljen, napuhan i nezadovoljan. Znam da ne bih bio tu gdje jesam da sam se nastavio hraniti isto'. Osvrnuo se i na ljudsku naviku pijenja životinjskoga mlijeka, navodeći da je 'mlijeko za bebe', da su ljudi 'jedina vrsta koja nastavlja piti mlijeko nakon što se skinu sa sise' te da 'mnogo ljudi ne shvaća da će im samo prestanak konzumacije mlijeka osjetno popraviti zdravlje i raspoloženje'. (index.hr)

10.01.2014. Japanski krivolovci ubili kitove u utočištu za kitove!

Flota organizacije Sea Shepherd pronašla je svih pet brodova japanskih krivolovaca unutar utočišta za kitove Southern Ocean Whale Sanctuary. Sea Shepherd dobio je uvjerljive snimke i fotografije triju mrtvih zaštićenih kljunastih kitova na palubi broda Nisshin Maru, snimljenih u vrijeme kad je brod prvi put lociran. Četvrti kit izmasakriran je na palubi punoj krvi. Flota japanskih lovaca na kitove djeluje u Southern Ocean Whale Sanctuary protivno globalnom moratoriju na komercijalni kitolov iz 1986. godine, pod krinkom znanstvenih istraživanja. U lipnju 2013. godine vlada Novog Zelanda pridružila se na Međunarodnom sudu pravde zahtjevu australske vlade za ispitivanjem legalnosti japanskog lova na kitove u Southern Ocean Whale Sanctuary, a presuda se još čeka. (seashepherd.org.au)

08.01.2014. Los Angeles zabranio plastične vrećice!

Od početka Nove godine u velikim supermarketima u Los Angelesu više se ne dijele ni ne prodaju plastične vrećice, a ista će zabrana za pola godine vrijediti i u svim manjim trgovinama. Naime, od 1. siječnja u Los Angelesu je na snazi novi zakon koji zabranjuje dijeljenje i prodaju plastičnih vrećica u velikim supermarketima. To je zasad najveći grad u SAD-u koji je uveo takvu zabranu. Stanovnici sada moraju ili ponijeti svoju vrećicu u kupnju ili platiti deset centi za papirnatu vrećicu. Ista će pravila vrijediti i u svim manjim trgovinama od 1. srpnja. Unatoč otporu od strane proizvođača, zabrana je uvedena zbog velike količine vrećica koja završi u oceanu gdje ugrožava morski život. 'Ovo je velik korak koji šalje poruku i drugim mjestima. Sada već Chicago i New York razmatraju uvođenje iste regulative', izjavila je Sarah Sikich iz organizacije 'Heal the Bay'. (h-alter.org)

07.01.2014. Monstrum seksualno zlostavljao psa!

Dostavljač pizza iz jednog restorana na Floridi uhićen je nakon što ga je skrivena kamera snimila kako spolno opći s obiteljskim psom. Joshua Lee Werbicki (22) odveden je u pritvor u petak nakon što je policija upala u restoran u kojem radi. Za ponašanje prema životinji doznalo se kada je Werbickova cimerica u stan postavila kamere. Učinila je to nakon što se pas počeo neobično ponašati. Šepao je, a iako je inače druželjubiv počeo je bježati od ljudi i skrivati se. Kada je kamera zabilježila stravičan čin, snimku je odmah predala policiji. Werbicku je dodijeljena jamčevina od 2.500 dolara. Posljednji puta na Floridi ovakav slučaj zabilježen je u kolovozu prošle godine kada je muškarac seksualno zlostavljao susjedovog psa. James Lyons (52) ukrao je sedmomjesečnog psića i na njemu se danima iživljavao. (jutarnji.hr)

06.01.2014. Biljna hrana za zdravije srce

Studija temeljena na analizi 22 kohortne studije iz Europe, Japana, Australije i Sjedinjenih Američkih Država ispitivala je utjecaj namirnica bogatih vlaknima na kardiovaskularno i koronarno zdravlje. Dobiveni podaci obuhvaćali su svakodnevni unos vlakana u ispitanika tijekom 13 godina te se također detaljno proučavao i utjecaj pojedinih vrsta vlakana po zdravlje. Zaključeno je kako topiva vlakna (grašak, grah, zob, orašasti plodovi) smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti dok netopiva (cjelovite žitarice, krumpir s ljuskom) smanjuju rizik od koronarnih oboljenja srca. Autori studije ističu kako malim promjenama prehrambenih navika poput redovite konzumacije voća i povrća možemo značajno poboljšati zdravlje, a time zaštiti srce i krvožilni sustav. (vitamini.hr)

05.01.2014. Morrissey tvrdi da je jedenje mesa ubojstvo

Poznati vegetarijanac i borac za prava životinja usporedio je ubijanje životinja s ubijanjem u koncentracijskom logoru Aschwitz. Zamislite da vam netko koga ste upravo upoznali kaže da voli krv i ubijanje. Sumnjam da biste s takvim razmijenili brojeve telefona, izjavio je nekadašnji pjevač The Smithsa Steven Patrick Morrissey (54). Britanac, poznat po britku jeziku, kaže da ne vidi razliku između onih koji jedu meso i hladnokrvnih ubojica. Poznati vegetarijanac i borac za prava životinja usporedio je ubijanje životinja s ubijanjem u koncentracijskom logoru Aschwitz. (24sata)

04.01.2014. Potpišite peticiju za zabranu korištenja petardi!

Udruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju za zabranu korištenja petardi i drugih eksplozivnih sredstava II. i III. razreda tijekom cijele godine pa tako i u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Svake godine u ludovanju s petardama ozlijede se deseci ljudi. Buka pucanja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, bježe u panici iz dvorišta, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i ozlijeđene. Velika razina buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar. U više od 850 talijanskih gradova i općina od 2011. godine zabranjeno je i za vrijeme Nove godine pucati petardama, a kazne za prekršitelje iznose od 25 do 500 eura. U Torinu je ta zabrana donesena prije svega zato što ispaljivanje petardi zastrašuje ptice, pse i mačke. Naime, oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

03.01.2014. Od Stare godine oprostili smo se dobrim djelima

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su sudjelovali u nagradnoj igri Dar dobrote, te su svojim djelovanjem pridonijeli pravima i dobrobiti životinja, zasluženo osvojivši bogate darove. Posebne zahvale idu Sandri Jelovac, Martini Matoničkin i Sanji Kruljac koje su skupile najviše bodova pomažući životinjama i za to bile nagrađene kozmetikom Sapunoteke, kalendarom Prijatelja životinja i još pokojom sitnicom. Nagradna igra Dar dobrote traje i dalje, a dodatne informacije možete pročitati ovdje.

02.01.2014. Volonteri traže da Dubrovnik brine o napuštenim životinjama!

Prvog dana Nove godine članovi Društva za zaštitu životinja Dubrovnik u pismu gradonačelniku Vlahušiću, koje potpisuje predsjednica Društva Anica Sambrailo, upozorili su da više nemaju ni snage ni novca sami se brinuti o napuštenim životinjama u gradu Dubrovniku. Volonteri Društva, koji se u Skloništu za napuštene životinje na Žarkovici brinu o napuštenim i ostavljenim psima, navode kako su se proteklih godina naslušali brojnih obećanja sadašnjeg i bivših gradonačelnika, no da sada traže od gradonačelnika i Grada da poštuju zakon i preuzmu brigu o životinjama, da zaposle ljude, saniraju postojeće sklonište koje se urušava i ugrožava živote volontera i životinja o kojima skrbe, do skore izgradnje skloništa. Nakon izgradnje skloništa i dalje nude pomoć životinjama kroz udomljavanje, edukacije kroz škole i na štandovima, skupljanje donacija i sl. Navode i da 'od današnjeg dana sve pozive upućene Društvu upućivat ćemo na brojeve telefona Gradske uprave, kako bi već jednom shvatili o kakvom se obimnom, odgovornom i zahtjevnom poslu radi, a u skloništu nećemo zaprimati nove životinje.' (vecernji.hr)

01.01.2014. Povezanost mesa i raka poznata više od jednog stoljeća!

Dvije ogromne studije, NIH-AARP istraživanje iz 2009. godine, s pola milijuna sudionika, i istraživanje s Harvarda iz 2012. godine, s 120.000 sudionika, kao i mnoga druga istraživanja, pokazala su da ljudi koji jedu meso imaju veći rizik od smrti od raka. Uzročnici raka mogu biti visoko kancerogeni heterociklički amini koji nastaju prilikom pripremanja mesa te policiklički aromatski ugljikovodici, hem željezo ili nedostatak vlakana i pomanjkanje antioksidansa u mesu. Još su 24.9.1907. godine novine New York Times objavile članak 'Porast raka među ljudima koji jedu meso' u kojem opisuju sedmogodišnju epidemiološku studiju koja je pokazala da mesojedi imaju veći rizik od raka. Istraživanje se je posebno usredotočilo na useljenike koji su u SAD-u napustili svoju tradicionalnu prehranu, uglavnom temeljenu na namirnicama biljnog podrijetla, u korist mesne. Iako je potrošnja mesa u SAD-u otad porasla, od 2004. godine bilježi se pad konzumacije mesa svake godine za oko jedan posto. (pcrm.org)

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2014 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting