Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 4.

04.03.2021. Besplatna radionica izrade biljnih mlijeka

Prijatelji životinja pozivaju sve zainteresirane koji žele saznati o dobrobiti biljnih zamjena za mliječne proizvode da im se pridruže na besplatnoj radionici izrade biljnih mlijeka koja će se emitirati uživo preko njihove Facebook-stranice u subotu 6. ožujka 2021. s početkom u 18 sati. Radionicu, koja će ujedno biti i predavanje o važnosti biljnih zamjena mliječnim proizvodima, vodit će dugogodišnja veganka i iskusna kuharica Nikolina Plenar Jeličić. Nikolina će pokazati kako u domaćoj radinosti napraviti zobeno, bademovo ili lješnjakovo mlijeko te na koji način produktivno iskoristiti i sve sastojke koji ostanu nakon izrade pripremajući puding i druge veganske slastice.

03.03.2021. Unatoč zakonskoj obvezi u Zagrebu je dosta nečipiranih pasa

Info centar Dumovec godišnje zaprimi 22.000 poziva građana. Uz dojave o izgubljenim i pronađenim kućnim ljubimcima, tu su i dojave o pronađenim ozlijeđenim divljim životinjama. Velik problem stvaraju psi bez mikročipa. Naime, unatoč zakonskoj obvezi vlasnika da čipiraju pse, dosta je građana koji to ne čine. Info centar Dumovec svakodnevno prima dojave građana o psima koje opaze da lutaju zagrebačkim ulicama. Dva od tri tako pronađena psa su nečipirana. Povrh odraslih nečipiranih pasa građani pronalaze i odbačena legla štenadi, također nečipirana. Čipiranje mačaka nije obavezno, no u tijeku su promjene Zakona o veterinarstvu te postoje inicijative da i čipiranje mačaka bude obvezno. Opravdano je očekivati da će povećanjem broja mikročipiranih pasa biti manje napuštenih pasa pa je mikročipiranje pasa korisna mjera u propisanom osiguranju njihove dobrobiti. U Zagrebu je za nadzor čipiranja pasa zadužen Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama Komunalnog redarstva. Kazne za nečipiranje pasa fizičkim osobama iznose između 2000 i 6000 kuna, a pravnim između 10.000 i 30.000 kuna. (index.hr)

02.03.2021. Peticija protiv cenzure biljnih (mliječnih) proizvoda

Preko 80 proizvođača biljnih proizvoda i alternativa te udruga podržalo je peticiju koju je na svojoj internetskoj stranici pokrenula organizacija ProVeg International kako bi Europskoj komisiji i javnosti ukazala na politiku koja vodi cenzuri biljnih mliječnih proizvoda na svim razinama. Iako je Europski parlament u listopadu odbacio amandman u kojem se traži zabrana korištenja termina "burger", "kobasica" i sl. za biljne alternative, drugi amandman odnosno onaj koji se tiče biljnih mlijeka i proizvoda nažalost je izglasan i čeka potvrdu ili odbacivanje Europske komisije. Proizvodi životinjskog porijekla mliječne industrije već su zaštićeni zakonom, no amandmanom 171 želi se cenzurirati sve nazive vezane za mliječne proizvode, ambalažu pa čak i slike na ambalaži. Opisi poput “ne sadrži mliječne proizvode” ili “kremasta tekstura” mogli bi biti zabranjeni, a također i oglasi u kojima se spominju i druge prednosti biljnih proizvoda npr. činjenice i znanstvene dokaze da proizvodnja biljnih alternativa manje zagađuje okoliš. Iz ProVega International ističu kako se ovim amandmanom od potrošača pokušavaju sakriti informacije, pokušava se omesti inovacije i razvoj novog, održivog prehrambenog sektora, a s obzirom na hitnost klimatske krize, upozoravaju kako je ovo iznimno neodgovoran i zabrinjavajući plan. „Bio bi to ogroman korak unatrag kada je riječ o dosad obavljenom poslu vezanom za ispunjavanje vlastitih ciljeva EU u pogledu javnog zdravlja i održivosti kako je i dogovoreno Pariškim sporazumom“, poručuju iz ProVega. Peticiju možete potpisati OVDJE i tako podržati proizvođače biljnih proizvoda i alternativa. (proveg.com)

01.03.2021. U 2 dana gotovo 30 000 ljudi potpisalo peticiju!

Otkad je u petak 26. veljače 2021. pokrenuta peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu, u samo dva dana potpisalo ju je gotovo 30 000 ljudi! Peticija je dio nacionalne kampanje „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, koju su pokrenuli Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede, udruga Prijatelji životinja te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja. Ova kampanja za uvođenje potpune zakonske zabrane držanja pasa na lancu potaknuta je brojnim iskustvima udruga za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske, čija svakodnevica svjedoči o posljedicama nepostojanja adekvatne zakonske zaštite za životinje i nužnosti njezine uspostave i primjene. Ovi tužni primjeri slika su i prilika hrvatske stvarnosti – stvarnosti koju je teško vidjeti na fotografiji, a još je teže zamisliti kako ju je onda tek živjeti. „Stvarnost je to koju možemo i moramo mijenjati, a ovo je pravi trenutak”, poručuju udruge i pozivaju sve da posjete stranicu www.zabranimolanac.net i potpišu peticiju za zabranu lanca.

Broj pronađenih vijesti: 4.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting