Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 17.

31.05.2021. Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Dana biljnih burgera

5. lipnja obilježava se Dan biljnih burgera, a cilj mu je promocija burgera i ostalih biljnih proizvoda koji zbog svojeg inovativnog, nutricionistički vrijednog i ekološki održivog sastava mogu spasiti svijet. Udruga Prijatelji životinja poziva restorane, tvrtke, lance brze hrane, uvoznike i proizvođače da Dan biljnih burgera obilježe uvođenjem u prodaju biljnih burgera, njihovom promocijom, degustacijama, prodajnim akcijama, receptima i informiranjem o njihovim prednostima. Građane pozivaju da pronađu svoj omiljeni veganski burger koji će im se svidjeti ili da naprave svoj biljni burger prema nekom od mnogih dostupnih recepata. Napominju da su biljni burgeri bolja opcija za okoliš i borbu protiv klimatskih promjena uzimajući u obzir činjenicu da je za proizvodnju samo jednog mesnog burgera potrebno značajno više vode i zemljišta od proizvodnje biljnog burgera. Dobra prilika za isprobati biljni burger je i jubilarni 10. VegeSajam koji će se održati 15. lipnja 2021. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića.

30.05.2021. Prijatelji životinja potiču domaće proizvođače na proizvodnju biljnih prehrambenih proizvoda

„Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” naziv je novoga projekta udruge Prijatelji životinja kojim se želi potaknuti domaće proizvođače da proizvode i plasiraju na tržište nove veganske proizvode. Cilj projekta je ostvarivanje i jačanje suradnje hrvatskog poljoprivrednog sektora fokusiranog na proizvodnju biljnih proizvoda te promocija i povećanja vidljivosti biljnih proizvoda i održivog načina prehrane. Uvidjevši važnost veganskih proizvoda za održivi razvoj, kao i razvoj domaće poljoprivrede i proizvođača biljnih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede dalo je podršku ovome projektu. „Od domaćih proizvođača koji žele sudjelovati u projektu očekuje se da proizvedu veganski proizvod prema vlastitoj želji i/ili u skladu s potrebom na tržištu na temelju proizvodnje kojom se bave. Proizvod treba biti biljna inačica nekog proizvoda koji se inače radi sa sastojcima životinjskog podrijetla, a koji će rado pojesti svi, neovisno o načinu prehrane. To znači da proizvod ili jelo bude osmišljeno i proizvedeno bez namirnica životinjskoga podrijetla, odnosno bez mesa, jaja, mlijeka i drugih mliječnih proizvoda te meda”, pojašnjavaju Prijatelji životinja i pozivaju zainteresirane da se uključe.

26.05.2021. EU odbila dodatno cenzurirati ne-mliječne proizvode

Ovaj je tjedan Europska unija (EU) odbila Amandman 171, predložen zakon koji bi proširio postojeća ograničenja na uvjete vezane uz mliječne proizvode. Izrazi poput "bademovo mlijeko" i "veganski sir" već su zabranjeni za proizvode u EU-u, ali Amandman 171 bi dodatno ograničio alternativu mlijeka da upotrebljavaju izraze poput "jogurt stil" i "alternativa siru". Predloženi zakon također bi zabranio upotrebu "mliječnih" slika poput vrtloga na kartonu zobenog mlijeka i bilo koje druge slike ili izjave za koje smatra da izazivaju ili oponašaju mliječne proizvode. Bile bi zabranjene čak i korisne informacije o alergenima - poput "ne sadrži mlijeko". Ovaj potez uslijedio je nakon što je peticija koju je pokrenula organizacija za zaštitu svijesti o hrani ProVeg International protiv restriktivnog zakona prikupila 456 000 potpisa. “Ovo je pobjeda zdravog razuma. Građani, industrija i stručnjaci su govorili, a EU je slušala ”, rekao je Jasmijn de Boo, potpredsjednik ProVeg International. „Bilo bi apsurdno istodobno cenzurirati proizvode na biljnoj osnovi i istovremeno potrošačima savjetovati da pređu na biljnu prehranu. Zamislite da cenzurirate električne automobile ili reciklirani papir. Pozdravljamo EU zbog njihove odluke pod neizmjernim pritiskom ekološki nepromišljenih interesa." (vegnews.com)

24.05.2021. Greta Thunberg poziva na promjenu načina proizvodnje hrane

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg pozvala je u subotu na promjenu načina proizvodnje i konzumacije hrane u svijetu kako bi se suprotstavilo ugljičnim emisijama, epidemijama i patnji životinja. U videu koji je objavila na Twitteru u subotu, Thunberg je rekla da će se smanjiti utjecaj poljoprivrede na okoliš i bolesti poput covida-19, za koji se vjeruje da je potekao od životinja, ako se promijeni način proizvodnje hrane. “Naš odnos s prirodom je uništen. No odnosi se mogu promijeniti”, rekla je Thunberg na Međunarodni dan biološke raznolikosti. Fokus na poljoprivredi i povezivanje klimatske krize s pandemijama novi je pristup mlade klimatske aktivistice koja inače svoj gnjev usmjerava na kreatore politike i ugljične emisije iz fosilnih goriva. “Klimatska kriza, ekološka kriza i zdravstvena kriza, sve su one povezane”, rekla je Šveđanka. Thunberg je rekla da je širenje bolesti sa životinja na ljude uzrokovano poljoprivrednim metodama i dodala da bi se prelaskom na biljnu prehranu moglo uštedjeti do osam milijardi tona ugljikovog dioksida godišnje. Svjetska zdravstvena organizacija navela je da se koronavirus vjerojatno proširio sa šišmiša na ljude preko druge životinje, dok znanstvenici ističu da je 60 posto zaraznih bolesti koje su pojavile između 1990. i 2004. poteklo od životinja. U međuvremenu u svijetu raste potražnja za alternativama običnom mesu zbog zabrinutosti za zdravlje, dobrobit životinja i okoliš. (hr.n1info.com)

20.05.2021. Raskoš veganskih proizvoda na 10. VegeSajamu

Nakon duljeg vremena izostanka vedrih i pozitivnih događanja, udruga Prijatelji životinja priprema u srcu Zagreba pravu malu oazu optimizma i zdravlja. Ove godine ima poseban razlog za slavlje jer u utorak 15. lipnja 2021., od 8 do 20 sati, na Trgu bana Jelačića organizira jubilarni, deseti po redu VegeSajam. „S veseljem ćemo osvježiti i oživjeti središte Zagreba ponudom raznih proizvoda biljnog podrijetla, koji su namijenjeni svima. Osim prehrambenih proizvoda, na 10.VegeSajmu moći će se kupiti i kozmetički proizvodi koji nisu testirani na životinjama, a posjetitelji će moći i dobiti savjete i proširiti svoje znanje o veganstvu i pravima životinja na našem edukativnom štandu”, poručuju Prijatelji životinja i pozivaju sve građane da posjete ovogodišnji VegeSajam.

19.05.2021. PETA poziva hrvatskoga premijera da podrži zabranu vezanja pasa na lanac u Hrvatskoj

PETA i međunarodne podružnice, uključujući u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Ujedinjenome Kraljevstvu, poslali su pismo kojim pozivaju hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da podrže potpunu zabranu vezanja pasa na lanac u Hrvatskoj. Zabranu je predložila hrvatska udruga za zaštitu životinja Prijatelji životinja zajedno sa Skloništem Prijatelji Čakovec i Udrugom Pobjede. U svojem pozivu PETA i podružnice ističu strašnu fizičku i psihičku patnju koju trpe vezani psi. Organizacija poziva hrvatske dužnosnike da poduzmu mjere i podrže zabranu vezanja lancem – prakse koja je zabranjena u brojnim europskim državama kao što su Austrija, Njemačka, Mađarska i Malta, ali i u nekoliko saveznih država SAD-a. Patnja pasa izoliranih vezanjem na lanac izašla je pred oči javnosti u prosincu 2020., kada su volonteri koji su pomagali nakon potresa otkrili više slučajeva pasa vezanih lancem, napuštenih i ostavljenih da umru među ruševinama.

18.05.2021. O psima na lancu treba odlučivati ministar, a ne gradovi i općine

Uz Hrvatsku udrugu gradova, zabranu držanja pasa na lancu podržala i Hrvatska zajednica županija. Zakon o zaštiti životinja određuje da je zabranjeno držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora. „U prvom trenutku čini nam se da je riječ o hvalevrijednom i pozitivnom zakonskom određenju kojim će se napokon spriječiti vezivanje pasa lancem i potpuna nebriga za te pse. No pažljivijim iščitavanjem shvaća se da je zapravo riječ o dobroj namjeri, ali vrlo nejasnoj odredbi. Pitanje je koliko je trajanje vremena za koje se može odrediti da ne znači da je pas stalno vezan. Uzimamo li ‘stalno’ u kontekst dana, tjedna, mjeseca ili čak cjelokupnoga života?,”, kaže prof. dr. sc. Boris Bakota, pravnik i sveučilišni profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku. Pojašnjava da je u praksi nemoguće provjeriti drži li netko pse stalno vezane ili ne.  Zaključuje da je nužno iz Zakona o zaštiti životinja izbrisati riječ „stalno” te obavezati ministra da se pravilnikom urede uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca.

17.05.2021. Jubilarni deseti VegeSajam najavljen za 15. lipnja

Prijatelji životinja radosno najavljuju 10. VegeSajam koji će unijeti svima potrebnu pozitivnu energiju u središte Zagreba. Jubilarni deseti VegeSajam održat će se 15. lipnja 2021. od 8 do 20 sati na glavnom zagrebačkom trgu gdje će se moći kupiti pregršt veganskih proizvoda. Na 10. VegeSajmu možemo praktično saznati što možemo učiniti za naše zdravlje i zdravlje planeta na kojemu živimo kao i za dobrobit životinja. Brojni građani, nestrpljivi za takvim događanjem zbog nemogućnosti održavanja prošlogodišnjeg ZeGeVegea, moći će ponovno prohodati Trgom bana Jelačića prepunom veganskih delicija sredinom lipnja.

15.05.2021. Italija zabranjuje uvoz i trgovinu egzotičnim životinjama!

Talijanska organizacija LAV objavila je da je talijanski Senat odobrio zabranu uvoza, zatočavanja i trgovine egzotičnim i divljim životinjama te ograničenje trgovine domaćim životinjama. Krajnji rok za stupanje zabrane na snagu je 8. svibnja 2022. Navode da je Italija time napravila velik i konkretan korak naprijed za zaštitu životinja i ljudskoga zdravlja, kao i prema sprječavanju epidemija i pandemija. Udruga Prijatelji životinja pozdravlja ovu odluku s obzirom na to da životinje iznimno pate u uzgoju, trgovini, prijevozu i, na kraju, u zatočeništvu. Osim toga, divlje životinje su rezervoar mnogih bolesti koje se mogu širiti i evoluirati u pandemije. Ovom odlukom želi se postići učinkovita prevencija širenja virusa i zoonoza sa životinja na ljude, i to onih koje su otrgnute iz svojega prirodnog okruženja ili su uzgajane u zatočeništvu, kako se ne bismo vratili istim pogreškama koje su čovječanstvo dovele do razvoja i širenja mnogih epidemija i pandemija, kao što su SARS, MERS i COVID-19.

14.05.2021. Vau vikend u King Crossu čeka vas i vaše kućne životinje!

King Cross organizira Vau vikend koji će vaši četveronošci obožavati! U dva dana očekuje vas pregršt zabavnih sadržaja koje možete gledati, ali i u kojima možete sudjelovati sa svojim kućnim ljubimcem (uz prethodnu prijavu na www.zvjerinjak.hr ili na info pultu). Jedan od informativnih štandova bit će i štand Mreže za zaštitu životinja koja okuplja više od 50 udruga u Hrvatskoj. Mreža je nedavno u sklopu kampanje „Ljubav se ne kupuje” organizirala virtualan posjet trima skloništima za napuštene životinje te naglasila važnost udomljavanja životinja kao i brojne negativne posljedice njihova kupovanja. Udruga Prijatelji životinja kontinuirano naglašavaju važnost odgovornog skrbništva što uključuje čipiranje, cijepljenje i kastriranje. Stoga, 15. i 16. svibnja dođite u King Cross sa svojim dlakavcem, potpišite peticiju za zabranu držanja pasa na lancu te se dobro zabavite!

12.05.2021. Eurogroup for Animals zahtjeva zabranu transporta živih životinja

Svake godine više od milijardu pilića, ovaca, koza, konja, svinja i goveda prevozi se žive unutar i van EU-a. Putovanja mogu trajati nekoliko dana ili čak tjedana, čime se životinje izlaže patnji, dehidraciji, ozljedama, bolestima, pa čak i smrti. Treći zahtjev organizacije Eurogroup for Animals u sklopu kampanje "Da nijedna životinja ne bude zaboravljena" je da Europska komisija revidira Uredbu o transportu kako bi otklonila nepotrebnu patnju životnja prilikom transporta. Transport životinja u prenatrpanim kamionima neprirodno je i izuzetno stresno iskustvo za njih s čime se slažu znanstvene organizacije i stručnjaci. Prisiljeni su izdržati duga razdoblja bez odmora, hrane i vode, a mnogi na odredište dolaze iscrpljeni i ozlijeđeni. Eurogroup zahtijeva da EU zabrani sav transport živih životinja na velike udaljenosti i uvede posebna pravila za svinje, goveda, ovce, kuniće, piliće i sve druge vrste kako bi se smanjila njihova patnja na svim nezaobilaznim putovanjima.

11.05.2021. Lokalni izbori trebaju pridonijeti boljoj zaštiti životinja

Ususret lokalnim izborima, udruga Prijatelji životinja obratila se svim kandidatima apelirajući na njih da kao dio svojeg programa obavezno uključe područje zaštite životinja. „Pozivamo građane da biraju one kandidate koji će na njihovu području provoditi Zakon o zaštiti životinja i unaprjeđivati postojeće stanje, dok kandidate potičemo da promisle kako mogu poboljšati zaštitu života, zdravlja i dobrobiti pasa i ostalih životinja najmanje u skladu s odredbama Zakona, a poželjno bi bilo i više od toga. Za mnoge bitne promjene često nisu potrebni novci, već samo dobra volja”, naglasili su iz Udruge. Prijatelji životinja već godinama provode edukacije i nude pomoć lokalnim zajednicama, prvenstveno vezano za provedbu Zakona o zaštiti životinja. Prošle godine poslali su svim lokalnim zajednicama brošuru o provedbi Zakona, koja se u digitalnoj verziji možete preuzeti OVDJE. Kako bi dobili kvalitetan uvid u provođenje Zakona o zaštiti životinja u cijeloj Hrvatskoj, iz Udruge su poslali lokalnim zajednicama Službeni upitnik vezan za provedbu Zakona o zaštiti životinja na području jedinica lokalne samouprave.

10.05.2021. Mladunče kita zalutalo u Temzu

Veliki dio noći trajala je dramatična i prilično neobična akcija spašavanja, koja se odvijala na rijeci Temzi. Specijalni tim spašavao je mladunče bjeloglavog kita dugačkog tri metra. Nitko ne zna kako je točno i iz kojeg razloga završilo u dijelu rijeke zapadno od Londona, no građani su u nedjelju navečer vidjeli da se nasukalo i alarmirali nadležne službe. Mladunče se najprije polijevalo vodom, kako bi izdržalo dok ne dođe pomoć, a građani su zamoljeni da se drže dalje i ne uznemiravaju ionako izbezumljenu životinju. Onda je u akciju krenuo tim u kojem su bili članovi Londonske lučke uprave Kraljevskog nacionalnog instituta za spašavanje (RNLI), članovi britanske organizacije za spašavanje morskih sisavaca i Londonske vatrogasne postrojbe. Puna četiri sata pokušavali su uznemirenog kita izvući iz rijeke. Deseci Londončana koji su pratili spašavanje zapljeskali su videći da je životinja na sigurnom. Odmah je prenesena nekoliko kilometara nizvodno od brane Richmond, gdje je stručnjaci promatraju i pokušavaju odlučiti je li najbolje da je puste da ode u slobodu, nadajući se da neće umrijeti, ili joj pomoći da se oporavi prije puštanja u more. (jutarnji.hr)

07.05.2021. Pravila kojima bi se trebala osigurati dobrobit životinja tijekom prijevoza se ne provode

Istražni odbor za zaštitu životinja tijekom prijevoza u drugoj polovici travnja postavio je Europskoj komisiji nekoliko neugodnih pitanja, među najbitnijima - zašto se ne provode aktualna pravila u tom sektoru te što namjerava učiniti u budućnosti. Prema priopćenju Europskog parlamenta, zastupnici su naglasili da neprovođenje pravila kojima bi se trebala osigurati dobrobit životinja tijekom prijevoza nije prihvatljivo te su Komisiju pozvali da poduzme konkretne korake koji će poboljšati situaciju. Komisija bi se, prema njihovu mišljenju, trebala uhvatiti u koštac s državama članicama koje se ne pridržavaju pravila. Nadalje, smatraju kako bi prikupljanje podataka te praćenje situacije moglo uvelike pomoći. Komisija bi, naglašavaju, trebala digitalizirati taj sektor. U tom bi se smislu - videonadzorom, GPS praćenjem te praćenjem temperature - mogli poboljšati stanje i dobrobit životinja tijekom prijevoza. Nekoliko sudionika rasprave među ostalim je pozvalo i na zaustavljanje izvoza žive stoke u treće zemlje, zbog tamošnjih nižih standarda vezanih uz prijevoz stoke kao i nemogućnost Komisije da prati situaciju izvan same EU. Komisija je na kritike odgovorila priznanjem da se doista suočavaju s nekonzistentnom provedbom pravila o prijevozu životinja te nadodala da rade na poboljšanju situacije. Isto tako, navode kako razmišljaju i o mogućnosti promjene aktualnih pravila u tom sektoru što zastupnicima Europskog parlamenta nije po volji. Oni smatraju kako bi prioritet trebao biti pridržavanje važećih pravila, a ne pokušaj uspostavljanja novih, zahtjevnijih standarda. (jutarnji.hr)

06.05.2021. Tele spašeno iz potresa uživa na slobodi!

Neodoljivo tele Borna, prvo rođeno na slobodi u Hrvatskoj, uskoro će napuniti četiri mjeseca i osvaja sva srca, a svojom veselom osobnošću oduševio je aktiviste Prijatelja životinja koji su nedavno posjetili Farmicu. Borna raste naočigled, već mu izbijaju i roščići različitih boja. Na Farmici kažu da je znatiželjan, razigran i druželjubiv te vrijeme provodi u društvu drugih životinja.  Borni je posebno drag trogodišnji jarac Hopy, divne i blage naravi, koji zbog jezivih uvjeta u kojima je živio prije Farmice više ne može samostalno hodati. Za posebne proteze koje će mu pomoći u hodanju, kao i za ostale troškove Farmice, mnogo će značiti i najmanja donacija na broj računa Farmice: IBAN: HR5923400091110916596, SWIFT: PBZGHR2X, PayPal: farmicanasice@gmail.com. Iz Prijatelja životinja podsjećaju da nebrojene životinje životare natrpane u skučenim prostorima gdje se ne mogu niti okrenuti i skončavaju u klaonicama. „Svi koji žele pomoći u ispravljanju te nepravde mogu to učiniti prelaskom na vegansku prehranu ”, zaključili su iz Udruge.

04.05.2021. Virtualna šetnja skloništima s Mirnom Dvoršćak

Mreža za zaštitu životinja, projekt udruge Prijatelji životinja koji okuplja više od 50 udruga u Republici Hrvatskoj, u sklopu kampanje „Ljubav se ne kupuje” organizira dinamično internetsko događanje. U srijedu 5. svibnja 2021. s početkom u 19 h na Facebook-stranici Mreže za zaštitu životinja, novinarka i urednica te ljubiteljica životinja Mirna Dvoršćak predstavit će tri hrvatska skloništa čiji vrijedan i zapažen rad pridonosi popularizaciji udomljavanja i odgovorne skrbi za životinje. Predstavnice Skloništa Prijatelji iz Čakovca, skloništa i utočišta Farmica iz Našica i Azila Udruge Pobjede iz Osijeka kroz spontani, neformalni razgovor s moderatoricom Mirnom približit će gledateljima svoju svakodnevicu sa zbrinutim životinjama i pokazati zašto je udomljavanje najplemenitija opcija. U prijenosu uživo proći će svojim skloništima i predstaviti neodoljive njuške koje čekaju svoj dom.

03.05.2021. Veganka iz Hrvatske osvojila zlato!

Veganska trkačica Ana Štefulj oduševila je sve u Kijevu donijevši Hrvatskoj pobjedu na Prvenstvu Balkana u maratonu u jednom od najbržih vremena u povijesti utrke, za 10 minuta ispred natjecateljica iz Izraela i Bugarske! Svojim rezultatom postigla je ujedno četvrti najbolji rezultat svih vremena u hrvatskom ženskom maratonu! Uz ranije pobjede i uspjehe, i ovaj sjajan rezultat Ana je postigla na biljnoj prehrani izjavivši: „Kao veganki, moja glavna motivacija je pokazati što vegani mogu učiniti.” „Čestitamo Ani na izvrsnim rezultatima i raduje nas da i u Hrvatskoj sve više sportaša, po uzoru na inozemne kolege, kroz vegansku prehranu postiže vrhunske rezultate. Time ruše predrasude o veganstvu i pokazuju da je biljna hrana najbolje gorivo za sportske uspjehe”, kažu Prijatelji životinja.

Broj pronađenih vijesti: 17.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting