Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 12.

31.03.2022. Mačja glasnogovornica Anastazija

Udruga Prijatelji životinja moli sve ljude i nadležne institucije da pomognu Anastaziji i svim drugim mačkama koje trebaju našu pomoć. Mačka Anastazija već 16 godina živi kod zgrade Dubrovačkih muzeja, no uprava muzeja je maknula već nekoliko njezinih kućica jer im ona iz nekog razloga smeta. Anastazija svojim strpljenjem, umiljatošću i ljubavlju prema ljudima, čak i onda kada joj priušte smrzavanje, ovime progovara za sve mačke u Hrvatskoj koje muče jednake muke, koje jednako vape za provedbom Zakona o zaštiti životinja, malo hrane i zaklonom od vremenskih neprilika i hladnoće. Više o njezinoj priči pročitajte ovdje.

25.03.2022. Ribolov pustoši mora i oceane

Svjetski dan za okončanje ribolova obilježava se 26. ožujka s ciljem skretanja pozornosti na dobrobit morskih životinja. „Oni su osjetljiva i inteligentna bića s vlastitom svrhom života koja utječe na život čovjeka i naš opstanak na planetu”, apeliraju iz udruge Prijatelji životinja, a šokantnim informacijama i podatcima iz Hrvatske obilježit će ovaj datum. U Hrvatskoj veliki problem predstavlja ribolov koćama koje zbog svoje neselektivnosti love i usmrćuju sve morske životinje koje im se nađu na putu: rakove, školjkaše, bodljikaše i glavonošce, a uz to poput buldožera devastiraju i pustoše cijelo morsko dno uzrokujući štetu u golemim razmjerima. Prestankom jedenja riba i drugih morskih životinja itekako možemo utjecati na smanjenje i zabranu okrutnih praksa izlova, utjecati na povećanje bioraznolikosti mora i na smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena. Pozivaju sve da besplatno preuzmu kuharicu „Zelena jela za plavo more”. 

23.03.2022. Prva najava 11. VegeSajma

11. po redu VegeSajam održat će se u subotu 11. lipnja 2022. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Prijatelje životinja, organizatore ovog poznatog zanimljivog i edukativnog događanja, veseli činjenica da će ovogodišnji VegeSajam biti održan u subotu, zbog čega očekuju i brojne posjetitelje iz drugih gradova. Ovom, tek prvom najavom, Prijatelji životinja žele svima zainteresiranima već sada datum 11. lipnja povezati sa 11. VegeSajmom na kojemu će cijeli dan moći uživati u raznovrsnoj ponudi i edukaciji o održivom načinu življenja i veganstvu. Organizacija je neprofitnog karaktera, a cilj VegeSajma je približiti sve prednosti veganske prehrane kroz degustacije, promotivne prodaje, ukusne proizvode i ostale proizvode brojnih izlagača uz pozitivnu atmosferu.  

22.03.2022. Veterinarska inspekcija krenula u kontrolu u romskim naseljima

Prije četiri godine Naredbom ministra poljoprivrede započeo je projekt kastracije pasa u romskim naseljima Međimurske županije, koji je financiralo Ministarstvo poljoprivrede. Do kraja 2018. godine kroz projekt kastracije prošlo je 1400 pasa. Nakon toga, u naredne tri godine Sklonište je izvuklo još 300 pasa iz naselja. Prijatelji životinja pojašnjavaju da mnogi stanovnici naselja nisu dali pse, pa su 2018. kastrirani samo oni psi koje su stanovnici željeli predati, iako je Naredbom određena kastracija svih pasa na tom području. Kada je krajem prošle godine projekt konačno nastavljen, sklonište „Prijatelji” iz Čakovca suočilo se s potrebom zbrinjavanja, liječenja i kastracije trostruko većeg broja pasa od očekivanoga. Pohvalno je da je veterinarska inspekcija ponovno počela s nadzorom. Cilj je da se svi psi kastriraju, mikročipiraju, cijepe pa da se nakon toga vrate u naselja ili smjeste u sklonište radi liječenja i udomljavanja. Veterinarska inspekcija najavila je da će i u drugim romskim naseljima učiniti sve da se navedeno do zadnjeg psa i dogodi.

20.03.2022. Cijepljenje i označavanje besplatno za životinje iz Ukrajine

Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i Hrvatska veterinarska komora objavile su da će cijepljenje i označavanje životinja koje dolaze sa svojim skrbnicima iz Ukrajine biti besplatno. Objavili su detaljne upute te popis veterinarskih organizacija i praksi koje će bez naplate provoditi mjere cijepljenja protiv bjesnoće, dehelmintizacije i označavanja, na čemu im se udruga Prijatelji životinja zahvaljuje. Obaveza ispunjavanja obrasca za sve životinje koje su došle iz Ukrajine ujedno je i uvjet za dobivanje navedenih usluga. U objavi se naglašava da će nakon zaprimanja ispunjenog obrasca Veterinarska inspekcija obići pristigle životinje te se mole njihovi skrbnici da do tada ograniče kontakte s drugim životinjama. Naglašavaju i da se izdana naredba odnosi isključivo na životinje koje dolaze sa svojim skrbnicima te da je dovođenje napuštenih životinja iz Ukrajine protuzakonito. Kako pomoći napuštenim životinjama iz Ukrajine saznajte OVDJE

19.03.2022. Ne kupujmo rezerve hrane, jedimo žitarice umjesto životinja

Ruska invazija na Ukrajinu rezultirala je strahom da će doći do nestašice hrane, velikog udara na lanac opskrbe hranom i neizbježnog rasta cijena osnovnih žitarica. Povodom Svjetskog dana bez mesa, tzv. Meatouta, koji se diljem svijeta obilježava 20. ožujka, udruga Prijatelji životinja skreće pozornost na lako primjenjivo rješenje koje može znatno pomoći u sprječavanju krize s dostupnošću hrane: „Velika većina žitarica ne uzgaja se za prehranu ljudi, već životinja. Početak rješavanja problema s nestašicom hrane jest znatno smanjenje jedenja mesa, mlijeka i jaja, odnosno povećanje konzumacije biljne hrane.” Pozivaju sve da povodom Svjetskog dana bez mesa, koji Prijatelji životinja obilježavaju već 20 godina, razmisle o očuvanju prirodnih resursa prehranom zdravom biljnom hranom zbog koje se ne ubijaju životinje, koja ne utječe na glad u svijetu i krize s hranom te ne uništava okoliš. 

17.03.2022. Sve životinje iz Ukrajine trebaju se evidentirati

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede objavila je obrazac koji se treba ispuniti za svaku životinju koja je došla iz Ukrajine. Prijatelji životinja stavili su obavijest na ukrajinskom i hrvatskom jeziku na svoju web-stranicu te mole sve da rašire vijest o ovoj obavezi koja je ujedno i preduvjet za mikročipiranje i cijepljenje. Važno je da se svaka pristigla životinja čim prije evidentira. Iz Uprave su napomenuli da se naredba vezana za slobodni dolazak životinja iz Ukrajine odnosi isključivo na životinje koje dolaze sa svojim skrbnicima. Napuštene životinje iz Ukrajine ne smiju se dovoditi u Hrvatsku, no može im se pomoći na druge načine.

15.03.2022. Na početku humanitarne akcije već kastrirano više od 170 životinja!

Koliko veliko srce imamo za životinje pokazala je uspješna akcija prikupljanja sredstava za kastraciju pasa i mačaka s potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije. Iz udruge Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su pripomogli uspješnosti akcije „Dupla kuna za dupli spas” i omogućili dovoljno financijskih sredstva za kastraciju čak 1000 životinja na područjima pogođenima potresom. Uz početnu velikodušnu donaciju tvrtke Astra poslovni inženjering, prikupljeno je više od 300 tisuća kuna, koje će biti potrošene namjenski, transparentno i uz pažljivu evidenciju. Svakoj kastraciji prethodi prijava skrbnika na telefonski broj 095 4 254 254, pri čemu dobiju detaljne upute o skrbi o životinji prije i poslije kastracije.

14.03.2022. Kako pomoći životinjama iz Ukrajine?

Osim smještaja koji treba omogućavati da životinje budu uz svoje ljude, potrebna je i pomoć u obliku osnovnih potrepština za kućne ljubimce. Prvenstveno su potrebne: ampule protiv buha i krpelja, tablete protiv nametnika (najbolje tablete ili ampule koje su protiv vanjskih i unutarnjih nametnika), ali i vrećice za prikupljanje otpada, pijesak za mačke i zdjelice za hranu i vodu. Svi koji su u mogućnosti mogu gore navedeno donijeti u ured Prijatelja životinja (Jurišićeva 25, Zagreb) radnim danom od 9 do 16 sati, a mogu i uplatiti donacije za navedenu svrhu (svrha plaćanja: Mir Ukrajini) na IBAN: HR9424020061500072878. Drugi načini uplata nalaze se OVDJE.

12.03.2022. Novosti vezane za životinje iz Ukrajine

Što se tiče životinja iz Ukrajine i prelaska granice, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Naredbu o mjerama za prihvat nekomercijalnog premještanja kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika izbjeglih iz Ukrajine. Prema naredbi, dopušta se nekomercijalno premještanje kućnih ljubimaca u pratnji njihovih ljudi, i to bez prethodno izdanog odobrenja. Naredba se odnosi samo na nekomercijalno kretanje, dok komercijalno kretanje, kretanje pasa bez skrbnika, nije dopušteno. Iako nije dopušteno dovoženje u Hrvatsku napuštenih životinja iz Ukrajine, već samo životinja koje dolaze sa svojim skrbnicima, što nadležno ministarstvo dodatno pojašnjava u svojoj objavi, postoje mnogi načini kako se može i treba pomoći životinjama iz Ukrajine koje nemaju skrbnike: volontiranje na terenu, pomaganje udrugama koje prevoze životinje u Njemačku, Austriju, Nizozemsku i druge države koje nemaju prepuna skloništa i kojima državne institucije to omogućuju, prikupljanje i slanje donacija te doniranje prema mogućnostima. 

08.03.2022. Prijatelji životinja daju podršku feminističkoj borbi povodom Dana žena

Međunarodni dan žena izrastao je iz povijesne borbe žena za temeljna ljudska prava kakva već uživaju muškarci. Mnoge žene pritom su izgubile zdravlje i živote, što se često zaboravlja u današnjem komercijaliziranom obilježavanju ovoga dana. Baš poput pokreta za prava žena, i pokret za prava životinja politički je pokret za iskorjenjivanje nasilja i potlačivanja. Upravo zbog činjenice da se mesna, mliječna i industrija jaja temelje na iskorištavanju ženskog reproduktivnog sustava i odnosa između majke i djeteta, veganstvo i pokret za prava životinja neizostavni su dijelovi pokreta za prava žena. Iz udruge Prijatelji životinja, vodeći se krilaticom „Jedan svijet, jedna borba“, smatraju da borba za prava žena nije ograničena samo na ljudsku vrstu, a svoju podršku ženama u borbi za ravnopravnost koju im nitko ne smije oduzimati, iskazati će i koračanjem na Noćnom maršu. Povodom Dana žena prisjećaju se žena koje su bile hrabre i glasne u borbi za prava životinja

05.03.2022. Prijatelji životinja u suradnji s civilnom zaštitom traže smještaje za ljude sa životinjama

Nakon što je udruga Prijatelji životinja objavila na svojim stranicama prijavnicu za smještaj ljudi i životinja izbjeglih iz ratom zahvaćene Ukrajine, u kratkom roku javilo se 200 ljudi. Sve prikupljene podatke Prijatelji životinja odmah prosljeđuju civilnoj zaštiti kako bi svi kojima treba pomoć u što kraćem roku bili upućeni ljudima koji su se javili putem prijavnice. Ističu da je iznimno važno da nadležne institucije koje rade na organiziranju smještaja imaju na umu da će puno ljudi dolaziti sa svojim životinjama te da i takav smještaj trebaju organizirati s obzirom da smještaj po kućanstvima neće biti dovoljan. Na svojim stranicama nude i druge provjerene informacije kako bi bili sigurni da će pomoć stići u prave ruke: „Objavljujemo kontakte organizacija koje skupljaju financijsku pomoć radi nabave i dostave hrane, lijekova i drugih potrepština za životinje koje su ostale u Ukrajini i ljude koji se za njih brinu, a čija je sudbina neizvjesna. Mogu se javiti i oni koji mogu pomoći volontiranjem na uredskim poslovima u cilju osiguravanja što brže i kvalitetnije koordinacije s potrebama na terenu. Dobrodošla je i pomoć građana koji mogu pomoći prijevozom vlastitim vozilom ili samo vožnjom jer je moguće da će trebati i takav oblik pomoći.

Broj pronađenih vijesti: 12.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2022 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting