Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 13.

29.04.2022. Udruga Pobjede pozvala na radnu akciju

Radna akcija prvog dana svibnja održat će se u osječkom azilu udruge Pobjede. Planiraju proljetno čišćenje, šetnju pasa i - grah. Druženje počinje u nedjelju u 10 sati i trajat će do 18 sati. - Sunce nam se već obećalo, sad još samo vi! Sve što trebate je pojaviti se u pravo vrijeme na pravom mjestu, a za sve ostalo pobrinut će se naši kerovci. Kerovci su načuli od šetača o nekakvom proljetnom čišćenju, pa eto, hoće i oni generalku svoje kuće i dotjerati svoje domove ususret lijepom vremenu. S obzirom na to da ih se kod nas skučilo 180, trebaju i vašu pomoć! Da ne mislite da će se samo raditi, iako s kerovcima ni to nikad nije teško – neće! Bit će tu, osim uvijek dobro raspoloženog društva i fine papice kojom će vas kerovci počastiti – što drugo za 1. Maj nego grah! Onaj najbolji, suosjećajni, jer se u Azilu misli na sve životinje. Kerovci su već na iglama i naveliko se pripremaju, a ni mi nismo ništa manje uzbuđeni što ponovno možemo otvoriti sezonu azilskih druženja i događanja! Veselimo se i čekamo vas - poručili su iz azila.

27.04.2022. Prijatelji životinja apeliraju na Grad Zagreb da ostane zabrana urbanog pčelarstva

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Gradu Zagrebu u kojemu poziva da ostane na snazi vrlo opravdana zabrana uzgoja pčela u Zagrebu te da se u gradskim vrtovima i na drugim zelenim površinama poveća broj sadnica biljaka koje oprašivači vole. „Tako bismo u grad privukli divlje pčele i druge oprašivače, što stvara raznolikost, a sadnja drveća, grmlja i cvjetnog raslinja, kao i umjerena košnja livada, pomaže i suživotu s malim pticama, vranama i kukcima”, navode Prijatelji životinja. Ističu da oprašivanje oko 90 posto biljnih vrsta i 75 posto poljoprivrednih usjeva u svijetu ovisi o pčelama i drugim oprašivačima, a u našem su podneblju najvažniji oprašivači kukci, ponajprije divlje pčele. No otprilike jedna od 10 vrsta pčela u Europi suočava se s izumiranjem, pri čemu su posebno ugrožene upravo divlje solitarne pčele, koje imaju ključnu ulogu u oprašivanju voćaka i drugih kultiviranih biljaka i u očuvanju biološke raznolikosti.

26.04.2022. Meso opasnije od fosilnih goriva

U sklopu međunarodne konferencije „Zelenim razvojem protiv klimatske krize” Rezolucije Zemlje i Veleposlanstva Države Izrael, koja se održava danas u Zagrebu, snažne poruke poslao je svojim online predavanjem Ari Ben Dror, pomoćni direktor u izraelskom The Good Food Institutu (GFI). Ari Ben Dor u svojem predavanju pojasnio je zašto je industrijski sustav proizvodnje mesa najveća prijetnja čovječanstvu, još opasnija od proizvodnje fosilnih goriva. Pred brojnom publikom konferencije u kojoj su sudjelovali i predsjednik RH Zoran Milanović i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, osvrnuo se na opasnost uzgoja životinja radi mesa za čovječanstvo zbog klimatskih promjena, gubitka biološke raznolikosti, sigurnosti hrane, otpornosti na antibiotike, rizika od pandemije i još mnogih razloga. Njegovo predavanje može se u cijelosti pogledati na https://youtu.be/HSdHh2BvbnU.

24.04.2022. Pomognimo milijunima životinja koje pate u pokusima!

Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima obilježava se 24. travnja kako bi se skrenula pozornost na milijune životinja koje stradavaju zbog nepotrebnih, a iznimno okrutnih i bolnih pokusa. Pri ispitivanju raznih kemikalija na životinjama vrše se kirurška sakaćenja, osljepljivanja, životinje zapaljuju, utapaju, izgladnjuju, psihički ih muče te se u njih ubrizgavaju smrtonosni virusi, iako takav način istraživanja ne daje vjerodostojne rezultate primjenjive na ljude. „Svatko može pomoći okončati patnju milijuna miševa, riba, štakora, zamoraca, kunića, mačaka i pasa potpisom europske građanske inicijative protiv pokusa na savecrueltyfree.eu. Životinjama u laboratorijama izravno možemo pomoći i biranjem proizvoda proizvođača koji ne testiraju na životinjama”, pojašnjavaju Prijatelji životinja, zgroženi činjenicom da se u EU-u godišnje izvrši više od milijun pokusa na životinjama.

21.04.2022. Događanja za Dan planeta Zemlje

Povodom 52. obljetnice Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, udruga Prijatelji životinja želi istaknuti koliko je izbor hrane koju jedemo bitan za spas Zemlje. Zato će u petak 22. 4. 2022. u 11 sati na zagrebačkome Cvjetnom trgu organizirati degustaciju jela i kolača s niskim ugljičnim otiskom. „Budući da jela napravljena od mesa, mlijeka i jaja imaju deset puta veću emisiju ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova od onih veganskih, jela i kolači koje nudimo, osim što su zdraviji i etičniji, dobri su i za okoliš”, napominju Prijatelji životinja. Iz Udruge apeliraju na sve da se odazovu velikoj akciji čišćenja inicijative Rezolucija Zemlja, koja započinje u subotu 23. 4. 2022. u 10 sati u Velikoj Gorici. Također pozivaju sve i da se pridruže Klimatskom maršu koji će se, u organizaciji inicijative Extinction Rebellion Zagreb, održati isti dan, a okupljanje je od 14:30 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

19.04.2022. Veganska prehrana za pse je vjerojatno zdravija od mesa

Posljednjih se godina sve više raspravlja o tome trebaju li vlasnici svoje pse početi hraniti veganski, a novo istraživanje je pokazalo da bi psi koji se hrane veganski mogli biti zdraviji u odnosu na one koji se hrane konvencionalnom prehranom temeljenom na mesu. Istraživanje je provedeno na 2500 pasa, a njihovi su vlasnici odgovarali na pitanja u upitniku. Istraživanje koje je, kako prenosi Independent, dosad najveće ovakvog tipa rezultiralo je zaključkom da bi veganska prehrana mogla biti "najzdraviji izbor" dok god je "nutritivno izbalansirana". Što se tiče statistike, u periodu od godinu dana 17 posto pasa koji su se hranili psećom hranom je posjetilo veterinara, dok je u slučaju veganske prehrane postotak pao na 9. Osim toga, 49 posto pasa koji se hrane konvencionalno razvilo je neku bolest, dok se u istom vremenu razboljelo 36 posto pasa koji su se hranili veganski. (index.hr)

19.04.2022. u Hrvatskoj započeo s radom prvi veganski news portal!

S početkom travnja u Hrvatskoj je započeo s radom Vegan2go.hr, prvi veganski news portal (i digitalna platforma) za širenje vijesti o svijetu veganstva u regiji i šire. Namjenjen je svim individualcima i grupama koji žele biti u tijeku sa zbivanjima na području ekologije, prehrane i prava životinja. Zanimljiva web-stranica i društvene mreže na kojima se predstavljaju već su sada pune korisnih informacija, pozitivnih vijesti, finih recepata i ostalih korisno/zabavnih sadržaja. Također, Vegan2go spaja ponudu i potražnju u obliku prezentacija veganskih usluga na svojem kanalu te predstavlja fitness trenere, nutricioniste, terapeute i digitalne stručnjake iz svijeta veganstva, a svakome tko djeluje u sektoru ekologije, ugostiteljstva i pritom njeguje zelene i veganske vrijednosti nudi besplatan oglas, odnosno ponudu za posao.

13.04.2022. Kako i zašto obilježiti Uskrs uz veganska jela

Za vrijeme Uskrsa kršćani se prisjećaju Isusova raspeća i slave njegovu pobjedu nad smrću, a i oni koji nisu vjernici koriste ove dane za tradicionalno obiteljsko druženje kraj punog stola. Iz udruge Prijatelji životinja poručuju da nema boljeg mjesta od uskršnjeg stola za stati i razmisliti o vrijednosti svakog života: “Lomljenje uskrsne pince savršeno je vrijeme za raskinuti s jednim od najnasilnijih mjesta na Zemlji - klaonicama”, poručuju. Dodaju da zaista nikada nije bilo lakše zamijeniti najčešća jela na uskrsnom stolu onima biljnog podrijetla. Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.

11.04.2022. Ako ne jedemo pse, ne bismo trebali ni ostale životinje

Aktivisti Prijatelja životinja šokirali su velik broj prolaznika Cvjetnoga trga nudeći degustaciju „psećega mesa”. Naime, na popularnom zagrebačkom trgu širio se miris mesa s roštilja, a plakati i leci na prigodnom štandu ukazali su da roštiljaju meso, i to meso – psa. Na reklamama se mogao vidjeti natpis „Elwood's organic dog meat”, koji je upućivao da nude ukusno meso psa organskog podrijetla. Naravno, nudili su veganske burgere, a cijela „podvala” bila je poticaj prolaznicima da se zapitaju zašto im nije u redu pojesti burger od psa, ali jedu meso jednako inteligentnih i svjesnih životinja poput svinja i krava. „Reakcije gotovo svih prolaznika na ideju roštilja sa psećim mesom bile su jednake – šok, nevjerica, zgražanje i pokušaj uvjeravanja da to nije etično. Posebno su se zgrozili oni koji su prolazili sa psima. Kada smo im ukazali na činjenicu da mogu živjeti bez svjesnog izazivanja patnje i ostalim životinjama, brzo su nam oprostili i prihvatili našu degustaciju kao neslanu šalu u svrhu edukacije. Dodatni plus bio je i taj što su na licu mjesta mogli isprobati ukusne biljne burgere, koji se okusom i teksturom nimalo ne razlikuju od onih na koje su naviknuli, pa je velika većina njih naš događaj napustila s osmjehom na licu i, nadamo se, nekim novim životnim spoznajama ili odlukama”, izjavila je Emanuela Poturica iz udruge Prijatelji životinja.

08.04.2022. Sud u Ekvadoru prvi put priznao zakonska prava životinja

Ustavni sud Ekvadora prvi je put priznao zakonska prava neljudskih životinja. Sve je počelo s Estrellitom, vunastim majmunom. Uzeta je iz divljine kao beba, prije nego što je 18 godina boravila kao kućni ljubimac s knjižničarkom Anom Beatriz Burbano Proaño. Vlasti su zaplijenile Estrellitu 2019. Odvedena je u zoološki vrt San Martín de Baños, gdje je umrla u roku od mjesec dana. Majmun je premješten jer je u Ekvadoru ilegalno držati divlje životinje kao kućne ljubimce. U pokušaju da vrati Estrellitu, a ne shvaćajući da je životinja već umrla, Proaño je podnio tužbu habeas corpus, koja je pred sud došla prošle godine. Ovo je pravni zahtjev koji služi za osporavanje nezakonitog pritvora. U Estrellitinom slučaju, sud je prvi put presudio da se prava prirode mogu proširiti na pojedine divlje životinje, da divlje životinje imaju prava, te da su Estrellitina prava povrijeđena (i kada je ulovljena iz divljine, i kada je prisilno preseljena u zoološki vrt). Presuda je značajna jer se ubuduće isti pristup može primijeniti i u drugim slučajevima koji uključuju divlje životinje. Odvjetnik za zaštitu okoliša Hugo Echeverría tim povodom je izjavio da ta presuda podiže prava životinja na razinu ustava, najvišeg zakona Ekvadora. (plantbasednews.org)

07.04.2022. Irska zabranila uzgoj životinja radi krzna!

Brojne organizacije za zaštitu životinja okupljene u koaliciji Fur Free Alliance, uključujući udrugu Prijatelji životinja, pozdravile su vijest da je Irska posljednja u nizu država koje su zabranile uzgoj životinja radi krzna, nakon što su to ranije učinile Francuska, Italija i Estonija. Prijedlog zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna u Irskoj prošao je krajem ožujka završnu fazu parlamentarnog procesa. Zabrana je dobila golemu podršku svih političkih stranaka u oba doma Parlamenta, a zakonski prijedlog potpisao je i predsjednik Michael D Higgins. Organizacija Respect for Animals provela je anketu javnoga mnijenja, koja je pokazala da 80 % ljudi u Irskoj želi zabraniti uzgoj životinja radi krzna. Prijatelji životinja izražavaju radost zbog ove dugoočekivane odluke: „U Hrvatskoj je još 2017. godine stupila na snagu zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, nakon 10 godina prijelaznog razdoblja. Ohrabrujuće je vidjeti velike pomake za životinje i u drugim državama koje uviđaju da treba žurno zatvoriti iznimno okrutno poglavlje našeg odnosa prema životinjama, kojega se trebamo duboko sramiti. Krzneni dodaci i bunde nisu potrebni baš nikome.”

05.04.2022. Biljna prehrana može uštedjeti milijarde kuna hrvatskom zdravstvu!

Udruga Prijatelji životinja, potaknuta nedavnom tajvanskom studijom, povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se svake godine obilježava 7. travnja, ukazuje na veliki potencijal biljne prehrane za očuvanje zdravlja ljudi i uštede u hrvatskome zdravstvu te očuvanje zdravlja okoliša. Naime, studija provedena u Tajvanu pokazala je da su ispitanici koji su slijedili prehranu bogatu voćem, povrćem i mahunarkama 15 % manje vremena provodili u liječničkoj ordinaciji i u bolnicama u odnosu na one koji su konzumirali prehranu s visokim udjelom namirnica životinjskoga podrijetla. To ne treba čuditi s obzirom na to da pregled brojnih drugih znanstvenih istraživanja koja se provode diljem svijeta unazad više godina pokazuje iste rezultate. Kada bi se tajvanska studija primijenila na hrvatski zdravstveni sustav, to bi značilo da bismo promjenom prehrane u vegansku mogli poboljšati zdravlje velikoga broja građana, prevenirati bolesti i uštedjeti golem novac poreznih obveznika. Prema tajvanskoj studiji, i uzevši u obzir proračun HZZO-a, to bi iznosilo čak 3,5 milijardi kuna godišnje!

04.04.2022. Zaustavimo otvaranje prve farme hobotnica!

U nedjelju 3. travnja 2022. na zagrebačkome Trgu bana Jelačića okupili su se aktivisti za prava životinja te transparentima s natpisima „Oslobodimo hobotnice” i „Zaustavimo farmu hobotnica – Zaustavimo ovu okrutnost” podržali međunarodni prosvjed protiv otvaranja prve farme hobotnica na svijetu. Simultane akcije održale su se i u New Yorku, Méxicu, Ateni, Londonu, Edinburghu, Bogoti, Madridu, Barceloni, Sydneyju, Sevilli i mnogim drugim gradovima, a povodom najave tvrtke Nueva Pescanova da u Španjolskoj planira otvoriti farmu hobotnica, čemu se protive organizacije i aktivisti za prava životinja diljem svijeta. Prijatelji životinja tražiti će da se izmjenama Zakona o zaštiti životinja ove godine obuhvate i ovi glavonošci, poznati i po tome da koriste oruđe i imaju vrlo sofisticiranu prostornu navigaciju i pamćenje.

Broj pronađenih vijesti: 13.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2022 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting