Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 14.

30.06.2022. Kastracijom protiv patnje

Prijatelji životinja objavili su da je kroz projekt besplatne kastracije pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, koji je počeo u veljači, do danas kastrirano više od 650 životinja! Projekt je omogućen isključivo donacijama jedne tvrtke te pridruživanjem drugih tvrtki i građana, u ukupnom iznosu većem od 300 tisuća kuna. „Samo zahvaljujući vama i mi smo dobili mogućnost postati dio plemenite priče koja ima samo jedan cilj: smanjiti patnju životinja. Projekt se nastavlja, cilj nam je 1000 kastriranih pasa i maca”, izjavila je voditeljica projekta, dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja.

29.06.2022. Hitno spasiti sve pse sa Žarkovice!

Nakon što su volonteri neregistriranog azila na Žarkovici prijavili grozno stanje u kojemu se nalaze psi kojima pomažu, veterinarska inspekcija došla je u nadzor i donijela rješenje da se svih 200 pasa mora izmjestiti u roku od 15 dana, što ističe ovaj tjedan. Udruge za zaštitu životinja i građani rastuženi su informacijama koje svakodnevno pristižu o stanju pasa sa Žarkovice, gdje nema nikakvih uvjeta za skrb o psima. Prema evidenciji, od pobrojanih pasa, blizu 50 % njih nije kastrirano, a gotovo 40 % treba liječenje. Samo 40 % pasa označeno je mikročipom. Grad Dubrovnik desetljećima nije ispunjavao svoje zakonske obaveze, a s druge strane, psi su na Žarkovici zbrinjavani neadekvatno i nije im bila pružena potrebna veterinarska skrb. Psi sada dobivaju veterinarsku skrb i priprema ih se za udomljavanje. Volonteri pozivaju sve da posjete www.adopt-zarkovica.eu, prošire njihove dirljive priče i pozovu sve koji mogu da se jave za udomljavanje ili privremeni smještaj. Grad Dubrovnik preuzeo je odgovornost i brigu za sve pse do udomljenja te će pomoći s liječenjem i kod udomitelja.

28.06.2022. Hitno potrebna pomoć na Žarkovici

Prijatelji životinja mole sve za pomoć na Žarkovici dijeljenjem objave gdje se traže volonteri koji bi pomagali psima u tamošnjem azilu. Apeliraju na sve da razglase na sve strane ako znaju nekog iz Dubrovnika i/ili okolice da su na Žarkovici hitno potrebni volonteri za hranjenje i šetanje pasa i sve ostalo potrebno za skrb o psima. Nadodaju da su također potrebni majstori ili ljudi spretni sa alatom da se pokrpaju i poprave nastambe i naprave nove privremene kućice. Svaki volonter je sada više nego dragocjen i izrazito potreban - ističu iz udruge.

24.06.2022. Predstavljanje kampanje s Tarikom protiv napuštanja životinja

Udruga Prijatelji životinja organizirala je danas u popularnom zagrebačkom Cat Caffeu predstavljanje kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” kojom već 20. godinu zaredom educira o odgovornoj skrbi za pse i mačke. Tarik Filipović, omiljeno lice s televizijskih ekrana i ovogodišnje zaštitno lice, uz vizuale s neodoljivim psima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, bio je okružen s 14 mačaka koje su udomljene s ulice ili iz azila u ovaj jedini mačji kafić u Hrvatskoj, iz kojega poručuju: „Stalno educiramo goste o važnosti kastracije, i to prije jednog legla, i o pravilnoj brizi za mačke. Zato nas raduje što smo ugostiti Tarika Filipovića radi predstavljanja kampanje s kojom dijelimo isti cilj – odgovorno ponašanje i prestanak napuštanja mačaka i pasa zbog godišnjih odmora.”

21.06.2022. Tarik Filipović protiv napuštanja pred godišnje odmore

Tarik Filipović, omiljeno lice s televizijskih ekrana, ovogodišnje je zaštitno lice kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” kojom udruga Prijatelji životinja već 20. godinu zaredom educira o odgovornoj skrbi za pse i mačke. Pred objektivom fotografa Domagoja Kunića, koji je i sam udomio kujicu spašenu iz potresa, poznati glumac i televizijski voditelj pozirao je s Melindom i Smokijem, neodoljivim psima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Porukom na vizualima: „Kastriraj, ne filozofiraj! Jer napuštene životinje ne padaju s neba.” ukazuje na važnost kastracije u sprječavanju napuštanja neželjenih štenaca i mačića. Predstavljanje kampanje održat će se u petak 24. lipnja 2022. u 12 sati u popularnom zagrebačkom Cat Caffeu (Kušlanova 6). Tamo će Tarik, uz vizuale s Melindom i Smokijem, biti okružen s 14 mačaka koje su udomljene s ulice ili iz azila u ovaj jedini mačji kafić u Hrvatskoj.

17.06.2022. Alarmantna situacija sa psima u Dubrovniku

Situacija u Dubrovniku vezana za pse na Žarkovici je alarmantna. Državni inspektorat izdao je rješenje prema kojemu svi psi trebaju biti udomljeni u roku od 15 dana. To je iznimno malo vremena za zaista veliki broj pasa pa se mole da se odazovu svi koji mogu pomoći udomljavanjem i širenjem podataka o psima koje treba udomiti. Svih 204 pasa bit će oglašeno na www.adopt-zarkovica.eu. Volonteri Udruge Pobjede iz Osijeka otišli su u Dubrovnik i uz logističku pomoć kolega iz Čakovca i Zagreba popisali sve pse te se obavljaju sva potrebna testiranja i liječenja. Psi su popisani, fotografirani i, uz sve informacije i opis, će biti objavljeni na web-stranici www.adopt-zarkovica.eu te na stranicama na Facebooku Adopt Zarkovica Dogs i Instagramu AdoptZarkovica. Potrebna je i pomoć u volontiranju dok se svi psi ne udome, no s obzirom na hitnost situacije volonteri poručuju: „Spasimo pse, vremena je vrlo malo!”

13.06.2022. Sve je spremno za VegeSajam!

U organizaciji udruge Prijatelji životinja, u utorak 14. lipnja 2022. održat će se 11. VegeSajam, jednodnevna najava 14. ZeGeVege festivala. 30 izlagača, među kojima su predstavnici velikih hrvatskih proizvođača, kao i malih obiteljskih gospodarstava, s ponudom biljne hrane i veganskih inačica mesnih i mliječnih proizvoda te kozmetike koja nije testirana na životinjama, okupit će se na zagrebačkome glavnom trgu od 8 do 20 sati. Zajednički cilj je pokazali koliko su veganske namirnice ukusne i sve dostupnije, a nužne za naš opstanak. S izlagačkih mjesta restorana širit će se neodoljivi mirisi koji će mamiti posjetitelje da isprobaju poznata im jela u veganskoj verziji. Uz mnoštvo degustacija, promocija i edukativnih sadržaja, svi posjetitelji moći će se uvjeriti kako izbacivanjem mesa, mlijeka i jaja iz svoje prehrane ne propuštaju baš ništa, a dobivaju puno i oni sami, i okoliš, i životinje. Na VegeSajmu će biti dostupno i oko 30 vrsta biljnih sireva i mlijeka, uz veganske paštete, burgere, salame, sushi, kobasice i slastice, ali i razno egzotično voće.

11.06.2022. VegeSajam: škola o zdravim navikama i suosjećanju!

11.  VegeSajam održat će se 14. lipnja 2022. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Organizatori, udruga Prijatelji životinja, vesele se što će se ove godine, osim punih želudaca i s torbama napunjenima veganskim namirnicama i kozmetikom koja nije testirana na životinjama, posjetitelji moći vratiti sa VegeSajma i bogatiji za neke nove korisne informacije. U formi intervjua voditeljice Sara Mešin s Markom Samardžijom, savjetnikom za biljnu prehranu, veganom i trenerom fitnessa, održat će s početkom u 15 sati live savjetovalište o veganskoj hrani. Svi posjetitelji moći će na licu mjesta doznati od sugovornika sve što ih zanima o veganstvu. Marko već godinama njeguje cjeloviti pristup fitnessu, što obuhvaća kvalitetan trening, održivu prehranu i kontinuiranu motivaciju. Približit će teme sporta i veganstva na svima razumljiv način i govoriti o konkretnim preporukama za vegane sportaše u treningu i o osobnom iskustvu.

09.06.2022. Zaljubi se u vege hranu na VegeSajmu!

Odlukom Grada Zagreba, umjesto 11. lipnja, VegeSajam će se održati 14. lipnja 2022. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Organizatori, udruga Prijatelji životinja, navode da sve ostalo ostaje kako su i najavljivali: „Posjetitelje očekuju promocije, degustacije, čašćenja, odlično vrijeme te šarolika i isključivo veganska ponuda pod sjenicama raznih izlagača, uz mnoštvo edukacije.” Naime, ove godine dodatno su pojačali edukativni program. Svi će moći na licu mjesta pročitati s edukativnih panoa i čuti s mikrofona voditeljice Sare Mešin informacije o zbivanjima na VegeSajmu, kao i razloge zašto je veganstvo ili barem približavanje veganskoj hrani, nužan korak na koji se svakim danom odlučuje sve više ljudi. 

07.06.2022. Pas na plaži napao ženu

Na plaži u Kaštel Štafiliću stariju gospođu je napao pas pasmine dogo argentino. Pas je bio odvezan, a skrbnik  je bio u blizini. Unuci su joj za to vrijeme bili u moru te su nakon napada svo troje preveženi na Hitnu pomoć. Psima na toj plaži nije dozvoljen boravak. Na slučaj je reagirao i gradonačelnik Denis Ivanović koji je izjavio da će tražiti izmjene zakona i veće kazne za držanje psa bez nadzora. Policija je pronašla skrbnika psa koji je ugrizao ženu. Odgovarat će prekršajno, a pas će zbog ugriza dobiti oznaku 'opasan pas' te se ubuduće neće smjeti kretati javnim površinama bez brnjice. Ovdje možete pročitati više o novom Pravilniku o opasnim psima. (jutarnji.hr)

07.06.2022. Podržite tehnologiju proizvodnje mesa bez klaonica!

Udruga Prijatelji životinja pridružila se međunarodnoj građanskoj inicijativi kojoj je krajnji cilj prikupiti milijun potpisa da se u Europi počne ulagati u spasonosnu tehnologiju proizvodnje mesa bez životinja. Prijatelji životinja, koji su predstavnici za skupljanje potpisa i jedni od pokretača inicijative, ističu da je bitno da svi ostave potpis i daju svoj glas na https://eci.ec.europa.eu/025/public/#/screen/home. Pojašnjavaju da su pandemije, globalno zatopljenje, krčenje šuma, zagađenje oceana, glad u svijetu, uništavanje ekosustava i kontinuirano izumiranje vrsta usko povezani s uzgojem životinja radi hrane. No budući da danas postoje alternative u vidu sve popularnijeg biljnog i kultiviranog mesa (i drugih životinjskih proizvoda), koje mogu proizvesti istu količinu mesa uz 99 % manje emisija stakleničkih plinova, sa sigurnošću se može reći da postoji tehnologija za spašavanje svijeta. U Hrvatskoj je potrebno skupiti 8500 potpisa pa pozivaju sve da daju svoj potpis i potpomognu uspjehu ove važne i prijeko potrebne inicijative za opstanak svih nas na Zemlji i za opće dobro.

03.06.2022. Dijeljenje burgera za Dan biljnih burgera

Povodom Dana biljnih burgera, Prijatelji životinja u subotu 4. lipnja nudili su prolaznicima zagrebačkoga glavnog trga netom pečene biljne burgere poslužene u ukusnom pecivu sa svježim dodatcima i umacima. Također, svi koji bilo koji dan do 11. lipnja kupe veganski burger u trgovini ili se počaste takvim burgerom u nekom od restorana koji ih nude, na VegeSajmu će osvojiti ukusnu nagradu. Dovoljno je da pokažu račun na štandu organizatora, Prijatelja životinja. Obilježavanje Dana biljnih burgera dobro je zagrijavanje za nadolazeći 11. VegeSajam koji mnogi s nestrpljenjem očekuju. Posjetitelji VegeSajma bit će u mogućnosti isprobati razne burgere i druga ukusna veganska jela od čak 6 različitih restorana, a i posjetiti više od 20 izlagača koji će nuditi degustacije i promocije. Fotogaleriju akcije pogledajte ovdje.

02.06.2022. Jadransko more uništeno je koćarenjem

Prijatelji životinja pokrenuli su novu kampanju i web-stranicu www.zabranimo-koce.net s ciljem informiranja o razornom djelovanju pridnenih koća na Jadransko more i s ciljem njihove potpune zabrane. Podršku su dobili od raznih institucija i udruga za zaštitu okoliša, mora i životinja te stručnjaka koji se protive razornom djelovanju pridnenih koća na morski ekosustav i klimu. Savjetovanje za Prijedlog pravilnika o izdavanju Odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom otvoreno je još danas, 2. lipnja, do ponoći. Molimo sve da komentiranjem na javnoj raspravi podrže hitnu i potpunu zabranu koćarenja u Jadranskome moru. Prijedlog da se odobrenja za koćarenje produlje do 1. ožujka 2024. godine smatramo iznimno štetnim i pogrešnim za već narušen i istrijebljen morski ekosustav, ističu Prijatelji životinja.

01.06.2022. Ispraznimo azil na Žarkovici!

Udruga Prijatelji životinja te Udruga Pobjede iz Osijeka i udruga Prijatelji iz Čakovca koje vode skloništa i imaju golemo iskustvo u kvalitetnom radu na dobrobiti životinja te njihovu zbrinjavanju i udomljavanju, proteklih dana intenzivno su u kontaktu kako bi pomogle psima na Žarkovici. Cilj je osigurati liječenje i udomljavanje svih pasa, bez primanja novih. Ostvaren je i kontakt s dubrovačkim gradonačelnikom koji obećava pomoć Dubrovnika te se očekuju daljnji sastanci i dogovori. Sve životinje koje su trenutačno na Žarkovici trebaju pomoć u obliku veterinarske skrbi, liječenja te pripreme za oglašavanje i udomljavanje. „I to je obaveza Grada Dubrovnika, najviše moralna, s obzirom na to da su to sve životinje preuzete s dubrovačkih ulica i da su završile na Žarkovici zato što Grad Dubrovnik u proteklih 15-ak godina ‘nije stigao’ izgraditi sklonište i nije ih zbrinuo kada je to trebao”, navode iz udruge Prijatelji životinja. 

Broj pronađenih vijesti: 14.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2022 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting