Stajalište američke Akademije za prehranu i dijetetiku o veganskoj prehrani

| More

Američka Akademija za prehranu i dijetetiku (Academy of Nutrition and Dietetics), najveća svjetska organizacija prehrambenih stručnjaka, objavila je 2016. godine stajalište da je veganska prehrana zdrava, može spriječiti i liječiti kronične bolesti i bolja je za okoliš.

Istraživači su ažurirali stajalište o vegetarijanskoj prehrani iz 2009. godine i zaključili da vegetarijanska i veganska prehrana ne samo da su prikladne za sve faze životnog ciklusa (trudnoću, dojenačku dob, djetinjstvo itd.) nego i pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, visokoga krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, moždanog udara, pretilosti i nekih vrste raka. Dodaju i da je prehrana koja se temelji na biljkama održivija i manje štetna za okoliš.

Stajalište iz 2016. godine može se u cijelosti pročitati ovdje.

Akademija za prehranu i dijetetiku najveća je svjetska organizacija stručnjaka za hranu i prehranu, osnovana u Clevelandu u američkoj saveznoj državi Ohio 1917. godine. Danas Akademija predstavlja više od 100 000 vjerodostojnih stručnjaka — registriranih nutricionista i ostalih stručnjaka za dijetetiku i prehranu. Zalaže se za poboljšanje zdravlja nacije i unapređenje struke putem istraživanja, edukacije i zagovaranja.

Objavljeno: prosinac 2016.

veganski obrok [ 399.75 Kb ]

Download

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting