Vege recepti

| More

Varivo od graška s noklicama

Sastojci: 250 g graška, 3 mrkve, 1 luk, 5 žlica pelata, 1 žličica majčine dušice, 1 žličica peršina, 1 žličica crvene slatke paprike, 2 lista lovora, temeljac, sol, papar

Priprema: Na ulju propirjajte luk, dodajte sitno sjeckanu mrvu i grašak. Dodajte temeljac pa začinite majčinom dušicom, crvenom paprikom i lovorom. Na kraju dodajte pelate i kuhajte. Dok se varivo kuha, napravite noklice. Kada varivo zavri, dodajte noklice tako da dobiveno tijesto vadite žličicom, a zatim ga ispustite u juhu. Kuhajte dok noklice ne postanu nešto tvrđe. Na kraju pospite svježim peršinom.

Noklice (za oko 2 l juhe)

Sastojci: 200 grama griza, 2 žlice brašna, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žličica praška za pecivo, himalajska sol, prstohvat kurkume (za boju)

Priprema: Napravite tijesto tako da pomiješate sve suhe sastojke i onda im lagano dodajte vode da bi smjesa postala glatka i kompaktna. Pazite da ne bude pretvrdo i suho, jer će i knedle onda biti tvrde. Smjesi dodajte malo ulja i dobro promiješajte te ostavite 10-ak minuta da odstoje. Kad juha krene jako kuhati, žlicom ubacujte smjesu za knedle. Kada izrone na površinu kuhajte još 3 – 4 minute.

Mini pizze na lisnatom tijestu

Sastojci: 1 lisnato tijesto, 1,5 žlica balzamičnog octa, 3 žlice koncentrata rajčice, 1 žlica maslinovog ulja, prstohvat soli, mala žlica papra, začini po želji (češnjak, origano, mediteranska mješavina); povrće po želji (cherry rajčice, masline, kapare, kukuruz, luk, sušene rajčice…); rikola ili svježi bosiljak

Priprema: Raširiti lisnato tijesto na plehu. Izrezati na kvadratiće. U posudi pomiješati koncentrat rajčice, balzamični ocat, maslinovo ulje, prstohvat soli, papar i začine. Razmazati žlicom po sredini kvadratića od lisnatoga tijesta i posuti veganskim parmezanom (opcionalno) te na to dodati cherry rajčice, masline, kapare, kukuruz, luk, sušene rajčice ili bilo koje drugo povrće po želji. Staviti peći na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanu pećnicu. Izvaditi kada porumene rubovi, nakon 20-tak minuta. Posuti rikolom ili svježim bosiljkom.

Zapečeni krumpir sa špinatom i šampinjonima

Sastojci: 200 g šampinjona, 1 žlica začina za juhu, 500 g krumpira, češanj češnjaka, pola žličice muškatnog oraščića, papar, sol, 300 ml sojinog mlijeka, 500 g špinata, 1 žlica škrobnog brašna, pola luka

Priprema: Špinat oprati i kratko uroniti u kipuću vodu. Krumpir oguliti i narezati na kriške, kao i šampinjone. Vatrostalnu posudu nauljiti i naizmjence u nju slagati povrće - krumpir, pa šampinjone i na vrh špinat. Sojino mlijeko začiniti i dodati nasjeckani luk i češnjak, potom začin za juhu i škrobno brašno i preliti preko povrća. Peći oko 40 minuta na 170 °C.

Sojini odresci na naglo

Sastojci: dehidrirani sojini odresci, sol, papar, lovorov list, senf, maslinovo ulje

Priprema: U posudi 15-ak minuta prokuhati sojine odreske sa solju i lovorovim listom. Sojine odreske, upravo izvađene iz vode (bez cijeđenja) i premazane senfom, staviti na hladno maslinovo ulje u tavi i pržiti. Voda će postupno ispariti i odresci će dobiti boju. Pred kraj ih posuti solju i paprom.

Salata od pečene crvene paprike i slanutka

Sastojci: 100 g slanutka, 4 crvene paprike, 1 žlica jabučnog octa, 2 žlice maslinovog ulja, 4 mlada luka, 1 režanj češnjaka, 1 žlica peršina, 1 žlica kadulje, sol, svježe mljeveni papar

Priprema: Namočite slanutak preko noći. Stavite namočeni slanutak u veliku duboku tavu i prekrijte s dosta vode. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte, napola poklopljeno, 1 – 2 sata dok slanutak ne omekša. U međuvremenu nasjeckajte sve sastojke, osim paprike, i izmiješajte ih u velikoj zdjeli kako biste dobili preljev. Papriku izrežite na četvrtine. Zagrijte roštilj na najjače. Premažite koru paprika s malo preljeva pa ih pecite 8 – 10 minuta da kora potamni i stvore se mjehurići. Stavite paprike u plastičnu vrećicu i ostavite 5 minuta, potom ih ogulite i narežite po dužini. Umiješajte paprike u preljev, zatim dodajte slanutak i dobro promiješajte. Pustite da se ohladi prije posluživanja.

Namaz od patlidžana

Sastojci: 500 g patlidžana, 2 češnja češnjaka, 5 žlica maslinovog ulja, 3 žlice limunovog soka, sol, papar, peršin (po želji)

Priprema: Patlidžane narežite na kolute, popecite u tavi na žlici ulja (ili pecite prepolovljene patlidžane u pećnici) i ohladite. Dobro ih usitnite blenderom pa umiješajte protisnuti češnjak, peršin, sol i papar. Lagano dodajte preostalo maslinovo ulje i limunov sok, da se dobije kremasta smjesa. Poslužite uz popečeni kruh.

Palačinke od lješnjaka

Sastojci: 100 g mljevenih lješnjaka, 100 g bijelog brašna, 1 g morske soli, voda (dovoljno da smjesa bude željene gustoće); suncokretovo ulje (za prženje); marmelada ili topljena čokolada

Priprema: Napraviti smjesu za palačinke, ispeći ih i mazati marmeladom ili čokoladom.

Kolač od jabuka, kokosa i rogača

Sastojci: 7 žlica ulja, ½ šalice šećera ili agavinog sirupa, vanilin šećer, 2 žlice rogača, 1 šalica naribanih jabuka, 1 šalica griza, 1 šalica kokosova brašna, prašak za pecivo, 1 šalica mješavine vode i biljnoga mlijeka, nasjeckani orasi

Priprema: U zdjeli pomiješati ulje i šećer/agavin sirup. Dodati ostale sastojke, izmiješati i izliti u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje. Peći na 180 °C 30 minuta. Po želji, na vrh staviti glazuru od čokolade.

Zeleni ponedjeljak recepti

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting