Pismo udrugama za zaštitu okoliša

| More

Dragi prijatelji,

povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje odlučili smo vam se obratiti da zajedničkim snagama uputimo građanima apel za promjenu prehrane koja će rezultirati smanjenjem globalnog zatopljenja, odnosno smanjenjem emisije metana i ugljičnog dioksida (CO2), sječe prašuma, uporabe pesticida, zagađenja zraka, vode i zemlje te smanjenjem enormne potrošnje prirodnih resursa. Nužna je edukacija o direktnoj povezanosti konzumacije namirnica životinjskoga podrijetla i globalnog zatopljenja i uništavanja okoliša.

Zagrijavamo naš planet do uzbunjujuće razine s mogućim katastrofalnim posljedicama. Godina 2005. bila je najtoplija zabilježena godina. U filmu i knjizi Ala Gorea, 'Neugodna istina' (An Inconvenient Truth) jasno su iznesena predviđanja znanstvenika o otapanju polarnih pokrova, podizanju nivoa mora, poplavama, uništavajućim sušama i sve jačim uraganima i olujama.

Izvješće iz studenoga 2006. koje je objavila UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavilo je da uzgoj stoke generira veću emisiju stakleničkih plinova - 18 posto - od svih automobila i kamiona zajedno. Jedna kalorija životinjske bjelančevine zahtijeva više od 10 puta toliku potrošnju fosilnog goriva - oslobađajući više od 10 puta više ugljičnog dioksida - nego jedna kalorija biljne bjelančevine. Milijarde životinja naguranih u tvorničkim farmama svake godine proizvedu ogromne količine metana. Kišne šume se sijeku ekstremnom brzinom za pašnjake i za uzgoj žitarica za ishranu životinja. Uzgajanje životinja za hranu uz golemu potrošnju prirodnih resursa i velike ekološke štete, direktno uzrokuje i globalno zatopljenje.

Organizacija Greenpeace u suradnji s drugim udrugama pokrenula je program 'Ecological Footprint' kako bi, između ostalog, ukazala kako je veganstvo najjednostavnije i najučinkovitije riješenje za smanjenje globalnog zatopljenja i zaštitu okoliša. Predsjednik te ugledne organizacije je također postao vegan.

Šaljemo vam informativne letke izrađene posebice za ovu prigodu te bi nam bilo drago da nam javite koliko vam treba letaka za dijeljenje, a također vam šaljemo i dvd s izvrsnim filmom 'Proždirući zemlju' (Devour the Earth), kojeg također možete prikazivati i umnožavati.

Slobodno nam se javite za dodatne materijale i informacije, a veselit će nas da posjetite i web portal Udruge www.prijatelji-zivotinja.hr na kojemu možete naći mnoštvo informacija o spomenutoj temi.

Svatko tko želi zaštititi okoliš treba imati informacije o direktnoj i velikoj povezanosti načina prehrane i uništenja planeta. Kao što kaže Paul McCartney, 'Tko god želi spasiti planet, mora prestati jesti meso. To je najvažnija stvar koju pojedinac može učiniti.'

Srdačan pozdrav,

Luka Oman
Predsjednik udruge Prijatelji životinja

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting