07.09.07. Čipiranjem protiv napuštanja

| More

Prijatelji životinja zahtijevaju zakonsku obvezu mikročipiranja svih pasa u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoji veliki problem napuštanja životinja i njihovog zbrinjavanja, a samo je oko 20% pasa mikročipirano. To je potpuno neprihvatljivo jer je provođenje mikročipiranja osnova pravilne provedbe Zakona o zaštiti životinja. Prijatelji životinja zahtijevaju hitnu promjenu Pravilnika o označavanju pasa odnosno zakonsku obvezu mikročipiranja svih pasa, a ne samo novorođenih.

U Hrvatskoj još nitko nije kažnjen zbog napuštanja životinje, a u mnogim slučajevima razlog tome je što se zbog nedostatka mikročipa ne može utvrditi skrbnik. Nedopustivo je da velika većina pasa još uvijek nije mikročipirana jer to odgađa rješavanje velikog problema napuštanja životinja.

Prema trenutnoj zakonskoj regulativi trebalo bi čekati još petnaest godina da svi psi u Hrvatskoj budu mikročipirani, zbog čega Pravilnik o označavanju pasa koji nalaže tu obvezu treba hitno mijenjati kako bi već iduće godine gotovo svi psi u Hrvatskoj bili mikročipirani.

Pored zakonske odredbe mikročipiranja svih pasa, u Pravilniku treba uvrstiti i još jedan podatak koji upisnik pasa mora sadržavati, a to je broj osobne iskaznice skrbnika kako bi se onemogućilo manipuliranje zakonom unošenjem netočnih podataka i olakšalo pronalaženje skrbnika u slučaju promjene adrese. Time bi se spriječilo i upisivanje maloljetnih osoba kao skrbnika pasa što je nužno s obzirom da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje kupnju, a time i skrb za životinje, mlađima od 18 godina.

Stoga Prijatelji životinja najavljuju javno okupljanje ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78, koje će se održati u petak, 7. rujna 2007. u 12 sati, a na kojem će osim ljudskih sudionika sudjelovati i psi kako bi zastupali životinje koje mikročipiranje spašava od patnje i smrti koje donosi napuštanje.

Prijatelji životinja uputili su dopis ministru Petru Čobankoviću, pomoćniku ministra Mati Brstilu i načelniku Sektora veterinarske inspekcije Anđelku Gašparu te su pokrenuli peticiju koju građani mogu potpisati na web portalu Udruge i na informativnom štandu u subotu, 8. rujna 2007. od 10 sati.

U Hrvatskoj bi donošenje zakonske odredbe obveznog mikročipiranja svih pasa donijelo osim sprječavanja okrutnosti nad životinjama i uštedu u financijskom izdvajanju za zbrinjavanje napuštenih pasa koje uzrokuju nesavjesni skrbnici.

Obvezno mikročipiranje treba provesti i za mačke i sve ostale kućne životinje na kojima se taj jednostavan postupak može izvršiti.

Udruga Prijatelji životinja dobila je stručno mišljenje od mr. sc. Josipa Šimičića, dr. vet. med. koje se može pročitati u nastavku.

Potporu kampanji pružalo je već 73 grada: Zagreb, Pula, Split, Rijeka, Varaždin, Dubrovnik, Karlovac, Zadar, Vinkovci, Čakovec, Šibenik, Koprivnica, Vukovar, Sveta Nedelja, Ivanić Grad, Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo, Vrbovec, Velika Gorica, Poreč, Sisak, Zaprešić, Zlatar, Benkovac, Đakovo, Požega, Otočac, Glina, Solin, Križevci, Sinj, Ogulin, Bjelovar, Delnice, Garešnica, Kutina, Vodice, Zabok, Slunj, Varaždinske toplice, Metković, Županja, Grubišno polje, Vodnjan, Nova Gradiška, Omiš, Virovitica, Ozalj, Hrvatska Kostajnica, Prelog, Našice, Labin, Rab, Crikvenica, Novigrad, Buje, Kastav, Samobor, Krk, Bakar, Rovinj, Novi Marof, Hvar, Ivanec, Vrgorac, Buzet, Čazma, Donja Stubica, Komiža, Opatija, Klanjec, Đurđevac i Donji Miholjac.

Stručno mišljenje dr. vet. Josipa ŠimičićaČipiranjem protiv napuštanja [ 104.69 Kb ]Čipiranjem protiv napuštanja2 [ 109.81 Kb ]Čipiranjem protiv napuštanja3 [ 121.09 Kb ]Čipiranjem protiv napuštanja4 [ 114.45 Kb ]Čipiranjem protiv napuštanja5 [ 115.63 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting