17.04.08. Unatoč Zakonu najavljeno klanje

| More

Prijatelji životinja reagiraju na najavu klanja na Farmi i upozoravaju na kršenje Zakona o zaštiti životinja

Zakon o zaštiti životinja u članku 4. stavku 11. ne dozvoljava korištenje životinja za televizijsko snimanje s namjerom izazivanja boli, patnje, ozljede ili straha.

Za potrebe snimanja zabavne televizijske emisije 'Farma' Nove TV koriste se životinje, a prema najavi te će životinje u sklopu snimanja emisije biti zaklane te time izložene boli, patnji, ozljedi i strahu, što je protivno Zakonu o zaštiti životinja.

Nema nikakve dvojbe da su životinje na 'Farmi' dovedene i koriste se za potrebe snimanja televizijske emisije. Iako se radi o životinjama koje se inače koriste za prehranu i koje bi u spomenutoj emisiji bile i pojedene, ni u kojem slučaju ne isključuje zaštitu tih životinja prema navedenem članku Zakona.

Svaka životinja koja je dovedena na 'Farmu', bez obzira s kojom namjerom, koristi se za potrebe produkcije odnosno snimanja emisije te je stoga pod zaštitom Zakona o zaštiti životinja koji zabranjuje ubijanje životinja za potrebe televizijskog snimanja.

Udruga Prijatelji životinja zahtijeva od Nove TV da bez pokušaja izvrtanja zakona zabrani klanje životinja na 'Farmi', čime bi pokazala pošteno i etičko poslovanje i ne bi narušavala svoj ugled zbog prolijevanja krvi u zabavnoj emisiji koja ionako ima veliku gledanost.

Prijatelji životinja protive se ubijanju životinja za hranu i promoviraju bezmesnu ishranu, no jednako se protive klanju životinja u sklopu reality showa te smatraju da se i bez obzira na zakonske odredbe ne bi smjelo u Hrvatskoj tolerirati klanje pod krovom jedne televizije.

Snimke sa slovenske verzije Farme možete vidjeti na http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-kultura-klanja-na-balkanu/373979.aspx

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting