30.05.09. Jer nitko to ne zaslužuje

| More

Prijatelji životinja u Vukovaru skreću pozornost na skrivene žrtve laboratorija

Prijatelji životinja žele podsjetiti građane na milijune miševa, mačaka, majmuna, riba, štakora, pasa, ptica, zečeva, zamoraca, svinja, konja i mnogih drugih životinjskih vrsta koji pate iza zidova laboratorija te ih pozvati da kupuju samo proizvode koji nisu testirani na životinjama.

Aktivisti će u subotu, 30. svibnja, u 12 sati u centru Vukovara sputani i 'krvavih' lica simbolično prikazati bespomoćnost i patnju zatočenika laboratorija mučenih i ubijenih zbog profita. Osim performansa koji poziva na suosjećanje, Prijatelji životinja postavit će i informativni štand od 10 do 14 sati na kojem će uz ostale informativne materijale dijeliti i najnoviju 'bijelu listu' tvrtki koje svoje proizvode ne testiraju na životinjama, a potpisivat će se i peticija za zakonsku zabranu pokusa na primatima.

Kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) udruga Prijatelji životinja predstavlja i Humani standard kozmetike (Humane Cosmetics Standard - HCS). Tvrtke koje su pod HCS standardom pristale su na redovnu reviziju kako bi dokazale da u svom radu ne toleriraju korištenje životinja, njihovo mučenje i ubijanje zbog testiranja sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda. Tvrtke koje zadovoljavaju HCS standard i čiji su proizvodi dostupni na hrvatskom tržištu posebno su naznačene na 'bijeloj listi'. Više informacija svi zainteresirani mogu dobiti na www.hr.eceae.org i www.prijatelji-zivotinja.hr.

Hrvatskim zakonom o zaštiti životinja zabranjeni su pokusi na životinjama u svrhu kozmetike i kozmetičkih sastojaka te sredstava za čišćenje. Danska i Švedska zabranile su i prodaju kozmetike koja sadrži sastojke testirane na životinjama, a takva odredba u Europskoj uniji trebala bi stupiti na snagu 2013. godine.

U testiranjima se nagrizajuće kemikalije ulijevaju životinjama u oči i nanose na izbrijanu kožu. Žrtve pokusa, stavljene u sputavajuće sprave, ponekad u pokušaju da izbjegnu bol mogu slomiti vrat ili ozlijediti leđa. One koje prežive koriste se u dodatnim bolnim testovima, dok konačno ne budu ubijene. Najčešće reakcije su otekline, upale, sljepoća, crvenilo, infekcije, razne vrste krvarenja - iz nosa, očiju i usne šupljine, bolna smrt u agoniji.

Ne postoji zakonska obveza testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama - testiranja na životinjama štite samo proizvođače, a ne i potrošače. Za njih je to jednostavan način da ispune pravnu obvezu i zaštite se od mogućih sudskih tužbi. Proizvođače kupci mogu natjerati da izaberu suvremene i sigurnije metode u kojima se ne koriste životinje.

Životinje se truju do smrti i u takozvanim sigurnosnim testovima. Pri istraživanju raznih bolesti na životinjama se vrše kirurška sakaćenja, osljepljivanja, životinje se zapaljuju, izgladnjuju, psihološki se muče te se u njih ubrizgavaju smrtonosni virusi.

U Velikoj Britaniji, u kojoj se provodi preko tri milijuna pokusa na životinjama svake godine, prema objavljenoj anketi 80% liječnika opće prakse zabrinuto je oko vjerodostojnosti pokusa na životinjama. Jedno veliko istraživanje ocjenjivalo je točnost na više od 200 istraživačkih projekata u kojima je korišteno tisuće životinja. Polovina pokusa nije uspjela niti približno točno predvidjeti posljedice na ljudskom rodu.

Korištenje životinja za pokuse ne daje vjerodostojne rezultate te je skupo i sporo. Znanost neće napredovati dok u potpunosti ne napusti uporabu živih životinja pri testiranju, a znanstvenici počnu koristiti suvremene, humane metode testiranja kao što je uporaba modela stanica i kompjutora.

Jer nitko to ne zaslužuje - Vukovar [ 126.77 Kb ]Jer nitko to ne zaslužuje - Vukovar [ 124.89 Kb ]Jer nitko to ne zaslužuje - Vukovar [ 101.60 Kb ]Jer nitko to ne zaslužuje - Vukovar [ 304.59 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting