Povrće u dječjem jelovniku

| More

Povrće sadrži pravi rudnik hranjivih tvari, potrebnih organizmu u rastu. Povrće sadrži malo kalorija, ali daje osjećaj sitosti (zasitno je). Za prve obroke povrća treba izabrati onu vrstu koja je lakše probavljiva i koju će dojenče još nenaviklo na druge okuse osim mlijeka, lakše prihvatiti.

Uvođenje povrća u jelovnik dojenčeta važno je za dobru usklađenost prehrambenih tvari i zdravu prehranu. Uslijed malog sadržaja masti povrće sadrži malo kalorija, ali je zasitno i iz tog razloga preporučuje se za široku uporabu u svakoj dobnoj skupini. Neke vrste su lakše probavljive za nježni organizam dojenčeta i primjerene osjetu okusa. Dojenče naviklo na okus mlijeka lakše će prihvatiti povrće blagog okusa u početku dohrane, koje se može lako prirediti i postupno zamijeniti obrok majčinog ili zamjenskog mlijeka.

Povrće je bogato...
... vitaminima, mineralnim solima, vlaknima i vodom

VITAMINI

Vitamini su tvari posebice korisne organizmu u obavljanju njegovih funkcija: rast stanica i pravilno odvijanje svih njihovih aktivnosti, ali i asimilaciju drugih prehrambenih tvari kao što su bjelančevine (nazvane još i 'opekama' - građevnim materijalom organizma) i lipidi (masti) i ugljikohidrati (šećeri).

Betakaroten
Vitamini skupine B
Vitamin C
MINERALNE SOLI

U povrću se nalaze važne mineralne soli. Posebno treba spomenuti:

Kalij: djeluje na ravnotežu vode i soli u organizmu (acidobazična ravnoteža), na krvni tlak, na rad bubrega, a pomaže funkciju živaca i mišića te štiti koštani sustav. Nalazi se u rajčici, krumpiru, tikvicama, mrkvi, šparogama, radiču i cvjetači te mahunama.

Kalcij: djeluje na zdravlje i rast koštanog tkiva te zubi, ali ima posebno značenje za kontrakciju mišića, zgrušavanje krvi i prijenos živčanih podražaja. Ima ga u rukoli, peršinu, zelenom radiču, repi (cikla), endiviji, šparogama, brokuli, špinatu i cvjetači.

Magnezij: od velikog je značenja za kosti i zube za prijenos živčanih podražaja do mozga, za kontrakciju i relaksaciju mišića, pomaže u metabolizmu ugljikohidrata bjelančevina. Potiče apsorpciju kalcija, fosfora, natrija i kalija. Nalazi se u povrću zelenog lišća, kao što su špinat, artičoka, blitva, brokula.

Željezo: neophodno je za formaciju crvenih krvnih zrnaca, funkciju –živčanog sustava, aktivnost brojnih enzima. Iako se željezo animalnog podrijetla (meso, riba, jaje) lakše asimilira, i željezo iz povrća zelenog lišća također se koristi (špinat).

VLAKNA I VODA
DRUGE VRIJEDNE TVARI U POVRĆU

Povrće sadrži i skupinu biljnih pigmenata, tvari koje mu daju boju, a same po sebi su vrlo korisne. To su:

Kada uvesti povrće u prehranu dojenčeta?

Budući da povrće obiluje vlaknima, treba organizam djeteta vrlo postupno privikavati na unos povrća. Najbolje je početi s lakše probavljivim, kao što su mrkva, krumpir i tikvice, prema dogovoru s pedijatrom. Danas je općenito prihvaćeno mišljenje, da se djeci koja su na prirodnoj prehrani i dobro napreduju, s dohranom ne počinje prije navršenih 6 mjeseci, a djeci koja se hrane zamjenskim mlijekom počinje se nešto ranije (oko 5 mjeseci).

Za početak najbolje je ponuditi gotove kašice od povrća u staklenim posudicama, homogenizirane ili liofilizirane jer su lako probavljive, a povrće je posebnim tehnološkim procesom usitnjeno do najfinijih čestica. Proizvođači moraju jamčiti kultivaciju povrća bez uporabe štetnih supstanci i konzervansa. Jednom otvorena posudica može se koristiti kroz 24 sata, ako se čuva u hladnjaku.
Kod kuće se povrće priprema kratkim kuhanjem na pari ili u malo vode, usitni (pasiranjem ili miksanjem) i doda raskuhanoj riži (ili pahuljicama) te kašici od kukuruznog škroba priređenim na vodi u kojoj se kuhalo povrće.

Ako dijete odbija prihvatiti povrće
Povrće prema dobi djeteta

S puno razloga povrće se može nazvati vrlo vrijednom namirnicom, koja ne daje puno energije, ali daje osjećaj sitosti. Unosom povrća organizam dobije niz vrlo vrijednih prehrambenih tvari kao što su mineralne soli, vlakna i voda. Kada se djetetu ponudi povrće, ono u početku možda i neće biti oduševljeno, ali pomalo će prihvatiti hranu drukčijeg okusa. Češće su problem mala djeca (nakon godine dana), te predškolska dob. Pozitivan primjer mogu pokazati drugi ukućani: ako je hrana koja se sviđa članovima obitelji, dijete koje želi imitirati odrasle lakše će ju prihvatiti. Na taj način može i lakše usvojiti pozitivan stav prema zdravoj prehrani za budućnost.

Autor: Prim. mr. sc. dr. Ružica Duplanćić-Šimunjak, pedijatrica

Članak preuzet iz časopisa Bebe, listopad 2008.

Vezane teme

Dječji jelovnik 5Dječji jelovnik 1Dječji jelovnik 2Dječji jelovnik 3

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting