24.03.11. Obavezno mikročipiranje svih pasa

| More

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Prijatelji životinja pozivaju na obavezno mikročipiranje svih pasa

- Akcijske cijene za istodobno cijepljenje i mikročipiranje pasa do 13. lipnja!

Pravilnikom o označavanju pasa propisano je obavezno označavanje svih pasa bez obzira na uzrast, najkasnije do 13. lipnja 2011.

Kako bi se građani potaknuli na poštivanje zakonskih propisa i kako bi se ostvario cilj da svi psi čim prije budu mikročipirani, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja produžilo je akciju kojom su cijepljenje i mikročipiranje pasa jeftiniji ako se obave istodobno.

Ako se do 13. lipnja 2011. uz cijepljenje obavi i obavezno mikročipiranje pasa, akcijska cijena za oba zahvata iznosit će 189,54 kn. Oni koji su svoje pse već cijepili, a nisu ih mikročipirali, plaćaju cijenu mikročipiranja u iznosu od 90,74 kn. Nakon 13. lipnja ove godine, svi koji nisu mikročipirali svoje pse mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 2000 do 6000 kuna. Stoga se građani pozivaju da čim prije u nekoj od veterinarskih ambulanta označe psa o kojemu skrbe mikročipom.

Mikročip je malena kapsula ovalnog oblika veličine zrna riže, napravljena od stabilnog, čvrstog materijala i potpuno je neopasna za pse. Umeće se psima pomoću posebnog sterilnog aplikatora, a za psa je zahvat gotovo bezbolan. Mikročip sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji se može očitati samo pomoću čitača kojega ima svaka veterinarska služba. Kada se psu čitačem prelazi preko dlake na mjestu gdje je mikročip stavljen, na ekranu čitača će se pokazati broj.

Mikročipiranje je moguće obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti/praksi. Podaci o punoljetnom skrbniku i životinji upisuju se u bazu podataka jedinstvenu za cijelo područje Republike Hrvatske. Identifikacijski broj unesen u zaštićenu bazu podataka otkriva podatke o skrbniku (adresa, broj telefona, OIB i sl.), kao i osnovne informacije o životinji te podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju i sl. U slučaju pronalaska psa, ovlaštene osobe, odnosno skloništa i veterinarske ambulante, imaju pravo provjeriti identifikacijski broj psa i tko mu je skrbnik.

Mikročipiranje se obavlja samo jednom, a u slučaju promjene skrbnika mijenjaju se podaci u bazi i ostaju podaci o prethodnim skrbnicima, zbog čega je važno da se veterinari obavijeste o svakoj promjeni podataka.

Ogrlice i markice koje psi nose oko vrata lako se mogu skinuti, pa je u tome slučaju nemoguće prepoznati odakle pas dolazi i čiji je. Stoga je mikročipiranje od velike važnosti prilikom nalaženja skrbnika napuštenih ili odlutalih pasa, čime se ujedno sprječava nekontrolirano razmnožavanje životinja. Posebno je korisno u skloništima za napuštene životinje, jer omogućava da se psi s ugrađenim mikročipom odmah vrate skrbnicima. Životinji s ugrađenim mikročipom uvijek se može pronaći skrbnik, što može odvratiti pojedince od namjere napuštanja životinje, s obzirom da je napuštanje kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting