24.11.14. Korak bliže kraju okrutnih testiranja!

| More

Prijatelji životinja pozdravljaju važan potez Europske komisije

- Iako postoje alternative pokusima na životinjama, deseci tisuća kunića i dalje pate zbog testiranja kemikalija

Udruga Prijatelji životinja, kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), pozdravlja važan potez Europske komisije, koji bi doveo do uklanjanja zahtjeva za obavljanjem testa iritacija kože i testa iritacija oka (tzv. Draize test) na kunićima, u sklopu uredbe Europske unije za kontrolu kemikalija (REACH).

Ti testovi uključuju apliciranje sastojka na obrijane dijelove tijela ili kapanje kemikalija u oči, što kod životinja dovodi do krvarenja, infekcija, upala, oteklina, opekotina i sljepoće. Rane su užasne, a životinjama se ne daju nikakva sredstva za olakšavanje boli.

Premda od 2009. godine postoje odobrene alternative za ove testove, REACH je i dalje ostao nepromijenjen, pa se procjenjuje da je u Europi u zadnjih pet godina korišteno 14.000 kunića za test iritacije kože i 10.500 kunića za test iritacije očiju.

Od 2011. godine ECEAE podnosi Europskoj komisiji zahtjeve za ažuriranjem REACH-a, no tek prije tjedan dana Komisija je podnijela prijedlog ažuriranja REACH-a državama članicama. Brisanje pravnog zahtjeva iz REACH-a za ispitivanje testiranja iritacija na očima i koži kunića jasno će dati do znanja kemijskim tvrtkama da za kontrolu kemikalija mogu koristiti alternativne metode i tako spasiti život mnogobrojnim životinjama.

Iako je ova vijest značajan korak na putu prema potpunom prestanku testiranja na životinjama, preostaje još puno rada kako bi se postigla zakonska zabrana obavljanja besmislenih i etički nazadnih pokusa na životinjama. Stoga će Prijatelji životinja održati u subotu, 29. studenoga 2014., od 9 do 15 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, informativni štand na kojem će dijeliti bijelu listu proizvođača koji ne testiraju na životinjama i pozvati građane da potpišu peticiju za zabranu testiranja botoksa na životinjama.

Više možete saznati na:

Bijela lista

Sigurniji lijekovi

Ružna istina o botoksu

Testing 1...2...3

Loša medicina

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting