19.12.14. Pismo sutkinji Valentić povodom presude Brankici Crosetti

| More

Općinski kazneni sud u Zagrebu
n/r gđa Rahela Valentić, sutkinja
Ilica 207 (Selska)
10000 Zagreb

Poštovana sutkinjo Valentić,

pišemo Vam povodom Vašeg obrazloženja presude Brankici Crosetti koja je sedam sati usmrćivala 46 pasa ubrizgavanjem smrtonosne otopine T61, a nepravomoćno ste joj dosudili sedmomjesečnu uvjetnu kaznu.

Kaznenim zakonom propisano je da se osobu koja usmrti životinju bez opravdanog razloga može kazniti zatvorskom kaznom do jedne godine. Obeshrabrujuće je za zaštitu životinja u Hrvatskoj da ste gđi Crosetti za proračunato usmrćivanje čak 46 pasa dosudili tek uvjetnu kaznu. Ova blaga presuda poražavajuća je jer ste njome poslali jasnu poruku zlostavljačima i ubojicama životinja da zbog mučenja i usmrćivanja životinje neće ići u zatvor, osobito ako se pokažu ''smanjeno ubrojivima'' dok su ubijali.

Zapanjujuće je i nepoznavanje zakonskih propisa navođenjem netočne informacije pri obrazlaganju presude: ''Sud vas nije mogao osloboditi od sankcija jer bi se time poslala kriva poruka da svatko tko ima životinju o kojoj ne može više brinuti, može nabaviti sredstvo i usmrtiti je u svom domu. Nitko ne smije usmrtiti životinju na svoju ruku već se mora pozvati veterinara ili veterinarskog tehničara.''

Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je ''davati životinjama hranu ili tvari čije uzimanje uzrokuje bol, patnju, ozljede, strah ili smrt'' (čl. 4., st. 2., tč. 14.). Člankom 9. Zakona zabranjeno je usmrćivati životinje osim u iznimno teškim slučajevima kao što su npr. kada životinja boluje od neizlječive bolesti, trpi jaku i neotklonjivu bol, otkazuju joj osnovne životne funkcije zbog starosti i sl. Tada posjednik životinje, na temelju mišljenja veterinara, može odlučiti dati usmrtiti životinju, što može obaviti ''samo veterinar ili stručno osposobljen veterinarski tehničar pod nadzorom veterinara''.

Iz navedenoga proizlazi da u ovakvim slučajevima razlozi za usmrćivanje mogu biti jedino teška bolest i patnja životinje ili opasnost životinje za okolinu. Pojedinac ne može ubijati životinju po svojem nahođenju ili u tu svrhu pozvati veterinara ili veterinarskog tehničara da to učine umjesto njega, kao što se stječe dojam iz Vaše izjave. Brankica Crosetti svjesno je usmrtila 46 zdravih pasa koji nisu nikome predstavljali prijetnju. Zakon predviđa za davanje životinjama tvari čije uzimanje izaziva bol, patnju, ozljede, strah ili smrt te za usmrćivanje životinja protivno odredbama članka 9. novčanu kaznu od 50.000,00 do 100.000,00 kn za pravnu osobu, odnosno 10.000,00 do 15.000,00 kn za odgovornu osobu u pravnoj osobi i za fizičku osobu.

Indikativno je za ukupnu sliku zaštite životinja u Hrvatskoj i neshvatljivo i to što ste oslobodili od optužbi Nenada Dekanića koji je Brankici Crosetti nabavio otrov jer on tobože nije znao za što će ona upotrijebiti otopinu T61. Svakom građaninu je logično da nitko ne može osobi koja ne smije usmrćivati pse ''nabaviti'' veliku količinu sredstava za ubijanje pasa, a da ne zna za što bi to osoba mogla upotrijebiti.

Zdrave životinje mogu biti usmrćene od strane veterinara samo u registriranim skloništima za napuštene životinje nakon 60 dana, ako je sklonište ispunilo sve uvjete poput veterinarske skrbi i oglašavanja te ako nema mjesta u skloništu. Zakon ne obvezuje skloništa nego, nažalost, skloništima daje tu mogućnost. Ovo je još jedan slučaj koji pokazuje koliko je važno da se i ta preostala dozvola za ubijanjem ukine.

Ovakvom presudom poručili ste da svatko može slobodno ubiti psa (pa čak i velik broj pasa), što se ionako svakodnevno događa i rijetko koji pojedinac za to bude sankcioniran. Molimo vas da se pitate je li ova presuda dala primjer kako suditi i Vašim kolegama, prešutnim stavom da su to samo životinje i da su njihovi životi bezvrijedni. Da se radi o ubojstvu 46 djece na isti način, ne biste uzeli kao olakotnu okolnost to što se osoba koja ih je otrovala prije toga dobro o njima brinula i redovito ih hranila.

Kada se radi o napuštenim životinjama, svakodnevno zakazuje društvo, zakazuju nadležne institucije, a sada je učinjen i propust da se pravedno sankcionira usmrćivanje 46 života i tako pošalje poruka da se usmrćivanje životinja neće tolerirati, neovisno o ''opravdanjima'' ubojice. Upravo zato neprihvatljivo je osobi koja je u jednom danu usmrtila tako golem broj bespomoćnih napuštenih životinja dosuditi tek simboličnu kaznu, neovisno o psihičkom stanju u kojem se ona nalazila.

Svrha kazne je edukativna i važna je zbog poruke koja se šalje javnosti. Ako je Brankica Crosetti ubila tolike pse i ništa joj se nije dogodilo, zašto bi se onda trebala brinuti osoba koja ne cijepi i ne mikročipira psa te ga baci na ulicu? Vjerojatnije je da će, umjesto zakonom propisane kazne, još dobiti i pohvalu jer nije ubila psa nego ga je ''samo'' napustila. Upravo zato ovom presudom oslobodili ste i sve one koji nekažnjeno napuštaju i ubijaju životinje dok, s druge strane, volonteri ulažu nadljudske napore da spase svaki život.

Ovaj slučaj pokazuje da je sustav zakazao i da se Zakon o zaštiti životinja ne provodi. Ne kažnjavaju se oni koji uzrokuju probleme, odnosno oni koji napuštaju životinje i ne vode brigu o razmnožavanju životinja, ne kažnjavaju se lokalne zajednice koje ne provode programe kastracije i udomljavanja životinja te edukaciju, što je sve propisano Zakonom. Nema ni reguliranja trgovine životinjama, koja se ne prikazuje sramotnom, iako dok se jedne životinje masovno uzgajaju i prodaju, druge umiru na cesti ili ih ubijaju u skloništima.

Kao udruga koja educira javnost o etičnom odnosu prema životinjama te inicira i potiče pozitivne zakonske promjene u zaštiti životinja, po uzoru na naprednije članice EU-a, apeliramo na Vas da svojim radom pridonesete sankcioniranju zlostavljanja i usmrćivanja životinja. Iako su zakonski propisi jasni, njihova provedba, u kojoj se više empatije pokazuje prema zlostavljačima i ubojicama životinja nego prema životinjama, predstavlja obezvrjeđivanje samih tih propisa i nužnosti pravednog sankcioniranja prekršitelja.

Ostajemo Vam na raspolaganju za suradnju u budućim postupcima vezanima uz kršenje zakonskih propisa koji se odnose na zaštitu životinja.

Srdačan pozdrav,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Zagreb, 19. prosinca 2014.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting