13.12.17. Mučenje i ubijanje životinja u lovu

| More

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću
n. r. gđa Vera Magdić–Bižanović, općinska državna odvjetnica
Trg Alojzija Stepinca broj 3
53 000 Gospić

Predmet: Mučenje i ubijanje životinja u lovu

Poštovana gospođo Magdić–Bižanović,

obraćamo Vam se potaknuti dojavama građana o mučenju životinja tijekom lova, a na temelju informacija s društvenih mreža.

Prema informacijama u objavi Facebook-stranice „Psi laju, a karavane prolaze” od 6. prosinca 2017. godine, J. T. T. iz Gospića objavio je 3. prosinca na svojem Facebook-profilu fotografije i videosnimke iz lova na divlje svinje, načinjene istoga dana.

Na fotografijama se vide ustrijeljena krmača s mladuncima, uz koju pozira J. T. T., te lovčevi psi kako ih još žive napadaju, a uz tu objavu J. T. T. je napisao da se osjeća seksi. Četiri psa koja je J. T. T. koristio u lovu imaju okrvavljenu dlaku i ne može se procijeniti je li krv na njima posljedica napada na divlje svinje ili su i oni sami ranjeni u lovu.

Osim na fotografijama, J. T. T. je lov zabilježio i videosnimkama na kojima se jasno vidi kako njegovi psi, nakon što je divljač ustrijeljena, ali još uvijek živa, napadaju, grizu i trgaju krmaču i njene mladunce. Na snimkama se čuju bolni cvilež krmače i njezinih mladunaca dok u konačnici nisu izdahnuli te režanje i lajanje pasa. Na jednoj snimci, J. T. T. jednom rukom drži divlju svinju za nogu, a drugom rukom mobitelom snima kako njegovi nahuškani psi trgaju živu životinju dok ona cvili u agoniji. J. T. T. snimke popraćuje komentarima: „Evo, ljudi, bez metka.”, „Ovo je san svakog lovca.”, „Bravo, dečki, bravo cure, daj ga, bravo... Ovo je kuja od koje ćeš uzeti štence.” U svojim komentarima koji prate snimke J. T. T. ne pokazuje kajanje zbog počinjenog nedjela ni namjeru da prestane s takvim ponašanjem.

Nakon objave fotografija i videa na Facebook-stranici „Psi laju, a karavane prolaze”, J. T. T. je promijenio postavke svojih objava na Facebooku kako više ne bi bile dostupne javnosti, čime je pokazao da je svjestan kako je postupao nezakonito i kako bi mu navedene objave mogle štetiti, no one su zabilježene na navedenoj stranici. U komentarima lovaca ispod objave uočljivo je da većina lovaca ne osuđuje ovakav način lova ili se tek mlako distancira, a neki otvoreno podržavaju takvo postupanje prema životinjama uz stav da je to normalna lovačka praksa.

Mučenje i ubijanje životinja sankcionira se člankom 205. Kaznenog zakona, a u ovom slučaju prekršene su i odredbe Zakona o lovstvu.

Naime, iako je Zakonom o lovstvu dopušteno loviti sa psima, isti Zakon lov definira ne samo kao odstrijel već kao niz drugih radnji, poput protjerivanja, pri čemu se smiju koristiti psi (čl. 59. Zakona o lovstvu). S druge strane, prema članku 66. istoga Zakona divljač je dopušteno odstrjeljivati samo lovačkim oružjem i lovačkim nabojima koji odgovaraju snazi i otpornosti pojedine vrste divljači koja se lovi (krupnu divljač dopušteno je odstrjeljivati samo zrnom iz dugačkoga lovačkog oružja s užlijebljenim cijevima, a divlje svinje i zrnom iz lovačkog oružja s glatkim cijevima kalibra 10., 12., 16. ili 20.). Dakle, Zakon o lovstvu jasno radi razliku između odstrijela divljači i drugih radnji lova te izričito određuje da se odstrijel koji dovodi do usmrćivanja može poduzeti samo lovačkim oružjem, a ne koristeći pse da „dokrajče” ozlijeđenu životinju.

Iz navedenoga je očito da je J. T. T. svjesno i namjerno zloupotrijebio svoje pse kao sredstvo za počinjenje kaznenog djela jer je neposredno njima usmrtio krmaču i njezine mladunce te je životinje izložio teškom zlostavljanju, nanio im nepotrebne boli i izložio ih nepotrebnim patnjama, čime su ispunjena sva bitna obilježja kaznenog djela mučenja životinja iz članka 205. Kaznenog zakona, a za što je predviđena kazna zatvora do jedne godine.

Javili su nam se mnogi ogorčeni građani, tražeći sankcioniranje prekršitelja zakona, čime bi se djelovalo i preventivno na buduće slučajeve samovolje lovaca i iživljavanja na nesretnim životinjama. Stoga predlažemo da državno odvjetništvo poduzme sve zakonom predviđene radnje i protiv J. T. T. pred nadležnim sudom pokrene kazneni postupak kako bi osumnjičenik bio proglašen krivim i kažnjen po zakonu te kako bi se time u odnosu prema njemu postigla specijalna prevencija za daljnje počinjenje takvih i sličnih kaznenih djela te generalna prevencija u odnosu na sve koji imaju ili su imali namjeru na ovakav okrutan i nehuman način loviti divljač.

Molimo Vas i da nas izvijestite o poduzetom kako bismo prenijeli informacije zainteresiranoj javnosti i medijima te da o nepravilnostima koje uočite tijekom inspekcijskog nadzora, a za koje nije nadležno općinsko državno odvjetništvo, obavijestite relevantne institucije.

Zahvaljujemo, uz srdačan pozdrav,


Luka Oman
predsjednik Udruge


U prilogu:

- preslika fotografija objavljenih na Facebook-profilu J. T. T., a prenijetih na Facebook-stranici „Psi laju, a karavane prolaze” 6. prosinca 2017. godine: http://bit.ly/2B2MPsl
- CD s videosnimkama objavljenih na Facebook-profilu J. T. T., a prenijetih na Facebook-stranici „Psi laju, a karavane prolaze” 6. prosinca 2017. godine: http://bit.ly/2B2MPsl

Zagreb, 13. prosinca 2017.

Odgovor lovne inspekcije od 30. siječnja 2018.

Odgovor lovne ispekcije 1 [ 696.13 Kb ]Odgovor lovne inspekcije 2 [ 533.51 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting