14.02.19. Dopis trgovačkim lancima za držanje živih riba i rakova

| More

Ovaj dopis poslan je sljedećim trgovačkim lancima: METRO Cash & Carry, Plodine, Konzum, Narodni trgovački lanac, Istarski Supermarketi, Ultra gros i SPAR Hrvatska.

Predmet: Držanje živih životinja u trgovinama

Poštovani,

prošloga ljeta obratili smo Vam se povodom kampanje „Poštujmo naše more” koju provodimo u suradnji s međunarodnom organizacijom Eurogroup for Animals, a koju nastavljamo i ove godine.

Naš upit i zamolba bili su vezani za držanje živih životinja (riba i rakova) u trgovinama i trgovačkim lancima. Iako držanje živih životinja za ljudsku konzumaciju nije izrijekom regulirano zakonskim odredbama Republike Hrvatske, Vi kao pravna osoba možete samostalno odlučiti što učiniti glede toga, odnosno hoćete li ribe držati u Vašoj ponudi ili se priključiti našoj kampanji i javno istupiti za njihovu zaštitu.

Vjerujemo da ste svjesni činjenice i da dijelite naše mišljenje da držanje i ubijanje životinja u prostoru trgovine za značajan broj kupaca predstavlja mučan prizor koji ih odbija od kupnje, a za životinje to znači produljenu agoniju i patnju prije teške i nasilne smrti. Vjerujemo da se isto tako slažete da trgovine ne bi trebale biti mjesta gdje će se žive životinje mučiti i ubijati.

Molimo Vas i ovim putem pozivamo da proširite svoju poslovnu etiku i u nju uključite žive ribe i rakove, te unatoč zakonskim manjkavostima pokažete da kao trgovački lanac razumijete i uvažavate nužnost zaštite životinja, ne dozvoljavajući prodaju živih životinja u Vašim trgovinama. Na taj način biste izravno pomogli životinjama i, odbacivši bilo kakvu mogućnost da se sada i u budućnosti u Vašim trgovinama zatočavaju, muče ili ubijaju životinje, dodatno izgradili Vaš ugled kao tvrtke.

U iščekivanju Vašeg odgovora, stojimo Vam na raspolaganju za suradnju i prijedloge, a rado bismo se i našli na kratkom sastanku.

Srdačno,

Bernard V. Franolić

Prijatelji životinja

U Zagrebu, 14. veljače 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting