13.11.20. Ukidanje naplate za udomljavanje pasa

| More

Jedinicama lokalne samouprave
koje zbrinjavaju napuštene pse u
skloništu Veterinarske stanice Pakrac

Predmet: Ukidanje naplate udomiteljima za izlazak psa iz skloništa - informacije; daju se

Poštovani,

obraćamo Vam se iz razloga što Vaša jedinica lokalne samouprave ima sklopljen ugovor o zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja sa skloništem Veterinarske stanice Pakrac. Svjesni da su izdaci koje izdvajate za smještaj napuštenih ili izgubljenih životinja s područja Vaše lokalne zajednice često veliki i predstavljaju Vam financijsko opterećenje htjeli bismo Vas upozoriti na praksu Veterinarske stanice Pakrac da naplaćuje udomiteljima izlazak psa iz skloništa 200,00 kuna.

To možda i ne bi bio problem da se radi o neprofitnom skloništu čiji izdaci se financiraju većim dijelom iz donacija građana, međutim Veterinarska stanica Pakrac posjeduje profitno sklonište koje se u potpunosti financira novcem poreznih obveznika i stvara profit za svoje vlasnike. Tako Veterinarska stanica udomiteljima naplaćuje psa čiji su svi troškovi u potpunosti pokriveni iz budžeta korisnika, odnosno jedinica lokalne samouprave. Time dodatno destimulira udomljavanje napuštenih životinja jer niti jedno drugo sklonište u Republici Hrvatskoj nema takvu praksu i udomitelji nerado plaćaju taj izdatak. Cilj je da se životinje udome što prije i na tome treba aktivno raditi i sklonište i lokalna zajednica, no ovakva praksa direktno odmaže postizanju tog cilja. Pored toga, nije u redu da profitno sklonište naplaćuje građanima nešto što mu je već platila jedinica lokalne samouprave.

Želimo Vam ukazati na dobru praksu skloništa koje imaju veliki postotak udomljavanja, dobar odnosa prema psima i niske iznose isključivo jednokratne naplate po psu pa nam se slobodno javite za dodatne informacije kao i primjere ugovora između skloništa i lokalne zajednice, načina propisivanja uvjeta i kontrole.

Uvijek ponavljamo s razlogom da je najvažnije raditi na rješavanju uzroka problema, a to je neodgovornost skrbnika koji ne vode računa o označavanju i kontroli razmnožavanja te napuštaju životinje i njihove potomke. Stoga je stroga kontrola mikročipiranja svih pasa te promocija i subvencioniranje kastracije skrbničkih pasa i mačaka nužna za smanjenje troškova zbrinjavana napuštenih pasa.

U dobroj namjeri i vjeri da će te spriječiti lošu praksu povezanu sa vama i vašim interesima te novcem vaših građana želimo vam da ostvarite napredak u provedbi Zakona o zaštiti životinja.

S poštovanjem, Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 13. studenog 2020.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting