13.05.21. Poziv za proizvodnju novih veganskih proizvoda

| More

- poslano svim OPG-ovima i proizvođačima

Poštovani,

s veseljem Vam javljamo novi projekt koji smo osmislili uz podršku Ministarstva poljoprivrede s ciljem stvaranja, prezentacije i prodaje Vaših novih veganskih prehrambenih proizvoda te bismo voljeli da u njemu sudjelujete.

Što se projektom od Vas očekuje?

Da osmislite novi veganski prehrambeni proizvod s obzirom na proizvodnju kojom se bavite. Cilj je da proizvod bude biljna inačica nekog proizvoda koji se inače radi sa sastojcima životinjskog podrijetla, a koji će rado pojesti svi, neovisno o načinu prehrane. To znači da bude bez proizvoda životinjskog podrijetla, odnosno bez mesa, jaja, mlijeka i drugih mliječnih proizvoda te meda.

Promocija novih proizvoda koje napravite

Ti novi osmišljeni biljni proizvodi i njihovi proizvođači, odnosno Vi, bit će promovirani na svim društvenim kanalima udruge Prijatelji životinja s ciljem povezivanja s potrošačima, tj. kupcima, tvrtkama, trgovinama, restoranima, slastičarnicama, kafićima, pekarama... Osim putem online aktivnosti, javnost će se educirati o važnosti poljoprivrednog sektora biljnih proizvoda i putem informativnih i zanimljivih jumbo plakata.

Primjeri kako da to učinite

Primjerice, ako se Vaša proizvodnja temelji na uzgoju gljiva, možete napraviti vegansku paštetu od gljiva, burek, pitu, lisnato, pizzu, popečke, juhu ili varivo itd.

Jednako tako od raznog povrća, žitarica i mahunarki mogu se raditi razni proizvodi poput kobasica,
salama, namaza, kao i razna variva, rižota, tjestenina s umakom, gulaša, raznih pita i bureka, pohanaca i mnogo toga drugog. Od mahunarki i žitarica mogu se napraviti i veganski burgeri, hrenovke, paštete, marinirani i/ili pohani odresci, ćevapi, nuggetsi, kebab i drugi slični proizvodi ili jela poput sarmi i punjenih paprika. Također, ako ste orijentirani na proizvodnju tjestenine, možete napraviti raviole ili neku drugu vrstu punjene tjestenine s povrćem, sejtanom, tofuom, veganskom kobasicom, gljivama ili drugim biljnim namirnicama.

Mogu se izraditi razna biljna mlijeka, kao i biljni sirevi, namazi, vrhnja, jogurti, majoneze i druge vrste biljnih mliječnih proizvoda te razna jela od takvih proizvoda poput veganskih lazanja, pizza, sirnica...

Ako se Vaša proizvodnja temelji na uzgoju nekog voća, možete napraviti veganski voćni jogurt, razne pekarske proizvode ili kolače, tortu, palačinke i mnoge druge slastice koje ne sadrže jaja i kravlje mlijeko ili sadrže biljno mlijeko.

Ovo su samo neki od primjera proizvoda, no slobodno možete osmisliti i napraviti bilo koji proizvod ili jelo koji ne sadrži meso, mlijeko, jaja ili med, a za koji smatrate da bi se odlično plasirao na tržište. U sklopu projekta nudimo i dodatno besplatno savjetovanje i podršku, kao i pomoć u svrhu razvoja novih proizvoda i jela.

Dodjela nagrada najboljim proizvodima

Najboljim proizvodima dodijelili bismo i nagrade u rujnu na ovogodišnjem 13. ZeGeVege festivalu održivog življenja, koji će se održati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Za početak je dovoljno da nam javite da ste zainteresirani za sudjelovanje u projektu, a za sva dodatna pitanja smo na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,

Emanuela Poturica
Prijatelji životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting