19.11.21. Predmet: Izmjene Kaznenog zakona - napuštanje životinja kao kazneno djelo

| More

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA I UPRAVE
n. r. g. Ivan Malenica, dr. sc., ministar
Ulica grada Vukovara 49
10 000 Zagreb


Predmet: Izmjene Kaznenog zakona - napuštanje životinja kao kazneno djelo

Poštovani ministre Malenica,

obraćamo Vam se sa zahtjevom da potaknete izmjene Kaznenog zakona s ciljem da se napuštanje životinja, kao čin njihova zlostavljanja koji predstavlja opasnost i za samu životinju i za društvo u cjelini, tretira kao kazneno djelo. Također, smatramo da treba povećati kazne za slučajeve dugotrajnog mučenja životinja kako bi se spriječio zlostavljački odnos prema njima.

Potaknuti brojnim slučajevima teških posljedica napuštanja životinja i za životinje i za lokalne zajednice, predlažemo da se čin svjesnog napuštanja životinja koje osoba drži pod nadzorom i za koju je odgovorna, kao i potomstva te životinje, uvrsti u Kazneni zakon RH kao kazneno djelo.

Napuštanje životinja je izravno zlostavljanje životinja jer radi se o namjernom izlaganju životinje gladi, žeđi, ranjavanju ili smrti od vozila, vrućini i hladnoći te ostalim opasnostima. Građani koji napuštaju životinje svjesni su da im time izravno nanose patnju, bol, pa i smrt. Osim ugroze životinje, izlažu opasnosti i građane u prometu te mogu izazvati teške nesreće koje završavaju i ljudskom pogibelji, uništavaju posjede i nameću lokalnoj zajednici financijski teret zbrinjavanja životinja.

Naime, napuštene životinje problem su gradova i općina koji su zakonski obavezni osigurati osnivanje skloništa za napuštene životinje, informacijske centre za kućne ljubimce, programe kastracija, oglašavanje udomljavanja životinja i edukaciju građana o odgovornom postupanju sa životinjama o kojima skrbe. Mnogi napušteni psi ostaju u skloništu godinama, pa čak i doživotno, što se izravno odražava na narušavanje dobrobiti pasa i povećava troškove dugogodišnje brige za te pse, a to plaća cijela društvena zajednica. Također, imamo i napuštanja domaćih životinja, kao što su nedavni slučajevi napuštenih goveda, koza, ovaca, magaraca, konja i drugih domaćih životinja koje su postale žrtve svojih neodgovornih skrbnika, koji nikada nisu niti prijavljeni, a kamoli sankcionirani.

Zbog svega navedenoga smatramo da je napuštanje životinja kazneno djelo i velik društveni problem koji bi trebao biti kažnjiv zatvorskom kaznom, zbog čega bi trebalo biti uvršteno u Kazneni zakon.

Također, smatramo nužnim da se povećaju kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja iz članka 205. Kaznenog zakona i da se uvede dodatna kategorija kazne za slučajeve dugotrajnog mučenja životinja. Na to nas je potaknuo slučaj višegodišnjeg silovanja pasa, koji je trenutačno završio prvostupanjskom presudom bez mogućnosti veće kazne. Vjerujemo da se slažete da mora postojati razlika u visini kazne s obzirom na dužinu trajanja i težinu kaznenog djela mučenja i ubijanja životinja.

Nastavno na sve navedeno, molimo Vas da potaknete pokretanje izmjene Kaznenog zakona, odnosno da se njegove izmjene i dopune stave u plan zakonodavnih aktivnosti za 2022. godinu.

Unaprijed zahvalni, čekamo Vaše javljanje.

S poštovanjem,
Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 26. listopada 2021.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting