20.12.22. Suosjećanje kao najljepši blagdanski dar

| More

Životinje ne bi trebale biti poklon; savjesna kupovina i pri odabiru blagdanskih jela

- Psi nisu za pod bor; Prijatelji životinja pozivaju sve da ne kupuju, ne nose i ne jedu životinje

foto:Pobjede [ 132.59 Kb ]

Polako ulazimo u mnogima najljepše i najdraže doba godina – vrijeme mira, blagostanja, druženja, darivanja i zajedništva. Peku se kolači, okupljaju se obitelji, ukrašavaju se jelke, kupuju se pokloni, planira se božićna trpeza. Prijatelji životinja podsjećaju da je najbolji dar koji možemo pokloniti sebi i drugima onaj bez cijene, a to je suosjećanje.

Kažu da suosjećanje tijekom blagdanskih dana možemo iskazati na mnogo načina počevši od izbora na blagdanskome stolu: „Za ove blagdanske dane pozivamo sve da ih uistinu provedu u miru i blagostanju, bez ubijenih životinja. Umjesto mesne pečenke, posegnite za onom od sejtana ili biljnog mesa, umjesto fiša od riba iskušajte onaj od gljiva, a i vaši kolači mogu bez problema biti bez mlijeka i jaja. Osim što ćete uživati u finim okusima bez grižnje savjesti, tom ćete gestom pokloniti nekome život.”

Upućuju sve i na činjenicu da životinje nisu darovi za pod bor jer zahtijevaju dugogodišnju odgovornu skrb i svakodnevnu brigu i predanost. Stoga suživot s njima mora biti rezultat promišljene odluke cijele obitelji, a ne nametnut i neželjen poklon.

„Želite li učiniti nešto plemenito za ove blagdane, ne kupujte životinje kao darove nego pomognite napuštenim psima i mačkama da dočekaju Novu godinu zbrinute u toplom domu. Ako ne možete udomiti, uvijek možete pomoći napuštenim šapicama donacijom, donošenjem hrane i dekica ili volontiranjem”, navode iz udruge Prijatelji životinja.

Ukazuju i da nas tijekom hladnijih zimskih dana najbolje grije ona odjeća za koju nitko nije stradao. Zato pri kupnji odjevnih predmeta treba provjeriti deklaracije i uvjeriti se da odjeća ili obuća nema krzna, kože, perja, vune ili svile. Postoji mnoštvo moderne, kvalitetne, atraktivne i povoljne odjeće i obuće koja nije satkana patnjom, a može biti suosjećajan dar.

„Blagdani mogu proteći i u poštovanju prema svim bićima. Ako se pozivamo na ljubav i mir, budimo dosljedni i ne nanosimo bol drugima. Neka nam svima posljednji dani godine proteknu bez nasilja. Pustimo životinje da žive, pomognimo onima kojima je pomoć potrebna i, naravno, imajmo na umu da je slavlje jednako veselo i bez pirotehničkih sredstava!” zaključuju Prijatelji životinja.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting