27.02.23. Redovito ažuriranje podataka o životinjama u Jedinstvenom informacijskom centru

| More

- poslano svim registriranim skloništima

Poštovani,

javljamo Vam se vezano za upis životinja u Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje kojeg je Ministarstvo poljoprivrede pustilo u rad 2020. godine i koji je namijenjen skloništima kako bi informacije o svim takvim životinjama u Republici Hrvatskoj bile objedinjene na jednome mjestu.

JIC, osim što omogućava praćenje populacije napuštenih životinja, omogućava potencijalnim udomiteljima da na istom mjestu pronađu ljubimca za udomljenje te saznaju o njemu sve bitne informacije. Svrha Jedinstvenog informacijskog centra je pružiti sve relevantne, točne, potpune i ažurne podatke.

Redovan upis u JIC svih pasa čim dođu u sklonište te redovito ažuriranje njihovih podataka zakonska obveza za sva skloništa, a navedena obveza dodatno je potvrđena u pravilniku o skloništima. Upis broja mikročipa i obavljene kastracije potvrđuje ujedno i poštivanje zakonske obveze označavanja i kastracije.

Zbog toga je iznimno važno da sva skloništa upisuju sve životinje pod svojom skrbi, kao i sve podatke o njima koji su propisani Zakonom o zaštiti životinja. Osim prvotnog upisa životinje, posebno je bitno ažurirati sve podatke o njima uključujući kastraciju, koja je obvezna, kako bi podaci u JIC-u odgovarali stvarnosti.

Podsjećamo na mogućnost da se vaša interna baza podataka spoji s bazom JIC-a što su neka skloništa i učinila, stoga provjerite s tvrtkom koja za Ministarstvo održava JIC (Pardus d.o.o.) je li to i za vas izvedivo.

Vjerujem da znate da ako se udomljavaju štenci koji zbog svoje dobi nije moguće kastrirati prije udomljenja da i za njih vrijedi obveza kastracije koju mora riješiti sklonište kada štene navrši dob primjerenu za kastraciju.

Svjesni smo da je ažuriranje podataka zahtjevan posao stoga zahvaljujemo svim skloništima koja redovito ažuriraju sve podatke o svim životinjama pod svojom skrbi i time poštuju zakonske obveze i daju veću šansu svojim štićenicima za udomljenjem.

S poštovanjem,

Lorena Herceg Ilijaš
Koordinatorica projekata

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting