30.03.23. Ljubavi naše uhate

| More

Poziv svima u Hrvatskoj da ne kupuju kuniće i ostale životinje pred Uskrs: životinje nisu igračke

- 1. 4. 2023., Jelačićev trg, 10 h: akcija „Udomljavanje je fora”; psi koji traže dom, program za djecu

Akcija „Udomljavanje je fora” pod temom „Ljubavi naše uhate” održat će se u subotu 1. travnja 2023. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 10 do 14 sati. Na edukativni događaj u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba te u suradnji s Prijateljima životinja i Udrugom za pomoć zečevima i kunićima „Zecovi“ dobrodošli su svi, a posebno oni najmlađi.

Svi posjetitelji moći će dobiti korisne informacije vezane za kućne životinje i udomljavanje, ali i pomaziti neke od štićenika Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Ove godine naglasak događaja je na odgovornom udomiteljstvu budući da će biti održan ususret Uskrsu, kada neodgovorni građani najčešće nepromišljeno nabavljaju kuniće, piliće i druge životinje kao igračke za djecu. Kada uvide da se o njima ne mogu ili ne žele više brinuti, najčešće ih odmah nakon Uskrsa ili prije godišnjih odmora izbacuju na cestu, gdje većinom stradaju. Kunići, psi i mačke nisu predmeti i igračke za djecu, nego novi članovi obitelji koji zahtijevaju ljubav i brigu još mnogo godina nakon Uskrsa.

„U Hrvatskoj ima veliki broj napuštenih pasa i mačaka, ali i kunića. Tko ima uvjete za skrb o kuniću može ga udomiti od Udruge „Zecovi“ i drugih udruga koje skrbe o njima, no prije toga treba dobro razmisliti, jednako kao i prije udomljenja pasa i mačaka. Naime, i kunići na dnevnoj bazi trebaju kvalitetno vrijeme provedeno s njima, ljubav i odgovornost, dobre uvjete držanja, kontrolu razmnožavanja i veterinarsku skrb tijekom cijeloga života”, naglašavaju Prijatelji životinja.

Iza dolaska svake životinje u dom treba stajati dobro promišljena odluka, procjena o mogućnostima njezina držanja i pristanak svih članova obitelji. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba tijekom cijele godine, a posebice tijekom proljeća i ljeta, ima pune ruke posla s odbačenim leglima pasa i mačaka koji ponekad čekaju i godinama priliku da ih netko udomi kao novog člana obitelji.

Stoga je udomljavanje napuštenih životinja ne samo nužno nego i fora s obzirom na to da udomljavanjem spašavamo dvije životinje: onu koju smo udomili i onu koja će stići na mjesto udomljene. „Udomljavanje je dobro djelo, spašavanje života nedužnom biću i pružanje obiteljskog doma onima koji su ga izgubili zbog neodgovornih građana”, ističu Prijatelji životinja. Poručuju da se ljubav ne kupuje i pozivaju sve da udome neku od tisuća napuštenih životinja koje čekaju u skloništu.

Iako Zakon o zaštiti životinja sve skrbnike obavezuje na kontrolu razmnožavanja kućnih ljubimaca, dio njih na tu se obavezu oglušuje. U sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420 000 mačića, a kuja i njezino potomstvo 67 000 štenaca, zbog čega se kastracija smatra najučinkovitijim načinom kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te odgovornim činom.

Više informacija o akciji „Udomljavanje je fora” može se pronaći na Facebook eventu.

udomljavanje je fora 2023 [ 93.60 Kb ]

Vezane teme

kunić Pika, patuljasta ženkica [ 130.32 Kb ]pile [ 119.54 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting