11.07.06. Kastrirati i udomiti, a ne ubijati

| More

Prijatelji životinja reagiraju na okrutno rješavanje problema napuštenih pasa u romskim naseljima

10. srpnja 2006. javio nam se Vid Oršus iz romskog naselja Trnovec blizu Čakovca kako bi nas izvijestio da naselje obilaze veterinari s dva djelatnika MUP-a iz Čakovca te odvoze pse. Veterinari su bili u naselju dvaput prošli tjedan i svaki put odvezli šest-sedam pasa koji nisu cijepljeni protiv bjesnoće. Od vlasnika su zatražili da potpišu kako dobrovoljno daju pse, a na upit što će dalje biti s psima, odgovorili su kako rade svoj posao, izbjegavajući konkretni odgovor. Romi kojima su psi oduzeti tvrde kako veterinari odmah eutanaziraju pse u Veterinarskoj stanici Čakovec. Nažalost, ovaj problem se ponavlja iz godine u godinu u romskim naseljima, bez da ga je Međimurska županija dosad pokušala riješiti na human i civiliziran način.

Iako veterinari prema Zakonu o veterinarstvu i Pravilniku o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bjesnoće kod životinja mogu zatvoriti pse za koje se sumnja da bi mogle bolovati od bjesnoće, nezakonito je njihovo usmrćivanje neposredno nakon hvatanja. Naime, prema Pravilniku o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bjesnoće kod životinja, životinja za koju se sumnja na bjesnoću mora biti smještena u desetodnevnu karantenu, za vrijeme koje mora biti povrgnuta trokratnom kliničkom pregledu. Tek nakon desetodnevne karantene, ako se utvrdi sumnja na bjesnoću, životinja se smije eutanazirati. U protivnom, pas se treba ponuditi vlasniku, koji je dužan platiti troškove karantene i cijepljenja, a ukoliko vlasnik ne želi psa, tek tada se može ponuditi na daljnje udomljavanje ili, u slučaju da se u zakonski propisanom roku ne nađe udomitelj, može biti eutanaziran.

Neprihvatljivo je da odgovorni za problem napuštenih životinja iskorištavaju neupućenost Roma u zakonske odredbe i necijepljene pse, koji nisu krivi za svoju nesretnu sudbinu, usmrćuju nakon oduzimanja, kršeći pritom relevantne zakonske propise. Zahtijevamo da veterinari koji su pse oduzeli izvijeste javnost što su napravili sa svakim pojedinim psom, jesu li radili po zakonu i gdje se trenutno nalaze psi, koji bi još uvijek trebali biti u karanteni. Sramotno je da Međimurska županija umjesto da Romima, koji u okviru svojih mogućnosti brinu o lutalicama koje napuštaju neodgovorni građani, omogući besplatno cijepljenje pasa, oduzima pse kako bi bili ubijeni protivno željama Roma.

Međimurska županija i Grad Čakovec su dužni prema Zakonu o veterinarstvu (čl. 17.8.) riješiti problem lutalica i napuštenih životinja financiranjem programa kastracije, izgradnjom skloništa za napuštene životinje i organiziranjem udomljavanja te kažnjavanjem neodgovornih vlasnika koji pse prepuštaju na milost i nemilost ulici, a ne instant usmrćivanjem neželjenih životinja.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting