Spriječen pokušaja krijumčarenja papagaja u Hrvatsku

| More
Državljanin Srbije pokušao u Hrvatsku prokrijumčariti papagaje

GP 'Batina' – Dana 11. studenoga 2006. Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture, u suradnji s Carinom i Policijom, na Graničnom je prijelazu 'Batina' spriječila pokušaj krijumčarenja zaštićenih vrsta papagaja iz Srbije u Republiku Hrvatsku.

Ptice je u ranim jutarnjim satima državljanin Srbije, u pretincu za dokumente osobnog automobila i rukavima jakne, pokušao prokrijumčariti u Republiku Hrvatsku.

Viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture Željko Vuković izvršio je determinaciju ptica, te utvrdio kako je riječ o devet primjeraka tri zaštićene vrste papagaja: kraljevski papagaj, kozica papagaj i pjevajući papagaj, koje je državljanin Srbije umotao u najlonske čarape, kako bi iste tijekom krijumčarenja bile što mirnije.

Inspektor zaštite prirode izvršio je i prosudbu tržišne vrijednosti ovih egzotičnih ptica, koje bi u Republici Hrvatskoj dosegle cijenu od oko 3.750,00 kn.

Kako ovaj prekršitelj Zakona o zaštiti prirode za uvoz zaštićenih vrsta papagaja nije imao potrebito dopuštenje Ministarstva kulture, inspektor mu je izdao prekršajni nalog s kaznom od 7.000,00 kuna, dok su ptice oduzete i zbrinute u Državni azil za zaplijenjene zaštićene životinje u Ruščici.

Papagaj u azilu Ruscica [ 41.88 Kb ]Zaplijenjeni papagaji [ 36.17 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting