04.06.07. Zlostavljanje krava na Bio Farmi d.o.o.

| More

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
Veterinarska inspekcija
Stanka Vraza 4
42000 Varaždin

Predmet: Prijava zlostavljanja krava na Bio Farmi d.o.o.

Poštovani,

temeljem dojave građana o stravičnim uvjetima u kojima se drži veliki broj krava na farmi BIO FARMA d.o.o. u Cestici Križovljanskoj, Križovljan Grad bb, vlasnika Ivana Hudoletnjaka, članovi udruge Prijatelji životinja obišli su navedenu farmu i uvjerili se u katastrofalno zdravstveno stanje životinja i uvjete u kojima se one drže, o čemu svjedoče i priložene fotografije.

Prema informacijama koje smo dobili na farmi nije zaposlena osoba veterinarske struke niti se takvu osobu zove kad postoji kakav zdravstveni problem, tako da bolesne životinje nitko ne liječi. Umiranje krava nije rijetkost i tada ih radnici po nalogu vlasnika farme zakopavaju u blizini farme o čemu se također ne obavještava ni veterinare ni službu za zaštitu okoliša.

Krave su članovi Udruge zatekli na pašnjaku koji se nalazi preko puta farme. Životinje su u zapuštenom stanju i vrlo mršave sa jasno vidljivim kostima zdjelice i rebrima, mnogima od njih po tijelu otpada dlaka do te mjere da ostaju površine gole kože.

Članovi Udruge su osobito ostali šokirani zdravstvenim stanjem krave obilježene markicom: MPSVG HR 0 02500 5164, kojoj oba roga urastaju u lubanju, nekoliko centimetara iznad očiju, a okolina obje rane inficirana je ličinkama muha; kod krave obilježene markicom: MPSVG HR 0 5778 prisutna su kožna oboljenja koja se manifestiraju gubitkom dlake i crvenilom kože; mnoge krave imaju kožna oboljenja po gornjoj strani vrata koja izgledom podsjećaju na šugavost; kod nekih smo životinja naišli i na deformacije papaka do kojih dolazi zbog neredovitog obrezivanja i općenito zanemarivanja i nebrige.

Sama farma je u vrlo zapuštenom, derutnom stanju. Prostor za spremanje hrane je prazan s tek nešto malo ostataka krmiva koje je u fazi truljenja. U stražnjem dijelu farme nalazi se hala, čija je unutrašnjost vrlo mračna, a u kojoj se nalaze junice i telići u vrlo teškom zdravstvenom stanju – 'u remontu' kako to radnici u svom žargonu nazivaju. Telići su vrlo letargični, a glave i tijela telića prekriva su šugom. Sve životinje ovdje borave na golom betonu prljavom od izmeta, a kako su pojilice neispravne te iz njih curi voda, pod je vrlo sklizak. Rečeno nam je da padovi nisu ovdje rijetki. Životinje nisu imale nikakvu hranu na raspolaganju i gurale su se i posrtale oko hranilica očekujući od nas hranu. Na pitanje zašto te junice nisu vani s ostalima, Članovi Udruge su dobili odgovor da su ovdje 'u remontu' i da ni inače nikada nisu bile vani, tako da su divlje i nitko ih se ni ne usuđuje voditi van.

U jednoj hali zatečeno je nekoliko vezanih krava od kojih je jedna bila prikopčana na aparat za mužnju. U istoj hali nalaze se i dva konja u vrlo malom ograđenom prostoru, na golom betonu, a odmah do njih i nekoliko telića.

Temeljem svega gore navedenog sumnjamo u počinjenje niza prekršaja i to prema čl. 4. st.2. t.16., zatim prema čl. 40. i čl. 44. Zakona o zaštiti životinja (NN broj 135/06); kao i kršenje čl. 5., čl. 6. i čl. 7. st.2 Pravilnika o načinu postupanja sa životinjskim lešinama i otpadom životinjskog podrijetla te o njihovom uništavanju" (NN 24/03).

U skladu sa svime ovdje navedenim, molimo Vas da izvršite žurnu inspekciju Bio Farme d.o.o. u Cestici Križovljanskoj te intervenirate u korist zaštite zanemarivanih i zlostavljanih životinja, a odgovorne kaznite u skladu s novim Zakonom o zaštiti životinja.

Molimo Vas da nas o okončanju postupka obavijestite pismenim putem na našu adresu te prijavu proslijedite ostalim nadležnim inspekcijama.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

U Zagrebu, 4. lipnja 2007.

U privitku:
- fotografije krava s Bio Farme d.o.o. na CD zapisu i razvijene

Krave na Bio Farmi 5 [ 207.25 Kb ]Krave na Bio Farmi  4 [ 173.29 Kb ]Krave na Bio Farmi 6 [ 124.87 Kb ]Krave na Bio Farmi 3 [ 222.59 Kb ]Krave na Bio Farmi 1 [ 154.08 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting