06.12.07. Za trajno proglašenje rezervata dupina

| More

Ministarstvo kulture
Uprava za zaštitu prirode
Gdin Zoran Šikić
Savska cesta 41
fax: 4866100
10000 Zagreb

Predmet: Zahtjev za proglašenjem trajnog rezervata za dupine kod Malog Lošinja

Poštovani gospodine Šikić,

temeljem naših prethodnih zahtjeva za zabranu zatočavanja i iskorištavanja dupina u Republici Hrvatskoj u bilo koje svrhe, obraćamo Vam se još jednom, a glede zaštite dupina u rezervatu kod Malog Lošinja.

Upoznati s činjenicom da je rezervat za dupine od strane Uprave za zaštitu prirode proglašen 26. srpnja 2006. godine na vremenski rok od tri godine, ovim putem Vas molimo da trajno proglasite rezervat za dupine. Naime, svjesni velikog dugoročnog interesa kojeg bi ova odluka imala za Hrvatsku, lokalnu zajednicu, ali i za sve zemlje na području Mediterana, držimo da je donašanje ovakve zakonske regulative nešto od prioritetne važnosti za Republiku Hrvatsku.

Osim toga, rezervat dupina kod Malog Lošinja, gledajući dugoročno, mogao bi biti od značajnog ekonomskog interesa za Republiku Hrvatsku budući da bi nedvojbeno pridonio zaštiti područja pod rezervatom te razvitku turizma. 'Promatranje dupina' je sve popularnije među turistima koji u sve većem broju dolaze u Hrvatsku, privučeni upravo očuvanim prirodnim ljepotama i baštinom Hrvatske, ali i odnosom kojeg Hrvatska ima prema zaštiti mora i dupina te ostalih morskih sisavaca.

Ovakva odluka bila bi u skladu s jasnom međunarodnom potporom i voljom velike većine hrvatskoga naroda, koji je odlično prihvatio proglašenje ovog rezervata te daje bezrezervnu potporu zaštiti i očuvanju dupina u Jadranskom moru.

U skladu sa svim ovdje navedenim, molimo Vas da rezervat dupina kod Malog Lošinja što prije proglasite trajnim zaštićenim područjem u kojem će biti zabranjeno bilo kakvo iskorištavanje prirodnih bogatstava Hrvatske na ovom području. Također Vas molimo da, po mogućnosti još ove godine, donesete i javnosti već najavljenu zabranu zatočavanja dupina u Republici Hrvatskoj u bilo koje svrhe.

Udruga Prijatelji životinja uz veliku potporu javnosti nastavit će kampanju 'Hrvatska - zemlja prijatelja dupina' dok se ne ostvari zabrana zatočavanja dupina i trajno proglasi rezervat za dupine kod Malog Lošinja u interesu zaštite morskih sisavaca i Republike Hrvatske.

U očekivanju Vašeg pozitivnog odgovora i pružajući Vam punu potporu u Vašim nastojanjima zaštite dupina i ostalih morskih sisavaca, primite srdačne pozdrave.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting