Veganska prehrana - prednost za djecu
Ohrabrivanje djece da od samog početka dobro jedu imat će na njih pozitivan učinak u budućnosti, te utjecati na zdravlje, težinu i manje odlaženje liječniku. Nažalost, s obzirom na različite poruke koje dobivamo od medija, stjecanje točne informacije može predstavljati znatan izazov.
U svibnju 1998. tiskano je sedmo izdanje knjige dr. Spocka pod nazivom Odgoj i njega djeteta. Dr. Spock u njoj preporučuje vegansku prehranu za djecu. To je potaknulo odavno zakašnjelu raspravu o znanstvenim i praktičnim pitanjima optimalne prehrane za djecu. Ovaj dokument je pripremljen od strane nutricionista kako bi se osvrnuo na tri glavna područja: prednosti veganske prehrane, sigurnost veganske prehrane i planiranje obroka za djecu.
PREDNOSTI VEGANSKE PREHRANE
Povrće, žitarice, voće, mahunarke i orasi su optimalna hrana za djecu. Budući da su bogati složenim ugljikohidratima, bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima predstavljaju temelj prehrambenih navika koje podržavaju zdrav život. Istraživanja pokazuju da odrasli koji konzumiraju voće i povrće su oni koji su ga konzumirali tijekom djetinjstva.1 Evo nekih dugoročnih prednosti prehrane bazirane na biljkama:
- Rasprostranjenost hipertenzije među vegetarijancima je otprilike 1/3 do 1/2 u odnosu na ne-vegetarijance.2-4 Jedno istraživanje je otkrilo hipertenziju kod 22% svejeda te kod samo 7% vegetarijanaca. Među crnačkim stanovništvom SAD-a rasprostranjenost je bila 44% među svejedima i 18% među vegetarijancima.4 Usvajanje vegetarijanske i još više veganske prehrane znatno snižava krvni tlak kod normalnih ljudi i ljudi koji pate od hipertenzije.5-9
- Razine kolesterola su znatno manje kod vegetarijanaca.10-13 Vegetarijanska prehrana smanjuje razinu kolesterola u krvi u velikoj mjeri.14-17 Jedna studija16 pokazuje da se ukupna razina kolesterola kod ljudi koji su slijedili vegetarijansku prehranu smanjila za 24,3%.
- Stopa raka među vegetarijancima je za 25-50% manja od prosjeka stanovništva, čak i nakon reguliranja pušenja, indeksa tjelesne mase i socioekonomskog položaja.18-19 Jedna studija je pokazala da ljudi koji uključuju velike količine voća i povrća u svakodnevnu prehranu imaju niže stope raka pluća, dojke, debelog crijeva, mjehura, želuca, usta, grkljana, gušterače i crvuljka u usporedbi s ljudima koji izbjegavaju takvu hranu.20
- Pretilost uvelike pridonosi mnogim teškim bolestima, a mnogo je manje uobičajena među vegetarijancima u usporedbi s cjelokupnim stanovništvom.21,22 Vegetarijanci su prosječno oko 10% mršaviji od svejeda.3,4,11,21-24
- Prehrana temeljena na biljkama može pospješiti prvu menstruaciju, za koju je u epidemiološkim studijama pokazano da je povezana sa smanjenim rizikom raka dojke.
- Voće i povrće sadrži antioksidacijske tvari kao što su vitamin C, vitamin E i karotenoidi, koji štite stanice od oksidacije i koji su povezani s smanjenjem rizika od raka i drugih zdravstvenih problemima.27 Smatra se da velika količina kemijskih sastojaka koji se nalaze u raznom voću, povrću, žitaricama, mahunarkama i orasima štiti od bolesti srca i raka.28
SIGURNOST VEGANSKE PREHRANE
S obzirom na ove prednosti, zadovoljava li veganska prehrana primjereno prehrambene zahtjeve djece? Odgovor je jasan: da. Prema dokumentu Američke nutricionističke udruge o vegetarijanskoj prehrani,29 'prikladno planirana veganska prehrana zadovoljava prehrambene zahtjeve dojenčadi, djece i adolescenata i razvija normalan rast'.
U jednoj studiji, testovi razvoja djece pokazali su da umna starost vegetarijanske djece premašuje dobnu starost za preko jednu godinu, a srednja vrijednost IQ-a bila je dosta iznad prosjeka, što dokazuje i razvoj mozga.30
Većini roditelja je lako osmisliti vegansku prehranu koja ima dovoljno bjelančevina, kalorija, vitamina i minerala. Posljednjih godina još je lakše pridržavati se pravila veganske prehrane budući da su proizvodi obogaćeni kalcijem, vitaminom D i vitaminima B skupine dostupni u većini trgovina hranom. Primjerice, obogaćeni narančin sok sadrži 350 mg kalcija u 225 g soka, s 36-38% apsorpcijskog djela, u usporedbi s 32% apsorpcijskog udjela kod kravljeg mlijeka.34 Narančin sok također osigurava dostatne količine folne kiseline, vitamina C, kemijskih sastojaka bez masti ili kolesterola. Vegetarijanske hrenovke, burgeri, obogaćena sojina i rižina mlijeka, vegetarijanske delikatese i druga hrana je isto tako dostupna.
Kalorije, bjelančevine i sve ostale prehrambene potrebe lako se mogu zadovoljiti veganskom prehranom nadopunjenom vitaminom B12.
- Kalcij - Neki od najboljih izvora su obogaćena sojina i rižina mlijeka, obogaćeni sok od brusnica, naranče ili jabuke, lišće gorčice i repe, kelj, prokulice, šećerni sirup, tofu prerađen kalcijevim sulfatom i tempeh. Pokazalo se da je apsorpcija kalcija iz ovih jela izvrsna.34
- Vitamin D - Vitamin D se obično proizvodi u tijelu nakon izlaganja kože suncu. Ako se djeca ne izlažu redovito suncu ili žive u sjevernim krajevima, dostupna su im obogaćena hrana i dodaci (npr. uobičajeni multivitamini).
- Bjelančevine - Prehrana koja se crpi iz raznih biljnih izvora lako zadovoljava potrebe za bjelančevinama i pruža sve neophodne aminokiseline i to bez namjernog kombiniranja ili 'nadopunjavanja bjelančevina', dok je god unos kalorija prikladan. Dobri izvori bjelančevina su, primjerice, kuhani grah, tofu, sojin jogurt, tempeh, seitan, orasi, sjemenke i žitarice.
- Kalorije - Izražena je neutemeljena zabrinutost da će povećani obujam, kojeg pruža određena hrana u veganskoj prehrani, izazvati sitost djeteta prije nego što je unijelo dovoljno kalorija. Obujam obroka, uključujući neke rafinirane proizvode od žita, mogu smanjiti oguljeno i kuhano povrće. Orasi i maslaci od sjemenki, avokado, sušeno voće i dodane masti (npr. biljna ulja) mogu pružiti dodatne koncentrirane kalorije bez obujma.
- Vitamin B12 - Vitamin B12 proizvode mikroorganizmi. Biljna hrana sadržava nedovoljno malo ovog vitamina, no on se lako može dobiti iz obogaćenih namirnica tim vitaminom poput zobenih pahuljica, sojinog mlijeka, hranjivog kvasca, biljnim mesom i salamama ili pak dodacima prehrani poput multivitamina. Na proizvodima zna umjesto B12, pisati 'cyanocobalamin' ili 'cobalamin' u popisu sastojaka.
- Željezo - Prehrana koja se sastoji od povrća, voća, žitarica, mahunarki i oraha pruža dovoljno željeza.35-40 Konzumiranje hrane bogate vitaminom C, kao što je narančin sok, s hranom bogatom željezom pojačava upijanje željeza. Neka hrana, kao prokulice i drugo tamnozeleno lisnato povrće, prirodno je bogata željezom i vitaminom C. Drugi izvori željeza uključuju zobene pahuljice, kruh, tjesteninu, rižu, soju, grašak i šećerni sirup. Mliječni proizvodi imaju izuzetno niske količine željeza i mogu smetati ravnoteži željeza, pogotovo kod vrlo male djece.
- Cink - Dobri izvori uključuju mahunarke, orahe i zobene pahuljice pojačane cinkom.
Reference:
- Krebs-Smith SM, Cook DA, Subar AF, Cleveland L, Friday J, Kahle LL. Fruit and vegetable intakes of children and adolescents in the United States. Arch Pediatr Adolesc Med 1996;150:81-6.
- Ophir O, Peer G, Gilad J, Blum M, Aviram A. Low blood pressure in vegetarians: the possible role of potassium. Am J Clin Nutr 1983;37:755-62.
- Melby CL, Hyner GC, Zoog B. Blood pressure in vegetarians and non-vegetarians: a cross-sectional analysis. Nutr Res 1985;5:1077-82.
- Melby CL, Goldflies DG, Hyner GC, Lyle RM. Relation between vegetarian/nonvegetarian diets and blood pressure in black and white adults. Am J Publ Health 1989;79:1283-8.
- Rouse IL, Armstrong BK, Beilin LJ, Vandongen R. Blood-pressurelowering effect of a vegetarian diet: controlled trial in normotensive subjects. Lancet 1983;1:5-10.
- Rouse IL, Belin LJ, Mahoney DP, et al. Nutrient intake, blood pressure, serum and urinary prostaglandins and serum thromboxane B2 in a ontrolled trial with a lacto-ovo-vegetarian diet. J Hypertension 1986;4:241-50.
- Margetts BM, Beilin LJ, Armstrong BK, Vandongen R. A randomized controlled trial of a vegetarian diet in the treatment of mild hypertension. Clin Exp Pharmacol Physiol 1985:12:263-6.
- Margetts BM, Beilin LJ, Vandongen R, Armstrong BK. Vegetarian diet in mild hypertension: a randomised controlled trial. Br Med J 1986;293:1468-71.
- Lindahl O, Lindwall L, Spangberg A, Stenram A, Ockerman PA. A vegan regimen with reduced medication in the treatment of hypertension. Br J Nutr 1984;52:11-20.
- West RO, Hayes OB. Diet and serum cholesterol levels: a comparison between vegetarians and nonvegetarians in a Seventh-day Adventist group. Am J Clin Nutr 1968;21:853-62.
- Sacks FM, Ornish D, Rosner B, McLanahan S, Castelli WP, Kass EH. Plasma lipoprotein levels in vegetarians: the effect of ingestion of fats from dairy products. JAMA 1985;254:1337-41.
- Fisher M, Levine PH, Weiner B, et al. The effect of vegetarian diets on plasma lipid and platelet levels. Arch Inter Med 1986;146:1193-7.
- Burslem J, Schonfeld G, Howald M, Weidman SW, Miller JP. Plasma apoprotein and lipoprotein lipid levels in vegetarians. Metabolism 1978;27:711-9.
- Cooper RS, Goldberg RB, Trevisan M, et al. The selective lowering effect of vegetarianism on low density lipoproteins in a cross-over experiment. Atherosclerosis 1982;44:293-305.
- Kestin M, Rouse IL, Correll RA, Nestel PJ. Cardiovascular disease risk factors in free-living men: Comparison of two prudent diets, one based on lacto-ovo-vegetarianism and the other allowing lean meat. Am J Clin Nutr 1989;50:280-7.
- Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW, et al. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? Lancet 1990;336:129-133.
- Hunninghake DB, Stein EA, Dujovne CA, et al. The efficacy of intensive dietary therapy alone or combined with lovastatin in out patients with hypercholesterolemia. New Engl J Med 1993;328:1213-9.
- Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R, Eilber U. Mortality pattern of German vegetarians after 11 years of follow-up. Epidemiology 1992;3:395-401.
- Thorogood M, Mann J, Appleby P, McPherson K. Risk of death from cancer and ischaemic heart disease in meat and non-meat eaters. Brit Med J 1994;308:1667-70.
- Block G. Epidemiologic evidence regarding vitamin C and cancer. Am J Clin Nutr 1991;54:1310S-4S.
- Pixley F, Wilson D, McPherson K, Mann J. Effect of vegetarianism on development of gallstones in women. Br Med J 1985;291:11-2.
- Frentzel-Beyme R, Claude J, Eilber U. Mortality among German vegetarians: first results after five years of follow-up. Nutr Cancer 1988;11:117-26.
- Burr ML, Batese J, Fehily AM, Leger AS. Plasma cholesterol and blood pressure in vegetarians. J Human Nutr 1981;35:437-41.
- Rouse IL, Armstrong BK, Beilin LJ, Vandongen R. Vegetarian diet, blood pressure and cardiovascular risk. Aust NZ J Med 1984;14:439-43.
- de Ridder CM, Thijssen JHH, Vant Veer P, et al. Dietary habits, sexual maturation, and plasma hormones in pubertal girls: a longitudinal study. Am J Clin Nutr 1991;54:805-13.
- Beaton GH, Bengoa JM. WHO monograph. 1976;62:500-19.
- Jacob RA, Burri BJ. Oxidative damage and defense. Am J Clin Nutr 1996;63:985S-90S.
- Craig WJ. Phytochemicals: guardians of our health. J Am Diet Assoc 1997;97:S199-S204.
- Messina VK, Burke KI. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 1997;97:1317-1321.
- Dwyer JT, Miller LG, Arduino NL, et al. Mental age and I.Q. of predominately vegetarian children. J Am Dietetic Assoc 1980;76:142-7.
- Dagneli PC, van Staveren WA, Vergote FJVRA, et al. Nutritional status of infants aged 4 to 18 months on macrobiotic diets and matched omnivorous control infants: a population-based mixed-longitudinal study. II. Growth and psychomotor development. Eur J Clin Nutr 1989;43:325-38.
- Dwyer JF, Andrew EM, Berkey C, Valadian I, Reed RB. Growth in 'new' vegetarian preschool children using the Jenss-Bayley curve fitting technique. Am J Clin Nutr 1983;37:815-27.
- Kushi M, Kushi A. Macrobiotic Child Care and Family Health. Tokyo, Japan: Japan Publications; 1986.
- Weaver CM, Plawecki KL. Dietary calcium: adequacy of a vegetarian diet. Am J Clin Nutr 1994;59(suppl):1238S-41S.
- Munoz JM. Fiber and diabetes. Diabetes Care 1984;7:297-300.
- Crane MG, Sample CJ. Regression of diabetic neuropathy on total vegetarian (vegan) diet. J Nutr Med 1995, u tisku.
- Roy MS, Stables G, Collier B, Roy A, Bou E. Nutritional factors in diabetics with and without retinopathy. Am J Clin Nutr 1989;50:728-30.
- Schirmer BD, Dix J. Cost effectiveness of laparoscopic cholecystectomy. J Laparoendoscopic Surg 1992;2:145-50.
- McIntyre RC, Zoeter MA, Weil KC, Cohen MM. A comparison of outcome and cost of open vs. laparoscopic cholecystectomy. J Laparoscopic Surg 1992;2:143-50.
- Pixley F, Wilson D, McPherson K, Mann J. Effect of vegetarianism on development of gallstones in women. Br Med J 1985;291:11-2.