15.03.05. Protiv pokolja tuljana u Kanadi

| More

I ove godine Prijatelji životinja skreću pozornost na užasan pokolj 325.000 beba tuljana!

Kanadski komercijalni lov na tuljane je najveći pokolj morskih sisavaca na svijetu. Kanada tijekom ožujka i travnja planira pobiti preko 325.000 tuljana!

Kako bi dignuli glas protiv ovog zločina zbog profita, Prijatelji životinja će se u utorak, 15. ožujka 2005. s početkom u 12 sati priključiti svjetskim prosvjedima prosvjedom ispred Kanadskog veleposlanstva u Zagrebu, Gjure Deželića 4. Tom prigodom prosvjedna nota bit će uručena veleposlanici Stefanie Beck.

U nešto više od tri godine (između 2003. i 2005.), Kanadsko ministarstvo ribarstva i oceana obznanilo je zastrašujuću kvotu za ubijanje od 975.000 beba i odraslih "harfastih" i 30.000 odraslih 'hood' tuljana.

Tijekom 2004. ubijeno je 365.971 tuljana, dok je 283.497 'harfastih' tuljana ubijeno u sezoni 2003. U 2002. lovci na tuljane pobili su preko 312.000 tuljana iako je kvota za ubijanje bila postavljena na 275.000.

Za ove kvote nema nikakvog znanstvenog opravdanja, jer su tehnike brojanja tuljana bile ništa drugo nego slobodna procjena. Nadalje, na svakog ubijenog tuljana, još jedan je ubijen i nestao pod ledom, a ti tuljani nisu ušli u konačan zbroj. Prema kanadskoj vladi ovaj lov neće štetiti populaciji tuljana, no činjenice govore drukčije. Kad su prvi europski istraživači stigli na istočnu obalu Kanade, procjenjuje se da su tamo zatekli 30 millijuna tuljana ('harfasti' tuljani činili su 80% toga broja). Zbog nemarnog lova u prošlosti, Kanada je dopustila da se početkom 1970-ih broj tuljana smanji na 1,8 millijuna. Sada pak tvrde da danas postoji 'zdrava' populacija od 5,2 milijuna tuljana, no istodobno priznaju da nisu napravili temeljitije istraživanje od 1999.

Znanstvenici i stručnjaci za pitanja čovjekovog okoliša pak vjeruju da je lov prijetnja opstanku te vrste. Samo u protekle četiri godine krajnje okrutnim metodama - razbijanjem glave harpunima ili, rjeđe, hicima iz pušaka - ubijeno je preko milijun 'harfastih' tuljana.

Kanadska vlada traži što više načina kako bi profitirala od svog godišnjeg, subvencioniranog pokolja. Trenutno Kanada izvozi tuljanovo (neštavljeno) krzno i kožu, ulje i meso. Zbog nanovo oživjelog modnog trenda, potraga za tuljanovim krznom i kožom naglo je porasla, osobito u Europi. Harpseals.org tako izvješćuje da modni kreatori kao što su Prada i Dolce & Gabbana prodaju odjevne predmete od tuljanova krzna. Kanada je prošle godine prodala neštavljeno krzno u 11 zemalja, od kojih su Norveška, Njemačka, Grenland i Kina kupile najveće količine. U ostale zemlje ubrajaju se još Finska, Danska, Francuska, Hong Kong, Grčka, Južna Korea i Rusija.

Zašto prosvjedovati protiv pokolja tuljana u Kanadi?

Za više informacija o ovom strahovitom pokolju posjetite www.seashepherd.org i www.harpseals.org na kojima možete poslušati poruku američkog glumca Martina Sheena koji se također priključio prosvjedu progovorivši protiv lova na tuljane, kao i vidjeti krvavu foto galeriju te potpisati peticije protiv pokolja tuljana.

Protiv pokolja tuljana u Kanada 1Protiv pokolja tuljana u Kanada 2Protiv pokolja tuljana u Kanada 3Protiv pokolja tuljana u Kanada 4Protiv pokolja tuljana u Kanada 5

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting