Za zabranu cirkusa sa svim životinjama (zatvorena peticija)

| More

Peticija je bila otvorena 2009. godine, kako bi se nakon donesene zabrane držanja divljih životinja u cirkusima, ista zaštita omogućila i domaćim životinjama.

Važnost ove peticije posebno je bila jasna nakon što se u Hrvatskoj pojavili cirkusi sa domaćim životinjama tjerajući ih da izvode razne točke radi "zabave". Iako je preko 30 gradova u Hrvatskoj donijelo zabranu cirkusa sa svim životinjama, neki su cirkusi nastojali izigrati Zakon ujedno i dovevši deve iako se radi o divljim životinjama.

Na sreću, Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine, u zabranjene su i točke s domaćim životinjama u cirkusima. Zahvaljujemo svima na potpisivanju peticije!

Točna stavka Zakona koja se na ovo odnosi glasi:

ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA

DIO OSMI
ZAŠTITA ŽIVOTINJA KOJE SE KORISTE U CIRKUSKIM PREDSTAVAMA, ZA FILMSKA ITELEVIZIJSKA SNIMANJA, IZLOŽBE, SMOTRE, NATJECANJA, PREDSTAVE I U DRUGE SVRHE S CILJEM PREDSTAVLJANJA ŽIVOTINJA

Korištenje životinja u cirkuskim predstavama

Članak 59.

(1) Zabranjeno je držanje životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim predstavama.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, dopušta se držanje i nastupanje domaćih životinja u cirkusima i cirkuskim predstavama u svrhu prikazivanja vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu.

Otvorena je nova peticija za zabranu cirkusa sa svim životinjama.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting