27.05.10. Stop improviziranom zootvoru!

| More

Prijatelji životinja traže zatvaranje improviziranog zoološkog vrta u Zatonu Obrovačkom

Nakon brojnih dojava građana Prijatelji životinja uputili su prijave nadležnim institucijama protiv Milana Anića, vlasnika restorana 'Anita' i improviziranog zoološkog vrta pokraj restorana, zbog ilegalnog držanja privatnog zoološkog vrta te kršenja zakona i pravilnika vezanih uz uvjete držanja i zaštitu životinja.

Prema informacijama i fotografijama građana, u improviziranom zoološkom vrtu zadnjih 10 godina nalazili su se ili se još uvijek nalaze rakuni, rode, nojevi, paunovi, klokani (valabiji), majmuni, dikobrazi (bodljikave svinje), tvor, patke, guske, srne, jeleni, vijetnamske svinje, magarci, poniji, razne ptice i papige, psi - dva haskija (sibirski vuk haski), dva psa pinča... Životinje su smještene u ograđenim betonskim kavezima neprimjerene veličine s obzirom na vrstu, bez adekvatne zaštite od raznih vremenskih uvjeta te bez poticajnog okoliša. Životinje su apatične, ograničene u kretanju premalim životnim prostorom, prisiljene na zatočeništvo u potpuno neprirodnim uvjetima, a upitna je i adekvatnost njihove ishrane i primjerena zdravstvena njega. Kavezi s nojevima najvidljiviji su jer su smješteni odmah uz cestu i najviše izloženi buci prometa.

Građani koji su posjetili restoran 'Anita' i vidjeli tzv. zoološki vrt zgroženi su uvjetima u kojima žive životinje i samom činjenicom da Milan Anić nabavlja sve više egzotičnih životinja. Kako građani smatraju da nadležne institucije već godinama toleriraju postojanje zoološkog vrta zbog toga što je Milan Anić imućan građanin, koji ima dobre veze s čelnim ljudima grada Zadra i županije, Prijatelji životinja traže od institucija da žurno reagiraju kako bi potvrdile da se sankcije provode jednako prema svima koji krše zakone.

Milan Anić od posjetitelja zoološkoga vrta traži dobrovoljne priloge za hranu za životinje i na taj način ostvaruje neoporezivi profit, koji koristi u druge svrhe. Naime, očevici tvrde kako vlasnik hrani životinje otpacima iz restorana i hranom slabe nutritivne vrijednosti, neprimjerenom za pojedinu vrstu.

Prema izjavama vlasnika Milana Anića u medijima, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja nije mu izdalo dozvolu za obavljanje djelatnosti zoološkog vrta, što znači da je ilegalan i krši Zakon o zaštiti životinja (čl. 51 i čl. 52) te da zato, bez obzira na uvjete držanja, treba biti zatvoren. Naime, prema Zakonu o zaštiti životinja, zoološki vrt ne može započeti obavljati djelatnost bez rješenja o udovoljavanju uvjetima koje donosi nadležno tijelo. Stoga su Prijatelji životinja zatražili od Ministarstva da, prema ovlastima navedenima u članku 52. Zakona o zaštiti životinja, zatvori zoološki vrt Milana Anića i odredi adekvatno zbrinjavanje životinja.

Zbog kršenja Pravilnika o uvjetima držanja, načinu označavanja i evidenciji zaštićenih životinja u zatočeništvu (NN 70/09), Prijatelji životinja uputili su i prijavu inspekciji zaštite prirode.

Zgražanjem turista i građana kao i nepoduzimanjem zakonskih mjera za zatvaranje ovog improviziranog zootvora stvara se iznimno loša slika o hrvatskom turizmu i ugledu građana Hrvatske.

Prijatelji životinja protive se držanju životinja u zatočeništvu i postojanju bilo kakvih zooloških vrtova, koje smatraju primitivnim načinom ljudske zabave i stjecanja profita, a ovakvi improvizirani zootvori sramotni su u 21. stoljeću.

Odgovor:

Odgovor [ 154.08 Kb ]

Vezane teme

Zoo u Zatonu Obrovačkom 2Zoo u Zatonu Obrovačkom 1Zoo u Zatonu Obrovačkom 3

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting