26.07.10. Ubijeni piton na Pelješcu

| More

INSPEKCIJA ZAŠTITE PRIRODE
Vesna Daničić, inspektorica
vesna.danicic@min-kulture.hr

Predmet: Zahtjev za nalaženjem i sankcioniranjem vlasnika ubijenog pitona na Pelješcu

Poštovana gospođo Daničić,

obraćamo Vam se na temelju prijave koju smo 26. srpnja 2010. podnijeli Inspekciji zaštite prirode protiv Eugena Uvodića i Kreše Frankovića iz mjesta Prapratno na poluotoku Pelješcu zbog mučenja i ubijanja mrežastog pitona.

Kako su njih dvojica pronašla mrežastog pitona u kući Krešimira Frankovića, a bez saznanja odakle je zmija došla, očito se radi o životinji koja je imala neodgovornog vlasnika.

Naime, ljudi koji kupuju egzotične životinje za kućne ljubimce najčešće nemaju dovoljno znanja niti osviještenosti o potrebama pojedinih životinjskih vrsta, a životinje poput zmija su poseban problem kako rastu, jer svojom veličinom prerastaju veličinu terarija. Držanje u većem terariju i svi drugi potrebni uvjeti predstavljaju znatan financijski trošak, što je vjerojatno i bio razlog ostavljanja u prirodi mrežastog pitona na Pelješcu. Time mogu nastati brojni problemi u ekosustavu, a životinja je izložena i opasnostima od needuciranih pojedinaca, kao što se na kraju dogodilo i s nesretnim pitonom, kojega su dvojica muškaraca mučila, ranjavala i na kraju ubila odsijecanjem glave sjekirom. Za ovakvo nasilje izravno je odgovoran vlasnik pitona, koji je svojim neodgovornim ponašanjem ugrozio samog pitona, druge životinje i ljude.

Kako postoji bojazan da vlasnik pitona posjeduje i druge zaštićene vrste životinja, koje bi također mogao pustiti u prirodu, molimo Vas da poduzmete mjere kako biste pronašli i sankcionirali neodgovornog vlasnika ubijenog mrežastog pitona, čime će se spriječiti veće katastrofe. Jednak zahtjev uputili smo Veterinarskoj inspekciji i MUP-u.

Ujedno Vas molimo da nas izvijestite pismenim putem o provedenim mjerama, kako bismo mogli prenijeti informacije zainteresiranoj javnosti i medijima. Zahvaljujemo Vam na suradnji.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik udruge Prijatelji životinja

U Zagrebu, 26. srpnja 2010.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting