06.11.10. Neki umiru putujući

| More

Prijatelji životinja organiziraju prosvjed protiv transporta životinja

- Treću godinu za redom aktivisti ukazuju na užase dugih transporta životinja na posljednje odredište prije klanja

Većina ljudi nije svjesna kako životinje tijekom transporta, često na velike udaljenosti bez odmora i iskrcavanja, u svim vremenskim uvjetima, doživljavaju užase koji prethode klanju prema kojem putuju. Iz kamiona se na odredištu iskrcavaju uplašene, gladne i žedne životinje, ranjene, polomljenih udova. Mnoge ostaju ležati u kamionima u vlastitim fekalijama, često ugušene zbog međusobnog gaženja u pretrpanim kamionima, zbog vrućine ili pak smrznute zbog hladnoće

Hrvatska nema sve uvjete za transport i tranzit životinja, s obzirom da joj nedostaju odmorišta za životinje i odgovarajući granični prijelazi, no ceste su svejedno pune pretrpanih kamiona. Na granici životinje znaju čekati i po deset sati iako se jedino u iznimnim uvjetima smiju zadržati do dva sata. Mučna putovanja životinja koje se prevoze iz Europske unije često traju i nekoliko dana. Transport živih životinja potpuno je nepotreban, neetičan i okrutan te bi kao takav trebao biti u potpunosti zabranjen.

Kako bi skrenuli pozornost na neprovođenje zakonskih propisa i okrutnu stvarnost životinja u transportu, aktivisti udruge Prijatelji životinja će u dugoj prosvjednoj povorci u subotu 06. studenoga 2010. s Trga maršala Tita stići na Trg bana Jelačića u Zagrebu u 12 sati i izvesti performans u kojemu će maskirani aktivisti u transportnom vozilu simbolično prikazati patnju životinja na cestama Europe te koliko je dug i mučan njihov put od farme do klaonice.

Procjenjuje se da se godišnje diljem Europe prevozi više od šest milijuna životinja dulje od osam sati.

Takvo dugotrajno izlaganje životinja teškim uvjetima transporta rezultira iznimno visokom razinom psihičkog i fizičkog stresa, a posljedice su malaksalost, iscrpljenost, ozljede i smrt. Stoga mnoge zemlje, pa tako i Hrvatska, uvode različite stupnjeve regulacije uvjeta transporta životinja u svoja zakonodavstva. No, sama praksa pokazuje poražavajuću istinu o mnogim neodređenim terminima unutar zakonskih odredbi i njihovu neučinkovitost. Prijatelji životinja zato smatraju kako Europska unija i Republika Hrvatska trebaju bez odlaganja pooštriti postojeće zakonske regulative. Prije svega, treba ograničiti maksimalno dozvoljeno trajanje putovanja životinja na ne više od osam sati te nakon toga u potpunosti zabraniti transport životinja.

Iako su životinje u transportu u Hrvatskoj donekle zaštićene zakonskim propisima, u praksi se zakonske odredbe ne provode. S time se slažu i brojne udruge i ustanove okupljene u međunarodnoj kampanji 'Handle with Care', pokrenute od strane World Society for the Protection of Animals (WSPA). Nužne su daljnje zakonodavne promjene i puno bolje kontrole provođenja zakona, ali i bolja osviještenost građana o tome da se konzumacijom mesa i mesnih prerađevina postaje naručitelj patnje te da svaki pojedinac može odbiti sudjelovati u tome.

Stravične i poražavajuće statistike o transportu živih životinja:

Prijatelji životinja naglašavaju kako je najefikasniji način da se svaki pojedinac založi za zabranu transporta životinja prelazak na bezmesnu prehranu. Vlastitim odabirom prehrane koja isključuje namirnice životinjskog podrijetla, poboljšava naše zdravlje i čuva okoliš, izravno smanjujemo patnju životinja u transportu.

Film o transportu životinja 'Neki umiru putujući' može se vidjeti na YouTube kanalu Prijatelja životinja www.youtube.com/afcroatia.

Pogledajte fotogaleriju s prosvjeda ovdje.

Prosvjed protiv transporta životinja 2010.  15 [ 225.10 Kb ]

Vezane teme

Krava na hrvatskoj granici [ 68.27 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting