06.01.11. Zbog skijanja na ulicu

| More

I početkom godine mnoge životinje prestaju biti članovi obitelji

- Prijatelji životinja upozoravaju na povećan broj napuštanja životinja i pozivaju na udomljavanje

Iako se tijekom blagdana upućuju želje za mirom, suosjećanjem i brigom za sve one koji su slabiji i nemoćniji, poslije novogodišnje proslave često se zaboravlja na one koji su u nevolji i kojima treba naša pomoć. Ružna i neetična praksa ovih dana, koja predstavlja i posebnu vrstu zlostavljanja, je napuštanje životinja prije odlaska građana na odmor.

U malobrojnim skloništima za napuštene životinje više nema mjesta za prihvat novih životinja, a odlaskom građana na skijanje broj napuštenih životinja se povećava. Iako je takvih napuštanja manje nego u ljetnim mjesecima, jednako je nezamislivo da netko uplati skijanje za cijelu obitelj, a ne pobrine se za čuvanje psa pod svojom skrbi, koji je jednako tako bio dio obitelji koja ga je napustila.

Napuštenim životinjama, osim opasnosti od udarca automobila, gladi i žeđi, zbog velikih hladnoća prijeti i smrzavanje. Kako je napuštanje životinja kažnjivo novčanom kaznom do 15 tisuća kuna, pozivamo građane da prijavljuju napuštanje životinja kao i da ne kupuju životinje već da udomljavaju napuštene pse i mačke.

Treba podsjetiti i na zakonsku obavezu mikročipiranja svih pasa, koja je na snazi. Obavezno mikročipiranje svih pasa pomaže vraćanju izgubljenih pasa njihovim skrbnicima i povećava mogućnost kažnjavanja neodgovornih građana.

Prijatelji životinja iznova upozoravaju na sramotnu situaciju u Hrvatskoj vezano uz problem kroničnog nedostatka skloništa za zbrinjavanje napuštenih životinja kao i programa kastracije, udomljavanja i edukacije.

S obzirom da istječu četiri godine od stupanja na snagu Zakona o zaštiti životinja te dvije godine otkad je prošao rok u kojemu su lokalne zajednice trebale riješiti zbrinjavanje i skrb napuštenih životinja, Prijatelji životinja pozivaju u subotu, 15. siječnja 2011. u 11 sati, na prosvjed za izgradnju skloništa i sustavno zbrinjavanje i udomljavanje napuštenih životinja od strane lokalnih zajednica, koje na to obavezuje Zakon o zaštiti životinja.

Vezane teme

Napusteni pas [ 92.96 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting