10.01.11. Smjena straže s konjima

| More

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ZAGREBA
Kaptol 5
10000 Zagreb

Predmet: Smjena straže s konjima

Poštovani,

obraćamo Vam se povodom Smjene straže s konjima koju ste kao Turistička zajednica grada Zagreba, u suradnji s ustanovom Academia Cravatica, organizirali 2. siječnja 2011. godine, a u kojoj su sudjelovala četiri konja.

Ruta kretanja odreda Počasne satnije, prema najavi, određena je sljedećim postajama: od sjedišta Počasne satnije – Dolac 2 te rutom Tkalčićeva–Krvavi most–Radićeva–Kamenita vrata do Trga sv. Marka, što je prilično dug put (jednim dijelom i strm po tada zaleđenom asfaltu) za konje. Dodatnu poteškoću u okviru navedene Smjene čini i dodatna buka za konje – topovskim pucnjem, s obzirom da je ceremonija počela u 12 sati, nakon pucnja Gričkog topa.

Opseg frekvencija koje konji mogu registrirati mnogo je širi od ljudske sposobnosti sluha, tako da primjerice konj čuje i ultrazvučne frekvencije. Osim što konji zvukove čuju drukčije od nas, oni imaju vrlo jak emocionalni odgovor na sve senzoričke informacije koje primaju. S obzirom da su konji plahe i vrlo osjetljive životinje kod kojih već glasan govor izaziva nelagodu i strah, a strah, kao što je poznato, aktivira mehanizam bijega (od percipirane opasnosti), njihovo stavljanje u apsolutno neprirodne i neprikladne uvjete poput navedenog događanja lako može rezultirati panikom i ozljedama konja (uslijed padova na skliskoj, zaleđenoj asfaltnoj podlozi), a posljedično i ozljedama jahača i gledatelja kao i ostalih sudionika u prometu. Osim činjenice da je u civiliziranom ljudskom društvu izlaganje konja neprimjerenim situacijama i izvorima zvuka koji su za njih prejakog intenziteta apsolutno nepotrebno i nedopustivo, podložno je i zakonskom sankcioniraju prema čl. 260 Kaznenog zakona te prema odredbama Zakona o zaštiti životinja.

Kao Turistička zajednica grada Zagreba pozvani ste da zaštitite životinje sukladno čl. 4, st. 2., t. 11. Zakona o zaštiti životinja kojim se, između ostaloga, zabranjuje korištenje životinja za predstave kada one kod životinja izazivaju bol, patnju, strah ili ozljede, što sve upućuje na nužnost da iz organizacije navedenog i svih drugih sličnih događaja izostavite životinje.

U srpnju 2010. godine u suradnji s ustanovom Academia Cravatica pokrenuli ste projekt Smjena straže te time pokušavate, kao što navodite, promovirati Zagreb kao prijestolnicu kravate. Ta, kako navodite 'iznimna kulturna i povijesna vrijednost' zaista ne mora biti promovirana kao 'atrakcija' uz konjsku stražu, s obzirom da je u Europi a i šire posljednjih desetljeća, kako jača animalistička svijest, sve izraženiji trend razvijanja jednog novog pristupa konjima koji odnos čovjeka prema tim izuzetno emocionalnim i inteligentnim životinjama postavlja na sasvim drugi nivo, dakle, iznad sebičnih interesa pojedinaca željnih vlastite promocije po cijenu zdravlja i slobode drugog živog bića. Osim toga, smatrajući da se kvalitetan i turistima zanimljiv program bez svake sumnje može ostvariti i na etički prihvatljiviji način, te apsolutno bez dovođenja u opasnost životinja, ljudi i imovine, pozivamo Vas da kao predstavnici Turističke zajednice grada Zagreba iz planiranog programa odmah isključite konje te da upravo takvom humanom gestom, koju će i turisti sigurno znati cijeniti, pridonesete razvoju Hrvatske kao civiliziranog društva visokih etičkih vrijednosti.

Molimo Vas da nas izvijestite o svojoj odluci, kako bismo o tome informirali zainteresirane građane i medije.

S poštovanjem,

Luka Oman
Prijatelji životinja

Na znanje:

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting