11.06.11. Postani kum psu iz skloništa!

| More

Akcija 'Udomljavanje je fora' nastavlja se: štićenici skloništa za napuštene životinje trebaju svoje kumove

- Poziv građanima da pomognu napuštenim životinjama kroz individualni angažman i pronalazak udomitelja

Skloništa za napuštene životinje u Hrvatskoj prepuna su neželjenih, odbačenih životinja, prepuštenih neizvjesnoj sudbini i nedostatku trajnog doma. Njihov broj će se zbog neodgovornosti građana povećati, što opterećuje ionako već pretrpana skloništa i smanjuje kvalitetu života životinja koje čekaju udomljenje.

Iako svaki građanin nema uvjeta za udomljavanje psa, može kroz kumstvo pomoći pojedinoj životinji da pronađe novi dom. Kumstvo je izvrsna prilika da se pojedinci zainteresirani za spašavanje pasa brinu o njima posjećujući ih u skloništu, pružajući im privremeni smještaj i tražeći im trajni dom.

Kum/a može izabrati jednog psa iz skloništa o kojemu će aktivno brinuti šećući ga, družeći se s njim i pokušavajući mu naći udomitelja. Na taj način svaki pas dobiva više šanse za život u domu, gdje će biti novi član obitelji, umjesto boravka u skloništu, što bi trebalo biti samo privremeno i kratkotrajno rješenje. Kumovi također mogu pružiti psu privremeni dom dok mu se traže trajni udomitelji, kako bi pas dobio priliku da se socijalizira, privikne na život izvan skloništa i lakše podnese vrijeme do udomljavanja u novu obitelj.

Kumovi će dobiti certifikat s imenom svojega štićenika iz skloništa, a svojim zalaganjem za život jednoga psa ujedno daju priliku za život drugim napuštenim psima koje treba skloniti s ulice u sklonište. Za kumstvo se mogu javiti građani iz cijele Hrvatske, a udruga Prijatelji životinja upućivat će građane u skloništa najbliža njihovom mjestu stanovanja.

Poziv na udomljavanje, ali i na kumstvo psima iz skloništa, građani će dobiti na događanju 'Udomljavanje je fora', koje organiziraju Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja. 'Udomljavanje je fora' održat će se u subotu, 11. lipnja 2011. od 9 do 15 sati na Trgu bana Jelačića. Na informativnim štandovima građani će moći dobiti sve informacije o udomljavanju i kumstvu.

Ujedno će se podsjetiti građane kako 13. lipnja 2011. istječe rok do kojega svi psi u Hrvatskoj moraju biti mikročipirani. Nakon tog roka, propisanog Pravilnikom o označavanju pasa, pojedinci koji se neće pridržavati ove zakonske obaveze mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 2000 do 6000 kuna.

Prekobrojan broj napuštenih životinja, koje nisu izabrale biti odbačene i neželjene, traži od svih nas dodatni trud kako bi te životinje dobile priliku za novi dom. Fora je udomiti psa ili mu pomoći u udomljavanju kroz kumstvo, jer je spašavanje života nedužnom biću plemenito djelo, za koje udomljena životinja ostaje doživotno zahvalna.

Kako u cijeloj Hrvatskoj kronično nedostaju programi udomljavanja, nadamo se da će ovakve akcije potaknuti ostale lokalne zajednice na slične projekte i aktivno djelovanje, sukladno zakonskim odredbama.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting