Uskrsni vege recepti
Povrtna jaja
Sastojci: za žuti dio: 1 - 2 mrkve, 1-2 žlice škrobnog brašna ili agar agar, 1 žličica biljnog margarina, dva prstohvata soli, 1,5 dl vode; za bijeli dio: 1 šalica prosa, 200 g cvjetače (brokula/peršin/celer), 3,5 šalice vode, 100 g svježeg tofua, muškatni oraščić, 1 žlica biljnog margarina, 3-4 prstohvata soli
Priprema: Mrkvu narezati na kolute te je kuhati sa sredstvom za želiranje, solju i malo vode. Kada omekša, izmiksati i smjesi dodati margarin. Od mlake smjese od mrkve oblikovati male kuglice. Kuhati proso s cvjetačom 25 minuta na laganoj vatri (nakon što zakuha). Dodati margarin, začine i miksani tofu. Dok je toplo, od dobivene smjese napraviti više ovalnih ploški. U svaku staviti jednu kuglicu napravljenu od želatinizirane mrkve te je omotati bijelom smjesom i oblikovati u formu jaja. Poslužiti na listovima zelene salate, uz umak od hrena.
Pečenka
Sastojci: 2 komada od 0,5 kg svježeg sejtana, umak od soje, senf, češnjak, 5 dl ulja, sol, papar; za prilog: 1 kg krumpira
Priprema: Komade sejtana prerezati po dužini na pola i marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 5 dl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći 1 sat. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade.
Pašticada od sejtana
Sastojci: 200 g sejtana, 100 g suhih šljiva, 50 g suhih marelica, 200 g sjeckanih pelata, 2 dl umaka od rajčice, 1 poriluk, vlasac, origano, bosiljak, kurkuma, sol, ulje za prženje
Priprema: Sejtan izrezati na kockice i popržiti. Suho voće preliti vodom i kuhati dok ne ostane 1/4 vode. Samljeti štapnim mikserom. U drugoj posudi zagrijati maslinovo ulje, popržiti poriluk, dodati pelate i umak od rajčice te mljeveno voće i začine. Pustiti da se malo kuha i na kraju dodati prženi sejtan. Gotovu pašticadu preliti preko kuhane tjestenine.
Uskrsne slane palačinke
Sastojci (za 10 palačinki): 1,5 šalica sojinog mlijeka, 1/2 šalice obične ili mineralne vode, 2 šalice brašna T-850, 1/4 žličice soli, korica limuna, 3 žličice praška za pecivo, ulje za prženje; za namaz: 300 g svježeg tofua, 1/2 sojinog vrhnja, 2-3 režnja češnjaka, 1 žlica maslinovog ulja, 2 žlice sitno nasjeckanog mladog luka, 1 žlica limuna, 1/2 žlice suhe slatke i/li ljute paprike, 1/4 žličice soli
Priprema: Pomiješati mlijeko i vodu, prašak za pecivo i sol, pa postupno dodavati brašno i na kraju naribanu koricu limuna. Smjesa treba biti malo gušća nego kod palačinki s jajima. Prije pečenja smjesu ostaviti da odstoji barem 20 munuta. Ispeći palačinke. Na malo maslinovog ulja kratko propirjati češnjak i mladi luk. Dodati izmrvljeni tofu i kratko pirjati. Ostaviti da se ohladi. Pomiješati limunov sok, papriku i sojino vrhnje. Po želji dodati sol, sve sastojke dobro izmiksati i premazati palačinke.
Umak od hrena
Sastojci: pola korijena hrena, jedno sojino vrhnje (250 ml), sok pola limuna, mažuran, vlasac, sol i papar po želji
Priprema: Hren naribati, pa pomiješati s ostalim sastojcima. Ostaviti da stoji nekoliko sati.
Proljetna juha od mladoga graška i tjestenine
Sastojci: 4 mlade mrkvice, 1 korijen peršina, 1 manji poriluk, 1 šalica graška (svježeg ili iz staklenke), ½ šalice sitne tjestenine, maslinovo ulje, 1 kocka za juhu od povrća, 1 l vode, peršin, vlasac, sol, papar
Priprema: Povrće nasjeckati. Pirjati poriluk na maslinovom ulju, dodati mrkvu, korijen peršina i kocku za juhu, pa pirjati još par minuta. Dodati grašak i vodu. Kada provri, dodati tjesteninu i začiniti. Kuhati dok tjestenina ne omekša, a na kraju posuti juhu sjeckanim peršinom i vlascem.
Pinca
Sastojci: 1 kg glatkog brašna, 40 g svježeg kvasca, 200 g margarina, 220 g šećera, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, pola žličice kurkume, 5 dl sojinog mlijeka, korica 1 naranče, 1 čašica ruma, pola šalice grožđica, 3 žlice jabučnog sirupa
Priprema: U zdjelici izmrviti kvasac, dodati pola žličice šećera i 1 dl mlakog sojinog mlijeka. Ostaviti na toplome 15-ak minuta da se diže i zapjeni. Prosijati brašno, dodati šećer, vanilin šećer, sol, kurkumu, narančinu koru. U to dodati kvasac, otopljeni margarin i ostatak toplog mlijeka. Smjesu dobro izmijesiti sve dok površina ne postane glatka. Tijesto zatim prebaciti u pobrašnjenu posudu, pokriti krpom i ostaviti da se diže najmanje 8-10 sati ili preko noći. Grožđice staviti da omekšaju u malo posoljene vode. Nakon dizanja, u tijesto dodati ocijeđene grožđice, razdijeliti ga na tri jednaka dijela i oblikovati kugle. Svaki komad posebno staviti na papir za pečenje i ponovno ostaviti dizati. Nakon nekoliko sati na svakoj lopti tijesta napraviti tri duboka reza s gornje strane od sredine prema dolje u tri smjera i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, oko 45 minuta. Kad je gotovo, još vruće preliti jabučnim sirupom.
Integralna pletenica s kaduljom i sjemenkama
Sastojci: 400 g integralnog pšeničnog brašna, 400 g glatkog brašna tip 550, 2 žličice morske soli, 2 vrećice kvasca, 1 žličica šećera, malo manje od 4 dl tople vode, maslinovo ulje, 15-tak listića kadulje, sjemenke suncokreta, lana i sezama
Priprema: Kvasac, šećer i decilitar tople vode pomiješati i pričekati da se kvasac podigne. Integralno brašno usuti u zdjelu u kojoj ćete raditi kruh. Dodati dignuti kvas, 3-4 žlice maslinova ulja, nasjeckane listiće kadulje, sjemenke suncokreta, lana, sezama te možda još decilitar tople vode. Tijesto zamijesiti i pritom paziti da ne bude tvrdo, već mekano i lagano ljepljivo. Ostaviti da se diže jedan sat, poklopljeno alu-folijom i zamotano u krpu. Nakon toga dodati bijelo brašno i malo manje od dva decilitra tople vode. Tijesto dobro izraditi rukama, pa ga opet pokriti i ostaviti da se diže. Nakon pola sata do sat vremena, ovisno o tome koliko se tijesto dignulo, premijesiti ga i podijeliti na tri dijela. Spojiti ih na jednom kraju i plesti kao pletenicu. Pletenicu staviti u pleh, premazati je po vrhu maslinovim uljem, posuti sjemenkama i još pokojim listićem kadulje u komadu. Peći u pećnici na 180°C s ventilatorom (odnosno na 200°C, bez ventilatora) otprilike 45 minuta i još 15 minuta na 150°C.
Buhtle
Sastojci: 500 g glatkoga brašna, 1 dl ulja, 1 žličica soli, 1 žlica šećera, 2-3 dl sojinog mlijeka, limunova korica, 1 svježi kvasac, malo sojinog mlijeka, 2 žličice šećera; pekmez, šećer u prahu
Priprema: U šalicu staviti 2 žličice šećera, izmrviti kvasac, preliti toplim mlijekom i ostaviti da se diže na toplome mjestu. Umiješati dobivenu smjesu u brašno. Dodati sol, šećer, ulje, limunovu koricu i sojino mlijeko prema potrebi, pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se ponovno diže. Kad se tijesto udvostruči, razvaljati ga u pravokutnik iz kojega se režu mali pravokutnici. Na svaki staviti žličicu gustog pekmeza i zaviti u buhtlu. Pritom dobro pritisnuti krajeve da se ne otvori prilikom pečenja i složiti u nauljeni lim. Pustiti da se diže još oko 30 minuta. Peći 30 minuta na 200°C. Kad se ohladi, posuti šećerom u prahu.