Psi vegetarijanci

| More
Može li pas biti vegetarijanac?

Mora li pas, kojeg svrstavamo u skupinu životinja mesojeda, obvezno jesti meso i hoće li se razboljeti ako ga hranimo drugom bezmesnom hranom? Pretražujući stručnu i znanstvenu literaturu, gotovo nema radova koji se bave tim pitanjem, piše o ovoj zanimljivoj i aktualnoj temi dr.sc. Damir Žubčić u časopisu Vegeterra. Jedno ozbiljno istraživanje izvršeno je u 33 države SAD-a i Kanadi. U jednogodišnjemu razdoblju anketirani su vlasnici i promatrano je tri stotine pasa. Neznatno više od polovine toga broja bile su ženke, 167 životinja bilo je čistokrvne pasmine (najviše terijera i retrivera), a čak 65,3 posto životinja su vegani (psi koji ne samo da nisu jeli meso nego ni mlijeko i mliječne proizvode, ni jaja), dok su ostali vegetarijanci. Psi su bili različite dobi: oko četvrtina do treće godine, četvrtina do šeste, četvrtina do devete godine i četvrtina dobi od desete do devetnaeste godine. Od svih pasa čak ih je 76 posto bilo u skupini dobro do odlično zdravlje.

Pas ubija u prirodi jer se tako prehranjuje, i kad on to sam radi to je prirodno. No, kad čovjek drži psa u svojoj kući i hrani ga, glupo je i nepotrebno ubiti kravu da bi taj pas jeo. Kad čovjek
kolje i ubija, potpuno je svejedno pojede li on dobiveno meso sam, počasti li prijatelje ili nahrani svoje kućne ljubimce.

Životinje koje su najmanje polovinu svoga života bile na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani u 85 posto slučajeva bile su odličnog zdravlja! Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da ni jedan pas koji je najmanje tri godine bio vegan ili najmanje četiri godine vegetarijanac nije imao smanjenu funkciju štitnjače, što je čest poremećaj u 'normalno' hranjenih pasa.

Vitamini i minerali

Na osnovi tih podataka moramo ustvrditi da su psi vegetarijanci i odjelito vegani vrlo dobroga zdravlja, rijeđe obolijevaju, i to u poznijoj dobi, od bolesti koje su česte u pasa normalno hranjenih (kožne, srčane, artritis, hipotiroidizam i dr.).

Možemo pretpostaviti da ljudi koji svoje kućne životinje hrane zdravom hranom nisu pušači, više se kreću, psećoj hrani dodaju vitamine i minerale, koje veterinari preporučuju bez obzira na vrstu prehrane pasa, a životinje žive u mirnijem obiteljskom okružju. Koliki je utjecaj tih čimbenika na zdravlje pasa treba još utvrditi, ali je nesumnjivo da uz zdravu hranu i oni pridonose zdravlju kućnog ljubimca.

Kao što smo rekli, bez obzira kakav bio način njihove prehrane, kućne životinje bi morale redovito uzimati vitaminsko-mineralne dodatke. Stoga i vegetarijanska odnosno veganska hrana za pse i mačke, kao i sve gotove hrane, sadrži dodane vitamine i minerale. Vani (u inozemstvu) već duže vrijeme postoji gotova vegetarijanska odnosno veganska hrana za pse i mačke. Bez većih problema, pas može i u kućnoj radinosti biti vegan, no mačka koju želimo hraniti tako da iz njenih obroka izostavimo i jaja i mlijeko mora dobivati enzime, koji se pak također nalaze u gotovoj veganskoj hrani za mačke.

Kod nas je dostupna visoko kvalitetna kompletna veganska hrana za pse i mačke talijanske tvrtke Ami.

Treba razumjeti i shvatili da je pas zdrav i sretan i kad ne jede meso. Čovjek bi trebao dati jednako pravo na život svim životinjama bez razlike.

Vezane teme

Svinja i pas [ 42.28 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting