Što je s kalcijem?
Općenito gledano, struktura svjetske prehrane pokazuje da su zemlje u kojima ljudi unose velike količine kalcija ujedno i zemlje gdje ljudi konzumiraju izuzetno velike količine proteina životinjskog podrijetla, poput Sjedinjenih Država i Sjeverne Europe. Te iste zemlje bilježe gotovo najveću učestalost fraktura uzrokovanih osteoporozom, bolešću koju karakteriziraju slabe i porozne kosti. 'Odnos između konzumacije proteina životinjskog podrijetla i učestalosti fraktura u raznim društvima jednako je jak kao i veza između raka pluća i pušenja' kaže Colin T. Campbell, profesor prehrambene biokemije sa sveučilišta Cornell.
Konzumacija proteina životinjskog podrijetla koji sadrži visok postotak amino kiselina sa sumporom, tjera organizam da na neki način suzbije učinak tih amino kiselina. Organizam to čini oslobađanjem kalcija iz kostiju, doslovce kroz mokraću. Robert Heaney, profesor medicine na Creighton University School of Medicine i pobornik konzumacije velike količine mliječnih proizvoda, ipak priznaje da njegovo istraživanje pokazuje da je 'daleko najvažnija odrednica' brzine povećanja koštane mase u mladih žena, ne količina kalcija koju uzimaju, nego koliko kalcija konzumiraju u odnosu na protein životinjskog podrijetla. Što se više proteina konzumira, mora se uzimati i više kalcija kako bi se nadoknadio njegov gubitak. Nažalost, većina ljudi u SAD-u i Sjevernoj Europi jede više nego dvostruku količinu preporučene dnevne doze proteina, te četiri do pet puta veću količinu proteina nego što je potrebno - od čega je 70 posto životinjskog podrijetla. Dobar dan, osteoporozo.
Iako mnogi ljudi smatraju kalcij korisnim sastojkom prehrane zbog zaštite kostiju, priča o kalciju znatno je složenija. Tako dvanaestogodišnja studija provedena na Harvardu na uzorku od 78.000 žena pokazuje da su žene koje su najviše kalcija dobivale iz mliječnih proizvoda slomile više kostiju nego žene koje su rijetko konzumirale mlijeko. Slične rezultate pokazala je i studija provedena u Sydneyju u Australiji na starijim muškarcima i ženama, gdje je veća konzumacija mliječnih proizvoda bila povezana s povećanim rizikom fraktura. Oni koji su konzumirali najveću količinu mliječnih proizvoda bili su izloženi otprilike dvostruko većem riziku frakture kuka u usporedbi s onima koji su konzumirali manje mliječnih proizvoda. Rezultati studije provedene na djevojkama u pubertetu, u dobi od 12 do 18 godina, pokazali su da količina kalcija koju su uzimale nije imala nikakvog utjecaja na razvoj mineralne gustoće kostiju (BMD) u godinama kad žene razviju između 40 i 60 posto svoje koštane mase.
Ono što je značajno za osteoporozu jest da znanstvena literatura sadrži cijeli niz proturječnih zaključaka o kalciju koje tek treba uskladiti. Postoje studije koje pokazuju da vegani ili gotovo-vegani imaju manju mineralnu gustoću kostiju (BMD) od ljudi čija prehrana uključuje sve namirnice i vegetarijanaca koji konzumiraju mliječne proizvode i jaja. Doktor T. Colin Campbell koautor je studije koja pokazuje da Kineskinje koje žive u provincijama gdje je konzumacija mliječnih proizvoda slaba imaju niži BMD nego žene u provincijama gdje se konzumiraju veće količine mliječnih proizvoda. Nije se, međutim, pokazalo da su te žene bile podložnije osteoporozi.
Istina je da nitko ne zna koja je odgovarajuća količina kalcija koju trebaju uzimati vegani. Ako se uzme u obzir koliko se malo u stvari zna, ako ste vegan vjerojatno vam neće škoditi da konzumirate preporučenu dnevnu količinu kalcija. Dobri veganski izvori kalcija su razno povrće poput raštika, brokula, kelj, a ti su i napitci kojima je dodan kalcij poput soka od naranče, te sojinog i rižinog mlijeka (provjerite sastojke na pakiranju).
Spriječavanje osteoporoze
Osteoporoza bijesni zapadom, i naši stariji sugrađani slamaju kičmu i kukove češće nego ikada prije. Uvriježena mudrost nas uči da ne konzumiramo dovoljno kalcija i ne vježbamo dovoljno, da previše pušimo ili pijemo previše kave, ili ako smo žene da imamo manjak estrogena. Detaljnijom analizom dokaza pokazuje se da su sve ovo samo dodatni faktori, dok se glavni krivac nalazi negdje drugdje. Bantu žene starije od 60 godina nemaju osteoporozu, iako gube ogromne količine kalcija, obzirom da u prosjeku imaju po desetero djece, te da svako doje po 14 mjeseci. Njihova prehrana uključuje 440 mg kalcija dnevno, što je polovica naše preporučene dnevne doze. Zaštićene su jer jedu svega 50 g proteina dnevno. Kad se presele u civilizaciju i povećaju konzumaciju proteina razviju osteoporozu. Ovaj mehanizam je još jasniji ako se analizira eskimska dijeta. Eskimska prehrana bogata je proteinom (250 do 400 g dnevno) i obiluje kalcijem (2000 mg dnevno). Međutim, usprkos izuzetnoj fizičkoj aktivnosti Eskimi bilježe jednu od najvećih učestalosti osteoporoze.
Ove dvije oprečne kulture - bantu i eskimska, ilustriraju učinak prehrane bogate proteinom na osteoporozu. Amonijak i urea (produkti razgradnje proteina) izazivaju izlučivanje kalcija urinom, proces koji još nije posve objašnjen. U zadnjih 25 godina ova pojava bila je sve češće znanstveno dokumentirana, ali vrlo slabo objavljivana. Jedna dugoročna studija zabilježila je manjak kalcija u osoba koje su dnevno konzumirale 75 g proteina usprkos dnevnom unosu 1400 mg kalcija. Zaključak autora Allen i dr. je: 'Naši podaci ukazuju da to prehrana bogata proteinom uzrokuje manjak kalcija usprkos više nego dovoljnoj količini njegova unosa. Čini se da je osteoporoza nezaobilazna posljedica nastavka konzumacije prehrane bogate proteinom.'
Milijuni Amerikanaca boluju od osteoporoze, koja je uzrokom 190.000 fraktura svake godine. Petnaest tisuća žena svake godine umre od posljedica frakture kuka. Usprkos tim podacima, osteoporoza je nepoznanica u mnogim zemljama svijeta s izuzetkom zapada, gdje se konzumira dva do tri puta više proteina nego što je potrebno. Čini se da je osteoporoza bolest kronično prekomjernog unosa proteina prehranom.
Mliječna industrija potrošila je milijune dolara na pokušaj promoviranja ideje da je unos kalcija prehranom ključan faktor u sprečavanju osteoporoze. Ovo, međutim, nije ništa više od promidžbene kampanje u interesu mliječne industrije.
Jedan znanstveno potvrđen način sprečavanja osteoporoze i povećanja mineralne gustoće kostiju (BMD-a), bez obzira na to da li ste vegetarijanac, vegan ili jedete sve zove se vježbanje pomoću utega. Studije na ljudima koji vježbaju pomoću utega pokazale su značajni porast BMD-a, čak i kod osoba od 70 godina i starijim. (Obratite se doktorici Joyce Vedral, specijalisti za vježbanje koja je razvila program vježbanja pomoću bućica i koja u dobi od 56 godina ima 200% veći BMD od prosječne žene njene dobi, te 130% veći BMD od mlade žene. Uz prehranu redovito vježbanje ključ je dobrog zdravlja tijekom cijelog života.) Kako je prethodno navedeno, dodatni faktori koji utječu na gubitak kalcija su natrij, kofein i duhan.
Zaključak je da jednako kao i nevegetarijanci i vegani često konzumiraju proizvode kojima je dodan vitamin B-12 i kalcij, te hranu kojoj su dodani vitamini, kalcij i drugi sastojci. (Mlijeku se, na primjer, dodaje vitamin D u postupku obrade koja je potrebna da bi ga se pokušalo prilagoditi ljudskoj konzumaciji.)