28.02.15. Udomljavanje je fora: kastracija spašava živote

| More

Poziv građanima na udomljavanje životinja i važnost kastracije povodom Svjetskog dana kastracije

- Simultana akcija u Zagrebu i Virovitici: informiranje o kastraciji u svrhu sprječavanja patnje životinja

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba 'Dumovec' i zagrebački Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, u suradnji s udrugom Laki iz Virovitice, Skloništem za životinje Virovitica, Gradom Virovitica i udrugom Prijatelji životinja, organiziraju akciju promoviranja udomljavanja i kastracije napuštenih i udomljenih životinja, pod nazivom 'Udomljavanje je fora'. Akcija će se održati u subotu 28. veljače 2015., od 9 do 15 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, i od 10 do 12 sati na Trgu kralja Tomislava (ispod sata) u Virovitici, gdje će ju osobno poduprijeti Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice.

Akcija se održava povodom Svjetskog dana kastracije, koji se obilježava 24. veljače, s ciljem ukazivanja na kastraciju kao dokazanog načina spašavanja života životinja. Na informativnim štandovima dijelit će se edukativni letci i potpisivati peticija za zakonsku zabranu usmrćivanja životinja u skloništima. Posjetitelji će moći dobiti korisne informacije o odgovornom ponašanju prema kućnim ljubimcima i o brizi o njihovim potrebama, kao i informacije o radu skloništa te mogućnosti sudjelovanja i pomoći kroz volontiranje. Akciju podržava i voditelj i komičar Mario Petreković, koji sve poziva na odgovorno skrbništvo.

U gradu Zagrebu ova se akcija, kao i programi kastracije, provodi već godinama, a Grad Virovitica jedan je od tek nekolicine hrvatskih gradova koji vode tzv. 'no kill' sklonište, odnosno sklonište za životinje koje nema praksu usmrćivanja životinja nakon 60 dana boravka u skloništu. Sklonište za životinje Virovitica napominje da, usprkos nadljudskim naporima i trudu koji svakodnevno ulaže u dobrobit svojih štićenika, ovakvo utočište ne bi moglo opstati bez podrške Virovitičana, udruga i gradskih vlasti.

Cilj akcije 'Udomljavanje je fora' je poticanje građana na odgovornost prema kućnim životinjama, ali i podsjetnik na potrebu udomljavanja napuštenih životinja i njihovih potomaka. Također, dobrodošli su svi koji se žele informirati o neophodnim zahvatima kastracije.

Kastracija je učinkovit i human način spašavanja velikoga broja života, ali je to i uobičajen i jednostavan zahvat koji provode veterinari da bi se spriječilo nastajanje neželjenih legala štenaca i mačića. Naime, napušteni psi i mačke česte su mete zlostavljanja, trovanja i ubijanja, a stradavaju i zbog vremenskih neprilika, izgladnjelosti, bolesti ili u prometu. Životi mnogih kućnih životinja nepotrebno su ugašeni zbog nekontrolirana povećanja njihove populacije, a pravo rješenje je kastracija ženki i mužjaka.

Kastracijom životinja sprječava se nekontrolirana reprodukcija koja neizbježno vodi do patnje i okrutne smrti životinje. Uzevši u obzir da samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok samo jedna kuja i njeno potomstvo u istom razdoblju mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi, nužna je provedba zakonom propisane kontrole razmnožavanja kućnih i uličnih životinja.

Pozivaju se svi da udomljuju životinje umjesto da ih kupuju te da kastriraju životinje o kojima skrbe.

Razlozi za kastraciju

Prijavnica za kastraciju pasa i mačaka po povoljnijim cijenama

Psi iz Skloništa u Dumovcu za udomljavanje:

Udomljavanje je fora - ZagrebUdomljavanje je fora - ViroviticaDumovec - Rex [ 709.78 Kb ]Dumovec - Cura [ 466.84 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting