Javna rasprava o produljenju prijelaznog razdoblja za uzgajivače činčila

| More

12. rujna 2016. godine završeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću vezano uz nacrt Prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Iako su stotine građana poslale svoje komentare, odgovori Ministarstva poljoprivrede na njih još uvijek se čekaju. Očekuje se da će novi Zakon o zaštiti životinja ići u daljnju proceduru i izglasavanje tijekom 2017. godine.

Građani su se na toj javnoj raspravi jasno izjasnili protiv uzgoja životinja za krzno i produljenja prijelaznog razdoblja. Naime, uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna zabranjen je 2006. godine, a treba stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine, nakon deset godina prijelaznog razdoblja.

No Ministarstvo poljoprivrede, manje od mjesec dana prije isteka prijelaznog razdoblja, otvorilo je novo javno savjetovanje želeći po hitnom postupku donijeti dopunu postojećeg Zakona o zaštiti životinja. Predlažu produljenje prijelaznog razdoblja na još godinu dana, do 1. siječnja 2018. godine.

Kao udruga protivimo se tom prijedlogu jer smatramo da su uzgajivači u 10 godina prijelaznog razdoblja imali itekako dovoljno vremena da završe uzgoje i prestanu s radom! Naše argumente protiv produljenja prijelaznog razdoblja, koje smo stavili i na javnu raspravu, možete pročitati ovdje.

Molimo sve da izdvoje koju minutu vremena te kratko i jasno pošalju svoje komentare tražeći da postojeća zabrana uzgoja životinja radi krzna stupi na snagu 1. siječnja 2017. godine, bez ikakvog dodatnog produljenja prijelaznog razdoblja. Vaše sudjelovanje u javnoj raspravi izuzetno je važno jer može spasiti živote mnogih životinja!

Rok za slanje komentara je 20. prosinca 2016.

U nastavku pogledajte detaljne upute kako poslati svoje komentare na Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o zaštiti životinja:

Nakon dolaska na web-stranicu eSavjetovanja, potrebno se je najprije registrirati (te odobriti registraciju putem obavijesti koju ćete primiti na osobni e-mail) ili prijaviti ako ste već postojeći korisnik. Primjer u nastavku (gornji desni kut):

Javno savjetovanje - upute1 [ 219.69 Kb ]

Nakon prijave i otvaranja Prijedloga, otvara se sučelje koje sačinjavaju: tekst predložene hitne dopune Zakona (u glavnom, desnom polju), komentari građana (ispod glavnog polja, na dnu) te sadržaj (lijevo).

Kako biste komentirali, kliknite na opciju ''Komentiraj'' u glavnom, desnom prozoru ili u sadržaju s lijeve strane kliknite na Članak 1. koji se nalazi pri dnu sadržaja (u sklopu stavke ''Konačni prijedlog Zakona o dopuni Zakona o zaštiti životinja''). Nakon toga u glavnom, desnom prozoru otvorit će se opcija ''Komentiraj''. Kliknite na nju te potom u prozoru niže upišite svoj komentar.

Javno savjetovanje - upute2 [ 183.54 Kb ]

Hvala svima!

Vezane teme

Činčila u uzgoju za krzno [ 802.18 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting