09.09.16. Poziv na sudjelovanje u javnoj raspravi

| More

Nakon jučer održane tribine "Za bolji Zakon o zaštiti životinja", ostaje još javna rasprava do 12. rujna

- Prijatelji životinja mole građane da podrže bolji Zakon slanjem svojih komentara

U četvrtak 8. rujna u 18 sati u Europskom domu u Zagrebu održana je tribina o prijedlogu novog Zakona o zaštiti životinja. Pozitivne izmjene Zakona iznijela je mr. sc. Branka Buković Šošić, dr. med. vet., voditeljica Odjela za zaštitu životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Dr. vet. med. Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu i Aleksandra Hampamer, predstavnica čakovečkog skloništa za životinje ''Prijatelji'', osvrnule su se na problematiku brojnih napuštenih životinja, potrebu zabrane ubijanja pasa u skloništima, prijedlog obavezne sterilizacije pasa i vezane teme.

Pojašnjenje oko terminologije prijedloga zabrane trajnog držanja pasa na lancu i u boksovima ponudila je odvjetnica mr. sc. Vesna Magličić, dodatno istaknuvši važnost prijavljivanja svakog kršenja Zakona.

Tribinu je moderirao Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, naglasivši između ostalog problem iskorištavanja konja radi nošenja trupaca po šumama, kao i njihova povlačenja na natjecanjima.

Pohvaljena je podrška Ministarstva poljoprivrede postojećoj zabrani uzgoja životinja radi krzna koja treba stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine nakon skorašnjeg isteka desetogodišnjeg prijelaznog roka. S obzirom da je dosad većina uzgajivača ispoštovala Zakon prestavši mnogo ranije s radom, naglašena je nelogičnost da se preostaloj manjini odobri prijedlog dodatnog roka od godine dana do 2018. godine.

Održana rasprava je potaknula postavljanje brojnih pitanja i izneseni su konkretni prijedlozi novih izmjena pokazujući tako interes javnosti za što bolji Zakon o zaštiti životinja.

Pozivaju se stoga svi građani da sudjeluju u javnoj raspravi do 12. rujna slanjem svojih komentara s podrškom postojećih ili prijedlogom dodatnih izmjena s ciljem zaštite životinja.

Zakonom se, primjerice, planira zabrana držanja i korištenja svih životinja u cirkusima, držanja dupina u zatočeništvu, držanja životinja u ugostiteljskim objektima, zabrana zoofilije, registranje svih uzgoja kućnih ljubimaca kao i ograničavanje uzgoja i prodaje egzotičnih životinja.

Neke od potrebnih izmjena su zabrana borbi i insceniranih sukoba životinja (borbe bikova i sl.), zabrana žigosanja kopitara, obrednoga klanja kao i drobljenja živih pilića, zabrana hvatanja i usmrćivanja glodavaca ljepilom. Potrebno je odrediti obavezu da skloništa za životinje budu neprofitnog karaktera, navesti kaznene odredbe zbog neosnivanja skloništa i osigurati davanje zemljišta za izgradnju skloništa.

Saznajte više informacija i kako možete sudjelovati u javnoj raspravi.

Tribina za bolji Zakon 1 [ 237.87 Kb ]Tribina za bolji Zakon 2 [ 294.29 Kb ]Tribina za bolji Zakon 3 [ 253.58 Kb ]Tribina za bolji Zakon 4 [ 305.53 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting